Şimdi Ara

Dişçi olan, okumakta olan, okumayı planlayan var mı ?

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
262
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • evet arkadaşlar, abiler. nasıldır dişçilik ? eğitimi, eğitim sonrası, çalışma koşulu, yurt dışındaki yeri, parası, ... ?

    bildiğim kadarıyla parası iyi, çalışma ortamı da fena değil, en kötü elalemin ağzına bakıyosun. ama diş yaptırmaya milyarlar sayan insanları gördükten sonra ağzını çekmek çok zor görünmüyor. eğitimi nasıldır ? çok zor mu 5 yıl okumak ? saatleri nasıldır ? ne bileyim işte bunlar gibi şeyler hakkında bilgi sahibi olan yardım edebilir mi ?



  • fikri olan ?
  • Perşembe günü sınavım var. Perşembeden sonra mesajımı düzenlerim veya özel mesaj atarım, yardımcı olmaya çalışırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tremonster -- 23 Nisan 2013; 22:51:57 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PaulGilbertX

    Perşembe günü sınavım var. Perşembeden sonra mesajımı düzenlerim veya özel mesaj atarım, yardımcı olmaya çalışırım.

    peki hocam bekliyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PaulGilbertX

    Perşembe günü sınavım var. Perşembeden sonra mesajımı düzenlerim veya özel mesaj atarım, yardımcı olmaya çalışırım.

    Ben de bekliyorum pm

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PaulGilbertX

    Perşembe günü sınavım var. Perşembeden sonra mesajımı düzenlerim veya özel mesaj atarım, yardımcı olmaya çalışırım.

    bugün perşembe
  • Evet, haydi bakalım sorularınızı cevaplamaya geldim.

    Diş hekimliği eğitimi 5 yıldır. Eğitim süreci son derece zorlu, stresli, kimilerini çıldırtabilecek düzeydedir. Tabi ki her bölüm zordur, hiçbir bölüm kolay değildir ancak bu farklı bir olay, bana inanın.

    Eğitim süreci son derece pahalı bir meslek. Öğrenciyken harcanan paranın haddi hesabı yok. En basitinden her hafta alınan preklinik sarf malzemelerinden tutun, hastaların korkulu rüyası o sesi çıkaran döner el aletlerine kadar, milyarlar, on milyarlar harcanıyor genel olarak bakınca.

    Diğer üniversiteleri bilmiyorum ancak, benim üniversitemde standart üniversite sistemi olan ders geçme yerine, sınıf geçme sistemi uygulanıyor. Bu ne demek? Sene içinde alınan derslerin hepsinden geçilmediği takdirde, sınıfı geçmek mümkün olmuyor. Bir dersten kalırsan, sınıfını geçip o dersi alttan alamıyorsun. Bunun yerine, sene tekrarı yapıyor ve o sene sadece kaldığın dersi alıyorsun. Sene sonunda o dersten geçersen, bir üst sınıfa geçebilirsin. Bu ne demek? Bir dersten kalmak = sene kaybı. Alttan-üstten ders alma gibi bir imkan yok. Her senenin dersleri dekanlık tarafından belirlenmiş ve bu sistemde bir eğitim alınıyor. Her şey önceden belirlenmiş durumda yani.

    Eğitimin ilk 2 senesinde, temel tıp bilimleri görülüyor. Çok basit bir şekilde söylemem gerekirse, temelde tıp ile aynı eğitimi alıyoruz. Çünkü işin içinde hekimlik var. Dişçi olmak farklı, diş hekimi olmak çok farklı, ki dişçi tabiri de yanlış bir tabirdir. Birinci sınıftan itibaren her sınıfta olan preklinik dersler, 3. sınıfta iyice ağırlık kazanıyor; ağırlık, temel bilimlerden klinik bilimlere, daha mesleki derslere kaymaya başlıyor. Tabi temel tıp bilimlerinden almaya devam ettiğimiz dersler de var, farmakoloji olsun, patoloji olsun...

    Dördüncü ve beşinci sınıflarda stajyer diş hekimi ünvanını göğsümüze alıp hasta bakıyoruz. Tıp 6. sınıf internleri gibi tıpkı. Son yasa tasarısıyla, uzun upraşlar sonucunda tıp internlerine sigorta ve sadaka niteliğinde maaş verilmesi kararlaştırıldı, güzel bir gelişme. Şimdi de bunun stajyer diş hekimlerini de kapsaması için çalışmalar yürütülüyor ama hükümetin umrunda değil doğal olarak.

    Akademik takvimimiz diğer fakültelerden bağımsız, kendimize özel bir akademik takvim mevcut. Bu ne demek? Düğer fakültelerin sınav tarihleri ve tatillerinden tamamen farklı ilerliyoruz. Misal, onlar finallerini olurken bizim vizeler yeni bitiyor, onlar yazın keyfini çıkarırken biz sıcağın bağrında finallere geliyoruz, diğer fakülteler ders başı yaptığında biz tatilde oluyoruz. Ağustos-eylül aylarında bütünlemelerimiz oluyor. Zaten ekimin başında okul açılıyor (benim fakültemde). Mesela bahar şenlikleri var 2-3 hafta sonra ve benim o günlerde sınavlarım var.

    Ders saatleri şu anda benim için çok yoğun. 1 gün dışında 16:30-17:00'ye kadar fakültedeyiz, zaten haftada 2 gün tam gün preklinik var. Ders saatleri seneye ve döneme göre değişiklik gösteriyor. Mesela 2.sınıfın ilk yarıyılı çok rahattı, öğleden sonra hiç dersimiz yoktu.

    Derslere devam zorunluluğumuz var. Her ders yoklama alınır, bazı hocalar umursamaz, bazıları sınıfı tek tek sayar. Devamsızlık sınırını aşarsan sınıfta kalırsın.

    Mezuniyetten sonra uzmanlık için DUS adlı sınava girmek gerekiyor. TUS gibi. Diş hekimliği uzmanlık sınavı. Doktora yapmak içinse ayrıca fakültelere başvurmak gerekiyor. Uzmanlık eğitimi süresince maaş alırken, bildiğim kadarıyla doktora süresince maaş alınmıyor.

    Akademik kariyer için uzmanlık gerekiyor. Bu da bir üniversite hastanesinde çalışmak demek. Ankaranın en iyi diş hekimliği fakültesinde olduğum için şanslıyım ancak işler dışarıdan görüldüğü kadar toz pembe değil. Diş hekimleri öyle söylenildiği gibi 7-8 milyarlar kazanmıyorlar. Kazanan var mı? Tabi ki var ama bunların çoğunluğunu özel muayenehanesi olanlar oluşturuyor. Bunun için de önce büyük bir sermaye, sonrasında mantıklı bir yere muayenehane açmak, rakibin az olması veya tek tercih olmak, çevre ve gerçekten yetenekli, gelişmeleri takip eden başarılı bir diş hekimi olmak gerekiyor. Üniversite hastanesinde asistanlık yapan bir diş hekiminin aldığı maaş hiç de dudak uçuklatan cinsten değil, hatta küçümsenebilir bile. Parayı götüren götürüyor mu? Evet. Ama her meslekte bu böyle. Doktorlukta da, mimarlıkta da, müteahhitlikte de.

    Uzmanlık yapmayacaksan da ya özelde çalışıyorsun, ya da dilekçe vererek bir yere atanıyorsun. Bu devlet hastanesi olur, ağız diş sağlığı merkezi olur, bilemiyorum.




    Çok yorgunum, uykusuzum, gözümü zor açıyorum. Şimdilik bunları yazabildim. Sormak istediğiniz sorular mutlaka olacaktır, fırsat buldukça cevaplamaya çalışacağım.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Galatasaray'da Okuyan Var Mı?
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.