Şimdi Ara

Deprem ovada yıkar-Rehberiniz (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
144
Cevap
0
Favori
23.428
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • yukarı alalım
  • http://www.haberturk.com/yasam/haber/684657-golcuk-depremi-gibi-olacak


    "Gölcük depremi gibi olacak"

    Işıkara: Artık 'Deprem olacak mı?' sualini sorma lüksünüz yok.

     Deprem ovada yıkar-Rehberiniz


    Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, ''Artık 'deprem olacak mı?' sualini sorma lüksünüz yok. Deprem olacak. Mühim olan bu gerçeği kabul etmek ve depremden korunmak'' dedi.

    Işıkara, Kızılay Haftası etkinlikleri kapsamında Özel Çukurova Bilfen Okulları'nda düzenlenen ''depremden korunma bilinci'' konulu konferansta, 1900 ile 2010 yılları arasında 4'ten büyük 9 bin 200 deprem yaşandığını vurguladı.

    Işıkara, büyüklüklerine göre tasnif edildiğinde 4-4,9 büyüklükleri arasındaki depremlerin 5 günde, 5-5,9 arasındaki depremlerin 22 günde veya ayda bir, 6-6,9 arasında depremlerin 8 ay ile 1 yıl arasında, 7-7,9 arasındaki depremlerin ise 40 ayda bir olabildiğini belirtti. Işıkara, Türkiye'de 7-7,9 büyüklüğünde deprem sayısının Van'da yaşananla 33'e çıktığını belirtti.

    Ekim ayının başında Çorum'daki bir toplantıda, 6-6,9 büyüklükleri arasında depremin en son Simav'da olduğunu anımsatarak depreme dikkati çektiğini belirten Işıkara, şunları kaydetti:

    ''Bunun üzerine bir yıl koyun. 'Ülkemizin her hangi bir yerine 6-6,9 büyüklükleri arasında bir deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz' dedim. Sizin için de sürpriz olmaması gerekir. '12 Kasım 1999'dan bu yana ülkemizde 7'nin üzerinde bir deprem yok' dedim. Bu beni çok rahatsız ediyordu. Ve sonuçta Van'da 7.2 büyüklüğünde depremi yaşadık. Bu Türkiye'nin deprem gerçeği. Artık 'deprem olacak mı?' sualini sorma lüksünüz yok. Deprem olacak. Mühim olan bu gerçeği kabul etmek ve depremden korunmak. Depremin ne zaman olacağını bilim söyleyemiyor. Bir depremin ne zaman olacağını söyleyemiyor fakat, nerede ve ne büyüklükte olabileceğini söylüyor.''

    Işıkara, Doğu Akdeniz'de Hatay'da bir deprem hareketliliğinin yaşanabileceğini, ancak, bunun zamanının bilinemeyeceğini belirterek, ''Mersin, Adana, Gaziantep, tüm güneyi etkileyecek bir potansiyel var. O da Hatay. Hatay'da uzun süredir deprem yok. Özellikle 7'nin üzerinde deprem yok. Tarihsel dönemde Hatay'da 7'nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hataylıları dinlerseniz, bir veya iki defa kent yerle bir olmuş, yerin altına göçmüş yeniden kurulmuş. Hatay'da olabilecek bir deprem, bölgeyi etkileyecek. Kocaeli-Gölcük depremi nasıl geniş alanı etkilediyse, bu da etkileyecek'' diye konuştu.

    Adana ve Mersin'de yaşamın deprem gerçeğine göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Işıkara, depremden korkmamak, ancak, hazırlıklı olmak gerektiğini söyledi.

    Işıkara, Van'ın 1999 Gölcük depreminden hiç ders çıkarmadığını, televizyonlarda izlendiği gibi Erciş'in yerle bir olduğunu vurgulayarak, ''Binaları doğru inşa etmek önemli. Deprem öldürmez, binalar öldürür lafını ben söylemiştim'' dedi.

    Bina yalıtımı konusunda da ekolojik ürünlerin kullanılması gerektiğine değinen Işıkara, ''Bizim ülkemizde inşaatlarda yalıtım için köpük kullanılıyor. Bu binanın nefes almasını önleyip, çürümesine neden oluyor. Ayrıca, manzara göreceğim, showroom açacağım diye kolonlar kesilmez. Keserseniz o bina Van'daki gibi çöker, yassı kadayıf olur'' diye konuştu.

    Işıkara, daha sonra sahneye çağırdığı öğrencilere, uygulamalı olarak deprem esnasında neler yapması gerektiğini anlattı. Işıkara, tüm salondaki öğrenci ve öğretmenlere aynı anda deprem tatbikatı yaptırdı.


    AA




  • Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: “1688’den beri suskun”

    “17 Ağustos’un ardından Marmara’da bir daha o denli büyük bir deprem beklenmiyor. İstanbul’da 18. Yüzyıl boyunca gerçekleşen büyük depremler sırasıyla 1894 ve 1912 yılında tekrarlandı. Sonrasında ise 1999 Gölcük depremi geldi. Ege Bölgesi ve İzmir’de ise tarihsel olarak çok büyük depremler yaşanmasına rağmen Marmara Fayı’nın aksine 18. Yüzyıldan bu yana büyük bir deprem yaşamadı ve fayda büyük bir stres birikti. 10 Temmuz 1688’de İzmir’de büyük bir deprem oldu. 10 binden fazla insan can verdi. Aynı hatta 1700’lü yıllarda, 2 deprem daha yaşandı. Ege Bölgesi’ndeki deprem hareketliliğini 3 büyük deprem kuşağı etkiliyor. Bu kuşaklar sırasıyla Denizli’den çıkıp Aydın’dan Kuşadası’na kadar gelen Büyük Menderes Fayı, diğeri ise Denizli’den çıkıp Bozdağlar’ın kuzeyinden dolaşan Fay hattı. Son olarak da Bakırçay Vadisi boyunca uzanıp sonrasında Gediz ve Simav’a kadar gelen büyük kuşak. Bu kuşaklar içinde son derece sinsi bir deprem hattı var. Karaburun Yarımadası’nın doğu kenarından İzmir çöküntü çukurunu kesen Sakız Karaburun-Yeni Foça fay hattı. Bu fayın etkisi ise İzmir’den başlayarak Bergama’ya kadar uzanıyor. Bu fay hattı 1990’lı yıllardan beri etkili. Bu faaliyet 6’lık deprem yaratabiliyor ancak fayların uzun zamandır büyük stresi boşaltmamış olması ve birbirine paralel olması İzmir’de büyük tahribat yapabilecek 50-60 kilometreyi etkileyebilecek. Hareketlilik 7 şiddetinde bir depreme her an dönüşebilir. Dolayısıyla 1990’dan beri süregeldiği şekliyle Ege bölgesinde hareketlenmeler devam edecektir. 5 şiddetini bulabilen ölçülerde gerçekleşen hareketler istatistiksel olarak 10-15 kere tekrarlandığında Ege’de 6,5-7 şiddetinde bir deprem gerçekleşiyor.”


    http://www.gazete5.com/haber/ege-de-deprem-bekleniyor-siddeti-7-sener-usumezsoy-14-kasim-201-58617.htm

    genel olarak 3 beklentiden haberim var. 2 tanesini verdim, hatay hakkındaki beklenti de konuya eklenmiş zaten.




  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.