Şimdi Ara

Cam Sigorta AC ve DC Akım Değeri Aynı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.034
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şimdiye kadar gördüğüm tüm cam sigortaların üstünde AC 250V ... A yazıyor. Ben şimdi üzerinde AC 250V 5A yazan bir cam sigortayı köprü diyotun çıkışına yani DC'ye bağlasam ve üzerinden 5A'den fazla akım geçirsem içindeki tel kopar mı, kopmaz mı ? Eğer koparsa yani sigorta atarsa peki o zaman neden bu cam sigortaların üzerinde AC yazıyor? Bu soruyu sormamdaki sebep ise şu : Örneğin; bir çok yüksek güçlü devrede ( örnek: Amplifikatör devresi ) 220 V girişe genellikle 500mA - 1A civarı cam sigorta konuluyor. Ama devre çıkışından gerçekte 5-6A ya da daha fazla akım çekiliyor. Bu da demek oluyor ki AC girişten aslında daha az akım çekimi oluyor. Neden AC girişten daha az akım çekiliyor ve buraya konulacak cam sigortanın değeri nasıl ve neye göre hesaplanıyor?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• sigorta seçerken Watt hesabı yapacaksın
  • şöyle sorayım. cam sigorta nasıl bir yapıda ? sadece tel var değil mi ? tel o kadar uzun da degil. pek tabi omik yük kabul edebiliriz. bende sana şunu sorabilir miyim ? omik yüklerin akım hesabı ac veya dc olara nasıl hesaplanır ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dewmez

sigorta seçerken Watt hesabı yapacaksın

100 W gücünde bir cihaz için 220V girişe ( 100÷220=0.454 ) 500mA sigorta konulması gerekiyor. Doğru mu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: why_living

şöyle sorayım. cam sigorta nasıl bir yapıda ? sadece tel var değil mi ? tel o kadar uzun da degil. pek tabi omik yük kabul edebiliriz. bende sana şunu sorabilir miyim ? omik yüklerin akım hesabı ac veya dc olara nasıl hesaplanır ?

Yanlış anlamayın ama zaten omik yük vs. gibi şeyleri tam olarak bilseydim bu soruyu sormazdım. Sorduğum sorunun cevabını biliyorsanız ve yanıtlarsanız memnun olurum.

• 220 voltta 1A 220watt yapar
    0.5A ise 110 watt

gelelim çıkış kısmına;
    sigorta zaten köprü diyodun çıkışına değil girişine takılır
    çünkü köprü diyotlarda kısa devre olabilir

çıkış 12 v ise 10A sigorta 120watt yapar
    çıkış voltuna watına göre hesabını sen yap
  • quote:

Orijinalden alıntı: MOST WANTED GÖKHAN

quote:

Orijinalden alıntı: why_living

şöyle sorayım. cam sigorta nasıl bir yapıda ? sadece tel var değil mi ? tel o kadar uzun da degil. pek tabi omik yük kabul edebiliriz. bende sana şunu sorabilir miyim ? omik yüklerin akım hesabı ac veya dc olara nasıl hesaplanır ?

Yanlış anlamayın ama zaten omik yük vs. gibi şeyleri tam olarak bilseydim bu soruyu sormazdım. Sorduğum sorunun cevabını biliyorsanız ve yanıtlarsanız memnun olurum.

höeeee ... tamam . özür dilerim

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kısa ve öz olarak sana yanıt vereyim, Otomat dediğimiz evlerde kullanılan sigortalar(attığında tekrar kurulan) hariç tüm sigortalarda tel vardır. Bu yüzden bu tür sigortalar kullan at şeklindedir. Örnek : 5 A lik bir sigortaya sahip cihazın 5 A (6-7-8 A çeksede atmaz) çektiği zaman bu sigorta atmaz. Önce bunu kavrayalım, bu sigortanın atması için ani 20 A ve üzeri akım çekimlerinde atar.( Bu değerler, sigortanın ömrü ile alakalı değişir) normal çalışma akımı 6 A olan bir cihazın sigortası atmaz yani. Yalnız sınır akımının üstünde çok çalışırsa ısıdan kaynaklı atmalar gözükebilir.

yani: 5 A lik sigortadan çok yüksek ani akım geçerse hemen atar, 6-7 A sabit akım geçerse atmaz.(Aşırı ısınma ömrünü kısaltır yukaruda dediğim gibi)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.