Şimdi Ara

deist argümanıyla teistliği savunmak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
355
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Diyelim ki evrenin düzeni bir düzen koyucunun varlığını gösteriyor olsun. Buradan diğer şeylere nasıl ulaşıyorsunuz? Yani bu düzen koyucunun tek olduğuna, hala mevcut olduğuna, doğmamış ve doğurulmamış olduğuna, bizimle ilgilendiğine, tüm evreni sırf bizi sınamak için yarattığına, bu bakımdan insan ve dünyanın evrenin merkezinde bulunduğuna (ki fiziken öyle olmadığını artık biliyoruz!) v.b. sonuçlara nasıl ulaşıyorsunuz? Evrenin düzeninden bunlara ulaşmak mümkün müdür? Yani bu yaratan, deizmin ‘yarattığına ilgisiz’ yaratanı da olabilir, bunun dinin tanrısı olduğunu nereden çıkarıyorsunuz?

https://ateistcanavar.wordpress.com/2013/10/22/insani-ateist-yapan-sorular/

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Allah'ın varlığı deistlik argümanı mıymış? :) Teistlik neyi kabul ediyor o zaman pizza canavarını mı?:)
    Deistin Allah'a inanması elbet sevindirici ama çıkmazı şu; bir inanç elli milyar insanın kendi şahsi görüşüne bırakılamaz, binlerce ahiret /cennet /cehennem kavramları ve tanımı olamaz. Mesela bir deist cennet cehenneme inanmayabilirken, başka bir deist bu kavramlara inanabiliyor, o zaman hangisi? Hangi deizm, kimin deizmi doğru?
  • Anladığım kadarıyla din felsefesine dair giriş düzeyinde bir şey okumamışsın bende kısaca bu konuyu açıklamak istedim. Evet, ulaşmak mümkün. Ama kanıtları başarılı mı değil mi orası tartışılır. Ontolojik argümanlar tanrı'nın bütün sıfatlarını tek başına çıkarabilen tek argüman. Ama ben başarılı olduklarını düşünmüyorum. Tanrı'nın özgür iradeli olma, nedensizlik, zamansızlık, ezelilik, kudret sıfatları kozmolojik argümanlardan, mutlak iyi olma sıfatı ahlak argümanlarından, umursayan bir varlık olduğu bilinç argümanlarından çıkarılır. Elimizdeki argümanlardan kudret, bilgelik, iyilik çıksa da Semavi dinlerin tanrısı sonsuz iyilik, bilgelik ve kudret sahibi olduğu için bunları da çıkarmak lazım. Bunlar da bazı bilinmeyen argümanlardan çıkarılmaya çalışıyor. Ed Feser'ın kozmolojik argümanı bunu yapmaya çalışıyordu sanırım. Onun haricinde bu sıfatlar genelde bir tür "Mükemmel Varlık Teolojisi" üzerinden Tanrı'nın özsel niteliği olduğu, zorunlu olarak varolduğu savunulur. Ama ben bunu pek makul görmüyorum.

Hristiyanların diriliş argümanı Hristiyanlığın tanrı vahyi olduğunu kanıtlamaya çalışır. Hristiyanlar bu argümanı en güçlü kanıt olarak görürler. İslam için Muhammedden tarihsel argüman var ama bu çok zayıf bir argüman olarak kalıyor. Deistik Tanrı'nın evrene neden olamayacağıyla ilgili bir takım argümanların öne sürülmesi lazım. Mesela şu iki makale bunu yapmaya çalışıyor:
    infidels.org
    Causation and the Logical Impossibility of a Divine Cause
    https://infidels.org/library/modern/quentin_smith/causation.html
    Cambridge Core
    The creation–immutability argument (Chapter 2) - On the Nature and Existence of God
    https://www.cambridge.org/core/books/on-the-nature-and-existence-of-god/the-creationimmutability-argument/B0D2F1EC166647737B1D3153BFA839DA

• Özetlersek sizin baktığınız gibi bakıyoruz, sadece farklı değerlendiriyoruz. Siz bu evren ve olası diğer evrenler kendi kendine günümüze kadar geldi diyorsunuz, bizler kendi kendine olamaz 0dan 1 oluşmaz, her şeyin sonucu 1e inmek zorundadır diyoruz ve deist oluyoruz. Sonra bir adım daha ilerliyoruz ve eğer tanrı var ise bize kendini tanıtmış mıdır diyoruz ve bir bakıyoruz Kur'an diye bir kitap var tanrının kitabı olduğu iddia edilen ve onu yazanın Allah olduğuna inanıyoruz. O kitabın içinde önceki kitaplarım değiştirildi dediği için öncekileri kabul etmekle birlikte mevcut hallerini dikkate almıyoruz, bakıyoruz Kur'andan sonra var mı bir kitap yok onun için yenisi gelene kadar buna itaat etmeye çalışıyoruz. Yenisi ne zaman gelir diye inanıyoruz kıyametten sonra çünkü kitap öyle diyor bize.

Daha da özetle biz Kur'an ile tanrının insanlara konuştuğuna inanan deistleriz.
  • Teistin Tanrısı deizmin Tanrısı olması gerektiğine ilişkin "kişisel" çıkarımım ise;
    Kuran'daki izafiyet, yani zaman kavramının göreceli ve değişken olduğuna ilişkin ayetlerdir. Bana göre müthiş ayetler, böyle bir bilginin o tarihte bilinmesi diğer bütün inançları dinleri yerle bir eder.

NOT: Bu konuda tartışmaya girmeyeceğim, gerekli bilimsel açıklamalar ve ilgili ayetler diğer konuda defalarca verildi.
  • Kısaca anlatayım. Deist argümanı doğru kabul edelim. Teist bunu kullanırsa yaratıcının ya da bir tetikleyicinin var olduğu kanıtlanmış olur. Bundan sonrası için savunduğu şey her ne ise (kuran, incil, tevrat vs) onu ayrıca kanıtlaması ve o yaratıcıdan geldiğini ispatlaması gerekir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mrjk ilk mesajını diğer dinlere ele alarak oku, deistliği sil dinler yaz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İSLAM IRKI HAKKINDA
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kesinlikle aynı fikirdeyim, bir yaratıcının olması demek bunu savunan kişinin inancındaki yaratıcı özelliklerinde olması sonucunu doğurmaz ki.

Dünyada 4000 den fazla (4300 dü galiba yanlış olmasın) din inanç veya mezhep var herbirinde yaratıcının farklı beklentilerinden bahsediliyor birinde şarap serbestken diğerinde yasak birinde deniz ürünleri yasakken diğerinde serbest bazısında ölümden sonra yaşam bazısında ruh göçü varken bazısında sadece hiçlik var vsvs.
    Peki bir yaratıcının olduğunun ispatlanması 4300den hangisinin doğruluğa kanıt olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: lawbreaker

Kesinlikle aynı fikirdeyim, bir yaratıcının olması demek bunu savunan kişinin inancındaki yaratıcı özelliklerinde olması sonucunu doğurmaz ki.

Dünyada 4000 den fazla (4300 dü galiba yanlış olmasın) din inanç veya mezhep var herbirinde yaratıcının farklı beklentilerinden bahsediliyor birinde şarap serbestken diğerinde yasak birinde deniz ürünleri yasakken diğerinde serbest bazısında ölümden sonra yaşam bazısında ruh göçü varken bazısında sadece hiçlik var vsvs.
    Peki bir yaratıcının olduğunun ispatlanması 4300den hangisinin doğruluğa kanıt olur
    Hani bir söz var ya "Bence temelde ikimiz de dinsiziz. Sadece ben, senden bir tane fazla dini daha reddediyorum. Sen diğer tüm olası dinleri neden reddettiğini anladığın zaman, benim de neden senin dinini reddettiğimi anlarsın. "

• torlofan T kullanıcısına yanıt
    Kur'an'ın değişmediğini nereden biliyorsun peki

• Zan ile. İnanç dediğin böyle birşeydir. Kur'an Allah sözü ise değişmedi, Kur'an Allah sözü değil ise değişmiş olabilir.

Birisi nasıl zan ile değiştiğini iddia ediyor ise ben de zan ile değişmediğini iddia ediyorum.
    Tamam da İncil de Allah sözü değil mi? O neden değişmiş?

• Allah'ın canı öyle istemiş. Kur'an da diyorki öncekileri değiştirdiler bu seferkini değiştirilmeyecek şekilde son olarak tüm sınanan insanlar için yürürlüğe koydum. Bu seferkinde ırka göre işlem yapmadım. Benim neyi neden yaptığımı siz anlayamazsınız der.

Sizin aklınız yetmez ben dilediğimi değiştiririm, dilediğimi değiştirmenizi engellerim, ister inanın ister inanmayın ölünce size hesap soracağım ben diyor özetle.
    Daha önceden de tartışılmıştı bu husus orda yazdıklarımı sana da yazayım.

Bir Müslüman Kur'anın değiştirilmediğini ispat edemez. Bir inanmayan da Kur'anın değiştirildiğini ispat edemez.

Elimizdeki tek tarihi bilgi tutarsız Arap tarihi neticede.

Kur'an bize kadar aynen gelmek zorunda, bu Allah için zorunlu bir durum eğer biz sınanmak için yaratılmış isek bilmeliyiz Kur'an yani Allah'ın dini nedir. Hesap gününde Allah bizi hesaba çekecekse bize eksik bir dinden dolayı ceza veremez yani bu acizlik oluşturur.

He dersen nasıl korundu kitap: Hz. Osman zamanında yani sahabe döneminde ayrışmaya başladılar Araplar. Hz. Ali'ye itaat edilmemesi sonucunda ilk net ayrışma yaşandı sonradan bu ayrılanlar Sunni ve Şiiliği oluşturdular. İslam düşmanları Araplar içerisindeki münafıklar ve İsrailiyat dediğimiz şey üzerinden zaten daha peygamber zamanından beri hep vardı, ellerinden geldiğince Kur'an ı değiştirmeye çalıştılar ancak birbirinden ayrı 2 grup ve birbirinden çok uzak coğrafyalara ulaşmış bir Kur'an ı uğraşmalarına rağmen değiştiremediler.

Baktılar değiştiremiyorlar hadis adı altında dine eklemeler, çıkarmalar yaptılar. Sunni ve Şii tarafının hadisleri de mezhepleri de birbirinden çok farklıdır. Ancak ikisinin de iman ettiği Kur'an aynıdır. Hadislerde bu kadar ayrılırken Kur'an metni ortak olarak aynı ise değiştirilmemiş olması daha tutarlı bir çıkarımdır. Hee harekelendirmede az da olsa farklı Kur'anlar vardır tabi ki. Anlamsal bir değişim olarak yok ama.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.