Daha önce facebookta bir kimya sayfasında açıklamıştım zor bir kavram buraya da açıklayayım dedim. Maddelerin buhar basıncı ilişkisini kuralım; Bir madde enerji alarak bu sıcaklık değişimi vb. ile sağlanabilir. Diğer elementlerden bağlarını kopartıp ayrılabilir ve dışarı çıkarak basınç yapabilirler. Sıcaklık arttıkça bu basınç dahada artar nedeni ise taneciklerin enerjisinin artmasıdır. Temas yüzeyide artarsa daha çok molekül ayrılır. Bu bilgilerin bağlamında, dış basınç buhar basıncına eşit olursa kaynama gerçekleşiyorsa dış basınç arttıkça kaynama sıcaklığı artar. Eğer maddeler arasındaki bağlar kuvvetliyse daha çok enerji gerekir bağları koparmak için. Toparlamak gerekirse; Erime ve kaynama noktası safsızlığa, dış basınca bağlıdır. Anlaması güç ve çok sorulan bu kavramı anlatabildiğimi umuyorum. Ayrıca bir ilişki daha kuralım. Aynı sıcaklıkta buhar basıncı daha yüksek olan bir madde varsa daha çok molekül kopmuştur bu maddenin bağlarının zayıf yani kaynama ve erime noktalarında düşük olduğunu söyleyebiliriz.
buhar basıncı ayırt edici di mi ? ama sıcaklıkla değişiyor sanırım ?
aynı ortamda-sıcaklıkta neden tüm maddelerin buhar basıncı aynıdır
quote:
Orijinalden alıntı: BilboBagginss
aynı ortamda-sıcaklıkta neden tüm maddelerin buhar basıncı aynıdır
aynı olmaz ama kaynama anında buhar basıncı dış basınca eşit olduğu için özel bir durum diyelim.
yolbulucu
kullanıcısına yanıt
moleküler arası çekim kuvvetiyle doğrudan ilişkili olduğundan mütevellit ayırt edicidir. Ama kaynama donma noktalarını saymayalım. Çünkü bu anda hepsi eşit olur aynı ortamda ise.
olumsuz bence anlatamamışsın anlamadım
quote:
Orijinalden alıntı: LuckyDay
olumsuz bence anlatamamışsın anlamadım
herkesin algılama potansiyeli farklıdır bu yüzden haklı olabilirsiniz