Şimdi Ara

CHAMPIONSHIP MANAGER OYUNCUSUNUN KULLANMA KILAVUZU , İPUÇLARI , PÜF NOKTALAR vs...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
38.771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Deneyimli bir eski cm oyuncusu olarak özellikle cm01/02 oynayanlarınızı memnun edecek bir iş yapıyorum ve başlıkta okuduğunuz üzere size yardımcı olacak bilgileri yazacağım . Yazacaklarım ben oyunu oynarken anlamadığım bir şeye rastladığımda sağdan soldan araştırıp öğrendiklerim ve oyun deneyimlerimin birleşimidir. Öncelikle oyunu oynarken beni deli etmiş şeylerin bir kısmını başlıklar olarak, bir kısmını da kısa ipuçları olarak vereceğim.
    İnternette ne yazık ki Türkçe kaynaklı çok az yol gösterici var ben de oturup kendim bir şeyler yazayım dedim. Olanların çoğu da idman-taktik kopyala/yapıştır yapmaktan ve hile futbolcuların(cm 01'deki tsigalko, aghahowa gibi...) listesini vermekten başka bir işe yaramadığı için ben oyunu anlayarak oynamanın yollarını gösterip neyle karşılaştıysam onu paylaşacağım. Eğer talep olursa her vakit bulduğumda bir şeyler yazarım. Yalnız ben hiç Türkçe yamayla oynamadım. O yüzden oyunun İngilizcesinin üzerinden gidiyorum, çeviriler tam olmayabilir.

    Önce oyun hakkında genel yol gösterici olarakhttp://www.cmturk.com/cmokulu/default.asp linkini tavsiye ediyorum.

    İngilizcesi olanlar Google'da "championship manager"+"walkthrough" şeklinde aratıp ayrıntılı bilgi bulabilirler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesabınızengellendi -- 18 Temmuz 2005, 13:15:58 >







  • İPUÇLARI/PÜF NOKTALAR (burasını sürekli güncelleyecğim)



    • Maç Raporları:Türkçe yamalarda nasıl bilmiyorum ama Maç Raporlarını mutlaka okuyun. Oyuncularınızın sahip olduğu özelliklerin sahaya iyi veya kötü ne şekilde yansıdığını en iyi burdan öğrenirsiniz. Öteki türlü sadece istatistiklere bakarak sadece yüzeysel bir bilginiz olur. Aşağıda ve linkteki oyuncu özelliklerini iyi okuyun maç raporlarında sonucu görün.
    • Maçtan Önce: Hava durumuna mutlaka göz atın(Aşağıda anlattım!). Rakibin sakat oyuncularına, moral durumuna hatta teknik direktörlerinin yakında gidici olup olmadığına bakın.
    • Maçtaki Hafif Sakatlıklar: İnternette CM kaynağı olduğunu söyleyen yerlerde bununla ilgili bir bilgi nasıl olmaz ben anlamıyorum. Oyunun en önemli püf noktalarından biri bu. Maç oynanırken gerçek hayatta olduğu gibi bazı oyuncularınız ufak çaplı sakatlıklar geçirir. Eğer maçta oyuncularınızın Injuries&Bans kısmına devamlı olarak bakarsanız bazı oyuncular için o an "Potential knee/thigh/foot/shin... injury" gibi şeyler yazabilir. Bu o oyuncunuzun sakatlandığı anlamına gelir ve anlamanız gerken şey şudur: o oyuncu maçın geri kalanında tam verimle oynayamayaz. İşin kötü yanı maç oynanırken siz oyuncu istatistiklerinden oyuncularınızın kondüsyonlarını takip ederken bu kondüsyonu 90 üzeri bir adamın bile başına gelmiş olabilir ve siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Benim size tavsiyem devre arası ve 60. dakika civarı tüm oyuncularınızı her maç düzenli olarak kontrol edin. Hele bir de adam markajı verdiğiniz veya orta sahada savaşçı olarak oynattığınız bir adamsa her an ciddi bir sakatlık olabilir olmasa da zaten kilit görevde oynayan bir oyuncu her an hata yapmaya müsaittir. Eğer oyuncu değiştirme hakkı veya alternatifi yok diyorsanız bu oyuncunun talimat(Instructions) kısmından Tackling'i normal veya easy, pressingi de no yapın. Ayrıca topsuz ve topla beraber ne kadar koşturduğunuzu da iyi düşünün taktik tahtasından.
    • Maç Sonrası: Her maç sonrası oyuncularınzın sağlığına ve kondüsyonuna bakın. Kondüsyonu belirgin bir şekilde düşen varsa 1-2 gün dinlendirin. Bunu özellikle Rezerv kadrosu için söylüyorum. Çoğu kişi Rezerv takımı genç oyunculardan oluşturuyo ve takımın kontrolünü asistana bırakıyor. Üstüne üstlük eğer idman programını da en ağır lanından seçmişse adam zaten maça 90 civarı kondüsyonla çıkıyor maçta yoruluyor bir de hemen ertesi gün ağır idman kesin idmanda sakatlanır. Her Rezerv maçından sonra kondüsyonu 60 altına düşen oyuncuları 1-2 gün dinlendirin. 65-75 arası tekrar salın idmana. Yoksa genç oyuncu her maç sonrası 2-3 hafta sakatlanıyor bu arada idman da yapamıyor adamın gelişeceği varsa da gelişemiyor.
    • Ağır Sakatlık: Eğer adam maçta oynayamayacak veya idman yapamayacak kadar sakatlanmışsa hemen anında fizyoterapist raporu isteyin. Çünkü terapistiniz raporunda "Bu adam sakatlanmaya meyilli..." veya "Bu adamın şurasında kalıcı sakatlık var. İlerde başımıza iş açar. Rehabilitasyona ihtiyacı var..." gibi şeyler iletebilir. Rehabilitasyon uzun sürer eğer ligte krtik bir dönemdeyseniz ve adam önemli bir oyuncuysa ya risk alıp sezon sonunu beklersiniz ya da tedaviye yollarsınız. Karar sizin. Ayrıca yetenek avcıları(scout) bir oyuncunun sağlığıyla ilgili bir şey pek demiyorlar. O yüzden transfer ettiğiniz adam saktlığa meyilli mi değil mi biraz şans işi. Gerçi bazı scout'larda physiotherapist özelliği var ama ben bir işe yaradığını görmedim. Yine de aldığınız her oyuncu için anında physio raporu isteyin derim.
    • Takım Kadrosu: Kadronuz en fazla 50 kişi alıyor. Ben fazla şişirmeyin derim kadroyu. 11+7=18 tane her an oynatmaya hazır + 3-5 tane de ilk 18'e girip çıkan oyuncu deseniz As Takımda(First Team) 20 civarı adam oynaması normaldir. Rezerv kadrosunda da bir o kadar olsa 40 civarı oyuncu her zaman yeter. Geriye kalan 10 civarı boş yeri de sezon içinde veya sonunda karşınıza çıkabilecek fırsat oyuncuları havada kapmak için kullanın. Bazı oyuncular kendi istekleriyle bazıları teknik direktör kararıyla gözden çıkarılıyorlar. İyi oyuncuları ucuza kapatmaya bakın.
    • Sezon Öncesi ve Ortası Hazırlık Dönemi: Kesinlikle oyunun en önemli noktalarından bir tanesi. Ben yaşadığım bir şeyi anlatayım. Adamın birini sezon başında aldım hazırlıkta çok az forma giydi. Haliyle Injuries&Bans kısmında Lacking Match Practice(Maç Eksiği Var) yazıyordu. Sonra adamı ligte 3-4 maç arka arkaya oynattım gene de maç eksiği var dedi. Sezon ortasına kadar geçmek bilmedi en sonunda sezon ortası 3-4 hazırlık maçıyla adamı forma soktum. Sezon sonu/ortası/öncesi çok önemli. İdeal olanı şu: lig bitince as oyuncularınızın idmanlarını kesin No Training olsunlar. 1-1.5 ay böyle geçsiin. Zaten çoğu lig mayıs ortası biter yani temmuz başına kadar dinlensinler. Temmuz başı başlasınlar temmuzun son haftası - ağustosun ilk haftası 2 hafta ağır idman lig öncesi en az 3-4 hazırlık maçı. As oyuncular mutlaka hazır olmalı. Rezerv oyuncuları insafınıza bırakıyorum
    • Yabancı Oyuncu Getirme: Adaptability özelliği düşük olan bir oyuncu getirirseniz uyum sorunu yaşar. Eğer yapabiliyorsanız bu adamın ülkesinden 1 adam daha getirmeye bakın. Unutmayın adamın başarılı olması uyum sorununun kalkmasını garanti etmez. Bir de o adamın dilini konuşan bir çalıştırıcı getirmek de bir çözüm olabilir ama ben kullanmam şahsen. Ayrıca bir oyuncu yeni bir dili 1 senede öğrenir ve Transfer kısmında Basin Language(Temel Diller) olarak görürlür.
    • Transfer Listesi(Shortlist) Hazırlama: Listeyi geniş tutun. Listede onlarca oyunu olabilir zaman içinde ama her dönem mutlaka listenin en başında hedef transferleriniz mutlaka olacaktır. Bir kolaylık olarak söylüyorum. Listedeki her oyuncu için bir önem derecesi koyun. Bunu nasıl yapacaksınız? Ben her oyuncunun Actions kısmından Set Nickname(Takma Ad Koy) seçeneğinden bunu yapıyorum. Mesela adam listenin başındaysa adamın takma adını 'Hedef' olarak değiştiriyorum. Benzer şekilde kullandığım yardımcı takma isimlerden bazıları şunlar: 'Fısat' , 'Fısat Yaşlı', 'Alternatif' , 'Son Teklif' , 'Gelecek Vadeden' falan gibi... Böylece ilerde bu adamlardan birini transfer durumu söz konusu olduğunda her defasında yeniden bu adaın özelliği neydi, iyi mi kötü mü diye uğraşmak zorunda kalmıyorum. Mesela Son Teklif dediğim oyuncuların transferinde fazla ısrarcı olmuyorum ve hedef veya alternatif transferlerden birini yaparsam bu adamı listeden çıkarıyorum böylece liste hep güncel kalıyor.
    • Moral Durumu: Oyuncuların maça çıkarkenki moralleri performaslarını en çok etkileyen şeylerden bir tanesi. Sahaya çıkaracağınız adamların morallerine iyi bakın. Benim tavsiyem mutlaka kenarda oyuna sonradan girip oyuna etki yapabileek iyi 1-2 yedeğiniz olsun. Bu aynı zamanda kadroyu fazla şişirmemekle de alakalı. Çünkü oynamayan adam hem formsuz hem mutsuz olur. İlerde iyi paraya satarım düşüncesiyle kadroda fazladan tuttuğunuz adam yarardan çok zarar getirir. Fazla yedek oyuncu yerine az ama öz yedek oyuncularınız olsun.
    • Oyuncu Mevkileri: Mevkisinde oynamayan oyuncunun verimi düşer. Şunları unutmayın : Adam forvetse(FR/L/C) orta çizgiden rakip kaleye kadar her yerde oynar; MR/L/C ise orta sahanın gerisinde ve önünde de oynayabilir; DM R/L/C olanlar orta çizgide de oynarlar kanat olanlar D R/L olarak da oynar ama DMC'yi DC oynatmam şahsen. Öteki mevkilerdeki adamları yerlerinde oynatmaya bakın.
    • Ayak Tercihi(Preferred Foot): Adam sağ ayaklıysa sağ tarafta, solaksa sola yakın oynatmaya bakın. Özellikle kanat oyuncularında bu durum daha belirginleşiyor adam orta yapamıyor. Ayrıca adam yalnızca tek ayağını kullanıyorsa ve maçta pozisyon denk gelirse kesinlikle Maç Raporunda bu şebeklik ortaya çıkar. "Bilmem kimin ayağına top geldi..Ama o da ne sol ayağında, bakalım vurabilecek mi..vuruyor ama top dışarda..." falan gibi uyuz bir ifade kesin görürsünüz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesabınızengellendi -- 19 Temmuz 2005, 0:17:39 >




  • OYUNCU ÖZELLİKLERİ


    Beni deli eden şeylerin başında geldi hep. Neyin ne anlama geldiğini bilmeden oyunda bir şey yapamazsınız. Bununla ilgili yazılımış bir yazı olarakhttp://www.cmturk.com/forum/forum_posts.asp?TID=1594&PN=2 linkine tıklayabilirsiniz. Ama arkadaş FM2005 için yazmış ben cm01/02 için de bir şeyler ekliyorum.

    Fiziksel Özellikler

    Agility(Çeviklik): Kaleciler için çok önemli. Tam olarak ifade ettiği şey kaleciniz gelen topu çıkarmak bir köşeye atladı ve topu kurtardı ama top kalenin önüne sekti ve boşta kaldı bu arada rakip forvet ribauntu alıp gol yapacak mesela, eğer kalecinizin çevikliği yüksekse hemen kendini toparlayıp yerden kalkar ve topun üzerine atlar veya ters köşeye hamle yapabilir. Ama bu özellik düşükse g.tünü doğrultamaz. Olay bu. Ayrıca diğer oyuncularda da özellikle maç raporunda "loose ball.." gibi bir şey yazan ve boşta kalan top anlamına gelen pozisyonlarda da işe yaradığını düşünmekteyim ama başka bir yerde bu bilgiye rastlamadım.


    Teknik Özellikler

    Heading(Kafa Vuruşu): Topa yön verme ve hangi şiddetle kafa vurduğunu ifade eder. Jumping(zıplama)'in tamamlayıcısıdr. Duran toplarda ve kornerlerde kafayla gol atmak için gerekli ama unutmayın önce iyi bir Jumping olmalı ki oyuncu topa değsin, topa vuramadıktan sonra iyi bir kafa tekniğinin bir önemi yok.

    Set Pieces : Free-Kick. Serbest vuruş, duran top becerisi. Cm01'de köşe vuruşlarını bu özelliği iyi olan yapar.

    Tackling(Top Kapma): Savunmaya dönük bir özellik, ikili mücadelelerde top kapma becerisini gösterir. Savumacılar için önemlidir.
    Technique(Top Tekniği): Çok genel bir özellik. En başta ayağındaki topu tutabilme becerisini ifade eder. Yalnız bence hücum oyuncularının vuruş tekniği de buna bağlı. Finishing+Technique kaleye isabetli şut çekmeyi ifade ediyor diye düşünüyorum. Boksta da vuruş tekniği iyi olan boksör yorulsa da tek yumruk da rakibi nakavt eder biliyorsunuz. O yüzden özellikle maçın sonlarına doğru oyuncunuz yorulsa bile iyi bir şut tekniği gol getirir.



    Mental Özellikler(Benim en çok dikkat ettiğim )

    Adaptability(Uyum Sağlama): Özellikle yabancı oyuncular için hele de transfer olduğu takımın ülkesinde konuşulan dili konuşmuyorsa bu özelliği yüksekse uyum sorunu en aza iner. Eğer üstüne üstlük bir bu özellik düşükse birkaç haftaya kalmaz "...finding difficult to adapt french/english/turkish... lifestyle" ifadesini oyuncunun transfer kısmında görürsünüz yani oyuncunuz mutsuz olmuştur ve bunun geri dönüşü de yoktur üstüne üstlük artık bu oyuncuyu ülkenizdeki başka bir takıma da satamazsınız kolay kolay adam elinizde kalır.

    Aggression(Hırs): Çetrefilli bir özelliktir. İyi yanları: oyuncunuz top kapmaya daha istekli olur mücadeleyi bırakmaz. Kötü yanları: oyuncunuz ota b.ka atlayacağından sakatlanma riski artar + en önemlisi kart görme olasılığı artar ve bir de eğer Decisions(Karar Verme)'ı iyi değilse atılma riski fazla olur. Savunmacılar için bir de penaltı riski var tabii. Benim tavsiyem SW/DC ve kalecilerde buna fazla bulaşmayın.

    Anticipation(...): Linkini verdiğim yerdeki arkadaş oyunu okuma becerisi demiş ama CM oyuncusu bundan bir şey anlamaz. Daha açık konuşacak olursak topun hangi yönden ne şekilde kendisine geleceğini sezmek anlamına geliyor bu özellik. Mesela top rakibe çarptı sekti yön değiştirdi, eğer oyuncunuzun bu özelliği iyiyse topu takip eder ve yakalar. Yani takipçilik de diyebiliriz. Tahmin ettiğiniz üzere rakip kaleye en yakın oynayan hücumcunuz için bu gol koklama becerisi anlamına geliyor. Off The Ball(Topsuz Oynama)+Anticipation iyi olan bir forvet maçta hiç bir şey yapmaz, çıkar bir pozisyonda golünü yazar bu tarz forvetleri simgeler. Her ne kadar başka bir yerde rastlamasam da ben bunun kaleciler ve SW/DC oynayan oyuncu için de önemli olduğuna inanıyorum.

    Bravery(Cesaret): Tam manası özellikle boşta kalan toplara, karambollerde ve kritik pozisyonlarda oyuncunuzun topa ne kadar yürekli bir şekilde kendini atacağını ifade eder. Kısaca krampona kafa sokacak, topa göğsünü siper edecek adam demektir bu. Yalnız bilmeniz gereken bunun özellikle kaleciler + SW/DC oynayan oyuncular için çok önemli olduğudur. Maçta kalciniz için "...put his body round the ball.." veya DC için "...bravely headed the ball.." gibisinden yorumlar okursanız bu oyuncunuzun bu özelliğiyle ilgilidir ve kritik anlarda size maçı kaybettirir veya kazandırı. Ama oyuncunuzun sakatlanma riski artar ancak buna değer.

    Creativity(Yaratıcılık): Oyun kurucu oynatıyorsanız gerekli olan bir şey. CM01'de hedef adam(target man) olayı yok biliyorsunuz. Ama oyunculara sola at diyorsanız ve ordaki adam topla daha fazla oynuyorsa bu özelliğin fazla olması iyi tabii. Forvette de şart değil ama fazla mal göz çıkarmaz. Creativity+Decisions+Passing = ASSIST desem yalan olmaz.

    Decisions(Karar Verme): Tek başına bir şey ifade etmez. Ancak tamamlayanlarını iyi bilmek lazım. Benim bildiğim 1-2 örneği vereyim. Decisions+Tackle iyi olursa oyuncu yerinde müdahelyle topu kapar. Decisions+Passing iyi olursa yüksek pas yüzdesi tutturur oyuncu. Decisions+Off The Ball iyi olursa oyuncu doğru yere topsuz koşu yapar, boşa kaçar oyunda "...made himself available for shooting..." gibisinden bir yorum yazarsa bunu anlarsınız.

    Determination(Kararlılık): Çok önemli bir mental özellik. Pek çok şey ifade eder. Örneğin oyuncu topu kaptırdıktan sonra tekrar topu kapmak için mücadele vermek isteyecek mi? Decision kısmında verdiği kararları ne kadar kararlılıkla yerine getirecek. Ve gelelim oyunun en can alıcı kısımlarından birine. Pek çoğumuz özellikle 1 gol farkla öndeyken veya maç berabereyken ve oyun dengede gözüküyorken tam böyle son dakikalarda anlamsızca ve aptalca yediğimiz goller yüzünden bayağı bir küfretmişizdir. İşte bunun başlıca nedeni takımdaki oyuncularıın Determination yani kararlılıklarının düşük olmasından kaynaklanıyor olmasıdır. Eğer oyuncularınızın bu özelliği düşükse maçı sonuna kadar koparmak için gerekli mücadeleyi vermezler hele bir de yenik durumdaysanız son dakikalarda maçı bırakırlar. Savunma oyuncunuz adamını kaçırır, forvetiniz topa hamle yapmak istemezi, orta sahanız müdahele yapmak istemez falan bir sürü ıvır zıvır saçma şey yüzünde maç pisi pisine gider. O yüzden bu özellik çok önemli. Ayrıca bu özelliğin idmanlarda oyuncunun kendini geliştirme konusndaki kararlılığını ve yeni sözleşme imzalarken eğer bu özelliği yüksekse istediği fiyatın bir lira aşağısına inmemesi gibi etkilerinin olduğunu düşünüyorum.

    Influence(Etki): Liderlik özelliği. Takım kaptanı seçmenin başlıca kriteri. Bu özelliği yüksek oyuncular takımın eri kalanını daha fazla etkiler.

    Off The Ball(Topsuz Oynama): Ben hep bunu savunmacılar için düşünmüştüm. Ama meğerse forvet oyuncuları için gerekliymiş. Ama şu da var, eğer orta sahadan hücuma sürpriz forvet çıkaracaksanız AMC veya DMC veya uzaktan şut çektirecekseniz bu özelliğin yüksek olmasına dikkat edin.

    Positioning(Yer Tutma): Savunmacılar için geçerli. Benden size tavsiye Positioning+Jumping+Heading iyi olan bir oyuncu rakibini hava toplarında ezer geçer. Ayrıca kaleciler için de önemli.

    Teamwork(Takım Oyunu): Adı çok açıklayıcı gibi ama ne yaptığını anlamak adamı bayağı bir uğraştırıyor. Örnek verirsek takımınız savunmada ofsayt taktiği uyguluyorsa savunma oyuncularınızın bu özelliği yüksek olmalı. Kaleci + SW/DC oyuncularınızın bu özelliği iyi olmalı yoksa savunmanız dağılır. Takımda en çok pas yapan oyuncuların bu özelliği iyi olmalı. Her ne kadar basketboldaki gibi hücum seti çizemesenizde CM'deki maç raporlarını okursanız eğer organize hücumlarda "...Superb play by..." "...a lovely move by..." gibi yorumlarda takım halinde iyi hücum etmeniz için oyuncularınız bu özelliği iyi olmalı. Ayrıca takım istatistiklerindeki Team Goals(Takım Oyunuyla Atılan Goller) doğrudan bu özellikten etkilenir. Kişisel deneyimim hücuma dönük kanat oyuncularında bu özellik sıkça düşük oluyor ama eğer bu oyuncunuzu topu alsın sürsün içeri orta kessin diye oynatıyorsanız fazla dert etmeyebilirsiniz.

    Work Rate(Çalışkanlık): Kısaca oyuncu yeteneklerinin yüzde kaçını sahada ortaya koyuyor, performansının yüzde kaçıyle oynuyor. Şunu da unutmayın bu aynı zamanda oyuncunuzun ne kadar istikrarlı olduğu anlamına da gelir. Hiç kimse bir maç harikalar yaratıp ertesi maç yerlerde sürünen bir adam istemez. O yüzden bu özelliğin yüksek olmasına bakın.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------
    İnşallah oyuncu özellikleri konusunda kafanızda soru işareti kalmamıştır. Kaldıysa da sorun lütfen..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesabınızengellendi -- 18 Temmuz 2005, 17:31:34 >




  • cm/03/04 de edit yaptım benim gibi edit yapan varmı??
  • ÇALIŞTIRICILAR(COACHES) - sonra yazacağım.
  • TAKTİKLER - yazılacak
  • HAVA DURUMU


    Hava Durumunu nerdeyse kimse ciddiye almaz oyunda ama gerçek hayattaki gibi sahada oynanan futbola etkisi büyüktür. Her maç öncesi Next Match(Sonraki Maç) ekranında görürsünüz. Oyunda da bunu gerçekçi yapmaya çalışmışlar . Maç esnasında bunu anlamak zor olsa da CM'nin en püf noktalarından biri olan Maç Raporunu okuyarak bunu anlayabilirsiniz. Daha önce havanın maça etkisini tüm ayrıntısıyla anlatmayı düşünmüştüm ama sonradan bazı şeyleri söylememeye karar verdim. Onları da artık siz oyunda yaşayarak deneyimlersiniz. Her şeyi söylesem bu sefer bilmeyenleriniz için tadı kaçabilir, olay taktik-idman kopyala/yapıştır mantığına dönmesin biraz belirsizlik olsun zevkli olsun diye her şeyi demiyorum ama her bir hava koşulunda illa belli bir kalıbı sahaya süreceğim diyorsanız internette biraz araştırın kolayca bulursunuz diyorum sadece .

    Oyunda belli hava koşulları var zaten. Oturup internetten listesini taramadım bunların ama 10 tane yoktur diyorum. Bir yerde sıcaklık fazla olunca oyuncuların dayanıklılıklarının(stamina) çabuk tükendiğini okumuştum. Ondan sonra her maç öncesi mutlaka havaya bakar oldum. Zaten düşününce sadece mantık, gerçek hayatta nasılsa oyunda da ona göre düşünün. 1-2 tanesini buraya yazıyorum ötekileri düz mantık siz oyunda yaşarsınız.

    Rüzgarlı Hava: Bunun çeşitleri var Breezy(Esintili, meltemli) olanı var, Gusty(Fırtınalı) olanı var. Rüzgar azsa oyuna etkisi de azdır ve belki 1-2 pozisyon dışında sonuca etkisi olmaz. Ama eğer maç için Gusty demişse kesin bir şebeklik bekleyin . Maç raporunda okuması zevkli olabilir ama eğer kaleye giderken atılan Tusubasa çizgi filmlerindeki gibi topu yamulup taca giden şutun sahibi sizin takımın oyuncusuysa o zaman sinirden çıldırabilirsiniz. Demek ki, rüzgarlı havalarda uzaktan çekilen şutların isabet oranı düşüyormuş. Aynı şekilde takımı uzun pasla oynatmamaya çalışın, kısa paslar en iyisidir ama ortada oynayan oyuncularınıza direk pas yaptırabilirsiniz özellikle ara parası yapmakla sorumlu olanlar için diyorum bunu. Tabii sizin için geçerli olan rüzgar rakip için de geçerli. Benim tavsiyem pres yapmamak yönünde. Top zaten yamuluyor. Ama ileri uç elemanlarınıza Easy Tackle + Pres yaptırmak yani bir anlamda göstermelik baskı kurmak rakip savunmayı kontrolsüz pas atmaya zorlayabilir. Teknikleri de zayıf olacağından rakip savunmayı pas hatasına zorlarsınız.

    Yağışlı Hava: Bunun da çeşitleri var. Wet(Islak) hatırladıklarımdan, bunun dışında çamurlu vardı hatta bataklık diye çevirisi aklımda kalmış bir tane vardı ama İngilizcesi aklımda değil. Orda da bilmeniz gereken tıpkı gerçek hayattaki gibi top kontrolü zordur. Top kaybı çok olur, iş biraz dan-dun futbola döner. Maç Raporunda top tam kaleye gidecekken yarı yolda çamura takıldı veya çamur yüzünden çok rahat bir pas olmadı gibisinden şebekliklere rastlarsanız sakın şaşırmayın. Normalde ben savunmanın göbeğindekilere kısa pas oynatırım ama bu tip havalarda uzun oynattığımı da bilirim. Tabii burda bir de unutmamanız gereken hangi ülkede oynadığınızdır daha doğrusu hangi iklime sahip bir ülkede. Eğre mesela İngiltere'yse bu o zaman her sezon en aşağı bir 10 civarı maçı bu tip havada oynamayı bekleyin derim. Belki sahaya süreceğiniz kadro hatta transferleriniz buna göre de şekillenebilir. Bir de tabii yağışlı havalarda oyuncularınzın sakatlık riskinin daha fazla olduğunu bilmeniz lazım. Çok sıcak veya soğuk havalarda oyuncularınızın stamina ayarını iyi kontrol etmeniz gerektiği çok açık zaten. Bir de son bir tavsiyem bu tip havalarda uzaktan şut deneyin. Top takılıyor falan ama bazen de ıslak zemine çarpıp hız kazanıyor. Şahsen en az 1 ideal olarak 2 oyuncumu uzak şutları iyi olmasa da kaleyi yoklamaları konusunda görevlendiriyorum.

    Kuru Hava: Dry diye geçer. En çok buna rastlarsınız zaten. Hava güzel, zemin top oynamaya müsait olayı burda olur. Yalnız sıcaklık fazla olursa oyuncularınızın pili çabuk biter(stamina yani), kadronuz taktiğiniz ona göre olsun. Onun dışında oyuna olumsuz etkisi en az olan hava tipidir.

    Bunların dışında vardır muhakkak 3-5 tane daha hava tipi ama onları da yazmıyorum artık. Bunlardan sonra onların da oyuna nasıl etki yaptığını 3 aşağı 5 yukarı tahmin edersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesabınızengellendi -- 18 Temmuz 2005, 23:58:08 >




  • OYUNCU ARAMA(PLAYER SEARCH) - yazacağım
  • ok yaz yaz işimie yararr saol
  • dostum werdiğin we wereceğin bilgiler için şimdiden saol-benim sana bir sorum olcak yardımcı olursan gözümde bir ilah olursun...01/02 benimde şu ana kadar en sevdiğim (cm-fm-tcm vs....) seri olmuştur,eski bilgisayarımda bu oyunu nerdeyse hergün oynanayarak 3 yıl geçirdim taki geçen yıl bilgisayarımı deiştirine kadar...1 yıldır ne yaptıysam oyunu oynayamıyorum; windows a sayısız formatlar,sp1-sp2 denemeleri vs... oyun bozuk olamaz çünkü elimde 4 farklı cm 01/02 cd si ayrıca 2 tanede demo cd leri war! we bu cdlerden arkadaşım ın bilgisayarında oynadık ; 2-3 tanıdığım bilgisayarcıyada gösterme fırsatı bulduğumda onlarda şaştılar... sistemin yetmemesi diye birşeyde olamaz(zaten yük. sistem gereksinimi isteyen yok ama) çünkü iyi bir sistemim war... bu arada oyun zaten hiç açılmıyo hani windows hata raporu mesajı çıkıyo ya o çıkıyo -yani oyunu içine giripte atma diyede birşey yok! bana yardımcı olursan çok secinirim ... ( acaba eidos mu banladı naptı beni hani 3 yıl oynadın yeter artık yeni cm leri oyna diye allah allah )




  • Dostum sorunun tam çözümü nedir bilmiyorum. Ama söylediklerin biraz garip geldi format SP 1/2 falan + arkadaşta çalışıyor bende çalışmıyr olayı. Sana tavsiyem Windows'u sıfırdan kur Servis paketi falan hiç kasmadan ilk CM'yi kur bir dene. Ayrıca Türkçe yama olayı varsa sen de o dapatlayabilir. Başka bir başlıktaki arkadaşa tavsiye ettiğimi sana edeceğim. Ben Kazaa'dan bu oyunu bulmuştum ve hep aradığımda da buluyordum. 30 küsür MB falan bir şey. Üzerine data update + v3.9.68 yaması falan son güncellemeyle çalışıyordu. Bir de onu dene istersen. Ama dur istersen bak şimdi aklıma ne geldi hepsinden önce bana kalırsa sen CD-ROM'unu kontrol et. Şimdi CD falan dedin ya bazen eski veya bazı CD leri sağlam da olsa alet okumayabiliyor. Belki sendeki CD-ROM naz yapıyordur. Onu bir kontrol et derim ondan sonra da öteki yazdıklarımı dikkate al derim illa CD'den olacak takıntın yoksa formattan önce Kazaa' yı dene derim




  • arkadaşlar ben nasıl adam satıldığını buldum arkadaşlar ana menüden ilk takım kısmına bakıyoruz ordan formasyon diyoruz istediğimiz oyncuya tıklıyoruz ordan aksiyona basıyoruz ve istediğimizi yapıyoruz mutlu son .........
  • ALLAH RIZASI İÇİN ÖLMEDİYSENİZ; hapis filan değil ve/veya hangi koşulda olursanız olun bu mesajı görebiliyorsanız  CHAMPIONSHIP MANAGER OYUNCUSUNUN KULLANMA KILAVUZU , İPUÇLARI , PÜF NOKTALAR vs...

    PROFESYONEL OLMA DURUMU nelere bağlıdır bi açıklayın ; yeter artık oyunu oynama sürem olmuş (bu savede) 1 ay 2 gün 16 dakika. HEPİMİZ yıllarımızı verdik ama acaip hileler ve basit özellik açıklamlarından öteye gidemedik.(ki bende sayfalar yönetmiş bir insanım cm03-04 için) Şu özelliğide bi top yapalım artık fm05 e geçecem hadi bi yardım




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.