Şimdi Ara

dimmer devre,,, (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
2
Favori
4.132
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Taşlamaya daire testere takıp ufak kesim işlemlerinde de kullanmak için devrini düşürmek istiyordum 6000 devire kadar düşürsem iş görür diye düşünüyorum. Devreyi yapabilirim sanırım ama piyasada satılan versiyonları var mıdır benim için daha kolay olurdu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: med_cezir91

Taşlamaya daire testere takıp ufak kesim işlemlerinde de kullanmak için devrini düşürmek istiyordum 6000 devire kadar düşürsem iş görür diye düşünüyorum. Devreyi yapabilirim sanırım ama piyasada satılan versiyonları var mıdır benim için daha kolay olurdu.

aliexpress'te dimmer şeklinde arayın ve en az 2000Watt gücünde olanı alın.Evet sizin bu kadar akım çekmez ama ilk kalkışta aşırı akım çektiğinden bu ilk kalkış(demeraj) akımına dayanıklı olmalı.
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    Öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim benimde öğrenmek istediğim olay bu bende ekovat tan beslemeli sicak hava tabancası yapmak istiyorum rezistans sı dimmer ile ayarlamak istiyorum kaç voltluk resistans bağlamak gerek ve videoda resistans birbirine yapışık şekilde duruyor kısa devre yapma gibi riski varmı kısa devre yapma riski yoksa rezistansı aralarında izalator koymadan bağlaya bilirmiyim aydinlatirsaniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: mus3131

Öncelikle cevapladığınız için teşekkür ederim benimde öğrenmek istediğim olay bu bende ekovat tan beslemeli sicak hava tabancası yapmak istiyorum rezistans sı dimmer ile ayarlamak istiyorum kaç voltluk resistans bağlamak gerek ve videoda resistans birbirine yapışık şekilde duruyor kısa devre yapma gibi riski varmı kısa devre yapma riski yoksa rezistansı aralarında izalator koymadan bağlaya bilirmiyim aydinlatirsaniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim

Bende teşekkür ederim.
    Öncelikle söylemek isterim,uygulamasını yapmadığım teknikleri ayrıntılı paylaşamam.Çünkü yanlış bilgi veririm mesul olurum.
    Bu durumda şimdiki yazacağımı ek bilgi şeklinde görün.

Rez. tel sıcaklığına göre ayarlı dimmer yine güzel bir sonuç olmaz.Çünkü dimmer devresi geri bildirim modunda çalışmaz.Isıyı ancak elinizle vb. kontrol edip hissedip pot ile düşürür yada yükseltirsiniz,manuel yani.

ben yapmak isteseydim;rez. ısı kontrolu için geri bildirimli anlık ısı kontrollu,ayarlı bir üflemeli yapardım.Fan voltajını sabitlerdim,Rez. ısısını algılayacak termistörü,,,cam kaplı tiplerden en az 250 C'ye dayanan ya da en az 100K iç dirençli bir termistörle üflemeli ucundaki sıcak havanın ısısını kedinin fare oynadığı gibi oynardım.Yapılırmı,,elbette yapılır zaten daha süperleri de piyasa da vardır.Altını çiziyorum;bu anlatımım kendim yapmak istiyorum diyenler için,yoksa hazırlarının daha süperleri var.

Olsun yine de ben dimmerle yapmak istiyorum diyecekseniz;hocam dimmer devresi 30-35V altında çalışmayacağını düşünüyorum.Çünkü ülkemizdeki mevcut diyakların voltajı en az 30 küsür volt diye biliyorum.

Vel hasıl;oturulup düşünülürse FB kontrollu,daha net,daha kolay teknikler,devreler geliştirilebilir.Uygun zamanım yok,çoğu projelere henüz sıra gelmedi...İşi bilen,sonuç almış arkadaşlar buradan ayrıntılı paylaşacaktır.

• Teşekkür ederim yapınca buradan ve youtube den baylasirim inşallah

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar,şimdiden bayramınız mübarek olsun.Hayırlara vesile olur inş.
    Bu gün aldığım net sonuçlar üzerine konu hk.daha da gelişmiş teknikleri paylaşmayı uygun gördüm.
    İlk yazımda paylaştığım dimmer devresi gerçekten olağan üstü güzel ve olumlu.Yaygın bilinen teknikle yapılan dimmerin UPS çıkış akımını(mod.sinüs)kıyamadığını,işlem yapamadığını yazmıştım.Evet gerçekten öyle,ama işte bu devre kıyıyor,işlem yapıyor arkadaşlar.Gerek modifiye sinüs gerekse tam sinüs akımı çok şahane kıyıyor,regüle ediyor.

Denemelerimde 220V-15V trafo,,,,220V 30W fan ve 100W lamba olmak üzere ayrı ayrı çalıştırdım.Trafo sürümünde 5-16VDC arası çıkıştan değişik voltaj alabiliyorum.Fan keza öyle 2-3 devirlere düşebildiği gibi max. hızda da çalıştırıyor.Lamba zaten en kolay olanı....
    Evet trafo sürümünde beni de şaşırttı.Öyle ahım şahım trafo inlemesi,fuko kayıbı görmedim.Tabi Feedback tasarımlı smps modelin üstünlüğü tartışılmaz.Çünkü çıkıştaki yük arttıkça voltaj düşüyor.Ör;2x21W lamba ile 7VDC'de çalışırken üçüncü 21w lambayı eklediğimde voltaj 5VDC'ye düşüyor.Olsun yine de hiç fena değil.

Yeni ares çizimi daha süper oldu.2 adet ayarlı direncin biri çok turlu pot,,diğeri tek tur potansiyemetre oldu.önceki çizimde ikisi de çok turlu trimpot'du.Triyak BTA41 modeli uygun.
    Linkini vereceğim dosyayı indirip PDF formatındaki dosyayı yazdırırken boyutunu % 100'e düşürüp yazdırın tamamdır.
    Link;http://s5.dosya.tc/server2/ulbt88/triac-diac_TO-247.rar.html
    dimmer devre,,,

dimmer devre,,,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 4 Temmuz 2016; 14:07:34 >

• s.a. malisert hocam verdiğiniz emekler için teşekkür ederim. 2500 watt resistens için dimmer yapacağım fakat elektronik bilgim lehim tabancasıyla ufak tamiratlar ile sınırlı. :) şimdi resimlerden çıkarımladığım kadarıyla kullandığınız mazemeler: bta41600b modeli triyak, 500k çok turlu pot, 2m tek tur trimpot, 2 adet 100nf 630. bunun dışında 2 ayrı direnç ve diyak kullanmışsınız, bunların cinsi cibiliyetini anlayacağım şekilde yazarsanır sevinirim. (anladığımı sandığım mazemeleri yanlış çözümlediysem onlarıda yazarmısınız) :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: hz_evren

s.a. malisert hocam verdiğiniz emekler için teşekkür ederim. 2500 watt resistens için dimmer yapacağım fakat elektronik bilgim lehim tabancasıyla ufak tamiratlar ile sınırlı. :) şimdi resimlerden çıkarımladığım kadarıyla kullandığınız mazemeler: bta41600b modeli triyak, 500k çok turlu pot, 2m tek tur trimpot, 2 adet 100nf 630. bunun dışında 2 ayrı direnç ve diyak kullanmışsınız, bunların cinsi cibiliyetini anlayacağım şekilde yazarsanır sevinirim. (anladığımı sandığım mazemeleri yanlış çözümlediysem onlarıda yazarmısınız) :)

Aleykümselam ve Rahmetullah.Bende teşekkür ederim.

Bütün malzemeleri doğru anlamışsınız.Sorduğunuz dirençler ise;ilk yazımdaki devre resmine bakınca daha net anlaşılır.100R(ohm)R1 direnci potların birleşik uçlarından diyaka giden arada.Özelliği=100 ohm-0,5Watt.
    R2 direnci ise snubber görevi görecek.Özelliği=10R(ohm)2watt gücünde..Diyak ise ülkemizde genelde hep aynı özelliklerde bulunur.33V'u geçtikçe devrilme yaparak triyağı sürer.Her devrilme yaklaşık 1 Hz olur.Potların ayar durumuna göre bu devrilme hızlı yada yavaş,,dar yada uzun genlikli olur.Böylece AC sinüs dalga şeklini kıyıp, bozarak çıkış akımını zayıflatır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 30 Ekim 2016; 23:07:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Arkadaşlar,şimdiden bayramınız mübarek olsun.Hayırlara vesile olur inş.
    Bu gün aldığım net sonuçlar üzerine konu hk.daha da gelişmiş teknikleri paylaşmayı uygun gördüm.
    İlk yazımda paylaştığım dimmer devresi gerçekten olağan üstü güzel ve olumlu.Yaygın bilinen teknikle yapılan dimmerin UPS çıkış akımını(mod.sinüs)kıyamadığını,işlem yapamadığını yazmıştım.Evet gerçekten öyle,ama işte bu devre kıyıyor,işlem yapıyor arkadaşlar.Gerek modifiye sinüs gerekse tam sinüs akımı çok şahane kıyıyor,regüle ediyor.

Denemelerimde 220V-15V trafo,,,,220V 30W fan ve 100W lamba olmak üzere ayrı ayrı çalıştırdım.Trafo sürümünde 5-16VDC arası çıkıştan değişik voltaj alabiliyorum.Fan keza öyle 2-3 devirlere düşebildiği gibi max. hızda da çalıştırıyor.Lamba zaten en kolay olanı....
    Evet trafo sürümünde beni de şaşırttı.Öyle ahım şahım trafo inlemesi,fuko kayıbı görmedim.Tabi Feedback tasarımlı smps modelin üstünlüğü tartışılmaz.Çünkü çıkıştaki yük arttıkça voltaj düşüyor.Ör;2x21W lamba ile 7VDC'de çalışırken üçüncü 21w lambayı eklediğimde voltaj 5VDC'ye düşüyor.Olsun yine de hiç fena değil.

Yeni ares çizimi daha süper oldu.2 adet ayarlı direncin biri çok turlu pot,,diğeri tek tur potansiyemetre oldu.önceki çizimde ikisi de çok turlu trimpot'du.Triyak BTA41 modeli uygun.
    Linkini vereceğim dosyayı indirip PDF formatındaki dosyayı yazdırırken boyutunu % 100'e düşürüp yazdırın tamamdır.
    Link;http://s5.dosya.tc/server2/ulbt88/triac-diac_TO-247.rar.html
    dimmer devre,,,

dimmer devre,,,

Sayın Malisert32, link çalışmıyor yenileyebilir misiniz rica etsem? Bu arada çok faydalı paylaşımlarınız var teşekkür ederim.

Benim aliexpresten aldığım 2000w dimmer devresi çalışmadı sorun triyak mıdır acaba ?

fotodaki direnci ölçtüğümde değer göremiyorum bu normal midir?

dimmer devre,,,

dimmer devre,,,

http://www.imgim.com/wp_20170901_20_28_39_pro_li.jpg

• Link için şu anda bir şey yapamam,çünkü aynı dosyayı PC'den bulup yeniden yüklemem gerekir.Ama değer göstermeyen direnç yanmıştır,yenisi ile değiştirirseniz devre çalışacaktır.
    direnci, multimetreyi k ohm ayarına getrip tekrar ölçtüm 4,6k ohm gösterdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: way_bee

direnci, multimetreyi k ohm ayarına getrip tekrar ölçtüm 4,6k ohm gösterdi.

Demek ki direnç sağlammış.Bu durumda arızayı başka yerde aramak gerekir.
    Triyakı devre üzerinde ölçebilir miyim yoksa sökmem mi gerekiyor?
  • quote:

Devre üzerinde bacaklar arası kısa devre ölçümü yapın.Kısa devre yoksa sağlamdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

quote:

Devre üzerinde bacaklar arası kısa devre ölçümü yapın.Kısa devre yoksa sağlamdır.

Teşekkürler. Ölçtüm kısa devre yok acaba neresi bozuk şaşırdım iyice.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi way_bee -- 2 Eylül 2017; 0:42:53 >
    Triyakların multimetreyle ölçülmesinin her zaman için sağlıklı sonuç vermeyeceği ve yuksek gerilimdeyken farklı davranabileceği konusunda bir bilgiye rastladım üstat sizce bu doğru olabilir mi?
  • quote:

Triyakların multimetreyle ölçülmesinin her zaman için sağlıklı sonuç vermeyeceği ve yuksek gerilimdeyken farklı davranabileceği konusunda bir bilgiye rastladım üstat sizce bu doğru olabilir mi?

Böyle bir bilgiyi ben hiç duymadım,en garanti olan yeni bir triyak alıp değiştirip denemek olacaktır.
    Cevabınız için teşekkür ederim. Dimmerdeki sorunu çözdüm şu an 220voltu yaklaşık 42 volta kadar düşürüyor . Lamba ve de jet taşıyla denedim gayet güzel sonuç verdi. Fakat 2000wattlık ketıla takınca çok aşırı ısındı Normalde alüminyum soğutucu var triyakta. Bu kadar ısınması normalmi? Büyük bir cpu soğutucusu takabilirim yetmezse artık bir de fan :D Ne dersiniz üstat?
  • quote:

Cevabınız için teşekkür ederim. Dimmerdeki sorunu çözdüm şu an 220voltu yaklaşık 42 volta kadar düşürüyor . Lamba ve de jet taşıyla denedim gayet güzel sonuç verdi. Fakat 2000wattlık ketıla takınca çok aşırı ısındı Normalde alüminyum soğutucu var triyakta. Bu kadar ısınması normalmi? Büyük bir cpu soğutucusu takabilirim yetmezse artık bir de fan :D Ne dersiniz üstat?

Bende teşekkür ederim.
    Haydi hayırlı olsun,elinize sağlık.
    2000W ketıl için BTA41'li 4000W max. olan devreyi almalısınız.Isınması triyak'ın gücünü zorladığı içindir.Ya da çok büyük soğutucu ve fan bir müddet idare edebilir.Biraz uzun süre çalıştığında triyak nakavt olur,kısa süreli çalıştırın..

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.