Şimdi Ara

Bu devre elemanları nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.285
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1- merhaba ustalarım kendi ve youtube izlediğim videolar ile anakart tamiranıtını ogrenmeye calısmatayım ve aklımda ki bir cok eksik klanlar oturmaya başladı hurda bir anakarttım var onun uzerinde calısmalar yapar iken bir kaç bilmediğim devre elemanları gordum bunlar hakkında bilgisi olan var mıdır ustalarım .

2- smd devre elemanlarını sokmek için 400-450 derece arası uygunmudur hocalarım .

Devre elemanları .

Bu devre elemanları nedir Bu devre elemanları nedir Bu devre elemanları nedir

• Merhaba;

1. Kuartz kristal veya diger adiyla Kristal osilator
    Nereden anladim?
    - seklinden: genelde metal kutulu olurlar, iki bacakli kucuk silindir tipinden baslayip cok degisik tipte olabilirler.
    - ustundeki degerden: uzerlerinde yazan rakam da urettigi salinimin frekansi 14.318 MHz olmali. 14.318 KHz de olabilir.
    - devre sembolunden: X3 yazili X veya XTAL olarak isaretlenirler. (avrupa ve amerika normlari farklidir)

saglam calisiyorsa, devre calisirken, osiloskop ile baktiginda, 1 bacaginda tertemiz 14.318 MHz bir sinus gorursun. Ancak olcum yaparken, osiloskop probunun cekecegi akimdan dolayi, tetikledigi devreyi (islemciyi) sekteye ugratip, reset attirabilir. Eger devreyi resetlemeden olcum yapmak istersen probun ucuna 1 adet 1K ohm direnc dolayip onun uzerinden olcum yapabilirsin.

Tuketici elektronigi icin olan devrelerde pek bulunmaz, ama masraftan kacinilmayan sektorlerde olcum yapman icin gereken direnc de kartin uzerindedir. Olcum yapacagin pad de (lehim adacigi) da TP (Test point) veya PP ( Production Point) diye isaretlidir. Semasina bakarsan da tek ucu acik bir direnc gorursen sasirmamak gerekir. tabii profesyonel isyerinde aktif probun olur, bu direnc olayina da gerek kalmaz.

Su fotograf degisik tiplerini de guzel gosteriyor.

2. Diyot veya kondansator
    isaretli tek ucu, diyotsa Katodu, kondansatorse + ucunu gosteriyor.
    yanindaki PC215 kondansator oldugu icin ve PCB userindeki + isaretinden dolayi kondansator oldugunu tahmin ediyorum.

Devrede enerji yokken, bir cimbizla iki ucunu kisa devre edip, desarj et.
    avometreyi direnc olcere alip, kirmizisini + isaretli tarafina, siyahini digerine. kondansator sarj olacagi icin ilk once dusuk direnc goreceksin, sonra direnc degeri yukselip sonsuza donecek. Cok kucuk kondansatorler, cabucak doldugu icin bunu goremeyebilirsin.

Eger diyotsa, dijital avometrenin diyot olcer kismina alip, elemanin pinlerine dogru degdirdiginde (Kirmizi + isaretli, Siyah diger), 0.2 -0.7 Volt arasi bir deger gosterir. Jonksiyon voltaji. ters degdirdiginde (siyah +, kirmizi diger) diyot iletime girmeyecegi icin 0 gosterir. (Bu diyot modu her olcum aletinde farkli, kullanim kilavuzuna bakmakta fayda var)

3. Kondansator
    C isaretinden emin olabiliriz. 2. maddede anlattigim gibi dogrulanabilir.

Tavsiye 1. Top Marking - google aramasi
    SMD kartlarin ve komponentlerin minimize yapisindan dolayi, artik mumkun oldugunca az harf yaziliyor. Ureticiler de son ipucu olarak yazdiklari, bu harflere "Top Marking" diyorlar. Turkcesi ust isaretleme. Maalesef bu isaretlemeler ureticiye ozel (Kendi deneyimime gore). Yani google'da top marking ve uzerinde gordugunuz harfleri yazip aramakta fayda var. Entegrelerde ureticinin logosunu taniyabiliyorsaniz, ureticinin kendi sitesinde arama oluyor, oradan bakmanizi kesin tavsiye ediyorum.

tabii bunu yazarken, ben de google'da

diye arattim ve 2. resimdekinin ne oldugunu buldum. Buraya yazmayip, sizi de arastirma yapmaya tesvik ederdim, ama unutursam millet faydalanamaz.
    Datasheet
    220uF 2.5V Tantal kondansatormus

Tavsiye 2. Devre semasi arama
    Devre kartlarinin kenarinda model numaralari yazar. Bazen urunun modeliyle de alakasi olmaz bu numaranin. Bu numarayi 3 farkli arama motorunda aratip, semalarina ulasma ihtimaliniz olabilir. Veya yabanci forumlarda gorduklerinizi, google ceviri ile cevirip faydalanabilirsiniz.

1. batili arama motoru google/bing
    2. cinli arama motoru baidu
    3. rus (pek iyi bilmiyorum) yandex

(40 dk.lik ders gibi oldu ama umarim faydasi olur)
    Selamlar
  • 400 derece uygundur.

1- hakkında fikrim yok

2- diyot

3- %90 kondansatör

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    hocam ilginize teşekkür ederim .

3. kondansitor olmasını acaba şu sebebten mi abladınız artı yonunu belirtiği için

hocam birde size su konu hakkında soru sorabilirmiyim arızalı devre elemanını bulmak için ayarlı dc güç kaynagı ile ısıtarak buluyorlar .

ornegin anakartta kısa devre yapan bir eleman var bunu bulmak için ayarlı güç kaynagı ile enerji veriyorlar

bilgisayar 19V 3,42 amper ile calısıyor ise

bu pcye 19V 1.18 amper fln veriyorlar galiba

cunku 3.42 üzerinde amper verilirse diger elemanlarada zarar verir gibime geliyor hocam .

sizin fikriniz nedir .
  • quote:

Orijinalden alıntı: suratsızadam

hocam ilginize teşekkür ederim .

3. kondansitor olmasını acaba şu sebebten mi abladınız artı yonunu belirtiği için

hocam birde size su konu hakkında soru sorabilirmiyim arızalı devre elemanını bulmak için ayarlı dc güç kaynagı ile ısıtarak buluyorlar .

ornegin anakartta kısa devre yapan bir eleman var bunu bulmak için ayarlı güç kaynagı ile enerji veriyorlar

bilgisayar 19V 3,42 amper ile calısıyor ise

bu pcye 19V 1.18 amper fln veriyorlar galiba

cunku 3.42 üzerinde amper verilirse diger elemanlarada zarar verir gibime geliyor hocam .

sizin fikriniz nedir .

Evet artı işareti olması kondansatör olduğu anlamına geliyor yani öyle düşünüyorum.

Anakartta arıza nasıl bulunur emin değilim ama akımla alakası yok.

Yani 3.4 amper yerine 2 amper verince oluyor diye bişey yok.

Önemli olan gerilim.

Bildiğim kadarıyla anakartin devre şeması üzerinden arıza tespiti yapılıyor

Anakart besleniyor ve x malzemesine kaç volt geleceği kaç volt çıkacağı sema üzerinden kiyaslanarak sağlam olup olmadığı kanaatine varılıyor

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Merhaba;

1. Kuartz kristal veya diger adiyla Kristal osilator
    Nereden anladim?
    - seklinden: genelde metal kutulu olurlar, iki bacakli kucuk silindir tipinden baslayip cok degisik tipte olabilirler.
    - ustundeki degerden: uzerlerinde yazan rakam da urettigi salinimin frekansi 14.318 MHz olmali. 14.318 KHz de olabilir.
    - devre sembolunden: X3 yazili X veya XTAL olarak isaretlenirler. (avrupa ve amerika normlari farklidir)

saglam calisiyorsa, devre calisirken, osiloskop ile baktiginda, 1 bacaginda tertemiz 14.318 MHz bir sinus gorursun. Ancak olcum yaparken, osiloskop probunun cekecegi akimdan dolayi, tetikledigi devreyi (islemciyi) sekteye ugratip, reset attirabilir. Eger devreyi resetlemeden olcum yapmak istersen probun ucuna 1 adet 1K ohm direnc dolayip onun uzerinden olcum yapabilirsin.

Tuketici elektronigi icin olan devrelerde pek bulunmaz, ama masraftan kacinilmayan sektorlerde olcum yapman icin gereken direnc de kartin uzerindedir. Olcum yapacagin pad de (lehim adacigi) da TP (Test point) veya PP ( Production Point) diye isaretlidir. Semasina bakarsan da tek ucu acik bir direnc gorursen sasirmamak gerekir. tabii profesyonel isyerinde aktif probun olur, bu direnc olayina da gerek kalmaz.

Su fotograf degisik tiplerini de guzel gosteriyor.

2. Diyot veya kondansator
    isaretli tek ucu, diyotsa Katodu, kondansatorse + ucunu gosteriyor.
    yanindaki PC215 kondansator oldugu icin ve PCB userindeki + isaretinden dolayi kondansator oldugunu tahmin ediyorum.

Devrede enerji yokken, bir cimbizla iki ucunu kisa devre edip, desarj et.
    avometreyi direnc olcere alip, kirmizisini + isaretli tarafina, siyahini digerine. kondansator sarj olacagi icin ilk once dusuk direnc goreceksin, sonra direnc degeri yukselip sonsuza donecek. Cok kucuk kondansatorler, cabucak doldugu icin bunu goremeyebilirsin.

Eger diyotsa, dijital avometrenin diyot olcer kismina alip, elemanin pinlerine dogru degdirdiginde (Kirmizi + isaretli, Siyah diger), 0.2 -0.7 Volt arasi bir deger gosterir. Jonksiyon voltaji. ters degdirdiginde (siyah +, kirmizi diger) diyot iletime girmeyecegi icin 0 gosterir. (Bu diyot modu her olcum aletinde farkli, kullanim kilavuzuna bakmakta fayda var)

3. Kondansator
    C isaretinden emin olabiliriz. 2. maddede anlattigim gibi dogrulanabilir.

Tavsiye 1. Top Marking - google aramasi
    SMD kartlarin ve komponentlerin minimize yapisindan dolayi, artik mumkun oldugunca az harf yaziliyor. Ureticiler de son ipucu olarak yazdiklari, bu harflere "Top Marking" diyorlar. Turkcesi ust isaretleme. Maalesef bu isaretlemeler ureticiye ozel (Kendi deneyimime gore). Yani google'da top marking ve uzerinde gordugunuz harfleri yazip aramakta fayda var. Entegrelerde ureticinin logosunu taniyabiliyorsaniz, ureticinin kendi sitesinde arama oluyor, oradan bakmanizi kesin tavsiye ediyorum.

tabii bunu yazarken, ben de google'da
    quote:

top marking "NEM eJ8"

diye arattim ve 2. resimdekinin ne oldugunu buldum. Buraya yazmayip, sizi de arastirma yapmaya tesvik ederdim, ama unutursam millet faydalanamaz.
    Datasheet
    220uF 2.5V Tantal kondansatormus

Tavsiye 2. Devre semasi arama
    Devre kartlarinin kenarinda model numaralari yazar. Bazen urunun modeliyle de alakasi olmaz bu numaranin. Bu numarayi 3 farkli arama motorunda aratip, semalarina ulasma ihtimaliniz olabilir. Veya yabanci forumlarda gorduklerinizi, google ceviri ile cevirip faydalanabilirsiniz.

1. batili arama motoru google/bing
    2. cinli arama motoru baidu
    3. rus (pek iyi bilmiyorum) yandex

(40 dk.lik ders gibi oldu ama umarim faydasi olur)
    Selamlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zorbey77 -- 27 Eylül 2017; 17:7:7 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ses ile çalışan devre lazım
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.