Şimdi Ara

Dinde zorlama yoksa cehennem neden var? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
1.894
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    eğer kuranda insanın halife seçiliş ,yada dünyaya gönderiliş ne diyorsan, konusunu okudu isen sınav mantığını farklı bakabilirsin.insan yapısı gereği melek gibi değil.zaten meleklerde diyor biz varken neden insana gerek var diye.bu konuda rivayet var ancak çok saçma olduğundan değinmeyeceğim.bahsettiğin sınavlara,öss vb, şuanki bilincimizle giriyoruz.örneğin bi 100 yıl önce böyle bi derdimiz yoktu.bahsettiğin durumlar tarihsel dönemlere ait.öte yandan alah zaten kendisi diyor kimin daha güzel iş yapacağını görmek için diye.

mülk 2 “Sizin hanginizin en güzel ameli yapacağını” imtihan etmek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. Ve O; Aziz’dir, Gafûr’dur.

hani yapacağımız herşeye allah müdehale ediyorduya o zaman neden bi sınava soksun?.sabaha kadar iyilikler güzellikler düşünmek onları var etmiyor.gidip sokaktaki insana iki tabak sıcak çorba vermek daha etkili.bu sınava çalışma vaktin 40 sene

ahkaf 15 Biz, insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu! Onun (anne karnında) taşınması ve sütten kesilme süresi (toplam olarak) otuz aydır. Nihayet olgunluk çağına gelip, kırk yaşına varınca şöyle der: “Bana ve anne babama verdiğin nimetlere şükretmemi, senin razı olacağın salih amel işlememi bana ilham et. Neslimi de salih kimseler yap. Şüphesiz ben sana döndüm. Muhakkak ki ben sana teslim olanlardanım.”

henüz 40 yaşıma gelmedim bu yaşta ne gibi bi durum var tam bilemiyorum ancak insanın bu yaşlardan sonra fikirlerinin pek değişmeyeceği kanısındayım.ergenlerin "yaşlısın amca" dediği türden.pi ni yaşamı filmini izledin mi?filmin başında babası çocuğa her dini incelemesini istiyor aya çocuk gidip direkt inceliyor gibi bişey.bu sırada baba çocuğuna hiç birşey demiyor.ülkemizde döver döve hoşgörü dinimizi anlatırlar.kendi dinini kendi seçme özgürlüğünü hangi aile veriyor ortadoğu ülkelerinde?eser miktarda diyebiliriz.bebeklikten itibaren dinci şekilde yetiştirilip sonrasında saplantılı olan kişiler ile dini bilgisi az ama sorgulayamayan kişilerin fikirlerini değiştirmek yada en azından bak böylede düşünebilirsin demek imkansız gibi.bilmediğini savunma da diyebiliriz.genç ve yaşlı hocaların tartışmalarını izlediğimde özellikle yaşlıların bildiğini okuduklarını gördüm.örneğin kadını hafifçe dövün konusu.şaka tokadı mı atıcaz ne yapıcaz?bunun bir ,islam dinine karşı olanlara güzel görünme çabası olduğu aşikar.yanlışını kabul etmiyor ama doğru olmasa bile bildiğinden şaşmıyor.

istem dışı

var edilmeyi istemeyebilirdin,bu biraz imkansız.var edilip bu dünyaya gönderilmemeyi seçebilirdin ama dayanakların ne olacaktı?dünyanın şuanki haline mi bakıp karar verecektin yoksa 10.000 sene önceki haline mi?acaba melekler ,insan gibi istekleri olmadan yaratılmayı mı seçtiler?mutlak güçteki yaratıcının yapacağı bi işe istesen de karşı gelemezsin.bu islam açısından değil inanç temelinde böyle.nitekim şeytanın durumu belli gittiği yer belli ve engel de olamadı,aksine yaptığı karşıtlık allah ın insanları sınaması için kullanılıyor.her türlü kaybetti.

ehliyetin olmazsa trafikte yakalanıyor ceza alıyorsun.össye girmezsen bi yere kadar iş güç sahibi oluyorsun,istisnalar dışında. sadece bu dünyayı ve belli zamanları ilgilendiren konular ile bunların üstündeki bir durumu örneklendirmen hatalı olur.öss hakkıdna eğitim eski bakanın açıklamasını hatırlıyorum da ,üni mezunu bile iş bulamıyor lise mezunu nasıl iş bulsun.

ben bu tür gelmeseydim vb minimalinde fikirlere çocuk yapmayın diyorum.ama pek dinlemiyorlar.şuan ileride çocuğunun ne olacağını bilmiyorsun.belki hayata gelmeyi istemeyecek,belki dindar olacak belki sıradan birsi olacak.

Esasında, Allah’ın insanı yaratmasında insanın kendi emeğiyle bir kazanımı olmadığından, insan bunu haksızlık olarak nitelendiremez. İnsan bir hiçtir, Allah ise her şey. Öyleyse bir hiçken sana ‘benliğini’ veren bir varlığa, neden verdin denilemez.
    http://gokhanyilmaz.com/allah-neden-bana-sormadan-beni-yaratti/http://gokhanyilmaz.com/allah-insani-neden-yaratti/

burdaki yazıları okumak gerekli.belkide cevabın burada.niye yaratıldığımızı ben de merak ediyorum ama yukarıda kalın yaptığım yere geliyorum.

bu aradaaraf 172 ve rum 30 u ekleyelim

Rabbin, Adem oğullarının bellerinden soylarını çıkarırken onları kendi kendilerine tanık tutar: "Ben, Rabbiniz değil miyim?" "Evet, tanıklık ediyoruz," derler. Böylece diriliş günü, "Biz bundan habersizdik," diyemezsiniz.

Bir tek Tanrıcı olarak kendini dine adamalısın. Nitekim, Allah insanları böyle bir yaratılış ile donatarak yaratmıştır. Allah'ın yaratışında değişiklik olmaz. Bu, tam yetkin bir dindir, fakat insanların çoğu bilmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ONY86 -- 29 Temmuz 2017; 14:37:3 >

• ONY86 kullanıcısına yanıt
    1) insanın her yasta fikri değişir benim 45 de değişti kuzenimin 54 de
    2) sınav derken ehliyetsiz araba kullan demedim zaten, dayanağımın olması gerekmez ki tercih hakkının olmaması bunu mantıksız kılıyor bana göre
    3)''mutlak güçteki yaratıcının yapacağı bi işe istesen de karşı gelemezsin'' dediğin anda adil -adalet gibi kavramlar yok oluyor ama
    4) verdiğin örnekler hep islamla alakalı, bir yerde haklısın senin pencerenden baktığım zaman ama bir de benim penceremden bak zaten bu açıklamaları mantıklı bulsam şu anki gibi düşünmem ki

Hatırlıyor musun, bir konuda konuşurken inanılmayacak bir örnek olarak uçan spagetti canavarı demiştim sadece örnekleme içindi, sen Allah ile onu nasıl kıyaslarsın işte dalga geçiyorsun vsvs diye kızmıştın hatta bir mesaj daha yazıp amacımı anlatmıştım. Şimdi ben sana şintoizmde gök tanrı inancında budizm hatta hristiyanlıkta böyle böyle diye anlatsam mantıklı gelmeyecek muhtemelen. yani seni senin inancın dışında referans alarak ikna edemem sen de beni kendi inancından referans alarak. O yüzden ortak dil mantık olmalı bence

• lawbreaker kullanıcısına yanıt
    mutlak güçteki yaratıcı adaletli olduğunu zaten söylüyor,şuan vermek istediğim ayeti tam hatırlayamadığım için numarasını bulamadım.verdiğim örnekler islamla alakalı görünüyor,ancak dikkat etti isen allah en başından beri aynı dini gönderiyor.onlara gidin bunu yapın bunlara gidin bunu yapın gibi değil.örneğin namaz ibadeti ibrahim peygamber zamanında da olan bi ibadet.açıkcası tüm dinleri derinlemesine incelemedim.bizdeki uydurmaları diğer dinlerin kitaplarında "ayet" olarak gördüm ama.örneğin ilk günah olan elma yeme meselesi.insanlar kimi zaman dikkat çekmek yada zevk,sözüm meclisten dışarı, için tabu durumundaki konulara hafiften sürterler.örneğin,sözüm meclisten dışarı, anam avradım olsun diye yemin etmek.ben bu lafı çocukken bi adamın ağzından duydum,yıl 1990lar,çok garipsedim.aşalıyarak doğruluğunu kanıtlamak gibi saçma bi adet bu.

1. madde için tebrik ediyorum, 2. madde için zaten daha önce neden böyle bi sınavda olduğumuzun ayetini vermiştim.sonuçta ortada kendi kararlarını verebilen karmaşık yapıda insan var.burdan şeytana bağlamıyacağım zira şeytan melek yaratılış bakımından nasıldır nedir bilgim yok.3ve4ü yukarda anlatmaya çalıştım.

din gibi bir konu insanlara armut piş ağzıma düş şeklinde verilmez,verilmemeli.benim görevim en fazla anlatmak ve mümkünse yanlış bilinenlerin doğrularını göstermek.gerisini düşünüp taşınıp kişi karar verir.

• ONY86 kullanıcısına yanıt
    Aynı yerde dönüyoruz fakat biraz daha açıklayıcı olmaya çalışayım, elbette yaratıcıya insani özellikler veriyor değilim ancak , baştan kabul etmediğim sınava girip sonunda sonsuza dek yanmak onu geçtim kalbin mühürlenip belki sınavı geçecekken bunun imkansız hale gelmesi adil mi ? bence değil
    Kendi açımdan bakarsam ölümün sadece bilinç kaybı olacağını düşündüğüm için bu kavramlar bende baştan çöküyor ama sen yaratıcı adil olduğunu şu ayette söylüyor dediğin açıklama gereği duydum

İbadet konusuna gelirsek sadece belli bir coğrafya üzerinden gidiyorsun ama şintoizmde budizmde namaz mı var
    baştan kabul etmediğin
    diğer türlüde gelmeyi kabul etmiyoruz.ahiret vb yok dersek afrikada ki acı çeken insanlar bu dünyaya gelmeyi mi seçti/seçebildi mi?ve hala çocuk yapıyorlar.acaba bu anne babanın seçimi mi?baştan kabul etmemek için karar verdiğin düşünce yapın bu dünyada oluşuyor.bu dünyaya hiç gelmemişken nasıl olurda bu dünyada oluşabilecek görüşlerle karar verirsin?örneğin ben yanlış gördüğüm durumları yaşamaması için çocuk yapmak istemiyorum kimi zaman.ozaman benim çocuğum sırf ben istemedim diye mi dünyaya gelmeyecek,yada istedim diye? bu yüzden üreme güdüsünde akıl üstünlüğünü yitiriyor.bu yanma durumu ben de pek anlayamadım açıkcası.neden bu ceza var?acaba çok ilkel ama etkili bi ceza olduğu için mi?ilkel dürtüler taa içimizdeler ve halen etkililer.

kalbin mühürlenip
    bu konuyu düşündüm daha önce. uyarılar yaptığım,açıkca gösterdiğim halde dinci bi tanıdığım allah ı çürütüyordu.ataistlere vb taş çıkartır.bu tamamen kafa yapısı ile alakalı.bunun günümüzde en meşhur örneği edip yüksel.bu adamı benden başka herkes tanıyormuş.

imkansız hale
    şuan fıtrat delilleri diye bi kitap okuyorum.doğuştan sana bi donanım veriliyor.bundan daha önce bahsetmiştim.

öldükten sonra şuanki bilincimize ne olduğunu bilimsel olarak ölçebilen var mı?olurda beyin dalgalarını tv gibi anad gösteren bi ciahzla ve nası olacaksa kaçık bi mucitle ölen bi insanın hali gözlemlenebilir.hiçte ahlaklı olmayan bi deney olur.bir sinir bilimci soruyordu "1 kg yağ,beyin, nasıl olur da kararlar verebiliyor?".

afrika kabilelerinde ateş dansı vb var diyoruz.hristiyanlıkta günümüzde kilisede oturmaca var.sanırım iranda ,hz ali tüm namazları kıldıığ için bi daha namaz kılmaya gerek yok inancı var.şintoizm de tabiata tapmaya önem veriyor.pek de tek tanrıcı bir din değil.marsta başka bi tanrısı daha var.acaba bu din japonyanın deprem bölgesi olmasıyla mı alakalı?tıpkı bizdeki tarikatler gibi coğrafi konumla mı alakalı?

ilahlarla ilgili inançlara göre birbiriyle hem kardeş hem karı-koca olan Gök (Baba Tanrı) ile Yer (Ana Tanrı) bütün Japon adalarını ve diğer Tabiat Tanrılarını doğurmuşlardır.Nakledildiğine göre Japonya 'da 8.000.000 ilah vardır.

http://dunyadinleri.com/sintoizm.html

ensest tanrılar hem kara parçası doğuruyor hem başka tanrılar.çocukluktan itibaren dayatılmaz ise insanlar bir dini körü körüne takip etmez.

• quote:

Orijinalden alıntı: ONY86

baştan kabul etmediğin
    diğer türlüde gelmeyi kabul etmiyoruz.ahiret vb yok dersek afrikada ki acı çeken insanlar bu dünyaya gelmeyi mi seçti/seçebildi mi?ve hala çocuk yapıyorlar.acaba bu anne babanın seçimi mi?baştan kabul etmemek için karar verdiğin düşünce yapın bu dünyada oluşuyor.bu dünyaya hiç gelmemişken nasıl olurda bu dünyada oluşabilecek görüşlerle karar verirsin?örneğin ben yanlış gördüğüm durumları yaşamaması için çocuk yapmak istemiyorum kimi zaman.ozaman benim çocuğum sırf ben istemedim diye mi dünyaya gelmeyecek,yada istedim diye? bu yüzden üreme güdüsünde akıl üstünlüğünü yitiriyor.bu yanma durumu ben de pek anlayamadım açıkcası.neden bu ceza var?acaba çok ilkel ama etkili bi ceza olduğu için mi?ilkel dürtüler taa içimizdeler ve halen etkililer.

kalbin mühürlenip
    bu konuyu düşündüm daha önce. uyarılar yaptığım,açıkca gösterdiğim halde dinci bi tanıdığım allah ı çürütüyordu.ataistlere vb taş çıkartır.bu tamamen kafa yapısı ile alakalı.bunun günümüzde en meşhur örneği edip yüksel.bu adamı benden başka herkes tanıyormuş.

imkansız hale
    şuan fıtrat delilleri diye bi kitap okuyorum.doğuştan sana bi donanım veriliyor.bundan daha önce bahsetmiştim.

öldükten sonra şuanki bilincimize ne olduğunu bilimsel olarak ölçebilen var mı?olurda beyin dalgalarını tv gibi anad gösteren bi ciahzla ve nası olacaksa kaçık bi mucitle ölen bi insanın hali gözlemlenebilir.hiçte ahlaklı olmayan bi deney olur.bir sinir bilimci soruyordu "1 kg yağ,beyin, nasıl olur da kararlar verebiliyor?".

afrika kabilelerinde ateş dansı vb var diyoruz.hristiyanlıkta günümüzde kilisede oturmaca var.sanırım iranda ,hz ali tüm namazları kıldıığ için bi daha namaz kılmaya gerek yok inancı var.şintoizm de tabiata tapmaya önem veriyor.pek de tek tanrıcı bir din değil.marsta başka bi tanrısı daha var.acaba bu din japonyanın deprem bölgesi olmasıyla mı alakalı?tıpkı bizdeki tarikatler gibi coğrafi konumla mı alakalı?

ilahlarla ilgili inançlara göre birbiriyle hem kardeş hem karı-koca olan Gök (Baba Tanrı) ile Yer (Ana Tanrı) bütün Japon adalarını ve diğer Tabiat Tanrılarını doğurmuşlardır.Nakledildiğine göre Japonya 'da 8.000.000 ilah vardır.

http://dunyadinleri.com/sintoizm.html

ensest tanrılar hem kara parçası doğuruyor hem başka tanrılar.çocukluktan itibaren dayatılmaz ise insanlar bir dini körü körüne takip etmez.

1) afrika örneği çok yerinde olmuş evet adaletsiz bir durum var haklısın. Ancak ben dünya adil bir yer sadece sınav olgusu adaletsiz demedim ki. Zaten bu adaletsizliklere karşı bir adalet olmalı burada olmazsa öldükten sonra bir şekilde olmalı temeli baz alınarak bu inançların oluştuğunu düşünüyorum

2) İster tek ister çok tanrılı olsun tanrı olgusunun olduğu her sistemde ibadetler söz konusu olur ama benim kastettiğim direk namazdı, sen üstteki mesajda namaz örneği verdiğin için. Bende namazın tarihçesinin islam öncesine dayandığını biliyorum ancak hep aynı coğrafyada var, asyaya doğru gittiğinde yok, güney amerikaya gittiğinde yok kuzey avrupa inançlarında yok

dediğin gibi insan bu dünyadaki haksızlıkların bir karşılığının olmasını öldükten sonra neden istiyor?ahiret inancı mı efsane üretmemi?çok tanrılı dinlerden yunan mitolojisindeki ibadetleri merak ettim şimdi.örneğin temizlik tanrısı hijyene nasıl ibadet ediliyor?ancak sorduğun sorunun tatmin edici bi cevabını dünya kültürlerini görmüş birisinden alabilirsin.bak aklıma ne geldi.bi dinci arkadaşım diğer topluluklara uzak bi kabileden bahsetmişti.bu kabile müslüman olmuş ama sadece mevlüt okuyorlar,mevlüt okuma ne ise artık.zerre kuran yok ama neden mevüt var?hani namaz?aldatıcının bi oyunu mu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ONY86

dediğin gibi insan bu dünyadaki haksızlıkların bir karşılığının olmasını öldükten sonra neden istiyor?ahiret inancı mı efsane üretmemi?çok tanrılı dinlerden yunan mitolojisindeki ibadetleri merak ettim şimdi.örneğin temizlik tanrısı hijyene nasıl ibadet ediliyor?ancak sorduğun sorunun tatmin edici bi cevabını dünya kültürlerini görmüş birisinden alabilirsin.bak aklıma ne geldi.bi dinci arkadaşım diğer topluluklara uzak bi kabileden bahsetmişti.bu kabile müslüman olmuş ama sadece mevlüt okuyorlar,mevlüt okuma ne ise artık.zerre kuran yok ama neden mevüt var?hani namaz?aldatıcının bi oyunu mu?

Dünyadaki haksızlıklarının karşılığını ahirette alacağı insana bence mutluluk, huzur veriyor. Bu dünyada haksızlara karşı gücü yetmeyen veya mükafatını alamayan insana verilen bir ara gazı bence. En basitinden insana ölümsüzlük bahşediliyor. yer yüzünde Öleceğini bilen tek canlı olan insan yok olacağını savına karşılık bir sonuç üretiyor.
    İbadet şekli bence kültürden kültüre farklılaşıyor. ancak çoğunda kurban var.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.