Şimdi Ara

D: partition uçtu,oldu RAW!Sebebi ne bunun?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
389
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kuzenimin bilgisayarında 80 gb'lık Samsung SATA harddisk var.Ben bunu makinayı kurarken 50'ye 25 bölmüştüm.

Dün biri 40'lık,biri 20'lik iki IDE harddiskimi alıp onun makinasına taktım.Windows bütün hepsini gördü ama artık onun diskinin D: partition'a girmeye çalışınca disk biçimlenmemiş diyordu.Ve biçimle deyince de 9.92 gb gösteriyordu.

İşin esas önemli noktası,daha önce de aynı şeyi tamamen aynı şekilde yapmıştı,disk yönetiminden direk format falan halletmiştim.Formattan önce CHKDSK ile o zaman 9.9 gb'lık bölümde binlerce hata bulmuştu ve klasörlerin tamamı gelmişti,ama dosyaların tamamına yakını çalışmıyordu.Çünkü dosyaların bulunduğu asıl 38 gb'lık bölüme erişilmiyordu.Yani her şey görünüyordu ama sadece görünüyordu.

Dün disk yönetimine girdim,geri kalan 38 gb'lık bölüm boşta görünüyordu.Ben burayı işaretledim,şimdi ikisi de öylece duruyor.38 gb'lık bölüme CHKDSK yapmaya çalıştığımda dosya sistemi RAW olduğu için çalışmıyordu.Halbuki 9.9'luk bölüm de RAW görünüyordu ama CHKDSK çalışıyordu.

Easy Recovery programı ile RAW Recovery yapınca dosyalar kurtarılabiliyor ama bazı dosya türlerini getirmiyor ve dosya türlerini gruplayarak kendi isimlendirerek geri getiriyor.

Şimdi ben bunu bir şekilde çözeceğim,o çok problem değil,ama bunun niye olduğunu öğrenmek istiyorum,ki bir daha başıma gelmesin.80'lik harddiske hiç bir müdahalede bulunmadım,sadece kendi disklerimi taktım ama D: uçtu gitti.Daha önce yine bir kez harddisk takınca,bir kez de resetlendikten sonra böyle olmuştu.Hiç bir şey olmamış gibi eski haline getirmenin bir yolu var mı?

Anakart Gigabyte 865PE,ve normal olarak iki IDE ve iki SATA portu bulunuyor.SATA portunu biostan SATA0 olarak ayarladım,ve iki IDE ile birlikte aktif hale geldi.Pek sanmıyorum ama acaba bütün portları aynı anda çalıştırdığım için olmuş olabilir mi?

• muhtemelen donanımsal bir hata var
    primary secondary ayarları ve bios esas sorumlu gibi
    tüm ayarlar tamam ise bu sefer HDD nin yanlış bağlanması mümkün!
    bunu yapmak biraz zorda olsa basarabilen oluyor ben sahidim
    bu nedenle HDD kafayı ciziyor
    yani kısaca kullanıcı hatası gibi duruyor
    bir daha olmaması için bir dahaki sefere adım adım tüm detayları düşünerek yapman iyi olur
    daha sonradan ben bunu unutmuştum demek fayda etmiyor maalesef

geçmiş olsun
    kolay gelsin
  • bios..sorun biosta.ince ayar gerektiriyor
    ,
  • Yanlış bağlama imkanı yok,çünkü giden disk SATA,sonradan taktığım kendi harddisklerimin ikisi de IDE.Jumperlarına dokunmadım,kendi bilgisayarımdaki gibi master/slave olarak taktım.Hatta DVD'yi iptal edip diskleri ikinci IDE'ye taktım.

Bir de,makinayı kurarken bir bilgisayarcı arkadaşımız çıkagelmiş ve C'yi FAT32 yaptırmıştı,D'yi zaten NTFS yapmıştım.Ayrıca aynı numarayı yapıp CHKDSK ile kurtardığım kendi harddiskim de NTFS idi.Acaba FAT32 kullanmak daha mı iyi olur?Eskiden FAT32 ile başıma böyle saçmalıklar gelmezdi.

Yanlış hatırlamıyorsam makinayı kurduğum gün de bir aksilik olmuştu,ama aradan 5 ay geçti,tam neydi hatırlamıyorum.Sanırım o zaman da yine böyle bişeyler yapmıştı.Makinayı toplamadan önce kendi sistemimde FDISK yapıp ikisini de NTFS yapmıştım,sonra kendi anakartında sistemi kurunca problem çıkmıştı,ve arkadaş tavsiyesi ile birini FAT32 yapmıştım.İkimizin anakartları da aynı.Acaba disk mi arızalı,kablodan olabilir mi,ya da anakart sebep olabilir mi?Kafam çok karıştı benim,çözmeden rahat yok bana.

• bios tan ince ayarları yaptıktan biosunu güncellemeyi denesen belki düzelebilir bi dene istersen ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.