Şimdi Ara

bir youtube kullanıcısının linux yorumu...okumadan geçme derim...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
1.545
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

öncelikle şunu belirteyim niyetim kesinlikle trollük yapmak değil...

uzun zamandır niye bilmiyorum linux'u takip ederim... ilk linuxla tanışmam sanırım 2009 yılıydı: o zamanlar trt2de bir bilişim programı vardı...adını hatırlayamadım şimdi... hatta Zahide Yetiş sunardı programı...iki tane arkadaş da basit bilişim haberleri yapar, ip uçları verir, site - yazılım falan tanıtırdı...o programlardan birisinde ubuntu 9.04 veya bir önceki sürümünün çıkışının haberini yaptılar ve kısa bir ubuntu videosu yayınladılar... videoda ubuntu pencerelerine şekil veren compiz beryl falan görünüyordu... acayip hoşuma gitti... baya etkilendim... hemen internetee girdim araştırdım falan ubuntuyla tanıştım (linux kelimesini ilk duyamam 2004 - 2005 yıllarıydı sanırım-

gel zaman git zaman boş zamanlarımda -ki çoktu- internetten linux haberleri - nasıl yapılır dökümanları - videoları falan izledim... youtube'da bunlardan bolcana var ve tahmin edeceğiniz üzere hemen hepsi ingilizce...

ve bir linux videosunun altında bir youtube kullanıcısının (- ki muhtemelen bilişim ve işletim sistemleriyle içli dışlı ve bir o kadar da gözlem yeteneğine sahip birisi )- - muhtemelen bir linux distrosuna verip veriştiren bir videonun altındaki yorumu dikkatimi çekti...hatta yorumu kopyalayıp word belgesine yapıştırıp saklamışım...geçen gün tekrar şans eseri buldum okudum, yorumu paylaşmak boynumun borcu:

"............Damn good points made in this excellent talk !. The vast majority of Linux users fall into 2 camps, a) middle aged men with failed careers who tinker with computers out of sheer boredom and who feel that typing stupid commands into a stupid outdated 'terminal' somehow makes them lees retarded, and b) adolescent trolls who think they are being cool rebelling against big bad Microsoft. "

13 - 14 yıl öncesinden kalma çat pat Anadolu Lisesi İngilizcemle tercüme etmeye çalışayım:

"........harika açıklamışsın...Linux kullanıcılarının çok büyük çoğunluğu ikiye ayrılır: , a) can sıkıntısıdan bilgisayarı kurcalayan ve aptal demode "terminal"e aptal komutlar yazarak kendilerini bir şekilde "daha az geri zekalı" hisseden, işi gücü olmayan / hayatta başarısız olmuş orta yaşlı kişiler ve b) "büyük kötü" Microsoft'a karşı isyan ederek "cool" olduklarını zanneden ergen troller...

adama hak vermedim desem yalan olur... hatta epey bir haklı gibi...hatta hatta çok ama çok haklı ....linux kullanıcılarının -IT uzmanları hariç evdeki son kullanıcıları- büyük çoğunluğu bı kadar özetlenemezdi gibime geliyor...

peki sizin linux kurmak kullanmaktaki amacınız ne? yani sık sık bu forumda liux kısmında " linux kurcam" ," windowstan sıkıldım" "hangi linux sürümünü tavsiye edersiniz" gibisinden başlıklar görüyorum...ama bir insan niye durup dururken windowstan linuxa geçiş yapsın ki? hazır orijinal lisanslı windows yüklü bir laptop / desktop alıp da üzerine tertemiz bir ubuntu kurulumu yapan var mı? bu çok mantıksız değil mi sizce de? hadi freedos yüklü bir laptop alan sıfırdan bir masaüstü kurmuş kişiler, bunlar da bilgisayarlarına linux kurabilir...bir yere kadar anlayabilirim... "o kadar donanıma para saydık, işim gücüm internette sörf bir de basit belge düzenleme, bunları ubuntuda da yaparım ben, korsana hayır diyorum, emeğe saygılıyım" deyip linux kullananların bilgisayarlarında bir tane bile torrentten çekilmiş film ya da müzik yok mu? yoksa linuxu kurup ardından hard diski korsan mp3le doldurmanın oksimoronunu anlamak hiç de zor zanaat değil gibime geliyor...

bu da malum videonun linki , videoyu tam izlemedim -internetim kotalı da- daha az önce direk yorumun tamamını google da aratıp videoyu buldum, yorumun orijinali kim bilir nelerlerdedir şimdi: http://www.youtube.com/watch?v=zpxIb-tHXew

tekrar söyleyeyim niyetim kesinlikle gecenin bu saatinde kalkıp da bir linux forumunda trollük yapmak değil...

• Bir önceki mesajın:

"geçme... windowsta kal.. trollük yapmıyorum... ha kullandığın windows korsandır, artık korsana hayır diyorsundur, ama bi orijinal windowsa da o kadar para bayılmam diyorsundur o zaman bilemem... ama o zaman hard diskinde evinde falan korsan namına en ufak bir şey bulundurmaman gerekirz o zaman... bütün korsan filmleri mp3leri flac leri ebookları falan ne var ne yoksa korsan namına sil tamamen... yedekleme yaptığın cdleri bile yok et...
    ardınan linux kur,"

ve bu konuda trollük yapmıyorum diyorsun? Çelişki?
  • Madem adama hak veriyorsun kendini hangi şıkka soktugunu soylersen bizde ona göre kendimizi sınıflandıralım. Öncelikle işletim sistemi bi araçtır, kimin neyi neden kullandığı kişiden kişiye değişir. Evinde sadece internete girip muzik dinleyip facebookta dolaşan milyonlarca insan var ve bunların bir çoğunun linux veya başka işletim sistemlerinden haberi yok. Linux'un yaygınlaşmasını elbette M$,apple gibi firmalar istemez ve sizleri sınıflandırmaya çalışırlar bugün nasıl halkımız arasında birşeylere karşı çıkanlar hemen elemine edilip sınıflandırılıp cezalandırılıyorsa bunu global dünyadaki her alanda görebilirsin. Sizi kullandığınız şey için onlara para vermediğiniz için sınıflandırıp kötüleyip iyi olan birşeyi kötü göstermeye çalışıyorlar ve biz buna kapitalizm diyoruz...
  • quote:

Orijinalden alıntı: MinaTo

Bir önceki mesajın:

"geçme... windowsta kal.. trollük yapmıyorum... ha kullandığın windows korsandır, artık korsana hayır diyorsundur, ama bi orijinal windowsa da o kadar para bayılmam diyorsundur o zaman bilemem... ama o zaman hard diskinde evinde falan korsan namına en ufak bir şey bulundurmaman gerekirz o zaman... bütün korsan filmleri mp3leri flac leri ebookları falan ne var ne yoksa korsan namına sil tamamen... yedekleme yaptığın cdleri bile yok et...
    ardınan linux kur,"

ve bu konuda trollük yapmıyorum diyorsun? Çelişki?

ne gibi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: BeAr

Madem adama hak veriyorsun kendini hangi şıkka soktugunu soylersen bizde ona göre kendimizi sınıflandıralım. Öncelikle işletim sistemi bi araçtır, kimin neyi neden kullandığı kişiden kişiye değişir. Evinde sadece internete girip muzik dinleyip facebookta dolaşan milyonlarca insan var ve bunların bir çoğunun linux veya başka işletim sistemlerinden haberi yok. Linux'un yaygınlaşmasını elbette M$,apple gibi firmalar istemez ve sizleri sınıflandırmaya çalışırlar bugün nasıl halkımız arasında birşeylere karşı çıkanlar hemen elemine edilip sınıflandırılıp cezalandırılıyorsa bunu global dünyadaki her alanda görebilirsin. Sizi kullandığınız şey için onlara para vermediğiniz için sınıflandırıp kötüleyip iyi olan birşeyi kötü göstermeye çalışıyorlar ve biz buna kapitalizm diyoruz...

M$ ?

• Böylesi bir yazıya cevaben neden Linux kullandığımı belirtmek savunmaya geçmekten başka bir anlama gelmeyecek (daha az gerizekalı hissetmediğini ispatlamaya kalkmak gibi iyice gerizekalı bir savunma). Herhangi bir işletim sistemini kullanmak kendini savunmayı gerektirecek bir durum olduğunu düşünmediğimden bunu gereksiz buluyorum. Ancak dikkatimi çeken bir şey var:

quote:

Orijinalden alıntı: istemsizhareket

adama hak vermedim desem yalan olur... hatta epey bir haklı gibi...hatta hatta çok ama çok haklı ....linux kullanıcılarının -IT uzmanları hariç evdeki son kullanıcıları- büyük çoğunluğu bı kadar özetlenemezdi gibime geliyor...

Ya IT uzmanlarının dışında kalan Linux kullanıcılarının hepsini ya da büyük bir çoğunluğunu tanıyorsunuz, ya trolsünüz, ya da kendinizi kurtarmanız gereken katı önyargılarınız ve genelleme yapma/genellemeleri peşinen kabul etme alışkanlığınız var. Birinci ihtimal imkansız, diğer iki ihtimal ise yazdıklarınızı dikkate değmez kılıyor.

• Hackintosh yap kurtul o zaman
    Şak bir yana windowsta yapamayıp linuxta yaptığın şeyler ( Senin için geçerli değil muhtemelen ) var . Ve bazı eski cihazlara iyi geliyor. Tabi yukardıa yazlılan 2 seçenek de var içerisinde. Ben şahsen yaz okulunda bilgisayar dersi alacağım hoca kurmamızın zorunlu olduğunu söylediği için ve android uygulama yapıyor olduğum için ( Windowsta bazen kasıyor cihaz ) kuracağım bir ara ama dual boot olarak. Hani 2 seçenek yok onu demeye çalıştım.

+ Arayüzü de hoşuma gidiyor. Androidde özelleştirme gibi özelleştirebiliyorsun ya orası işte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi anticor -- 7 Haziran 2014; 0:58:03 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • laptoplar
    masaüstü windows
  • Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş. Siz kullanamıyorsunuz diye niye kullanan insanları aşağılamaya ve çirkin ithamlarda bulunmaya çalışıyorsunuz? İnsanlar windows kullanıp mı başarıyı yakalıyor? Zuckerberg Facebook'u, Brin ve Page Google'yi programlarken Linux terminalini kullanarak sadece kendilerini mi tatmin ediyorlardı? Orta çağdan kalma zihniyetle olaylara bakmaya ve yargılamaya devam ediyorsunuz. Böyle sürerse bir asırdır gelişmiş ülkelerin sömürgesi olan ulusunuz, korsan bilgisayar kullanıcılarıyla birlikte tarihin tozlu sayfalarında yok olup gidecek.
  • quote:

Orijinalden alıntı: penguin

Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş. Siz kullanamıyorsunuz diye niye kullanan insanları aşağılamaya ve çirkin ithamlarda bulunmaya çalışıyorsunuz? İnsanlar windows kullanıp mı başarıyı yakalıyor? Zuckerberg Facebook'u, Brin ve Page Google'yi programlarken Linux terminalini kullanarak sadece kendilerini mi tatmin ediyorlardı? Orta çağdan kalma zihniyetle olaylara bakmaya ve yargılamaya devam ediyorsunuz. Böyle sürerse bir asırdır gelişmiş ülkelerin sömürgesi olan ulusunuz, korsan bilgisayar kullanıcılarıyla birlikte tarihin tozlu sayfalarında yok olup gidecek.

Altına imzamı atarım.
  • quote:

Kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş. Siz kullanamıyorsunuz diye niye kullanan insanları aşağılamaya ve çirkin ithamlarda bulunmaya çalışıyorsunuz? İnsanlar windows kullanıp mı başarıyı yakalıyor? Zuckerberg Facebook'u, Brin ve Page Google'yi programlarken Linux terminalini kullanarak sadece kendilerini mi tatmin ediyorlardı? Orta çağdan kalma zihniyetle olaylara bakmaya ve yargılamaya devam ediyorsunuz. Böyle sürerse bir asırdır gelişmiş ülkelerin sömürgesi olan ulusunuz, korsan bilgisayar kullanıcılarıyla birlikte tarihin tozlu sayfalarında yok olup gidecek.

alıntısını yazdığım arkadaş ne demiş: Linux kullanıcılarının büyük çoğunluğu... buraya dikkat: büyük çoğunluğu... geriye kalan küçük bir azınlık da bahsettiğin kişiler olsa gerek...

hem işletim sistemi kullanımıyla sömürü ve köleleşme arasında nasıl bir bağ kurdunuz analamadım... bildiğiniz gibi windows xpye destek nisan ayında kesildi ve bir çok uzmanın aklına gelen soru şu oldu: ATMlerin yüzde 90ı XP kullanıyor...peki ya atmlere ne olacak... kaç tane banka ATMsine linux kurdu acaba? peki ya japonyadaki bir banka ne yapmış? 30.000 bilgisayarını-terminalini olduğu gibi windows 8'e yükseltmiş... peki yıllardır gentoo'yu geliştiren japonlar niye o kadar külfete girip windowsa para döküyor da ATMlerine "bedava" os yüklemiyor?

• Forumun bu bölümünde buna benzer konu açanların, konuya şu kadar süre Linux kullandım diye girmeleri bu konudan daha manidar geliyor bana. Aslında yazdıklarının ne kadar basit şeyler olduğunun farkında oldukalrından mıdır nedir, bu şekilde altyapıyı güçlendirmeye konuya teknik alt yapı sağlamaya mı çalışılıyor acep? Yapılan alıntı çok saçma, hiç bir teknik altyapısı yok, zırvalık.

Delinin biri Linux kullanamayanlar aslında bilgisayar özürlü derse ne yapacaksınız? Hele bu vatandaş söze 20 yıldır Windows kullanıyorum diye başlarsa ne olacak? Söz meclisten dışarı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 7 Haziran 2014; 23:58:24 >
  • meraktan geçen var, benim gibi yaptığı iş yüzünden kullanan var. İhtiyaç meselesi... olayi faceye girmek ve okey, kari kiz vs. olan adam linux a geçip ne yapsın. linuxa yonelik bir ihtiyacı yok ki...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: umut_baris

quote:

Altına imzamı atarım.

Linux ta gerçekten süper yazılımlar var ve ücretsiz. Önceden bende kullanırdım. sonra win8 satın aldım. office2013 steam dan oyunlar derken korsan hayatım bitti. ergen dönemde insan biraz isyankar olabiliyor yukarıdaki yazıya kısmende olsa hak veriyorum. ama

şöyle birşey var.

bir dilencinin elindeki kartonda şöyle birşey yazıyordu. "Spare Choise" "Tarafını seç" buda onun gibi birşey. zevkine kalmış. ama önemli olan istikrar.

• Linus Torvolds bir sunumda ben açık kaynak bir masaüstü işletim sistemi için Linux çekirdeğini yazdım. Girdiği her alanda başarılı olmasına rağmen masaüstünde başarılı olamadık. Ama daha yolumuz var demişti.

Yani sen insanlara kafa yorma hangisi hoşuna gidiyorsa onu kullan.

Birde şu zihniyetten kurtulun linux u sadece it profesyonelleri kullanır. Her kullanıcı düzeyine hitap eden sürümleri mevcut.
  • Linux ile ilk 2004'te tanıştım.Ve neden kullandığıma gelecek olursak tabi ki güvenlik için kullanıyorumbirazda hız.Linuxtan pekte bir beklentim yok zaten.Oyun oynayacağım zaman yada linuxta olmayan çeşitli bazı programları kullanmak için windows kullanıyorum, işim bittikten sonra linuxa geçiyorum tekrar.
  • Yazılım sektörünün içindeyim.Benim işim linux ile.Bunu bırak temel bir kullanıcı için linux'un yeri apayrıdır.

Linux senin felsefeni değiştirir.Evet korsan film müzik kullanmıyor muyum kullanıyorum.Her şey bedava olduğu için değil,ha windows'uda ücretsiz kullanabilirim kaldıki şuana kadar microsoft'a ait gelmiş geçmiş tüm ürünleri ücretsiz kullanabilirim microsoft ile anlaşmamız var.

Buna rağmen asla tercih etmem.Bir kere güvenlik işlemlerine girmiyorum bile linux ne yaptığını bilen bir insanı şahlandırır.

Kaldıki şuan gördüğünüz tüm platformlar linux'dan hemen hemen her zaman etkilenir.Yani linux üzerinden geleceği okuyabilirsiniz.Hiç kullanmadım fakat windows 8 içerisinde bir market yazılımı varmış istediğimiz uygulamayı aratıp kullanılabiliyormuş. Linux'un yıllar önce yaptığını, dev firmalar 10 yıl sonra yapmayı akıl edebilmiş.

Ayrıca Linux ile tamamen kendinize ait bir organizasyon yaratabilirsiniz.Örneğin ben Arch Linux kullanıyorum bundan eminimki tüm dünya'nın hiçbirinde benim bilgisiyarımda bana ait olan konfigrasyonları kullanan birisi daha yoktur.

Kendimi bir kere windows üzerinde rahat hissetmiyorum kaldıki hotmail bile kullanmıyorum.Önemli bir insan mıyım , hayır.Ne olursa olsun hayatın artık internet üzerinden döndüğü bir dünyada bende kendimi korumalıyım.

Gelelim virüs konusuna.Evet linux altındada virüsler vardır , olacaktırda gelişecektirde.Bunlar çok büyük problemler değil.Linux altında olan virüslerin siz önlemini alırsanız hiç birisi sistem dosyalarına bulaşamaz.Bu önlemler öyle virüs programı kurmak gibi karmaşık ve salakça işlemler değildir.Basit bir root şifresi belirlemektir.Linux çok kullanıcılı bir işletim sistemidir ve dosya yapısıda buna özeldir.Her kullanıcının bir ev sistemi vardır ve tüm ayarları orada kayıtlıdır.Dolayısı ile virüsler buradan öteye geçemezler.

Windows kullandığım zamanlar her zaman periyodik olarak en fazla 3 ayda bir format atardım ki bunu yaşamayanınız yoktur bile.Şuan kullanmakta olduğum işletim sistemine kurduğumdan beri format atmadım.Hatta abartmıyorumki bu zaman içerisinde kendi yaptığım ayarlamalar ile sistem daha bile hızlı çalışır oldu.

Yine eksikler yok mu tabiki var.Ben oyun oynarım vaktim internet başında geçer bilgisayardan bir beklentim yoktur diyorsanız evet pencere işletim sistemine devam.

• Terminal iyidir. Bilmem kaç tık ile yapacağım şeyi tek satır komutla hallediyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Gündelik işlerinde FreeBSD kullananlar ölsün öyleyse. Bununla ilgili ekşi'de yıllar evveli bir şey yazdıydım. Linux'u Linux yapan bilim etiğidir. Bilim etiğinde nasıl ki bir şey diğer insanların da görmesi, yorumlaması, değerlendirmesi ve geliştirilmesi için sunulursa Linux'un sahip olduğu "açık kaynak" yapısı da buna eşdeğer olarak diğer insanların kullanımı, yorumlaması, değerlendirmesi ve geliştirmesi için sunulur. Linux'u ayıran temel fark budur. Bir insan neden Linux kurar sorusunun cevabının bir kısmı da bu etiğin içindedir. Orta çağmış da boş insanlarmış da, bunlar demagojiden öte şeyler değil. Beni yoran terminal değil bunları ortalığa yayan insanlar. Halbuki ayda 1 kez güncelleme yaparım onu da cron'dan hallediyorum.

Yanlış bilinenler:
    1. Oyun oynanmıyor...
    Hayır, çatır çatır oynanıyor.
    2. Tabi Steam geldi ondan az da olsa oyun...
    Hayır, ben Wine ile bitirdiğim oyunların listesini yapsam dudağınız uçuklar. En son Borderlands 2 ile The Wolf Among Us oynadım. Walking Dead Season 2'yu da bölümler çıktıkça oynuyorum.
    3. Güvenlik için tabi tabi...
    Evet. Fakat kullanıcı ne yaptığını bilmezse Linux kimseyi kurtaramaz.
    4. Hızlı...
    Masaüstü için ck (Con Kolivas patchset) yaması kurulmalı. O zaman farkı hissedersiniz.
    5. Oyun ama işte...
    Nvidia kart. Ötesi yok. Linux gamers'a sorun, size Linux'ta oyunun anahtarı için Nvidia diyeceklerdir. Nitekim öyle. ATI'nin sürücüleri hâlâ facia hâlâ facia.
    6. Virus, rootkit vs?
    Var. Clamav ve chkrootkit (rkhunter da olur) kurun.
    7. Terminal'le uğraşıyoruz...
    Hayır. Uğraşıyoruz dediğin şey de %99 kopyala/yapıştır.
    8. Korsan falan filan...
    Linux'la korsanın aynı denklemde olmasını sağlayan şey nedir? Korsan indirmek bir seçimdir, Linux kullanmak başka bir seçimdir.

Eyyorlamam bu kadar.

• Bu Con Kolivas yaması ne işe yarıyor?Artıları neler?Con Kolivas programcının ismiymiş kernelle ilgili program yazmış kernel hack yapmış herhalde İşin garibi adam anestezi uzmanıymış.Alan Cox, Con Kolivas ve Andrew Morton yaptıkları yamalar kendi isimlerinin kısaltmalarıyla isimlendiriliyormuş.Diğer iki ismin yaması ne işe yarıyor?Onları kurmaya gerek var mı?Ya da sistem performansını artırmak için kurmamız gereken başka yama var mı?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.