Şimdi Ara

Dc yi Ac çevirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
1.971
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben 1.5 12 volt arasi dc akimi ac ye cevirecek osilatör arıyorum.Deney yaparken falan kullanacağım.Kare veya sinüs olması bişeyi değiştirir mi? Motor falan çalıştıracağım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Voltaj sabit olsa basitti de, voltaj degiskense biraz zor sanki.

Tam sinus ise osilatorleri arastirin. Kare dalga ile de motor calisir. Zaten pwm hiz kontrolu yapan devreler kare dalga ile calistirir hep motorlari. AC motorsa bilemem..

Kare dalga AC icin flip flop devrelerine veya 555'li devrelere bakin.

Onlar besleme voltajina gore orantili cikis voltaji verebilirler. Fakat karedalga cikis verir. AC motorda kare dalga sorun olusturacaksa bilemem.

555'in cikisini 4 transistorlu bir H koprusune surun. H koprusunun cikisindam bir AC alablirsiniz. Ama kare dalga olur.

• Söyledikleriniz benim icim biraz karışık oldu.İnternette 15 20 lira arası kare dalga ac üreten devreler gordum.Ben onu alıp girişten 12 volt versem mesela.Cikisi alip transformatör e baglarsam cikistan 220 ac gorebilirmiyim mesela? Tabiki akım çekersem yanar ama gorebilirmiyim? Yada tesla bobini icin kullanabilirmiyim o 20 liralik devreleri?

• Şebeke trafoları 50 hz için düzgün çalışır, regülasyon önemli değil ise 50 hz civarı çalışan bir osilatör yap. Bunun çıkışını kaç watt gerekliyse ondan daha güçlü bir ses amplifikatör devresinin girişine volüm kontrolden geçirip ver. Hoparlör yerine devre 15 volt ile çalışıyorsa 12v çıkış 220v giriş olan trafonun 12volt sekondere ver. Çıkışta ayarlı 220 volta çıkabilen aç kaynağın olur. Tabi dikkatli ol çarpılma. Eğer çıkış voltajı fazla ise sekonder voltajı daha yüksek bir trafo ile düşük voltajlı amp. Devresi kullan. Yüksek voltaja dikkat et elektrik şoku tehlikelidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 4 Nisan 2017; 21:5:34 >
  • http://www.yesilkoyelektronik.com/hazir-devreler-hobby-devreleri-fiyat/1843-deney-osilatoru.html

Bu devreyi kullanabilir miyim?

• Bu devre karedalga üretir sinüs değil. Kare dalga dik kenarlı olduğundan harmonikleri çok olur yani 100Hz ana frekans ise bunun yanında 200-300... diye katları şeklinde harmonik frekanslar oluşur o nedenle trafolarda gerilim yükseltilirken karedalga kullanılması sorun olur. bir de karedalgada çınlamalar oluşur yani kendi kendine sinyalin üst kısımlarında sinüs şeklinde et titreşimler, bunlar da devrelerin düzgün çalışmasına engel olabilir. Basit bir 50 Hz civarı sinüs osilatörü şeması bul onu yap onun çıkışını volüm potu ile anfi devresine ver. Anfi çıkışına da adaptör trafosunun sekonderini bağla besleme voltajına ve volüm potunun konumuna göre değişken ac gerilim elde et. Yalnız şunu unutma 12 volt/220 volt trafoya 12 volt sinüs verirsen 220 volt ac sinüs alırsın. Yüksek voltaj ölüm riski taşır. Bu riski bilerek iş yap. Yada 220/12 trafo değil de 24-48/220 trafo kullan beslemeyi de düşük tut. Volum potunu kıs. Düşük voltajda güçlü ac elde edersin. Yalnız bu sistemde geri besleme olmadığı için yüke binince voltaj düşer (çok yüklenirsen) o durumda da standart ölçü aleti ac voltajı 100hz ye kadar sağlıklı ölçer, ölçüp istediğin seviyeye çıkartırsın.

• Benim el becerim cok iyi degil.Kendim devre yaparsam kesin çalışmaz.Karakoye gitsem sinüs dalga üreten monte edilmiş devre karti bulabilirmiyim? Bulursam kac tl civarinda olur peki? Ayrıca amfi devresinin amacını anlayamadim.Ne ise yarayacak amfi😊 Amfi kullanmazsam olmaz mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miskindvd -- 5 Nisan 2017; 14:30:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    AC den tam dalga DC elde etmek
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Osilatör devresinin gücü yoktur. O nedenle sinyali güçlendirmek için anfi devresi kullanıyoruz. Aslında daha basit çözümlerde var ama amatör biri için en kolayı anfi devresi ile yükseltmek diye söylemiştim. Ben Ankaralıyım o nedenle İstanbulda nerede ne bulabilirsiniz birşey söyleyemem hatta Ankara için de bu tip kitlerin hangileri var bildiğimi söyleyemem.
  • Anladım cevaplarınız için teşekkür ederim.Peki sizce ortalama bir amfi ile güçlendirilmiş böyle bir devre kaç watt güç verebilir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: miskindvd

Anladım cevaplarınız için teşekkür ederim.Peki sizce ortalama bir amfi ile güçlendirilmiş böyle bir devre kaç watt güç verebilir?

Bunu tahmin etmek epeyce zor.
  • 1)Ampli kullandığın için devrede çok kayıp olur.Buradaki kayıp amplinin ta kendisidir.Örneğin; 200 W / 12v trafo kullandın
    tam güçte ampli devresinden çekilen akım 20 amperdir.Bu ampliyi yapmak zordur.Bu iş için mosfetlerle H köprüsü yapılır, verim %98 e çıkar.
    Amplide çıkıştan alınan sinüs dalgasının bozulmadan verdiği gerilim, girişe verilen DC voltajın 3 te biridir.

Amplinin 12 V RMS vermesi için 36 v ile beslenmesi gerekir.

Kısaca sinüs olsun istersen devreden aldığın AC rms voltajın üç katını DC olarak girişe vermek zorundasın
  • Yahu çocuk daha 50 hz osilatörü yapamam el becerim yok diyor siz işi yokuşa sürüyorsunuz. Bir amatör için gücü yükseltilmiş osilatör önerisinde bulundum alt tarafı. 12/220 inverter yapımını anlatmadım. Hiç yapılamayacak şeylerle ortalığı karıştırmayın yoksa elli tane şema var basit türde bende biliyorum 2 mosfetli 3-5 elemanlı h köprülü devre yap demeyi. 3/1 inde sinüsü bozan anfi zaten işe yaramaz. Ne demek 3/1inde bozar yok 12 vrms için 36v beslemek lazım iyice iş zıvanadan çıkmış. %98 verimle H köprüsü olayı da ayrı bir olay zaten. Düşük voltaj düşük gerilimli test osilatöründen olayı getirdiğiniz yer = bir amatör için YAPILAMAZ noktası. Baştaki soruyu okuyun ona göre çözüm üretim Bu ip işler için yüksek güç verebilen sinyal jeneratörleri kullanılır bunlarda da geniş bandlı amp. devreleri bulunur. Hiç görmediniz sanırım hayatınızda.

• Sozuak S kullanıcısına yanıt
    Ben yazmadan önce baştaki yorumlarınızı gözden geçirin siz kendi yazdığınız yorumların farkında mısınız?
  • Hani kit halinde alıp birleştirebilir diye yazdıklarım mı yada basit entegreli bir yükselteç yapar diye yazdıklarımdan mı bahsediyorsunuz
  • Daha çok kit halinde dediniz ama sizde haklısınız,ben denediğim için biraz zor bir öneride bulundum.Bazen haftada ayda bir kere yorum yazan biriyim.
  • Siz galiba yanlış anlamışsınız.3 12 volt arası derken ayarlı olarak demedim.Bu aralikta bi yerlerde calissin yeter dedim.3 de olur 12 de olur.zaten ben öylesine yapmak istiyorum bu devreyi.Voltun sabit olmasına hic gerek yok.Oynak bile olabilir.Ben sadece çıkışta ac görmek istiyorum 😁

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.