Şimdi Ara

++ canlıların yeryüzüne yayılışı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
92
Cevap
0
Favori
3.434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Deep Impact

quote:

Orjinalden alıntı: Target Human

Kutup ayısının boz ayıdan pek farkı yoktur. Sadece görüntüsü ve yaşam biçimi biraz farklıdır. Bu bir adaptasyondur. Aksini iddia edemeyiz. Çünkü bunlar aynı tür içindedir. Aynı şey penguenlar için de geçerlidir. Tropik bölgelerde yaşayan penguenler ile kutup penguenleri aynı tür içindedir. Aradaki fark adaptasyon farkıdır. Bir boz ayının da kutup ayısına adaptasyonunun birkaç bin yılı geçeceğini de sanmam.

boz ayıların - 60 dereceye nasıl adapte olacak acaba ?

tropikal penguenler de - 60 dereceye adapte olabilecekler midir acaba ? o zaman her canlı her ortama adapte olabilecek demektir ki bu ifade temel biyoloji mantığına aykırıdır. bu durumda denizde yaşayan balıkların derede yaşamaya da adapte olabileceği bir durum söz konusudur ki bu durum varsayımdan ileri gitmeyen sade bir düşüneden ibarettir.

Daha önce de anlattım ama sanırım hala anlaşılmamış. Tabi ki 1000 adet boz ayıyı doğal habitatlarından alıp kutuplara bırakırsak hiç biri yaşamayacaktır, üreme de olamayacağına göre doğal seçilim yani adaptasyon da vuku bulmayacaktır. Ama doğanın yöntemi böyle değil ki. Evrim zamanla ve aşama aşama ilerler. Sen burada evrime yeterince zaman tanımıyorsun. Birdenbire çevre koşullarında radikal bir değişime gidiyorsun, bu durumda canlıların bu radikal değişime ayak uyduramayacağını zaten doğa da bize kanıtlıyor(bkz. dinozorlar). Peki o zaman bu canlılar nasıl değişim geçirdi dersen, çevre koşullarındaki değişimin çok yavaş olması sayesinde değişme fırsatını buldular, diğer deyişle koşulların yavaş değişmesi, canlılara seçilime uğramaları için yeterli zamanı verdi. Çevre koşullarındaki değişim de iki farklı şekilde olabilir: Ya canlı bulunduğu konumu korurken çevre koşulları değişir(iklim değişimi gibi), ya da çevre koşulları sabitken, canlı farklı şartlara sahip yerlere göç eder. Bu ikisinin birleşimi de olabilir. Bizim kutup ayısı örneğimiz ikinci duruma giriyor. Burada dikkat edilmesi gereken, iki durumda da şartların değişimi oldukça yavaş olacaktır. Göç etme durumunu ele alalım; birden bir çift ayı karar verip kutuplara falan taşınmayacaktır. Bilakis, bu yer değiştirme yani göç toplu halde ve çok yavaş olacaktır. Öncelikle bu ayrılan grup ana popülasyonla bağlarını koparacaktır ki yeni oluşan genotipler asimile olmasın, ardından kuzeye doğru yönelme devam edecektir. Sonuç olarak kutup bölgesinde gerçek bir kutup ayısını görebilmemiz binlerce, belki onbinlerce nesil alacaktır. Evet, adaptasyon zorlu ve olanaksız gibi görünen bir süreçtir, başarısızlıklar başarılardan çok daha fazladır, şu anda gördüğümüz bütün türler bu büyük çabanın (değişerek ortama ayak uydurma) eseridir.

• quote:

Orjinalden alıntı: Really

quote:

quote:

Kutup ayısının boz ayıdan pek farkı yoktur. Sadece görüntüsü ve yaşam biçimi biraz farklıdır. Bu bir adaptasyondur. Aksini iddia edemeyiz. Çünkü bunlar aynı tür içindedir. Aynı şey penguenlar için de geçerlidir. Tropik bölgelerde yaşayan penguenler ile kutup penguenleri aynı tür içindedir. Aradaki fark adaptasyon farkıdır. Bir boz ayının da kutup ayısına adaptasyonunun birkaç bin yılı geçeceğini de sanmam.

boz ayıların - 60 dereceye nasıl adapte olacak acaba ?

tropikal penguenler de - 60 dereceye adapte olabilecekler midir acaba ? o zaman her canlı her ortama adapte olabilecek demektir ki bu ifade temel biyoloji mantığına aykırıdır. bu durumda denizde yaşayan balıkların derede yaşamaya da adapte olabileceği bir durum söz konusudur ki bu durum varsayımdan ileri gitmeyen sade bir düşüneden ibarettir.

Daha önce de anlattım ama sanırım hala anlaşılmamış. Tabi ki 1000 adet boz ayıyı doğal habitatlarından alıp kutuplara bırakırsak hiç biri yaşamayacaktır, üreme de olamayacağına göre doğal seçilim yani adaptasyon da vuku bulmayacaktır. Ama doğanın yöntemi böyle değil ki. Evrim zamanla ve aşama aşama ilerler. Sen burada evrime yeterince zaman tanımıyorsun. Birdenbire çevre koşullarında radikal bir değişime gidiyorsun, bu durumda canlıların bu radikal değişime ayak uyduramayacağını zaten doğa da bize kanıtlıyor(bkz. dinozorlar). Peki o zaman bu canlılar nasıl değişim geçirdi dersen, çevre koşullarındaki değişimin çok yavaş olması sayesinde değişme fırsatını buldular, diğer deyişle koşulların yavaş değişmesi, canlılara seçilime uğramaları için yeterli zamanı verdi. Çevre koşullarındaki değişim de iki farklı şekilde olabilir: Ya canlı bulunduğu konumu korurken çevre koşulları değişir(iklim değişimi gibi), ya da çevre koşulları sabitken, canlı farklı şartlara sahip yerlere göç eder. Bu ikisinin birleşimi de olabilir. Bizim kutup ayısı örneğimiz ikinci duruma giriyor. Burada dikkat edilmesi gereken, iki durumda da şartların değişimi oldukça yavaş olacaktır. Göç etme durumunu ele alalım; birden bir çift ayı karar verip kutuplara falan taşınmayacaktır. Bilakis, bu yer değiştirme yani göç toplu halde ve çok yavaş olacaktır. Öncelikle bu ayrılan grup ana popülasyonla bağlarını koparacaktır ki yeni oluşan genotipler asimile olmasın, ardından kuzeye doğru yönelme devam edecektir. Sonuç olarak kutup bölgesinde gerçek bir kutup ayısını görebilmemiz binlerce, belki onbinlerce nesil alacaktır. Evet, adaptasyon zorlu ve olanaksız gibi görünen bir süreçtir, başarısızlıklar başarılardan çok daha fazladır, şu anda gördüğümüz bütün türler bu büyük çabanın (değişerek ortama ayak uydurma) eseridir.

sonuna kadar katılıyorum. aslında benim anlatamadığım -sınırlı bilgimle- anlatmak istediğim tam olarak bu.

• quote:

ayılar beslenme imkanları geniş olan ılıman kuşaktan neden kutuplara göç etsin ?

•  ++ canlıların yeryüzüne yayılışı
     ++ canlıların yeryüzüne yayılışı

Kutup ayısı (ursus maritimus) ile boz ayı (ursus arctos) aynı tür değildir. Cinsleri aynıdır. Bunlar birbirleri ile çiftleşebilir fakat meydana gelen canlılar tekrar üreyebilecek kapasitede değillerdir yani diğer bir değişle verimli döl veremiyorlar (kutup ayısı ile boz ayıyı kesin olarak bilmiyorum birtakım istisnalar olabiliyor).

Ama mesela güneş ayısı (helarctos malayanus) ya da gözlüklü ayı (tremarctos ornatus)

Aynı cins bile değildir, aynı cins olmadıkları için kesin olarak çiftleşip verimli döl veremezler. Ama bütün bu ayıların ortak noktası ayıgiller (ursidae) familyasından olmasıdır.

Mesela aslan (panthera leo) ile leopar (panthera pardus) aynı cins oldukları için çiftleşmelerinden melez yavru doğuyor fakat aynı tür olmadıkları için bu yavru kısır oluyor yani verimli döl elde edilemiyor. Oysa leopara çok benzeyen çita (acinonyx jubatus) farklı bir cins olduğu için bunların çiftleşmelerinden yavru meydana gelmiyor.

Sonuçta bizim türleşme dediğimiz olay yani canlıların iki farklı türe ayrılması aslında doğanın hiç hesaba katmadığı bir şey. Genetik değişimler birikiyor öyle bir an geliyor ki kodlar birbirine uymayıveriyor. Doğa hiç bir zaman düşünmüyor ki "ben şu iki canlı türünü ayırayım farklı tür olsunlar". Genetik kodlar birbirine uyar ya da uymaz. Biz insanoğlu olarak sınıflayıp tanımlama eğiliminde olduğumuz için genetik kodların birbirlerine uymaması olayını türleşme olarak adlandırır ve canlıları bunlara göre sınıflandırırız.

• quote:

quote:

ayılar beslenme imkanları geniş olan ılıman kuşaktan neden kutuplara göç etsin ?

Bir boz ayı için çok zor ve bereketsiz olan kutuplar, bir kutup ayısı için tam tersine yaşayabileceği ortam demektir. Ayrıca hayvanlarda "ya biz buraya geldik ama dedemlerin yaşadığı yer çok daha sıcakmış neden oraya geri dönmüyoruz?" gibi bir pişmanlık ve karar verme de mümkün değildir.

O zaman ben sana şunu sorarım, ilk insanlar (umarım varlıklarını kabul ediyorsundur), Afrika'nın sıcağını bırakıp neden Avrupa'ya ve Sibirya'ya yayıldılar? İnsan ayıdan daha zeki olduğuna göre bunu ayılar neden yapmasın?

Canlılık bir virüs gibidir, gidebildiği her yere gitmeye çalışır. Ana fikir bu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Really -- 2 Nisan 2007; 22:06:34 >

• insanlar hayvanlar iklim şekillerine gore oraya uyum saglamak için ewrimleşirler...sıcak iklimlerde yasayan insanlar zenci hayvanlar oraya uyum saglayacak yapıda olmaları...

Bir boz ayı için çok zor ve bereketsiz olan kutuplar, bir kutup ayısı için tam tersine yaşayabileceği ortam demektir. Ayrıca hayvanlarda "ya biz buraya geldik ama dedemlerin yaşadığı yer çok daha sıcakmış neden oraya geri dönmüyoruz?" gibi bir pişmanlık ve karar verme de mümkün değildir.

O zaman ben sana şunu sorarım, ilk insanlar (umarım varlıklarını kabul ediyorsundur), Afrika'nın sıcağını bırakıp neden Avrupa'ya ve Sibirya'ya yayıldılar? İnsan ayıdan daha zeki olduğuna göre bunu ayılar neden yapmasın?

bozayı ilk önce kutupta değil ılıman kuşakta ortaya çıkmıştır. bu durumda kutuba doğru boz ayı iken hareket etmesi gerekir. ifadelerinizde mantık hatası var.

ayrıca kaotikanın dediği gibi boz ayı ile kutup ayısı aynı tür değilmiş. demek ki ortak atadan gelmesi fikri benim açımdan zayıfladı.

dolayısı ile şahsen ben kutup ayısının kutup ve oraya yakın yerlerde ortaya çıktığını düşünüyorum.

• quote:

quote:

bozayı ilk önce kutupta değil ılıman kuşakta ortaya çıkmıştır. bu durumda kutuba doğru boz ayı iken hareket etmesi gerekir. ifadelerinizde mantık hatası var.

ayrıca kaotikanın dediği gibi boz ayı ile kutup ayısı aynı tür değilmiş. demek ki ortak atadan gelmesi fikri benim açımdan zayıfladı.

dolayısı ile şahsen ben kutup ayısının kutup ve oraya yakın yerlerde ortaya çıktığını düşünüyorum.

Kusura bakma ama hala nasıl olup da anlayamadığını anlamıyorum. Anlamak mı istemiyorsun, yoksa anlamıyor musun? Kaç defa açıkça anlattım artık gına geldi. Lütfen yazdıklarımı bir daha oku ve hala bir sorun varsa açıkça anlatarak sor. Evrime karşısın ama daha evrimi bilmiyorsun.

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

Kutup ayısı (ursus maritimus) ile boz ayı (ursus arctos) aynı tür değildir. Cinsleri aynıdır. b]

Boz ayı ile kutup ayısının aynı tür olduğunda ısrar ediyorum. Bkz:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C4%B1giller

Bugün yaşayan ayı türleri :Bu familyanın günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış 8 türü kalmıştır:

Boz ayı (Ursus arctos). Türkiye
    Amerika siyah ayısı (Ursus americanus)
    Asya siyah ayısı (Ursus thibetanus)
    Kutup ayısı (Ursus maritimus)
    Malaya ayısı (Helarctos malayanus)
    Tembel ayı (Melursus ursinus)
    Büyük panda (Ailuropoda melanoleuca)
    Gözlüklü ayı (Tremarctos ornatus)

• quote:

Kusura bakma ama hala nasıl olup da anlayamadığını anlamıyorum. Anlamak mı istemiyorsun, yoksa anlamıyor musun? Kaç defa açıkça anlattım artık gına geldi. Lütfen yazdıklarımı bir daha oku ve hala bir sorun varsa açıkça anlatarak sor. Evrime karşısın ama daha evrimi bilmiyorsun.

gına geldiysen yazmayabilirsin. seni yazmaya zorlayan yok. sorularımı da sana özel sormuyorum. evrim hakkında yüzlerce mail attım ve yüzlercesini de okudum. evrimi tartışacak birikimim var. ancak burada evrimi tartışmıyorum.
  • Bu familyanın 8 türü kalmıştır dediği zaman zannedersem burada çeşit anlamında kullanmak istemiş çünkü familyadan sonra cins gelir. Öyle olsa idi panda ve gözlüklü ayıyı kutup ayısı ile aynı listeye koymazdı çünkü onların cinsleri farklı.
  • Burada asıl konu bu ayıların aynı türden olup olmamaları değil. Yani bizim tür tanımımızın fazla bir önemi yok aslında. Önemli olan, aynı atadan gelip gelmedikleri. Ortak atadan geldikten sonra birbiriyle çiftleşemeyecek kadar birbirlerinden ayrılmış dahi olsalar konu başlığı açısından önemli olan, işe aynı noktadan başlamış olmaları. Tartışma gereksiz taraflara kaymasın diye bu konudaki fikrimi belirtme ihtiyacı hissettim...

Barbara Bush
  • bu bahsedilen kutup ayısı türkiyedeki boz ayı ile çiftleşebilir mi? Yavruları da tekrar üreyebilir mi?

ciddi olarak soruyorum , geyiği hiç sevmem

quote:

quote:

Kutup ayısı (ursus maritimus) ile boz ayı (ursus arctos) aynı tür değildir. Cinsleri aynıdır. b]

Boz ayı ile kutup ayısının aynı tür olduğunda ısrar ediyorum. Bkz:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Ay%C4%B1giller

Bugün yaşayan ayı türleri :Bu familyanın günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış 8 türü kalmıştır:

Boz ayı (Ursus arctos). Türkiye
    Amerika siyah ayısı (Ursus americanus)
    Asya siyah ayısı (Ursus thibetanus)
    Kutup ayısı (Ursus maritimus)
    Malaya ayısı (Helarctos malayanus)
    Tembel ayı (Melursus ursinus)
    Büyük panda (Ailuropoda melanoleuca)
    Gözlüklü ayı (Tremarctos ornatus)

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• Kutup ayısı ile boz ayı aynı cinsten (ursus) oldukları için anatomileri ve genetik yapıları birbirine çok benzer. Bunlar çiftleştikleri zaman kısır da olsa bir yavru dünyaya getirebilirler. Tıpkı aslan ile kaplan gibi, tıpkı at ile eşşek gibi. Bu da kutup ayıları ile boz ayılarının ortak atadan geldiklerini gösteriyor.
  • tam sormak istediğim konuya yanıt aldım tesekkürler ,
    yanlız ortak ata için farklı fikirler olabilir.Paleantoloji açısından durum kolay açıklanabilir, ancak DNA açısından farklılık söz konusu .Yeni bilim dalları bu farklılıkların raslantısal olamayacağı konusunda fikirler öne sürüyorlar.Benim bu konuda net fikrim oluşmadan onlarca kez tez ve karşı tezlerle ilgili yazılar okudum. Bilim adına tartışma da sonlanmamış görünmekte.Bunları aklımızın bir yerlerinde tutalım.

20-30 yıl evvel bilim kesinkez evrime bağlanmıştı ve başka görüşler sadece ilahi kitaplardan çıkma gibi duruyordu.Ancak detay anlaşıldıkça daha çapraşık bir hal almakta, bunu sizin de farkettiğinizden eminim.

quote:

Kutup ayısı ile boz ayı aynı cinsten (ursus) oldukları için anatomileri ve genetik yapıları birbirine çok benzer. Bunlar çiftleştikleri zaman kısır da olsa bir yavru dünyaya getirebilirler. Tıpkı aslan ile kaplan gibi, tıpkı at ile eşşek gibi. Bu da kutup ayıları ile boz ayılarının ortak atadan geldiklerini gösteriyor.
    JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• Aynı tür de olabilirdi. Kutup ayısı ile boz ayı çifleşip yavruları da üreyebilirdi. Soruyorum şayet öyle olsa idi değişen ne olurdu, değişen bir şey olmazdı Ufak bir fark genlerin uymamasına sebep oluyor. Genleri uyuyor da olabilirdi.

Canlıların genlerinin uyması ya da uymaması geçirdiği değişimlerin birikimlerine bağlıdır. Mesela bir eskimonun genleri diğer insanlara uymuyor olabilirdi. O zaman "eskimolar kutupta ortaya çıkmışlardır" mı diyecektik.

herşey biribirinin içinde ama ''olsa idi'' yerine olanı anlamaya çalışmak daha doğru .Bugunlerde yoğun olarak tartışılan küresel ısınmadan pay alacaklarının başında kutup ayıları var sanıyorum.Eğer başka ayılar ile üreme şansları olsa , nesillerinin tükenme tehlikesi olmaz idi.Demek ki türlerin çeşitliliği bu hayvan için artarak değil azalarak devam etmekte. bilmiyorum yanlış bir yargıya mı varıyorum!

• Kuzey amerikada yaşayan grizzly ayılarının vakti zamanında kutup ayıları ile boz ayılarının çiftleşmelerinden meydana geldikleri düşünülüyor.

Kutup ayısının o hale gelmesinin nedeni yaşama ortamının farklı olmasıdır. Boz ayı ile genlerinin uyuşması ya da uyuşmaması değil. Genleri uyuşsaydı bile hiç birşey farketmezdi.

Mesela bir kızıl kurt ile beyaz kutup kurdu aynı türdür. Normalde birbirleri ile çiftleşebilirler. Ama ortalık kutup kurdu ile kızıl kurt kırmaları ile dolu değil. Çünkü ortamları farklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 3 Nisan 2007; 17:53:21 >

Orjinalden alıntı: vezir

genleri uyuyor olsa ortada melez bir sürü ayı olacağı için kutup ayısının bugunku durumuna raslamak olası olamazdı.

herşey biribirinin içinde ama ''olsa idi'' yerine olanı anlamaya çalışmak daha doğru .Bugunlerde yoğun olarak tartışılan küresel ısınmadan pay alacaklarının başında kutup ayıları var sanıyorum.Eğer başka ayılar ile üreme şansları olsa , nesillerinin tükenme tehlikesi olmaz idi.Demek ki türlerin çeşitliliği bu hayvan için artarak değil azalarak devam etmekte. bilmiyorum yanlış bir yargıya mı varıyorum!

küresel ısınma ile yok olan kutup ayıları aslında değişen şartlarda canlıların yeni ortama alışmalarının ne derece zor olduğunu türünün devamının ise ne kadar zor olduğunu göstermektedir.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.