Şimdi Ara

Din mi? Bilim mi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
80
Cevap
0
Favori
1.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: kasifmert

quote:

Orjinalden alıntı: prokizya

İslam ilime en büyük değer veren dinlerden biridir... İslam inancı olursa zaten ilim gelir
    biri gerçek biri sanal dogma gibi bi ayrım yapılamaz.

peki neden müslüman tanınmış bir bilim adamı veya adamları yok.senin dediğin gibi olsaydı israil yoktu şu anda.

bir insan kur-an dan bahsediyorsa saptırılmış olamaz çünkü gelmiş geçmiş ve gelecek en dogru kitaptır....

ayrıca neden musluman bilim adamı olmasın ki sen Mimar Sinan , Mevlana yı adamdan mı saymıyorsun yaptıgı camilerin nasıl ayakta durdugunu çözemediler... Mevlananın eserler İbn-i Sinanın eserleri avrupada tıp okullarında okutulmakta... Lokman Hekim , Fuzuli vs vs vs

• öncelikle şunu söyleyim hala soruyu okumadan konuya balıklama dalanlar var. din ile bilim arasında bir tercih yapın demiyorum hangisi önceliklidir diyorum. bir diğer husus bilim gerçekten kutsanmış durumda. bazıları dinle bilim niye çelişsinki diyor. ya siz bilim tarihini lisede okumadınızmı bilim kendi arasında bile çelişkilidir. bilim gerçek demek değildir. bilim gerçeği aramaktır. bazen bulur, bazen bulamaz, bazende bulduğunu sanır. işte o bulduğunu sandığı anda birçok şeyi kaybeder.
  • quote:

bilim gerçek demek değildir. bilim gerçeği aramaktır. bazen bulur, bazen bulamaz, bazende bulduğunu sanır. işte o bulduğunu sandığı anda birçok şeyi kaybeder.

Yani sonuçta geldiğin noktada şu mu denmeli,bilim gerçekleri ortaya koyar,bunları araştırır,ama doğru ama yanlış bir sonuca ulaşır,halbu ki kutsal kitap da gerçekler zaten doğru olarak verilmiş,bu yüzden bilimin gerçekleri aramasının bir sebebi de yok,bunları kabul edelim iş bitsin,bilimde kendine başka bir uğraş alanı seçsin.

bunu mu söylemeye çalışıyorsun son noktada.
  • quote:

Orjinalden alıntı: rashamon

quote:

bilim gerçek demek değildir. bilim gerçeği aramaktır. bazen bulur, bazen bulamaz, bazende bulduğunu sanır. işte o bulduğunu sandığı anda birçok şeyi kaybeder.

Yani sonuçta geldiğin noktada şu mu denmeli,bilim gerçekleri ortaya koyar,bunları araştırır,ama doğru ama yanlış bir sonuca ulaşır,halbu ki kutsal kitap da gerçekler zaten doğru olarak verilmiş,bu yüzden bilimin gerçekleri aramasının bir sebebi de yok,bunları kabul edelim iş bitsin,bilimde kendine başka bir uğraş alanı seçsin.

bunu mu söylemeye çalışıyorsun son noktada.

anlaşılmıyormu yazdıklarım. yazmaya devam edelim. ben öyle bişey demedim bilimin konusu geniştir kuran sadece 600 sayfadır. kuran sadece yolu gösterir. yolda yürümek bize kalmış. ilme teşvik etmekle birlikte çok önemli bilgilerde verir. mesela herşeyin çift yaratıldığını söyleyerek tek olan şeylerin çiftini aramıza teşvik eder. pozitronları onun için örnek verdim. her canlı ölümü tadacaktır diyerek ölüme çare arayan bilim adamlarının bu zaman kaybına son verir. Biz göğü 'büyük bir kudretle' bina ettik ve şüphesiz Biz (onu) genişleticiyiz. (Zariyat Suresi, 47) bunu bilseydi bilim adamları çok daha erken bulurlardı göğün genişlediğini. ve buna bağlı olarak bigbangi çoktaaan bulurdu bilim adamları. big bang Allah'ın "ol" emrinin tezahürüdür.

sonuç olarak islam herşeyi tanzim etmiştir. elinizi neye atarsanız atın önce yaratan rabbe(kurana) danışmak zorundasınız. ben bunu diyorum.

• quote:

bilim gerçeği aramaktır. bazen bulur, bazen bulamaz, bazende bulduğunu sanır. işte o bulduğunu sandığı anda birçok şeyi kaybeder.

gerçeği aramak yerine peşinen bir şeyi kabullenip tartışılmaz bir gerçek olarak kabul edersen işte o zaman çok şey kayberdersin.tarihte çok şey kaybedenler gerçeği arayanlar değil,bir dogmayı tartışılmaz gerçek olarak kabul edenlerdir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: nofrost

quote:

bilim gerçeği aramaktır. bazen bulur, bazen bulamaz, bazende bulduğunu sanır. işte o bulduğunu sandığı anda birçok şeyi kaybeder.

gerçeği aramak yerine peşinen bir şeyi kabullenip tartışılmaz bir gerçek olarak kabul edersen işte o zaman çok şey kayberdersin.tarihte çok şey kaybedenler gerçeği arayanlar değil,bir dogmayı tartışılmaz gerçek olarak kabul edenlerdir.

konuya katkınız için teşekkür ederim.
    bana inandığınız bilimsel birşeyi anlatın bence konu dahada anlamlı olacak lütfen yazın konu daha iyi anlaşılması açısından çok önemli.
  • nedir konu? din mi bilim mi?
    dini de bilimi de yozlaştıran ve çarpıtan insanın kendisi. Kur'anda çelişkiler olduğunu iddia edenler de öyle. anlamını kavrayamadıkları ya da anlamını eğip büktükleri ayetleri "işte size çelişki" diye ortaya attıklarını çok gördük. bizi bırak, tarih çok gördü.

her dönemde evsafını bilmedikleri konuları ve anlamını kavrayamadıkları ayetleri "çelişki" diye ortaya atanlar elbetteki Kur'an ayetlerinin hayatın hiç bir yerinde düstur alınamayacağını iddia edeceklerdir.

bir kısım ateistin ise bilimi inançsızlığın bir kalesi haline getirme çabaları, her buluşu Allah'ın yaratma sanatının tezahürü değil de yokluğuna bir delil olarak gösterme çabaları din-bilim tartışmalarını tetikler. aslında önemli olan bilimden ve dinden ne anlaşıldığıdır.

eğer bilimi dinin pabucunu dama atacak ve ipliğini pazara çıkaracak bir kavram olarak sahiplenmişseniz bilimin her şeyini inkarınıza gayet güzel malzeme yapar ve diğerleri ile çekişirsiniz.

eğer dini referans aldığınızı iddia etmekle birlikte tüm araştırmalara gözlerinizi kaparsanız bu sefer de "Kur'anda yazmıyor" diye herşeyi inkar etme yoluna gidersiniz. burada kaybınız ne olur? şu olur "Allah'a kulları içerisinde hakkıyla sadece alimler saygı duyarlar" ayetinin sırrını kavrayamazsınız. sanatkarın sanatının inceliklerine vakıf olmayanlar sanatkarı hakkıyla takdir edemezler.

bilgisi olmadan cahilane ve her duyduğuna inanarak dine yüklenenlere de, dine imana sığmaz diyerek peşinen her araştırmayı reddedenlere de "kendinize gelin, biraz kendiniz olun, kendinizi geliştirin, başkasının aklıyla değil kendi aklınızla ölçün tartın meseleleri, yani kısaca akıllı olun " demekten başka elden bir şey gelmez.

• Rica ederim.

ben size bir soru sorayım:
    bir bilim adamı var dünyada bir çok insana ızdırap veren bir hastalığa çare buldu.bu adam sizin dininize inanmıyor.sizce bu adama bilim adamı denilebilir mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Laz

Din'le bilim çoğu zaman karşı karşıya gelmez,birini seçmek için bence diğerinden vazgeçmek gerekmez kesinlikle,ancak bilginin ana kaynağının bilim olduğunu düşünüyorum...

bilginin ana kaynağı elbetteki bilimdir. zira Kur'an bir bilim kitabı değildir. Kur'anda sadece bazı işaretler vardır. dünyanın 6 evrede yaratılmış olmasına, gök cisimlerinin feleklerde (yörüngeler) yüzdüklerine vs işaret etmekle birlikte evsafları hakkında bilgi vermez. insana verilen akıl ile eşyanın mahiyetini araştırması ve kavraması istenir. Kur'anın istediği budur. aklı kullanmayı tavsiye eder. aklı nasıl kullanırsın? oturup hindi gibi düşünmekle mi? hayır araştırarak, deneyerek, takip ederek, yani bilim ile. kuru kuruya akıl yürütmek olmaz. o zaman da çeşitli zanlara kapılır insan ki, zannın da gerçek yanında hiç bir hükmü olmaz.

• sen benim soruma cevap vermedin. konuyu tıkamaya yönelik soru sordun ama konu açılacak. şuan kullandığım klavye mouse bilgisayar elektronik eşyalar iletişimimizi sağlayan elektrik hep gayrimüslimlerin icadı ben bunları bir müslüman olarak kullanıyorum. ve buadamlar elbette bilim adamı. birzamanlarda biz ilimde üstündük onlar kullanıyordu bizim icatlarımızı. peygamber efendimiz ilim çinde de olsa gidin alın demiştir. yani gavur icadı diye onlara sırtımızı dönecek değiliz. ve uzak diye almak zor diye vazgeçmeyin diyor bize. ama o bilim adamı islamı inkar ediyor diye ilminden çok fazla bişey kaybetmez. ama cenneti kaybeder. ben senin soruna cevap verdim şimdi sen benim isteğimi yerine getir.

ve konuyu saptırmayalım soryu tekrar yazıyorum birinci dereceden bilgi kaynağı islammı bilimmi yani çelişki olduğunda hangisine uyacağız. lütfen topici bir kez daha okuyun.
  • quote:

quote:

quote:

İslam ilime en büyük değer veren dinlerden biridir... İslam inancı olursa zaten ilim gelir

peki neden müslüman tanınmış bir bilim adamı veya adamları yok.senin dediğin gibi olsaydı israil yoktu şu anda.

bir insan kur-an dan bahsediyorsa saptırılmış olamaz çünkü gelmiş geçmiş ve gelecek en dogru kitaptır....

ayrıca neden musluman bilim adamı olmasın ki sen Mimar Sinan , Mevlana yı adamdan mı saymıyorsun yaptıgı camilerin nasıl ayakta durdugunu çözemediler... Mevlananın eserler İbn-i Sinanın eserleri avrupada tıp okullarında okutulmakta... Lokman Hekim , Fuzuli vs vs vs

offf.... hep aynı masal 4 isim vermişsin ikisi bilim adamı deği sanatçı (mevlana ve fuzuli) ne katkıları olmuş bilim dünyasına! (ikisinin sanatına da kesinlikle laf söylemem o başka mesele)
    lokman hekimin de bilim adına ne yaptığını merak ettim şimdi! üstelik islamın bahsettiği şey bilim değil ilimdir. biri türkçe diğeri arapça anlamca aynı diyenler kesinlikle yanılıyorlar. ilim: hadis, kelam, fıkıh vs'dir. bilim ise: matematik, astronomi, fizik. tıp vs'dir

edit: kesinlikle türkleri küçümsemek amacıyla yazmadım bu yazıyı sadece islamın bilimi desteklediğine inanmadığımı ve islamla uğraştığı için bilim adamı olmuş bir kişiye rastlamadığımı anlatmak için yazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tapdk -- 4 Kasım 2006; 13:19:01 >

• quote:

Orjinalden alıntı: tapdk

quote:

quote:

quote:

offf.... hep aynı masal 4 isim vermişsin ikisi bilim adamı deği sanatçı (mevlana ve fuzuli) ne katkıları olmuş bilim dünyasına! (ikisinin sanatına da kesinlikle laf söylemem o başka mesele)
    lokman hekimin de bilim adına ne yaptığını merak ettim şimdi!

senlik ne var ki cevap "kasifmert" arkadaşadır..... Mevlana ne sanatcısı onu anlamadım bilim illa dizel moturu yada telefonu icat etmekmidir... astronomi felsefe her türlü düşünürün bilime katkısı inkar edilemez eee diger Mimar Sinan da basit bir mimar zaten hatta sıvacı felandır belki demi Lokman Hekim in hastalıklara care olması koca karı ilac ı tekniğimi... Lütfen

• meşhur islam bilim adamı var mı diye sormuş bir arkadaş yukarıda.
    bilim adamı olmak için illaki büyük bir buluşa imza atmak mı gerekiyor? edison ve tesla'dan başka elektrik konusunda araştırma yapan kimse yokmuydu? bir çok kişi var ama meşhur değiller. islam aleminden de çıkmıştır tabi bir çok değerli bilim adamı. hala da çıkmakta. önemli olan meşhur olup olmaması değil. önemli olan islam aleminin bilime bakış açısı ki, islam alemi hiç te öyle bilime sırtını dönüp "ne halleri varsa görsünler, bize Kur'anda yazanlar yeter" demiyor.

diyen üç-beş kişi de baz alınıp islama mal edilemez.
    derseniz ki o zaman ortadoğu neden bu halde, onu islamdan önce, oraların yeraltı kaynaklarını sonuna kadar sömürmeye azimli medeni batıya sormak lazım. oralar geri kalacak ki bunlar onları himaye edecekler. yani kaynakları "usülünce" paylaşacaklar.

• quote:

quote:

quote:

quote:

lokman hekimin de bilim adına ne yaptığını merak ettim şimdi! üstelik islamın bahsettiği şey bilim değil ilimdir. biri türkçe diğeri arapça anlamca aynı diyenler kesinlikle yanılıyorlar. ilim: hadis, kelam, fıkıh vs'dir. bilim ise: matematik, astronomi, fizik. tıp vs'dir

edit: kesinlikle türkleri küçümsemek amacıyla yazmadım bu yazıyı sadece islamın bilimi desteklediğine inanmadığımı ve islamla uğraştığı için bilim adamı olmuş bir kişiye rastlamadığımı anlatmak için yazdım.

bu ne cehalet yav hiç mi islam tarihi okumadın be kardeşim. adam sana mimar sinanı örnek vermiş enazından sen hala ben hiç rastlamadım diyorsun. e ilim arapçada senin dediğin anlamı taşıyorsa arapçada bilim kelimesinin karşılığını söylede biz aydınlanalım.

ben sana müslüman ilim(bilim) adamlarını yazayım.
    şu linke bak
    http://www.msxlabs.org/forum/muslumanlik-islamiyet/1730-islamda-bilim-ve-musluman-bilim-adamlari.html

lokman hekim adı üstünde başhekim
    bu yalnız bir kaçı elinin altında internet var araştır gör.

• alisagir, islamdaki ilimle ne kastedildiğini yazdım OKU!
    prokizya, edebiyatla uğraşanlarla bizler genellikle sanatçı deriz.

eğer bilim adamlarının sayısına göre değerlendirirsek islam gerilerde kalır
    bence siz en iyisi o konuya hiç girmeyin.
  • "alisağir" verdiğin baglantıya göz attım harika

"tapdk" arkadas
    "alisağir" arkadas baglantı vermiş sende bir bağlantı koy da diğer dinlerin bilim adına neler yaptıklarına bakalım

herkesin bilimden ne anladıgı farklı demekki....
  • quote:

"alisağir" verdiğin baglantıya göz attım harika

"tapdk" arkadas
    "alisağir" arkadas baglantı vermiş sende bir bağlantı koy da diğer dinlerin bilim adına neler yaptıklarına bakalım

herkesin bilimden ne anladıgı farklı demekki....

benim zaten dinlerle işim yok kardeşim. onu anlatmaya çalışıyorum zaten... dinler bilime destek değil köstek olur. hangi bilim adamı benim dinim bilimde bir şeyler yapmış olsun diye bilimle uğraşır?
    sadece dedim ki eğer dinleri böyle bir yarışmanın içine koyarsak islamiyet sonda kalır.
    bakınız lütfen şu anda müslüman ülkelerin ve diğer dine mensup insanların ülkerin gelişmişlik düzeyine.

• quote:

alisagir, islamdaki ilimle ne kastedildiğini yazdım OKU!

hodri meydan.

konu sapıyor kardeşim

birinci dereceden bilgi kaynağı ilim mi islam mı? çelişki durumunda ne yaparsın
  • quote:

Orjinalden alıntı: alisagir

quote:

alisagir, islamdaki ilimle ne kastedildiğini yazdım OKU!

hodri meydan.

konu sapıyor kardeşim

birinci dereceden bilgi kaynağı ilim mi islam mı? çelişki durumunda ne yaparsın

ikisi de değil güzel kardeşim. BİLİM...

• quote:

bakınız lütfen şu anda müslüman ülkelerin ve diğer dine mensup insanların ülkerin gelişmişlik düzeyine.

islamı müslümanlarla mı ölçüyorsun. geri kalmışlık insanlarla ilgilidir. zamana mekana bağlı değildir islam. öyleyse farzedelim ki fatih döneminde yaşıyoruz ve dünyanın enbüyük devletiyiz islam enbüyük oldu geliyoruz günümüze islam enküçük oldu hristiyanlık büyüdü. ilerleme islamın gereğini yerine getirmekle olur. şuan müslümanlar bunu yapmıyor. okadar.

peygamberimiz bedirde ilk savaşında esirleri ne karşılığı serbest bıraktı. 10 müslümana okumayı öğretmek. görüyormusun savaşta bile incelik. işte din budur uygulayın yeter. kim öğretiyor kafirlerden okuma bilenler kime öğretiyor müslümanlardan okuma bilmeyenlere ne karşılığında kendilerini öldürmeye gelenleri serbest bırakma karşılığında.

bilmeden gözümüzü kapatıp saldırmayalım.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.