Videoyu baştan sona izle, kendi attığın video bu üstelik. Askerlerin nasıl öldürüldüğü, karakolların basıldığını gör. İsyanın nasıl ve neden çıktığını az buçuk öğren. Öyle bir anlatıyorsunuz ki sanki dersim halkı masum masum otururken birden devlet kafalarına bomba yağdırmaya başladı. Azıcık dürüst olun be. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
CHP’li Sarıbal Atatürk dönemini hedef aldı! Dersim Harekatı’na ‘katliam’ dedi (4. sayfa)

-
-
Katliam meşrulaştırma çok acı bir şey. Seyit Rıza asıldıktan 9 ay sonra yapılıyor bu. İsyan yok demiyorum, isyan bastırma adı altında sivil halktan binlerce insan öldürülüyor, malları gasp ediliyor. Bunun sebebi de göz dağı vermek.
Devletin halkın kafasına bomba yağdırdığını kabul etmişsin. Herkes mi haindi? Herkes mi ölmeyi hak etti?
Bir kere düşün, ya acaba hakikat benim inandığım gibi olmayabilir mi diye biraz kendini zorla. Çünkü sormadığın her gün türkiye denen bu 3. Dünya ülkesinde sefilce yaşamaya mahkum oluyoruz.
Bir insan başkasının acısını duyabiliyorsa insandır." - Tolstoy
Sana ne kadar kaynak atsam da, ne kadar tanığın videosunu atsam da inkar edeceksin o yüzden daha fazla uzatmıyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yutto -- 5 Mayıs 2021; 0:50:55 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Şu tweet i ve KATLİAM kelimesini yorumlamayıp herkes yok şu olduda bu olduda o günün şartlar şöyleydi de flan diyor :(
CHP'li bir isimin bu olaya KATLİAM DEMESİNİ yorumlayabilseniz keşke.
Katliam, kendini savunma imkânı bulunmayan çok sayıda kişinin acımasızca öldürülmesi eylemidir. ( Yoksa devletin terorist veya isyancı öldürmesine laf eden var mı ? )
-
Bana ılık liboş ayakları yapma. Bu 3. Dünya ülkesi dediğin ülke Ortadoğu ülkelerine göre bir adımcık bile olsa öndeyse bu Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet sayesinde.
Bu Cumhuriyetin ne imkanlarla, ne güçlüklerle kurulduğunu bilsen, her şeyin defalarca pamuk ipliğine bağlı bir şekilde topun ucundan döndüğünü, devrimlerin defalarca yıkılma tehlikeleri yaşadığını bilsen böyle konuşmazsın.
Dersim olaylarının ne arka planını biliyorsun, ne de operasyonun bu şekilde hızlı ve şedid yapılma sebebini.
O yüzden bana hümanist ayakları kasma.
İsyan varmış da bu kadar katliama ne gerek varmış. Wikipedia okuyup geliyor adamlar.
Ölü sayısı en fazla 3 bin küsür diyorum sana.
Emin ol bu çapta bir isyan için gayet normal bir sayı.
Siz hep sonuca bakıyor, arka planla ve sebeple hiç ilgilenmiyorsunuz.
Tıpkı Avrupa'nın Fetö ye baktığı gibi.
Adamlar Avrupa'da güya özgürlük savaşçısı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ne kadar kaynak atsam da inkar edeceksin diyorsun.
Kendi attığın kaynağı kendin izlememişsin sen.
Başka ne kaynak attın da konuşuyorsun.
Madem o kadar hümanistsin onca basılan karakollarda öldürülen 20 yaşında asker, subay bunlar insan değil miydi? Bunların ne günahı vardı.
Yakılan onca karakollar, köprüler bunlar devletin malı değil miydi?
Faşist olacağıma liboş olurum. Kullandığın kelimenin anlamını bilmiyorsun daha. Liboş omurgasızlık yapana denir, ben hayatım boyunca hiçbir katliamı meşrulaştırmadım, "AMA“ demedim.
Arkaplanını, isyanları biliyorum, İsmet İnönü'nün konu hakkındaki konuşmalarını biliyorum ve bu konuda yazılan günlükleri, şiirleri, çekilmiş belgeselleri, kitapları, insanların yaşadığı acıları da biliyorum.
Ölü sayısı 3 bin mi? Sadece ölen asker sayısı 1000 küsür.
Ölü sayısı beğendiremiyoruz, kaç olsa böyle bir isyan için çok olurdu senin için?
Umarım bu inkar kafasından kurtulursun. Üye olma tarihinden genç bir arkadaş olduğunu tahmin ediyorum, umarım iyi bir üniversiteye girersin ve farklı insanlarla tanışıp dünya görüşünü biraz genişletirsin.
Neyini izlememişim? İsyan olduğunu inkar etmiyor adam işte ama ne varsa kim var öldürdük diyor adam, köyleri hayvanları içindeki insanlarla yaktık diyor?
E tamam işte bu katliamda ölen insanlardan onlar da işte, asker iyi ki ölmüş mü diyoruz? Asker cahildir, emir kuludur, devletin zorla hayatlarına el koyduğu insanlardır.
Katliam ne anlama gelir bilirim. Devletin gonderdigi oradaki nufusu oldurun emri olmasi lazim. Boyle bir emri arsivden bulup cikarirlarsa katliam vardir.
Yanlis hatirlamiyorsam bolgeye Topal Osmanin gonderildigi de veya o bolgeye isyani bastirmak geldigi soylenir. Bu adam kendi milis gucleriyle neler yapti bilemeyiz cunku askeri bir duzende veya hukukta hareket etmeyebilir.
Masum insanlarin tanimini bana yapabilir misin? Isyana silahli destek vermeyip onlara lojistik ve para yardimi yapan nufus masum sivillere girer mi?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Yaşım 28 merak etme senden çok okumuşumdur bu konuları.
Ölen asker sayısı bin olduğunu hiç zannetmiyorum.
Yani bir mesele böyle sulandırılınca işte tartışmanın mantığı kalmıyor.
Kafana göre salla rakamları. Var mı resmi rakam bin diye. Varsa at.
Masum insan elbette öldü.
Bu her iki taraf için de geçerli yalnız, bunu unutma.
Sadece tek tarafa odaklanıyorsun. Hatan burada.
Hiçbir şey tamamen siyah veya beyaz değildir.
Aralarında bir sürü ton var.
Devlet yapması gerekeni yaptı. Askere silah sıkıp, çocukların arkasına saklanan sonra da asker çocuk öldürüyor diyen, çocuklara taş attırıp asker çocuk dövüyor dedirten çok oldu bu memlekette unutma bunu.
Burada suçlu asker değil, o çocuğu kendine kalkan eden, eline taşı verendir.
Dersim olaylarının tek suçlusu vardır.
Sizin kahraman bellediğiniz asker katili Seyit Rıza ve avaneleridir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Roumiruez -- 5 Mayıs 2021; 0:38:46 >
Nerede diyor İnsanları, hayvanları yaktık diye.
Adamın dediğini iyi dinle.
Röportaj yapanı değil. Röportaj yapan adamın ağzına laf vermeye çalışıyor.
Adamı dinle.
Hayvanları, insanları göç ettirdik diyor önce.
Yaktıkları şey evler, tarlalar vs
At bana dakikasını
Siz gerçekten de ne duymak istiyorsanız onları duyuyorsunuz. 9.30 dan sonra izle.
Adam diyor ki her şeyi sürdük Elazığ a diyor. Hayvanları, insanları, bir tane canlı kalmadı diyor. Sonra biz de yaktık diyor. Yaktık dediği İnsanlar, hayvanlar değil köyleri kastediyor.
Adamı iyi dinleyin.
Evet İsyana Silahlı destek vermeyip lojistik ve para yardımı yapan siviller öldürülmesi gereken suçlular statüsüne girmez. ( Devlet kurar mahkemesini yargılar hapis ise hapis idam ise idam verir asas hepsini o ayrı ) Ama burada KATLİAM denilerek adete çoluk çocuk kadın dinleneden kedi köpek koyun dahil öldürüldü bombalandıya getiriyorlar muhabbeti.
Ama siz halen olayı ıskalayıp başka şeyler anlatıyorsunuz. Bunu yapıldığını iddia eden veya kabul eden İsim CHP'li millet vekili ve parti meclisi üyesi gerisi var mı ? CHP'li bir isim o zaman ki CHP yönetimi ve Atatürk katliam yapmıştıra getiriyor attığı tweet ile sen genç Osman diyon o diyon bu diyon bu ifade ne olacak ?
Ayrıca Ben şahsen bir Türk vatandaşı olarak o olaya KATLİAM demem Ne olursa olsun demem o günün şartlarını o günün durumunu bilmeden görmeden günümüzün şartlarına göre değerlendşrme yapmak kolay. Ana mesele üsttede söylediğim gibi CHP'li bir isimin bunu söylemesi...
Not: Şöyle bir bilgi paylaşayım mesala yakın zamanlarrda TSK bir grubu bombalamıştı uçaklarla hatırlarsınız ve bunlar Terör örgütü üyesi diye bombalanmıştı ve sonrasında bir baktık ki onlar mazot kaçakçılığı yapan içinde çocuklarında olduğu bir gurupmuş hatta FETO kumpasımı bize bilerek Amerika mı yanlış istikparat verdi flan diye bir sürü bilgi haber döndü o sıralarda ama 35-40 kişi öldü. Ben şimdi çıkıp devlet katliam yaptı orada masum çocukları öldürdü diyebilir miyim ? Ama PKK yandaşlarına sorsan orada devlet bize katliam yaptı diye lansa eder bu konuyu bilerek çoluk çocuk bizi öldürdü der... Ama AKP'li bir yetkili çıkıp o katliamı anıyoruz derse işte iş başka boyuta geçer AKP'li isim katliamı bilerek yaptık isteyerek yaptık demeye getirmiş olur konuyu...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0zkanK. -- 5 Mayıs 2021; 1:0:54 >
-
9:32
Dersim'de herkes yerini aldı.
Herkese paylaştırıldı mıntıka mıntıka?
Ondan sonra ateş emri verdiler. Kim varsa ateş emri verdiler tamam mı? Bütün vardığımız köyleri hep yaktık.
Eşyaları topladık, sığırları keçileri koyunları sığırları hep topladık, hep sürdük götürdük.
Nereye?
Elazığ'a götürdük.
Ordaki insanları da tabii?
Kimse kalmadı. İnsan diye bir kalmadı. Hiç. Hiç yiyecek çuval bile kalmadı, parçalayıp yaktılar.
....
Ne kadar insan öldü tahminen? Ne kadar çoluk çocuk, kız, yaşlı?
Orda aşağı yukarı 80-90'a yakın çoluk çoucuk, kadın vardı. Orda şey ettiler, Munzur Irmağı'nın kenarına, Munzur Irmağı akıyor aşağıda, yukarısı salt böyle meşelik.
Ne ırmağı? Munzur?
Munzur ırmağı.
O bazı olurdu, 2-3 günlüğüne kan akardı şey olurdu, kıpkırmızı kan akardı, ırmak.
Ordaki katliamdan?
Ordaki katliamdan...
33:40
Malatya'ya getirilen gençler, erkekler falan demiştin.
Onları bilmiyoruz. Onları bizden evvel getirmişler, göndermişler. Onlar nereye gönderildi bilmiyoruz.
Bizdekiler zaten eşkiya, çoluk çocuk, kadınlar kaldı. Onları da süngülediler, bazılarını da makineli tüfekle.
Bir tarafa toplatıp tarama mı yapıldı?
Dizdiler Munzur Irmağı'nın kenarına, orda ateş emri verdiler, tarandı.
Tarandı ve yok edildi yani?
Taradılar ve yok ettiler, kimse kalmadı.
Peki yapmayın falan diye kadınların ağlaştığı olmadı mı?
Ağlaştığı olsa da kimsenin duyduğu yok ki. Emir verdiler çünkü.
36:29
Peki onlar da can havliyle, canlarını korumak için yapmış olamazlar mı bunu? Neticede savaşa dönüşmüş orası.
Bize karşı gelen yoktu ki. Hiç karşı gelen yoktu. Zaten bu bizi düşündürüyordu yani. Bize ağır gelen buydu. Biz masum oldukları için, onların kabahatleri olmadıkları için.
Evet yapan yapmış ama onlar içlerinden süzülmüşler,çıkmışlar gitmişler. Hudutu aşmışlar. Eli silah tutan, kendine güvenen tamam mı? O işin şeyinde kaçmışlar gitmişler.
Onları kimse bulamadı.
Peki asker bu noktada tepki gösterip, " Ya ben bunu yapmam,ben Allah'tan korkuyorum" diyen oldu mu?
Asker yapmam olur mu? Askere "Vur emri" verildi mi vuracaksın mecbur.
Sen yapmazsan arkadaşın yapacak zaten?
OLmaz, vurmam ben yapmam olmaz, yapamazsın.
-
Öncelikle ilk bölümde insan falan yakılmıyor. Yakılan köyler. İnsanların hepsi gidiyor. Önce burayı netleştirelim.
Daldan dala atlamadan önce burayı iyi anla.
Gelelim 80 90 kişi meselesine.
Ne diyor biz kimseyi vurmadık. Kimseyi bulamadık.
Seyyid rızanın damadının dediğini söylüyor.
İyi dinle orayı.
Seyid rızanın damadı diyor 80 tane kadın çocuk öldü diye. Bu adam olayı görmemiş. Damadın dediğini söylüyor. Nehir kırmızı oldu diye anlatan seyid rızanın damadı.
36.29 a gelince orada da çelişki var. Öncesini neden koymadın.
Ne diyor öncesinde
Biz vurmaya vicdanımız el vermedi ama aradan bir iki saat geçince yanımızdaki arkadaşımız vurulunca biz de bir korku cesaret geliyor diyor.
Sonra da bize hiç karşılık vermediler diyor.
Burası çelişki değil mi sence.
Röportajı yapan adam zaten niyeti belli . İstediği cevapları almak için yırtınıyor. Adamın ağzına laf veriyor resmen.
Yaşlı adamın da dedikleri hep çelişkili.
Kırk yerde biz hiç kimseyi vurmadık diyor sonra birden vurduk diyor.
Elimiz vurmaya gitmiyordu, kıyamıyorduk ama bir iki saat sonra arkadaşımız yanımızda ölünce bir korku cesaret geliyordu diyor sonra da bize hiç karşılık vermediler diyor.
Her yeri çelişki.
Tarihçilik böyle olmaz.
Eğer cidden öğrenmek istiyorsan bu meseleyi genel kurmayın yayınladığı belgeleri oku.
Bu belgeler askeriyenin kendi iç yazışmalarını içeriyor. İç yazışmalar dikkat et. Gizli saklı bir durum yok. Politik bir durum da yok. Bütün ölen askerler, isyancılar, siviller hepsi belli.
Bu konuda operasyona katılan askerlerin yazdıkları da belli.
Yani dersim öyle gizli saklı bir operasyon değil ki. Bütün dünyanın gözü önünde olan bir operasyon.
-
Adamın söyledği şeyleri daha açmak dışında bir şey yapmıyor, bir niyeti yok. Tarhiçilik tam da böyle olur. Bu hem birinci el kaynak hem de sözlü kaynak olarak tarihi yöntemde önemli bir yere sahip bir video. Aslında tam tersi, resmi bakış açısıyla tarih sürekli çatışma halindedir çünkü devletler tarihi kendi çıkarlarına göre çarpıtma ve yeniden yazma eğilimindedirler.
Onu geçtim, bana genel kurmay'ın yayımladığı bir belgeyi atar mısın? Baya böyle kendi sitesinde falan olacak. Bekliyorum.
Bu konuda operasyona katılan askerlerin yazdıkları da belli. Demişsin ya, Askerlerden birinin günlüğü çıkmıştı ortaya bir kaç yıl önce, bunun hakkında bir makale yazılmıştı. Haberin var mı?
Kitap bu.
Pdfini araştırırsanız bulabilirsiniz internette.
Mutlaka okuyun bu kitabı.
Röportaj yapan adamın niyetinin ne olduğunu anlayamadıysan daha diyecek bir şey yok.
quote:
Orijinalden alıntı: RoumiruezYok yüz bin kişi öldürmüş. Wikipedia dan mı okudun sen bu bilgileri.
Aç adam gibi araştır, tüm belgeler açıldı 2015 ten sonra. Ölü sayısı maksimum 3 bin küsür.
Üstelik operasyon durduk yere yapılan bir operasyon değil.
Nedenlerini inceleyin. Devlet yapması gerekeni yapıyor.
Aleviler dert etmez bunu ama PKK'lılar dert eder. Neden acaba.
Şeyh Sait, Seyyid Rıza gibi hainlere sahip çıkan hep PKK'lılardır.
Operasyonun boş yere yapılmadığını hepimiz biliyoruz geç bunları. Sorun bu kadar beceriksizce yapılıp, masum binlerce insanı öldürmek. Belgeler açık dediğin gibi. Kimyasal gazlardan, farklı farklı bombalara her silah kullanılmış sen neyi anlatıyorsun burda😂 bir de olayı biliyormuş gibi konuşuyorsun burada
-
O dönemde Türkiye'de kimyasal gaz mı var süper zeka. İşte bu kadar kafanız çalışıyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X