Şimdi Ara

Dillerin İşlevi(C | C++ | C# | JAVA...)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
3.035
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu konu başlığını açmamın sebebi, programlamaya hiç başlamamış olan benim gibi arkadaşlara yol haritası oluşturabilmek.

Gerek web de, gerek dhforum da programlama dilleriyle ilgili çok geniş bilgiler ve içerikler yer alıyor.

Ancak hangi programlama dilini öğrenmeli sorusunun yanıtını veren arkadaşlar çoğunlukla öznel yanıtlar veriyor.

Bazı durumlarda, aynı programlama dilini bir taraf kötülüyor, bir taraf benimsiyor.

Seçim konusunda kararsız kalan veya rastgele bir dili öğrenmeye başlayan arkadaşlar, ileride bu dil ile ne yapabileceklerini bilmeden öğreniyorlar.

Siz uzman arkadaşlara bir önerim olacak;

Bu konu başlığı altında
    -hangi dili seçmemiz gerektiğini değil,

-Dilin uygulama alanı ve özellikleri hakkında bilgileri paylaşmanızı rica ediyorum.

Kısacası karar yeni başlayanların olsun.Herhangi bir görüşün etkisi altında kalmadan -kendi hedefi ve ihtiyaçları dahilinde- saf özellikleri yorumlasın.

Katkıda bulunan tüm ustalara selamlar olsun

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fefhit -- 2 Ağustos 2012; 19:29:26 >

• Butun diller ayni seyi yapar yazdigin kodu makinenin anlayabilecegi bir dile cevirir. Haliyle hicbir farklari yoktur. Bazi yazilim dilleri bazi islemleri daha hizli yapar ama ozunde ayni isi yapar. Caninin istediginden baslayabilirsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öyleyse niçin birden fazla dil var,bir yerlerde yol ayrımı olmalı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: fefhit

Öyleyse niçin birden fazla dil var,bir yerlerde yol ayrımı olmalı?

İnsanların konuştuğu diller nasıl farklıysa programlama dillerinide böyle düşün. Şirketler kendi programlama dillerini oluşturarak ortaya pek çok farklı dil çıkmasını sağladılar. Örnek olarak her işletim sisteminde ki dil farklı olabilir.

Bu programlama dilleri arasında nasıl farklar var? Onu bende bilmiyorum cevap gelirse hep beraber öğrenmiş olacağız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

Butun diller ayni seyi yapar yazdigin kodu makinenin anlayabilecegi bir dile cevirir. Haliyle hicbir farklari yoktur. Bazi yazilim dilleri bazi islemleri daha hizli yapar ama ozunde ayni isi yapar. Caninin istediginden baslayabilirsin

yuh artık dedirtecek yorum.Senin dediğini compiler yapıyor.Bütün yazılım dilleri aynı işi yapar demişsin kesinlikle yanlış.Bir C ile Java arasında dağlar kadar fark var.Sana ne lazımsa onu kullanırsın kesinlikle forumdaki yazılara kanıpta kafana göre bir dil seçme.Senin işini hangisi gorurse ileride onu seç ayrıca güncel dilleri seçmen yararına olacaktır.
  • http://programmers.stackexchange.com/questions/125712/for-what-reasons-should-i-choose-c-over-java-and-c

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Driant -- 3 Ağustos 2012; 1:14:15 >
  • Merhaba.

Çeşitli amaçlar doğrultusunda özelleşmiş programlama diller mevcut.
    Kabaca ele alırsak,

gömülü sistemler/devlereler için assembly ve devrenin-çipin kapasitesine göre c
    veri sorgulamak için transact-sql (mssql, sybase, mysql) ya da pl/sql (oracle, postgresql )
    web tabanlı uygulamalar için java, php, .net
    web arayüzü için html, xhtml, css vs. vs. vs.
    matematiksel hesaplamalar için mathematica ( aslında dil olarak ele alınmayabilir )

genel olarak yaygın kullanılanlar bunlar. daha geniş liste için bu işe yarayabilir, karşılaştırmaları için de buraya ve buraya da bakabilirsiniz.

Bir proje için dil seçilirken olması gereken, dilin yeteneklerinin/kapasitesinin yapılmak istenilen projenin ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Genelde ise projeyi yapacak ekibin bilgi birikimi, sahip olunan lisanslar, sözleşmeler doğrultusunda dil seçimi yapılır/yapılmak zorunda kalınır.

Nacizane fikrim bir programlama dili öğrenmeden önce, algoritma nedir ne değildir öğrenmek, ardından programlam dili ile algoritmaları ifade edebilmek ardından dilin özelliklerini kullanmaktır. Bunların hemen ardından ise tasarım şablonları ve yazılım geliştirme disiplinlerini öğrenmek gerekir.

10 yıldan fazla zamandır java teknolojisi ile haşır neşir olduğumdan en iyi bildiğim konuda yazmam gerekirse

java sadece bir programlama dili değil, bir ekosistemdir. saf javada programlama yapılabildiği gibi java koduna derlenen scala, groovy gibi programlama dilleri de mevcuttur.
    Javayı nerede kullanabilirim derseniz, gerçek zamanlı iş yapmanız gereken sunucu tarafı uygulamalar fikrimce javanın en güçlü olduğu alanlardır. Bununla beraber herhangi bir servlet container - türkçe düzgün bir çeviri bulamadım - ya da uygulama sunucu üzerinde web projeleri de çalıştırabilirsiniz.

neden java seçeyim peki derseniz.
    + cross platform ( farklı platformlarda çalışabilmesi ) en büyük avantajlarından birisidir. Enterprise uygulamalar için windows mantıklı bir seçim olmadığından ( bkz: londra borsasının patlaması ) .net e göre bariz avantajı vardır burada. teorik olarak yazdığınız kodu herhangi bir ortamda derlersiniz unix/linux platformuna atarsınız çalışır. pratikte çok sorun yaşanmıştır o ayrı.
    + open source olması. Açık kaynak kodludur. Ücretsiz jdk ve jre leri mevcuttur. Uygulamanızı yasal olarak ücretsiz olan bir linux/unix üzerine deploy ettiğinizde yasal olarak çalışan platforma para ödemezsiniz. Yine .net ile karşılaştırırsak development yapılan makine için ayrı lisans, .net ide için ayrı lisans ( ms harici ide var mı bilmiyorum ben de ), çalışacak ortam için ayrı lisans parası ödenir. Bu da projenin toplam sahip olma maliyetini arttırır.
    + java ile yazılmış uçsuz bucaksız proje, tool, library mevcuttur. en basitinden xml marshall/unmarshall etmek için hem kendi jre ile gelen çözümler mevcutken n tane farklı implementasyon bulabilirsiniz kendi özel ihtiyacınıza göre. yapmak istediğiniz işler için çok büyük ihtimalle birileri derli toplu kolay bir çözüm bulmuştur. bu aslında biraz da open source felsefesinden kaynaklanıyor.
    + internette çok çılgın içerik vardır. yaşadığınız sorunu muhtemelen başkaları da yaşamış, çözümünü yazmıştır bir yerlere, google da bulma olasılığınız çok yüksektir.
    + java bilen insan sayısı piyasada çoktur, populer bir dildir. populer olduğu için eleman bulmak kolaydır ve projelerde tercih edilir. projelerde tercih edildikçe de populer olur ve insanlar öğrenmek ister. şahane bir kısır döngüdür bu.
    + geliştirme aracı ( ide ) için birden çok alternatif vardır. genelde ücretsizdir bunlar, tek seçeneğe mahkum kalmazsınız.
    + ölçeklenebilirdir. dağıtırk mimarilerde çalışabilir. bir uygulama birden fazla jvm üzerinde çalışabilir. multi-threding paylaşamı yapabilir, state sharing yapabilir.
    + oop (nesneye yönelik) temellidir. oop ile yazılım geliştirmek yapısal geliştirmeye göre daha kolaydır.
    + bir projenin uçtan uca katmanları için çözümleri mevcuttur. veritabanı, esb, uygulama sunucusu, web arayüzü, iş mantığı vs. vs. her katmanı genelde java ile çözümlenebilir.

ilk başta aklıma gelen artıları bunlar. bu özelliklerin bir kısmını ya da tamamını başka diller de başarı ile hatta javaya göre daha iyi yapabilmektedir elbette. unuttuğum, gözden kaçırdığım ya da yanıldığım konular varsa başkaları da ekleyecektir elbette.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    C# OLASILIK
    5 yıl önce açıldı
    C programlama
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Örneğin ben travian gibi bir web bazlı oyun yapmak istiyorum. Bunun için neler bilmem gerekiyor?

Şuan c++ çalışıyorum ama anladığım kadarı ile c++ tek başına yeterli değil. .net gibi bir şeyler daha öğrenmem gerekecek. Doğru mu düşünüyorum. Bu konuda biraz aydılatır mısınız beni?
  • quote:

Orijinalden alıntı: igneli

Örneğin ben travian gibi bir web bazlı oyun yapmak istiyorum. Bunun için neler bilmem gerekiyor?

Şuan c++ çalışıyorum ama anladığım kadarı ile c++ tek başına yeterli değil. .net gibi bir şeyler daha öğrenmem gerekecek. Doğru mu düşünüyorum. Bu konuda biraz aydılatır mısınız beni?

arkadaşım öyle bir oyun yapmak bir kişinin yapacağı şey değil, bir ekip işidir. bunun coder'ı var, tester'ı var, animasyoncusu, tasarımcısı var, görselliği var, bug'ların kapatalıması var, kullanıcıya desteği var, var da var ve bunlar da bir kişi değiller. tek başına bu denli kapsamlı bir oyunu yapmayı unut, ekip kur ondan sonra, aksi takdirde yapacağın oyunu sadece kendin oynarsın, hadi kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ElektrikPc

quote:

Butun diller ayni seyi yapar yazdigin kodu makinenin anlayabilecegi bir dile cevirir. Haliyle hicbir farklari yoktur. Bazi yazilim dilleri bazi islemleri daha hizli yapar ama ozunde ayni isi yapar. Caninin istediginden baslayabilirsin

yuh artık dedirtecek yorum.Senin dediğini compiler yapıyor.Bütün yazılım dilleri aynı işi yapar demişsin kesinlikle yanlış.Bir C ile Java arasında dağlar kadar fark var.Sana ne lazımsa onu kullanırsın kesinlikle forumdaki yazılara kanıpta kafana göre bir dil seçme.Senin işini hangisi gorurse ileride onu seç ayrıca güncel dilleri seçmen yararına olacaktır.

çok merak ettim ne kadar fark var. birisiyle yapıp birisiyle yapamadıgın şey nedir mesela.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ElektrikPc

quote:

çok merak ettim ne kadar fark var. birisiyle yapıp birisiyle yapamadıgın şey nedir mesela.

Merak ediyorsan git araştır öğren.Sana burada teker teker yazamam.Zilyon tane fark vaar.Bir keresinde iki dili kaşılaştırmak hata çünkü hedefleri farklı.Sana diller arasında farkı net şekilde görmen için yazmıştım.Örnek olarak ise en temel fark java object oriented olması,C ise sistem dilidir daha cok kontrol amaçlı kullanılır.Ama sen toplama çıkarma yapacksan ikiside sana uygun ikisinide kullanabilirsin

• evet biri object oriented miş biri dğeilmiş birinde garbage collector varmış biri dğeilmiş . birinde cümle sonuna noktalıvirgül kormıssın birinde koymazmışsın. benım anlatmaya calıstıgım şey dile özgü jargonlar değil , bir proje söyle öyle bir proje olsun ki c ile yapılamasın yanlız ve yanlızca java ile yapılabilsin. anlatmak istediğim bütün dillerde sonuç aynıdır. bir dilde birşeyi daha hızlı yaparsın bir dilde daha yavaş . birinde daha performanslı birinde daha yavaş yapabilirsin. biirinde daha zahmetli ypabilirsin ama diğerinde zahmetsizdir vs.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 3 Ağustos 2012; 16:40:11 >
  • quote:

evet biri object oriented miş biri dğeilmiş birinde garbage collector varmış biri dğeilmiş . birinde cümle sonuna noktalıvirgül kormıssın birinde koymazmışsın. benım anlatmaya calıstıgım şey dile özgü jargonlar değil , bir proje söyle öyle bir proje olsun ki c ile yapılamasın yanlız ve yanlızca java ile yapılabilsin. anlatmak istediğim bütün dillerde sonuç aynıdır. bir dilde birşeyi daha hızlı yaparsın bir dilde daha yavaş . birinde daha performanslı birinde daha yavaş yapabilirsin. biirinde daha zahmetli ypabilirsin ama diğerinde zahmetsizdir vs.

Arkadaşım neyi savunuyosun madem tüm diller aynı neden o zaman 150 den fazla programlama dili (link1 ve link2) hepsinin hizmetteiği amaç farklı kimisinde pointer kullanırsın registerleri kullanırsın sistemi efektif kullanırısın, kiminde fonksiyonlar hazırdır tek satırda istediğini yaparsın matematiksel işlemlerde kullanırısın kiminde her şey nesnedir kiminde kod event'ler üzerinedir vs... c ile sistemi programralayabilirsin bunu açarsak: dosya sistemini yönetbilir, işletim sistemindeki daha doğrusu cpu nun yönettiği processleri kontrol edebilir, dosya inode'ları ile uğraşabilir, stdin,stdout,stderr çıkışlarına göre sistemi kontrol edebilir ve gözetleyebilir, fork fcntl gibi sistem çağrıları ile process oluşturup ağaçlandırıp processleri (süreçleri) yönetebilir, fd ler ile dosya açma kapama yapılabilr(adreslemesi), bellek kullanımı ve adreslemesi yapılabilrsin vee bir çok. Java ise üst seviye bir dildir ve c gibi alt seviye bir dil gibi bunlara (belki bazıları olabilr) erişemez. Javanın da elbette kendi göre artıları coktur. şu an 3 milyardan fazla makinede (sadece bilgisayar olarak düsünmeyin - sun şirketinin belirttiği bir sayıdır bu) kullanılmaktadır. Javanın sağladığı ise platformdan bağımsız olması ve her ortamda çalıştırabilr olmasıdır.

• quote:

Haklısın da söylediğin şöyle bir şey olmuş:

+ Elma mı yesem armut mu?
    - Ne farkeder ikisi de sonuçta C, H, O.

Yapıcı bir cevap değil yani.

Programlama dilleri en temelde çeşitli paradigmalara ayrılırlar.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Programlama_paradigmas%C4%B1
    http://e-bergi.com/2007/Kasim/Programlama-Paradigmalari

Linklerde de açıklandığı gibi bazı diller fonksiyoneldir, bazıları nesne tabanlı, bazıları ise mantıksal dillerdir.

Öyle durumlar vardır ki, en yaygın bilinen dillerden biri olan C(Zorunlu Paradigma)'de 400-500 satır koda denk gelen 3-5 satırlık Prolog(Mantıksal Paradigma) kodları vardır.

Ancak Prolog C++'tan daha iyi bir dil değildir, daha kötü de değildir.

Şu an yeni başlayan birinin dil tercihindeki önemli faktör programlama nedir sorusunu sana iyi öğretmesi olmalıdır bence. Yani kod yazıyorum ama niye yazıyorum, kodu nasıl anlıyor bilgisayar, hangi işlemler oluyor arkaplanda vs...

Daha sonrası için güncel dillere yönelinebilir. Java güzel bir örnektir bunun için. Ancak ben araya bir yerlere C++ sokulması taraftarıyım.

Yeni başlayacaklar için kişisel nacizane fikrim ise C veya Python ile başlanması.

Bir de not geçmek istiyorum ki;

Kişi çok kısa bir sürede dildeki deyimleri öğrenebilir. Ancak bence bu dili öğrenmek değildir. Beyninin o dil gibi çalışması gerekir ki dilin bütün imkanlarından faydalanasın. Öteki türlü yaptığın hazır kodları ezberlemekten öteye gitmeyecektir. (Bu fikre katılmayanlara Prolog'u denemelerini öneririm). Bunun için ise sürekli yeni ve farklı problemler çözmek gerekir. Bu konu için TopCoder'ı öneririm (http://www.topcoder.com).

• quote:

Orijinalden alıntı: keftar

quote:

evet biri object oriented miş biri dğeilmiş birinde garbage collector varmış biri dğeilmiş . birinde cümle sonuna noktalıvirgül kormıssın birinde koymazmışsın. benım anlatmaya calıstıgım şey dile özgü jargonlar değil , bir proje söyle öyle bir proje olsun ki c ile yapılamasın yanlız ve yanlızca java ile yapılabilsin. anlatmak istediğim bütün dillerde sonuç aynıdır. bir dilde birşeyi daha hızlı yaparsın bir dilde daha yavaş . birinde daha performanslı birinde daha yavaş yapabilirsin. biirinde daha zahmetli ypabilirsin ama diğerinde zahmetsizdir vs.

Arkadaşım neyi savunuyosun madem tüm diller aynı neden o zaman 150 den fazla programlama dili (link1 ve link2) hepsinin hizmetteiği amaç farklı kimisinde pointer kullanırsın registerleri kullanırsın sistemi efektif kullanırısın, kiminde fonksiyonlar hazırdır tek satırda istediğini yaparsın matematiksel işlemlerde kullanırısın kiminde her şey nesnedir kiminde kod event'ler üzerinedir vs... c ile sistemi programralayabilirsin bunu açarsak: dosya sistemini yönetbilir, işletim sistemindeki daha doğrusu cpu nun yönettiği processleri kontrol edebilir, dosya inode'ları ile uğraşabilir, stdin,stdout,stderr çıkışlarına göre sistemi kontrol edebilir ve gözetleyebilir, fork fcntl gibi sistem çağrıları ile process oluşturup ağaçlandırıp processleri (süreçleri) yönetebilir, fd ler ile dosya açma kapama yapılabilr(adreslemesi), bellek kullanımı ve adreslemesi yapılabilrsin vee bir çok. Java ise üst seviye bir dildir ve c gibi alt seviye bir dil gibi bunlara (belki bazıları olabilr) erişemez. Javanın da elbette kendi göre artıları coktur. şu an 3 milyardan fazla makinede (sadece bilgisayar olarak düsünmeyin - sun şirketinin belirttiği bir sayıdır bu) kullanılmaktadır. Javanın sağladığı ise platformdan bağımsız olması ve her ortamda çalıştırabilr olmasıdır.

peki o zaman dünya neden bu kadar araba modeli var ? hepsi aynı işi yapıyor kimi daha hızlı kimi daha ucuz vs. yazılım dilleri de böyle ama özünde aynı işi yapıyorlar. şu anda c bilenler de java bilenler de .net bilenler de bu sektörde çalışıyor para kazanıyor karnı doyuyor. bu dil tartışmasını hiç anlamam .

• quote:

quote:

quote:

peki o zaman dünya neden bu kadar araba modeli var ? hepsi aynı işi yapıyor kimi daha hızlı kimi daha ucuz vs. yazılım dilleri de böyle ama özünde aynı işi yapıyorlar. şu anda c bilenler de java bilenler de .net bilenler de bu sektörde çalışıyor para kazanıyor karnı doyuyor. bu dil tartışmasını hiç anlamam .

Ya ne kadar saçma örnekler veriyorsun.Anlamadığını kendinde belirtmişsin.Tartışmayı uzatma.Bilgi paylaşırsan ne ala.

• quote:

quote:

Örneğin ben travian gibi bir web bazlı oyun yapmak istiyorum. Bunun için neler bilmem gerekiyor?

arkadaşım öyle bir oyun yapmak bir kişinin yapacağı şey değil, bir ekip işidir. bunun coder'ı var, tester'ı var, animasyoncusu, tasarımcısı var, görselliği var, bug'ların kapatalıması var, kullanıcıya desteği var, var da var ve bunlar da bir kişi değiller. tek başına bu denli kapsamlı bir oyunu yapmayı unut, ekip kur ondan sonra, aksi takdirde yapacağın oyunu sadece kendin oynarsın, hadi kolay gelsin.

Ben karışık bir soru mu sordum? Ben sadece nelerin bilinmesi gerektiğini sordum. c++ yanına php mi gerekir java mı bilmeliyim bunu sordum.

Tek kişi olmayacağını bende senin kadar iyi biliyorum. Tek bilmek istediğim neleri bilmem gerektiğim.

• biliyorum sen soruyu güzel sormuşsun "dillerin işlevselliği" adı altında sormuşsun. işlevleri aynıdır. ama işte insanlar hemen şu dil iyi bu dil iyi diye başlarlar.

kendimden örnek vereyim. php bilmem, java çok az (üniversitede gördüğüm kadar) , c de ona keza. ama bu dilleri neden bilmiyorum ? çünkü gerek duymadım. ihtiyaç oldu C# ile iphone uygulaması yaptık , ihtiyaç oldu web sayfası yapık ihtiyaç oldu desktop uygulama yaptık ihtiyaç oldu windows service yazdım , ihtiyaç oldu görüntü işleme teknolojileri geliştirdim. şu anda gene C# ile android uygulama yazmaya başlayacağım. ha bu .net C# ı efsane bir yazılım dili mı yapar? hayır . butun bunları istediğin ölçüde her dilde yazarsın. anlatmak istediğim " yazılım dillerinin hepsi aşağı yukarı işlevsellik olarak aynıdır". evet uygulama alanında yazım teknikleri alanında veya bir pattern olarak farklılıklar gösterebilirler. ama amaç bilgisayara birşey yaptırmak iste bunu butun programlama dilleri ile (scriptler değil) yaptırabilirsin.

• quote:

eger oyun yapmayı gercekten uzun vadede planlıyorsan (ben bıktım :D) su yolu ızlemenı tavsıye ederım
    orta duzeyde C# ve nesne tabanlı kavramları
    Unity3d ve unıty lıbrary kullanarak C# scrıptı yazma
    3ds max de modelleme (bence ugrasma nette bısuru hazır var ama temel duzeyde bılmende fayda var oynamalar yapmak ıcın)
    Ve 3ds max de anımasyon

Youtube da BurgZerg Arcade ın tutorıal serısı var unıty ıcın
    Kolay gelsın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: frcst

quote:

eger oyun yapmayı gercekten uzun vadede planlıyorsan (ben bıktım :D) su yolu ızlemenı tavsıye ederım
    orta duzeyde C# ve nesne tabanlı kavramları
    Unity3d ve unıty lıbrary kullanarak C# scrıptı yazma
    3ds max de modelleme (bence ugrasma nette bısuru hazır var ama temel duzeyde bılmende fayda var oynamalar yapmak ıcın)
    Ve 3ds max de anımasyon

Youtube da BurgZerg Arcade ın tutorıal serısı var unıty ıcın
    Kolay gelsın

Tamda duymak istediğim buydu :)

Teşekkürederim

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.