Şimdi Ara

Bunların anlamlarını yazar mısınız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
480
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Faşizm
    Sosyalizm
    Sağcı / Solcu ve bunun gibi bildiğiniz terimler varsa anlamlarını yazar mısınız? Amacım siyaset filan değil, sadece anlamlarını merak ediyorum. Konuşmalar arasında geçince Fransız kalıyorum bir de yaşım 18

• Kavgaya 5 var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Moskva

Komünizm
    Faşizm
    Sosyalizm
    Sağcı / Solcu ve bunun gibi bildiğiniz terimler varsa anlamlarını yazar mısınız? Amacım siyaset filan değil, sadece anlamlarını merak ediyorum. Konuşmalar arasında geçince Fransız kalıyorum bir de yaşım 18

Nedemek istiyon bilader hee solcumusun gomünüstmüsün la sen haa gel bakem buraya diyenler çıkabilir dikkatli olmak lazım

• o dediklerin için yıllardır kan dökülüyor sen gelmişsin iki satırda anlatın diyosun
  • quote:

Orijinalden alıntı: yumuklu sucurta

Kavgaya 5 var.

4 kaldı
  • Google'a yazarak istemediğin kadar bilgi edinebilirsin.
  • Komünizm : Bir politik harekettir.Amacı sınıfsız bir toplum yaratmaktır.Komünizm'in temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması, karşıt görüşlüleri için "ütopya" olarak atfedilir ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağına inanılır.

Faşizm :Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Aynı şekilde işletmelerde de patron ve işçi arasında işletme yöneticisinin iktidarına dayalı bir ilişki kabul edilir.

Faşizmin kolları :

1)Milliyetçilik
    2)Antisemitizm
    3)Irkçılık

Sağcılık : Daha çok dini esas olarak benimseyen , milliyetçi-dinci partilere hizmet eden kişiler(AKP-MHP Türevleri)

Solculuk : Eşitliği , halkların kardeşliğini benimseyen , genellikle sosyalist , komünist partilerdir(ÖDP-TKP Türevleri)(Bu biraz solun solu oldu.)

Not : CHP yi sol parti saymıyorum.CHP ulusalcıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kazze -- 24 Mart 2010; 21:31:54 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Schéinz.

Komünizm : Bir politik harekettir.Amacı sınıfsız bir toplum yaratmaktır.Komünizm'in temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması, karşıt görüşlüleri için "ütopya" olarak atfedilir ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağına inanılır.

Faşizm :Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Aynı şekilde işletmelerde de patron ve işçi arasında işletme yöneticisinin iktidarına dayalı bir ilişki kabul edilir.

Faşizmin kolları :

1)Milliyetçilik
    2)Antisemitizm
    3)Irkçılık

Sağcılık : Daha çok dini esas olarak benimseyen , milliyetçi-dinci partilere hizmet eden kişiler(AKP-MHP Türevleri)

Solculuk : Eşitliği , halkların kardeşliğini benimseyen , genellikle sosyalist , komünist partilerdir(ÖDP-TKP Türevleri)(Bu biraz solun solu oldu.)

Evet chp ulusalcıdır.Ancak birazcık Solculuk da vardır.Faşizm kollarına bakarsak dik ve milliyetçilik özellikle toplumları bir arada tutmak için yapılan birşeydir.Bu konular insanların en hassas olduğu yerdir.Ve Genellikle bu konular insanların kandırılıp sömürülmesinde kullanılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Moskva

Komünizm
    Faşizm
    Sosyalizm

Ayrıca hiç bir şekilde burdaki arkadaşların laflarına bakarak siyasi görüşünü belirleme oku.Her iki tarafıda sağı da solu da oku.Kararını verirsin.

Not:Okurken tarafsız olmaya çalış
  • Komünizm:Türkiyede bir zaman çok korkulan bir olguydu.Hatta dernekler bile kuruluyordu.Millet birbirine "Duydunmu komünistler gelmiş diye" sitem ederdi

Faşizm:Hitler ile Mussolinin başını çektiği milletlerin ben merkezci ve başka etnik kimlik tanımadığı gerekirse diğer etnik toplulukları yok ettiği politikadır.

(Atatürk milliyetçiliği barışcıl ve birleştiricidir)
  • yanımda faşistlerin işi olmaz
  • solculuk:değişim taraftarı olmak
    sağcılık:mevcut olanı muhafaza etmek
    genel tanımlarla böyle biliyorum ama
  • konu kapanır şimdi
  • quote:

Komünizm : Bir politik harekettir.Amacı sınıfsız bir toplum yaratmaktır.Komünizm'in temelinde yatan sebep, sınıfsız, ortak mülkiyete dayalı bir toplumun kurulması isteğidir. Sınıfsız toplumlarda en genel anlamıyla tüm bireylerin eşit olması, karşıt görüşlüleri için "ütopya" olarak atfedilir ve zorla yaşanmaya çalışılırsa kaosa yol açacağına inanılır.

Faşizmin kolları :

1)Milliyetçilik
    2)Antisemitizm
    3)Irkçılık

tanımlar güzel olmuş.şöle bi mevzu daha var.komünizmin ya da faşizmin kuruldugu yerlerde genelde sert ve oligarşik yönetimler olur.kolay kolay sistemi ya da idarecileri eleştiremezsiniz.bu sistemin en kötü yanıdır.

komünist sistemlerin en güzel yanı ise kimse aç kalmaz.hani bizdeki ''sosyal devlet'' olgusu orda gercekten uygulanır.olayın kısa özeti şu(uygulanmış hallerinden bahsediyorum teorisinden degil).

komünist sistemlerde karnınız toktur ama özgür degilsinizdir.

kapitalist sistemlerde karnınız actır ama özgürsünüzdür.

• Tanımlara yorum katılması bence yanlış. Soruyu soran arkadaş, Türkiye'de yanlış anlaşılmış ve anlaşılmaya devam edecek bazı olguları forumda sormuşsun. Burada tanımdan ziyade yorum bulacaksın. Yaşın 18. Bunları merak etmen doğal ancak şimdiden sana bir tavsiye. Asla ve asla hangi görüş sana yakın gelirse gelsin fanatizme kaçma ve kendini kullandırma. Bu ülke yıllarca birisinin ortaya attığı bir fikir akımına kendini kullandıranları gördü.
    Burada sana övülecek sistemler öyle övüldüğü gibi pembe de değildir ayrıca. Kaldı ki öyle olsa zaten dünyada barış hükmederdi. Bu sistemlerin hepsi için konuşuyorum, birisi başarılı olsa zaten dünyanın çoğu uyguluyor olurdu. O yüzden araştır, ama yorumlara kendini kaptırıp da " Aha bu iyiymiş. Kafama yattı bu düşünce. " gibi bir olaya girme. Burada bahsedilecek 3-5 cümleden çok daha fazla ve derin konular bunlar.

Ayrıca eklemek istiyorum. Milliyetçiliğin Faşizm'in alt kolu olduğunu düşünmemekteyim. Faşizm de anti demokratik olgular da söz konusu olabilmektedir. Hele ki Milliyetçilik ile Irkçılığın aynı kefeye konması saçma bir olaydır. Milliyetçilik vatan ve millet sevgisiyle ilgilidir. " En iyisi biziz, tek üstün ırkız, ayrı yaratıldık" gibi şeylerle uğraşmaz. Zaten o yüzden sağcılar da solcular da milliyetçi olabilmektedir !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oranos -- 25 Mart 2010; 1:17:51 >

• Wikipediadan oku bence abim boşver bildikleri yanıldıklarına yetmez buraya yazan çoğu kişinin,şahsen bende yazmıyorum :) Ha şu var iyice ayrıntıya dalmak istiyorsan git laleliden das kapital al bak orda bütün terimlere dokunur,tabi bunun yanında sağ pencereden açılmış kitaplarıda okumayı ihmal etme,Benim nacizhane söyleyeceğim şey Milliyetçilik tek elden siyasi bi kavram değildir :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oranos

Tanımlara yorum katılması bence yanlış. Soruyu soran arkadaş, Türkiye'de yanlış anlaşılmış ve anlaşılmaya devam edecek bazı olguları forumda sormuşsun. Burada tanımdan ziyade yorum bulacaksın. Yaşın 18. Bunları merak etmen doğal ancak şimdiden sana bir tavsiye. Asla ve asla hangi görüş sana yakın gelirse gelsin fanatizme kaçma ve kendini kullandırma. Bu ülke yıllarca birisinin ortaya attığı bir fikir akımına kendini kullandıranları gördü.
    Burada sana övülecek sistemler öyle övüldüğü gibi pembe de değildir ayrıca. Kaldı ki öyle olsa zaten dünyada barış hükmederdi. Bu sistemlerin hepsi için konuşuyorum, birisi başarılı olsa zaten dünyanın çoğu uyguluyor olurdu. O yüzden araştır, ama yorumlara kendini kaptırıp da " Aha bu iyiymiş. Kafama yattı bu düşünce. " gibi bir olaya girme. Burada bahsedilecek 3-5 cümleden çok daha fazla ve derin konular bunlar.

Ayrıca eklemek istiyorum. Milliyetçiliğin Faşizm'in alt kolu olduğunu düşünmemekteyim. Faşizm de anti demokratik olgular da söz konusu olabilmektedir. Hele ki Milliyetçilik ile Irkçılığın aynı kefeye konması saçma bir olaydır. Milliyetçilik vatan ve millet sevgisiyle ilgilidir. " En iyisi biziz, tek üstün ırkız, ayrı yaratıldık" gibi şeylerle uğraşmaz. Zaten o yüzden sağcılar da solcular da milliyetçi olabilmektedir !

hocam sataşmak ya da tartışma çıkarıp 5 dakkada konunun ucurlamsını saglamak degildir amacım.yanlış anlama.ama bana milliyetçiligini tanımını yapsan ya yorum katmadan.

• quote:

Orijinalden alıntı: ange dechu

quote:

Faşizmin kolları :

1)Milliyetçilik
    2)Antisemitizm
    3)Irkçılık

tanımlar güzel olmuş.şöle bi mevzu daha var.komünizmin ya da faşizmin kuruldugu yerlerde genelde sert ve oligarşik yönetimler olur.kolay kolay sistemi ya da idarecileri eleştiremezsiniz.bu sistemin en kötü yanıdır.

komünist sistemlerin en güzel yanı ise kimse aç kalmaz.hani bizdeki ''sosyal devlet'' olgusu orda gercekten uygulanır.olayın kısa özeti şu(uygulanmış hallerinden bahsediyorum teorisinden degil).

komünist sistemlerde karnınız toktur ama özgür degilsinizdir.

kapitalist sistemlerde karnınız actır ama özgürsünüzdür.

yazdıklarına katılmakla birlikte, kapitalizm en çok özgürlüğü kısıtlayandır. zira özgürlük olarak nitelendirilen tek şey sermayenin hareketinin ve alanının serbestliğidir. ki bu durumda kapitalizm en çok baskıcı, teokratik, milliyetçi kesimlerden beslenir.

• Milliyetçilik veya Ulusçuluk, kendilerini birleştiren dil, tarih veya kültür bağlarından bir üstyapı oluşturabilmiş sosyal birikimlerin adı olan millet veya ulus olarak tanımlanan bir topluluğun yaşama ve ilerleme ülküsünün toplumların ve insanlığın gelişmesini sağladığına inanan görüştür.

Milliyetçilik, ulus idealine bağlılığın, evrensel ilkelere bağlılık gibi ya da bireyin hak ve özgürlükleri gibi evrensel zenginliğin artmasına katkıda bulunan sosyal soyut yapılardandır.

19. yüzyıl başlarından itibaren Avrupa'da, 20. yüzyılda ise tüm dünyada egemen siyasi düşünce tarzı olmuştu

Bu wikide yazan şey ama şunu anlayabilmiş değilim milliyetçiliği siyasi düşünce tarzı yapan şey nedir? Neden Faşiszm kökenli oluşumları milliyeçiliğin dallandırmalar olarak anlatır insanlar anlamış değilim? Yukardaki tanımların orhun kitabelerindeki milliyetçi fikir sistemi ile farklı olan yanı nedir mesela,ama bu tanımı orhun kitabelerinden çıkarırsak adımız neden faşist oluyor ? Paradoks oluyor resmen,yanılıyormuyum? Bence kavramları dokunmak çok tehlikeli ve politik zeka isteyen bir şey olsa gerek ve onun için şahsi fikirlerin bunları konuşurken yeri olmamalı.Ve uluscu tarzı şeyler derken bunları kesinlikle yuvarlamamamız gerekmekte,çok zincirli bi halka olarak görmeliyiz.Yanlışım varsa buyurun söyleyin,istişare edelim ama siyasi boyuta kesinlikle taşmamalı bunlar,yani milliyetçilik söz konusu ise hele.

• Yukardaki komunizm ve kapitalizm karmaşasına en güzel örnek,kapitalizm esiri bir hindistan ülkesinde çalışan çöpcü ile örneğin sovyet rusyada çalışan bi çöpcünün hayatını karılaştırabiliriz değil mi? Birininki dayatmadır diğerinin ki şartlı kabuldur bence.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.