Şimdi Ara

## [DH]Nargile Klübü ## [ 8 ÜYE ] (3. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
3.144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ya şaraplı var kadıköyde ben korkudan deneyemedim deneyen var mı acaba
  • hepsini denedim
    ciğer ağrısı yapar
    öksürük yapar
    fazla kaçırırsan uyku yapar
    en güzeli muhabbet yapar
    elma benim uykumu getirio
    cappucino en güzeli
    çok muhabbetimiz oldu aynı şekilde dostlarımda oldu
  • Sigara içmiyorum, Nargile içiyorum fakat her zaman aramıyorum nargileyi zararına gelince halı saha maçlarında daha az koşuyorum artık
  • nargile cok güzel bence.her cuma içeriz arkadaşlarla.insan arıyor mesela olsada içsek diye ama tiryakilik yapmıyor.1 ay oldu ıcmedım mesela.ayriyetten bence sigaradan cok daha zararlı.cunku kömüründe pisliğini kanserojenini cekıyorsunuz.içen arkadaşlar abartmasınlar
  • ekler misin beni de?

    kavunlu olsun
  • Maşa meşe köşe ayşe



    “Bu meret zamansızların işi mirim”... Muhabbet erbablarının vazgeçilmez dostu nargileyi tiryakileri böyle anlatıyor. Dar vakitlere sığmıyor içimi, uzun sohbetler, dostluklar, yarenlikler var fokurtusunda.

    Doğum yeri Hindistan. “ Narçil” denilen hindistancevizi kabuğundan yapılmış ilk kez. Araplar'ın ‘‘sisa’’, Iranlılar'ın ‘‘kalyan’’ adını verdiği nargileyle Yavuz Sultan Selim zamanında tanışmış Osmanlılar. IV Murat döneminde yasaklanan ve tarihi Galata Köprüsü’nün yanmasıyla unutulmaya yüz tutan nargile bu aralar zaman içinde kaybettiği itibarını yeniden kazanıyor.

    Hazırlanması ve içimi ustalık isteyen nargile basit olarak dört parçadan oluşuyor: ‘‘Lüle’’, ‘‘ser’’, ‘‘şişe’’ ve ‘‘marpuç’’. Lüle, tütünün konduğu delikli tabla. Çömlekçi çamurundan yapılıyor. Bu çamur ısıyı iletmediğinden fazla kızmıyor ve üzerine konan tömbekiyi kavurup tatsızlaştırmıyor. Nargilenin uzun gövdesine “ser” deniliyor. İçinde dumanı filtre eden o meşhur fokurdamaların geldiği bölümse “şişe”. “Mapuç” ise dumanı şişeden alan ve ağıza ulaştıran hortum.

    Tam bir ehlikeyf işi olan nargileye marpuçun ucundaki “imame”, lülenin etrafındaki “tabla” ve tablanın üzerinde duran ve ateşi karıştırıp düzeltmeye yarayan “maşa” da eklenince uzun bir sohbet için herşey hazır hale geliyor.

    Nargile içmek için dört şeyin bir arada olması gerekiyor: “Maşa”, “meşe”, “köşe”, “Ayşe”... Bunlardan maşa malum. Meşe, ateşi yakmakta kullanılan odun ve bu da yalnızca meşenin “pirnav” adı verilen türünden elde ediliyor. Köşe, bu keyfin ortalık yerde yapılamayacağını, Ayşe ise servis yapan garsonları ve servisin kalitesini anlatıyor.

    Nargile içmenin bir adabı var. Sigara içilir gibi içilmiyor. Hava nefes alır gibi çekilmeli ki şişedeki su fokurdasın ve tütün yansın. Mahareti var bir de... Ateşi söndürmeden, tömbekiyi devirmeden içmek. Dumanı diyaframı kullanarak mideye çekmek en iyi içim tekniği. Nargilenin dumanı suyun içinden süzülerek ve soğuyarak geldiği için sigara kadar zararlı değil.

    Tiryakileri nargile içerken meyva aromalı tütünlere rağbet gösteriyorlar. Bu tütünler genellikle Mısır’dan geliyor. Sıfır nikotin ve katran içerdiği, “tömbeki” tütününden hafif olduğu ve güzel koktuğu için istek alan bu tütünlerin; elma, cappucino, meyan kökü, nane, çilek ve karışık meyvalısı var.

    Son zamanlarda sayısında artış gözlenen nargile mekanlarını her kesimden insan renklendiriyor. Genelllikle tavla oynanan ve derin sohbetlerin yapıldığı bu kahvelerde sıkı dostlukların da temelleri atılıyor. Bir gün siz de kendinize zaman ayırmaya karar verir ve bir nargile fokurdatmak isterseniz, yanında külde pişmiş kahve istemeyi ihmal etmeyin. Umarız bu keyif sizin için de yeni dostluklara açılan bir kapı olur.
    ALINTIDIR ..
  • Nargile, Asya'ya özgü geleneksel bir tütün içme aracıdır. Kullanıcının bir hortum aracılığıyla sudan geçerek süzülen dumanı içine çekmesini sağlayan bir düzenek olan nargile, içim şekli ve adabı, yüzlerce yılda oluşmuş kullanım geleneği ile basit bir aletten fazlasını ifade etmekte olup, doğu kültürünün bir parçası haline gelmiştir.

    Yapısı ve Tasarımı

    Nargile temel olarak 4 bölümden oluşur:

    1. Ser: Nargilenin uzun gövdesi. Boyun kısmı dar olmakla birlikte karın kısmına inildikçe çapı genişleyen, yapı olarak sürahiye benzeyen bir parçadır. Cam, metal ve seramikten yapılır.
    2. Lüle: En üstte bulunan, tömbekinin konulduğu delikli tabla. Gümüş, pirinç ya da bakırdan yapılmış, oymalarla süslü bir muhafaza ile çevrilidir. üzerine köz konularak gerekli ısı sağlanır.
    3. Marpuç: Dumanı şişeden alan ve ağza ulaştıran bölümdür. Bu bölümde kullanılan hortum koyun derisinden yapılır.
    4. Şişe: İçinde dumanı filtre eden suyun olduğu ve fokurdamaların geldiği bölüm.

    Bunlar dışında nargilenin diğer elemanları ise şöyledir:

    * Sipsi: Marpuçun ucuna takılan, dumanın içinden çekildiği küçük ağızlık. Tercihen kehribardan yapılır, fakat maliyet sebebiyle ve hijyenik açıdan genelde plastik olanları kullanılır. Mermer ya da gümüş olanları da mevcuttur.
    * Tepsi ve rüzgarlık: Tepsi közden düşen külleri toplar, rüzgarlık ise közün sönmemesi için kullanılır.
    * Tömbeki: Nargileye has tütün.

    Nargilenin tasarımında İslam’ın etkisindeki sanatın derin izleri görünmektedir. Cami minaresini andıran ser kısmı bunu çok iyi simgelemektedir. Ayrıca ser kısmı genellikle çiçek ve yaprak desenleriyle süslenmekte ve bunlarda zaman zaman yaldız kullanılmaktadır. Marpuç kısmında ise genelde el dokuması olan kilim desenleri kullanılmaktadir.



    Çalışma Şekli

    İçici marpuçtan nefes aldığında oluşan basınç farkıyla hava sırayla közden, sonra ısınarak lüledeki gözeneklerden geçer. Sıcak hava ile ısıtılan tömbekinin dumanı karışarak suyun içinden geçer, bu esnada soğur. Daha sonra hava marpuçtan içiciye ulaşır. Nargile içerisinde bulunan su dumanı soğutmanın yanı sıra içindeki katranı da bir miktar süzer.




    Tarihi

    Nargile doğu kültürünün bir öğesi olmakta ile birlikte doğuş yerinin Hindistan olduğu zannedilmektedir. Çok farklı kültürlerinin farklı adlandırdıkları bu keyif aracı Araplar tarafından Narcile, İranlılar tarafından da Kalyan diye adlandırılıyor. Asıl nargilenin kökeni ise Farsça’da Hindistan cevizi anlamına gelen Nargilden geliyor. Hindistan’da ortaya çıkan nargilenin ilk örnekleri Hindistan cevizinin içinin çıkarılıp kabuğuna bir kamış sokularak yapılmış. Zamanla Hindistan cevizi yerine kabak kullanılmaya başlanmış. Kullananların sayısı arttıkça porselen ve bronz da nargile için elverişli malzemeler haline gelmiş. Bunları cam, billur, çini hatta gümüş gövdeli nargileler izledi. Hindistan’da doğan nargile, başta İranlılar olmak üzere Araplar, daha sonra da Türk insanı ile tanışmış.

    Türk insanının nargile ile tanışması aslında Osmanlı dönemine rastlıyor. O dönemde İran’dan getirilen ve zamanın kahvehanelerinde muhabbetlere eşlik eden tömbeki padişahlar döneminde yasaklanmıştı. Nargile de uzun zaman İstanbul Tophane’de , İzmir Kemeraltı’nda ve Ankara Gençlik Parkı'nda tömbeki olarak sunulmaya başlanmış. Bu nostaljik mekanların müdavimlerini ise genellikle orta yaşın üstündeki insanlar oluşturuyordu. Daha sonraki, yani yakın dönemlerdeki aromalı nargilelerin hayatımıza girmesi ile daha hafif bir içecek haline gelen nargile genç kitle tarafından da tercih edilmeye başlandı.



    Nargile Tütünü

    Nargilenin belki de en önemli öğesi tömbeki denilen tütünüdür.

    Bu tütün kıyıldıktan sonra geceden ıslanmaya bırakılır ve servisten önce suyu sıkılarak Harbi de denilen çelik şişlerin yardımıyla lülelere yerleştirildikten sonra yine ıslatılmış ancak ikiye bölünmüş ve kalın damarları alınmış bir tütün yaprağıyla sarılır. Daha sonra sere yerleştirilen tömbeki pırnal (çalı görünümlü, kısa boylu bir meşe türüdür ve en değerlisi Fethiye'de yetişenidir.) kömüründen elde edilmiş köz ile yakılır.

    Tömbeki üretiminde kullanılan tütün bitkisi sigara, puro, enfiye gibi diğer tütünlerden daha kısa boylu, daha geniş, daha tıknazdır. Yaprakları daha esmer, daha küçük, daha etli ve diğer türlerden daha dayanıklıdır. Virginia ve Burley tütünlerinde yüzde 3-4, Türk tütünlerinde yüzde 1-2 olan nikotin oranı, tömbekide yüzde 10'a kadar çıkabilir. Tömbeki Türkiye'de Hatay - Samandağ ve Konya - Hadim bölgelerinde üretilir. Tütün gibi toplanır, ama farklı işlemlerden geçer.

    Yukarıda bahsedilen klasik tömbekinin yanında bugün Mısır'dan getirtilen ve adına bahri veya Arap tömbekisi denilen bir tömbeki türü daha bulunmaktadır. Fermente edilmiş meyvelerden elde edilen bu tömbeki türü daha çok genç nesle hitap eder. Bu tür tömbekilerde çok değişik (doksandan fazla) aromalar kullanılır. Elma, nane, kayısı, çilek, muz, limon, ananas, kavun, çilek, cappuchino aromalı olanları yaygındır.





    Nargile Kültürü

    Doğu kültürünün bir öğesi olan nargile sonradan batıda da kimi değişikliklerle kullanılmaya başlanmıştır. Kullanım kültürü dolayısıyla bu iki türe göre farklılıklar gösterir, ancak pek çok ortak öğe de mevcuttur.

    Batıda birden çok marpuca sahip nargile kullanımı yaygındır. Bu uygulama doğudakine göre farklı bir toplu içim ortamı sunar, ki doğuda nargilenin bir marpucu vardır ve el değiştirmediği sürece tek kişi tarafından içilir.

    Arap kültüründe kullanıcı içtikten sonra ya marpucu masaya dayayarak bunu belli eder, ya da ağız kısmı kendine bakacak şekilde eğimli tutarak yanındakine ikram eder. Kabul eden, nargileyi verene elinin tersi ile hafifçe vurur ya da sıvazlar, bu memnuniyet göstergesidir. Kafe ve restoranlarda ise her kullanıcının ayrı bir nargile ısmarlaması yaygındır.

    İspanya'da "tetería" adı verilen ve genelde müslüman göçmenlerce işletilen çay evlerinde nargile içimi yaygınlık kazanmaktadır. İsrail'de "nargeela" olarak adlandırılan nargile kullanımı özellikle Yemen, İran, Irak ve Türkiye'den gelen göçmenler arasında yaygındır. Bunun yanında İsrailliler arasında da nargile kullanımı görülür.

    Nargile tiryakileri arasında, güzel bir içim için ortamda olması gerektiği düşünülen dört öğe var ki, bunlar "nargilenin dört şartı" olarak geçiyor. Maşa, meşe közünü karıştırmak için gerekli, en iyi köz meşeden oluyor. Güzel bir köşeye yerleşmek tabii ki önemli, ve Ayşe de tiryakinin çay, kahve gibi istekleri için hazır bulunmalı. Bu deyiş özellikle "eski toprak" Türk tiryakiler arasında yaygın olarak kullanılıyor.


    İçim kuralları

    Doğu kültüründe, "Bu işin erbablarına göre" nargile içilirken uyulması gereken bir "racon" vardır:

    * Genel görgü kuralları gereği yüksek sesle konuşmak ve etrafın sükûnetini bozmak raconu da bozar.
    * Nargile ateşinden sigara yakılmamalıdır. Bu görgüsüzlük olarak nitelendirilir.
    * Ayrıca köz tepsisine sigara külü atılmaz.
    * Nargile hiçbir zaman kendinizden ve çevredeki nargilelerden yüksek bir yere konmamalıdır.
    * Eğer nargile bir başkasıyla ortak içiliyorsa imame kullanılmalıdır.
    * Nargilenin marpucu ise asla doğrudan diğer kişinin eline verilmemeli, masaya bırakılmalı ve diğer kişi oradan almalıdır.
    * Marpucun alt kısmından tutulur.
    * Nargile hızlı içilmez. Çabucak bitirerek kalkmak keyf-ehli zihniyetle bağdaşmadığı için genel felsefeye aykırıdır. Normal bir içim hızı ile bir nargile birkaç saatte biter.
    * Dumanı sigara gibi içmek yerine nefes alır gibi çekmek gerekir, böylece fokurdama sesi güzel gelmelidir. Duman ağır ağır çekilir.
    * Ve nargilede, nargile tütününden başka bir şey içilmez.
    * Nargilenin en önemli özelliklerinden biri de tembek tütününden daha çok meğessel(yani meyve aromalı) nargile tütününün içiliminde içiçiye vermiş oldugu haz ve keyiftir.



    ALINTIDIR !
  • nargile daha zararlı sonucta onunda içinde tütün war ve nargileyi çektiinde direk ciğerlerine gidiyor 1 paket sigaraya denk mi onu bilemem ama bi kaç yerde daha duydum(14 yaşındayım 1 senedir içiyorum)
  • kavunlu ve elmalı favorimdir
  •  ## [DH]Nargile Klübü ## [ 8 ÜYE ]


    sigaraya hayır

    3-4 ayda bi nargileye evet

    seviyorum ama vücudumuda seviyorum
  • Hemen hemen hergün evde kardeşimle içeriz, ayrıca iş yerinde de içeriz.

    Beni de ekleyebilirsiniz
  • Beni de yaz kardeş.Böyle klübe can kurban.
  • Güncellenmiştir. Bilgiler için Teşekkürler.
  • 8 sene oldu başlayalı, hemen her gün içerim.. eğer sağlığınıza önem vermiyorsanız zararını çabuk hissedebilirsiniz.. şimdilik pek bir hasar yok Allah'a şükür ancak ara sıra spor yapmak lazım..


    nargilenin tiryakiliği sigaranınkine benzemez, onun tiryakiliği gönüldendir.. benim çooook arkadaşlarım benden çok severdi nargileyi ancak sigaraya başlayınca bıraktılar.. bende sigara içmem şu ana kadarda içmedim (yaş 25) ancak sigarayı bırakanlar için en güzel tavsiye aromalı nargile çeşitleri olacaktır, muzundan karpuzuna kadar her çeşidini bilirim çoğunu içmişimdir..

    hatta çoğu zaman dışarda nargile içerken laptopuda yanıda götürür foruma bakarım. birazdan nargileye gidicem iyi forumlar..

    ps: dilersen benide ekleyebilirsin.
  • Nargile & Laptop iyi fikir burdaki kafedede war wifi bende alayım deneyelim bakalım : Ekledim ..
  • Ekleyin beni.kavun ve elmalıyı severim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ssmuho

    Ekleyin beni.kavun ve elmalıyı severim.



    hocam ne yaptın ya konu üç senelik
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eggys


    quote:

    Orijinalden alıntı: ssmuho

    Ekleyin beni.kavun ve elmalıyı severim.



    hocam ne yaptın ya konu üç senelik

    farkındayım


    Eklemediniz halen.
  • Ekle. Haftada en az 4 en fazla 6 gün içiyorum. ciddiyim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ünal

    15 yaşımdan beri içiyorum. Tiryakilik yapmıyor. Sigara gibi değil sonuçta. İçmezsen içmezsin.



    Abi bi tezat var sanki


    Çok içmem ama yaz
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.