Şimdi Ara

C Öğrendim Diyebilmek...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • C dilinin hiçbir zaman tam anlamıyla öğrenilemeyeceğini biliyorum fakat Sistem programlama ile hiç ilgim yok ve gelecek için düşünmüyorum.Artık java'ya geçme vaktimin geldiğini düşündüm fakat bu forumda benden daha tecrübeli arkadaşlarımız olduğu için onların fikrini almak istedim.Sizin C ile şu projeyi yapabiliyorsan artık java'ya geçebilirsin diyebilieceğiniz bir proje var mı? Ya da sizin tavsiyeleriniz nelerdir? Saygılarımla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sparcoysn -- 25 Eylül 2016; 20:11:41 >

• Sen tam olarak nelere hakim olduğunu düşünüyorsun?
  • Şunu yapabiliyorsan geçebilirsin gibi bir durum yok.
    Eğer düşük seviyede kod yazmak istemiyorsan ve pointer/struct/array yapısını güzelce oturttuysan herhangi bir yüksek dilde çalışırken çok işine yarar, ancak bunları bilmeden de java öğrenebilirsin, sana kalmış bir şey.
    6 ayda syntax'ı kavramamış da olabilirsin, tamamen çözmüş de olabilirsin, ayrıca şu C hiç bir zaman öğrenilemez mottosundan uzaklaşabilirsiniz, C gayet basit temel bir dil, mimariyi kavradıktan sonra C'yi tam anlamıyla öğrenebilirsin gayet, sihirli bir şey değil sonuçta
  • C öğrenmek zor bi şey değildir. C öğrendim diyebilmek içinde POINTER ve STRUCT yapılarını tam anlamıyla kavradıysan senin için yeterlidir bence.
  • Bu arada şu an hazirlık okuyorum ve sistem programlamaya hep önyargıli baktim.herkes zor oldugunu soyledigi icin biraz tırstım sma yine de biraz göz atmak istiyorum.kim bilir belki daha sonra devam bile edebilirim.1.sınıfa geçene kadar uğraşmak istiyorum.daha sonrada javaya devam ederim.alt duzeyde programlama yapmak ufkumu acar belki. sizce sistem programlamaya nerededen başlayabilirim.alt duzeyde programlamaya nasil baslayacagim konusunda bana yardımcı olacak,yol gosterecek,kitap onerisinde bulunabilecek biri var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • aslında önemli olan dil bilmek değil. yani mesela driver yazmak için sadece dil bilmek yetmez. başka bi çok konuda da bilginiz olması gerekir. yada bi web server yazmak için de öyle. dil öğrenmekten ziyade proje alanında bilginiz olması ve dil hakkındaki bilgilerinizi kullanabilmeniz önemlidir.
  • Şöyle bir şey var, bu tarz sorularını bu forumda sormanı tavsiye etmiyorum, zira burada görebileceğin ortalama en başarılı insanın C kullanabilecek bir vizyonu asla yoktur, o nedenle yok gereksiz derler yok amelelik derler.
    Eğer ki ilgin varsa, C üzerinden devam et, sistem programlama, programlama dilleri vs bu sektörün en eğlenceli, aynı zamanda da en eğlenceli kısımlarıdır.
    O nedenle, doğrudan C olmamakla birlikte mimariyi iyi kavramanı tavsiye ederim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    c'de yardım
    14 yıl önce açıldı
    C/O ve B/O ne demek?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • cevaplarınız için çok teşekkür ederim.fakat sistem programlamaya nasil adım atabilirimin cevabını tam olarak alamadım.

• seyfi84 S kullanıcısına yanıt
    yalnızca merakımı gidermek için sorular soruyorum fakat senin neden boyle bir çıkış yaptıgını anlamadım.

• sparcoysn S kullanıcısına yanıt
    "C dilinin hiçbir zaman tam anlamıyla öğrenilemeyeceğini biliyorum"

Öncelikle bu çok yanlış bir önerme.

Her dilin kendine has özellikleri vardır. Bu özelliklere başka diller de sahip olabilir ama bir dili öğrendim demek istiyorsan o dili farklı yapan şeyleri bilmeli/kullanabilmelisin. Örneğin Java Object-Oriented bir dildir. C'nin aksine pointer yerine reference vardır. C'deki gibi yaptığın her memory allocation'ın hesabını tutmak zorunda değilsindir, bunun için garbage collection vardır. C'deki long 32 bit, Java'daki 64 bit'dir vs. Bunlar gibi çok fazla farklılıklar var. Liste uzatılabilir ama demek istediğim şey elindeki aletin özelliklerini tam anlamıyla biliyorsan, o dili biliyorum demende hiç bir sıkıntı yok.

Gelelim sistem programlama mevzusuna. Sistem programlama başlı başına bir konu; kendine has alt başlıkları var. Sistem programlama yapacağım dersen önce onun alt başlıklarını öğrenmen lazım. Inter-process communication, Message queues, Semaphores, Thread Manupulation gibi konuları öğrenmen lazım. Bu konuları implement etmek istediğin zaman en iyi araç C olacaktır. Örn, ben iki tane process'i konuşturacağım dersen bunu en kolay C ile yaparsın. Yukarıdaki paragrafta yazdığım gibi C'nin özelliklerini ve elzem olan kütüphaneleri* kullanmayı biliyorsan, sistem programlama yapmak için gerekli olan kütüphaneleri öğrenmek çok zamanını almayacaktır.

Hangi programlama dili ne kadar işe yarar, hangi dili bilirsem daha değerli olurum gibi tartışmanın gereksiz olacağı konulara girmeye hiç gerek yok. Yapmak istediğin şeylerde makul olmak şartıyla, çoğu şeyi her programlama dili ile yapabilirsin. Örn, Lisp ile driver yazacağım dersen çok karnın ağrır (yapılabilir mi bilmiyorum bile).

Neden Java'ya geçmek istiyorsun? Bu merdiven basamağı gibi birşey değil, sırası vs. yok. Örn, MIT'de programlamaya giriş dersleri Python ile, Bilkent Bilgisayar Mühendisliğinde Java ile, Bilkent Bilişim Sistemlerinde C ile veriliyor. Benim sana tavsiyem OOP'yi öğren, nedir ne değildir. Bunun için de en iyi dil -bence- Java. C# ya da C++ da kullanabilirsin sorun yok. OOP konseptini öğrendikten sonra vakit kaybetme dynamically typed bir tane script dili öğren; örn. Python/Perl/Ruby gibi. Dillerin genel konseptini, kullanılan özellikleri öğrendikten sonra yeni bir dili öğrenmek hiç zaman almıyor. Sadece syntax vb gibi alışman gereken kısımlar kalıyor.

*: math.h, stdio.h, stdlib.h, string.h, ctime, time.h

• çok aydınlatici oldu,teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.