bak bakalım neden giremiyormuş: bu işler para ve akademik özerklik ile oluyor. ilk 100' giren okullarla boğaziçinin bütçesini denk yapsınlar sonra tartışalım. |
BOĞAZİÇİ ODTÜ İLK 100'E GİREMİYORCULAR GELSİN
-
-
öyle zaten devlet her yere bir bina ve dağın başına 2 hoca yollayarak parayı çöpe atıyor.
oralarda vakit ve para kaybı için dizayn edilmiş yerler resmen.
-
hocam şuan ki yönetim biçiminde sanıyorlar ki bir bina yaptıklarında orası üniversite oldu veya bir bina yaptıklarında orası bilişim vadisi oldu.
üniversiteyi üniversite yapan en önemli unsurlardan birinin öğretmen olduğunu bilmezler. binayı yaparlar sonrasında en az maliyetle devam ettirirler ve lafa gelince de 2xx üniversite açtık okusunlar derler maalesef.
+akademisyenlere değer vermezler, eğitimde özgürlükten bahsetmezler, eğitimi ileri taşımaktan bahsetmezler, eğitime güzelce para harcamaktan bahsetmezler.
varsa yoksa eniştemin oğlunu şuraya atayım derler. kimsenin gitmek istemeyeceği bir şehre üniversite açıp içini komple kendi adamlarıyla doldururlar. bildikleri tek şey bu.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0F176415A -- 9 Mart 2021; 19:22:38 > -
Buyur geldim.Para ve akademik özerklik de üniversiteyi üniversite yapan assetlerden biridir.Hele akademik özerkliğin olmadığı kurumlara zaten üniversite denemez.Dolayısıyla bu kurumlar üniversite değildir ve ilk 100 üniversite gibi sıralamalarda liste dışı bırakılmadır.İlk 500 üniversite sıralamalarına bazen birkaç Türk ''üniversitesi'' sondan giriyor ama bu sıralamaların üstünkörü yapıldığını düşünüyorum zira detaylı araştırılarak yapılsalardı araya bu Türk ''üniversiteleri'' giremezdi çünkü Türkiyede üniversite yoktur.
-
Ben hep derim Türkiye'de doktor ya da yüksek maaşlı mühendis profesör olacağıma gider gelişmiş ülkede uber şoförü olurum. Maaşını falan geçtim en azından düzgün insanların içinde yaşıyorsun güvenli bir ortam var. Adalet var. Burası sırf kaos. 15 dakika gündeme bakmak insanın kafasını yok eder. E hal böyle olunca sizin dediğiniz gibi buranın insanı orda yaşamaya can atıyor ve daha düşük istekleri oluyor. Çünkü onların düşük saydığı istek bizim ülkede ultra lüks :)
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hmm aynı listelerde 2010 yılında 110'lu 120'li sıralarda olan Bilkent ve Boğaziçi üniversiteleri o zaman 10 sene içinde üniversite olma vasıflarını kaybetmişler ben öyle anladım. Celal Şengör pek çok konuda kendi fikrini genel doğruymuş gibi dikte eden (evet dikte eden) ve genelde tersini asla kabul etmeyen biri. Bir kaynak olarak Celal Şengör'ü kullanmazdım böyle konularda. Şengör'ün tanımında Batı dışında üniversitelere yer yok maalesef. Kendisine Çin Güney Kore falan desen orada da üniversite olmadığını iddia edecektir. Ha ayrıca kendisi 1980 askeri darbesiyle başa gelen cuntanın en büyük destekçilerinden biridir. Bu cuntanın Türk üniversitelerine neler yaptığı ortada. Celal Şengör, cuntanın yaptığı her ama her faaliyet gibi bunu da destekliyor. Hem akademilerin ipinin çekildiği bir yönetimi desteklemek hem de Türkiye'de üniversite yok demek tam bir aristokrat kafası olsa gerek. Evet, Türkiye'de Batılı anlamda bir üniversite olmadığı aşikâr. Bu hiçbir zaman olmadı ve olması da pek mümkün gözükmüyor yakın gelecekte. Ama ilk 500 ilk 100 gibi sıralamaları hazırlayan kurumlar ve Celal Şengör birer ölçü birimi değiller. 10 yıl önce bir üniversite ilk 100'ü zorlarken aynı listede 10 sene sonra 600. oluyorsa bunun açıklaması Türkiye'de üniversite olmaması gibi bir mantıkla bağdaşmaz. 10 sene önce de üniversiteler istenen düzeyde özerk değildi bugün de değil. 1980'den beri üniversite özerkliği denen bir kavram yok zaten. Onun öncesi de tartışmalı. Kısacası kavram çorbası bir mesaj olmuş yazdığın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 10 Mart 2021; 23:32:43 >
-
Celal Şengör durumu güzel izah ettiği için onu paylaştım diğer söylemleri haksız olabilir ancak Türkiye'de üniversite olmadığı konusu özelinde yüzde yüz haklı.İlk 500 gibi sıralamalar ölçü değil zaten ölçü ilk başta tanım olmalı.Türkiyedeki ''üniversiteler'' tanıma uymadıkları için üniversite sayılmamalı ve böyle sıralamalara dahil edilmemeliler.Kavram çorbası olan ne anlamadım, madem kavramlar üzerinden gideceksin üniversite kavramının ne olduğuna bakalım zira sen bilmiyor gibisin.
TDK'ye göre üniversite: ''Bilimsel özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul vb. kuruluş ve birimlerden oluşan öğretim kurumu, darülfünun''.
Bu tanıma göre bir kurumun üniversite olabilmesi için bilimsel özerkliğe sahip olması gerekir.Yani bilimsel özerklik yoksa o kuruma üniversite denilemez.Tanımda yazan diğer niteliklere girmiyorum bile.Yazdığın mesaja göre sen de Türk ''üniversitelerinde'' özerkliğin olmadığını söylüyorsun ancak bir yandan da Türkiyede üniversite olduğunu savunuyorsun.Çünkü akademik özerkliği olmayan bir kurumun üniversite olamayacağını bilmiyorsun.Bir de benim yazdıklarıma kavram çorbası demen ironik olmuş.Kavram nedir tanım nasıl yapılır bunları öğren bence.
-
Hocam uluslararası liste hazırlayan kuruluşlar belli kriterlere gore yapiyor. Bu kriterlerin yuzdesel dağılımını da paylasiyorlar. Bence internette okuduğumuz çoğu hangi üniversite daha iyi (boun koc itu odtu bilkent) tartismasindan daha nesneldir. Sadece özeller kendi arasinda kiyaslar, devletleri kendi arasinda kıyaslarsak daha da faydalı olacağını düşünüyorum. Iyi forumlar... -
adhsadsash bogazıcı ogrencılerının aldıgı burs bıle degıldır
-
ümmet yolundakiler diyanetimiz dururken neden batînın şursuz egitimine bütçe ayiralim!
Kendinize gelin!
Biz onun yerine kuran kursu cami yaptik geri kalan bütçeyide yakinlarimizla paylastik hepsi sizin için nankör olmayin! -
Tartışma 101'i öğrenmek herkese zorunlu tutulmalı diye düşünüyorum. Benim yazımda şahsınıza yönelik hiçbir ifade bulunmamasına rağmen gelip 'şunu bilmiyorsun', 'bunu öğreteyim' tarzı tavırlar takınmışsınız. Her neyse bu önemli olan bir durum değil.
QS, THE gibi sıralama listelerinin neden tanım olduklarını açıklamamışsınız öncelikle. Üniversiteleri gerçek anlamda ölçüyorlar değil mi bu kuruluşlar? 'İlk 500 gibi sıralamalar ölçü değil ilk başta tanım olmalı.' Neyin tanımı? Üniversitenin ne olduğunun tanımı mı? Ayrıca üniversitenin Batılı bir kurum olduğunda hemfikirim, Celal Şengör de bunu anlatıyor zaten ana hatlarıyla. O nedenle TDK, üniversite kelimesinin tanımını yapmakta yetkisiz bir kurum açıkçası. Onun yerine Oxford English Dictionary ve Académie Française gibi İngiltere ve Fransa'nın yani üniversitelerin İtalya ile birlikte anavatanlarındaki sözlük tanımına bakmak gerekir. Linkiyle beraber paylaşıyorum:
Oxford English Dictionary: An institution of higher education offering tuition in mainly non-vocational subjects and typically having the power to confer degrees. Also: the members, colleges, buildings, etc., of such an institution collectively
https://www.oed.com/view/Entry/214804?isAdvanced=false&result=1&rskey=lUjWtt&
Académie Française: Centre d’enseignement supérieur, établi par l’autorité publique, divisé en groupes appelés Facultés, dont chacune délivre des grades au nom de l’État. L’Université de Paris, de Strasbourg, de Bologne.L’Université de France ou absolument L’Université se dit, en vertu d’une organisation qui date de 1808, de l’Ensemble des écoles publiques de tout ordre, écoles primaires, lycées et collèges, Facultés, où l’enseignement se donne au nom de l’État, sous la direction du ministre de l’Éducation nationale, dit Grand Maître de l’Université.
https://www.dictionnaire-academie.fr/article/A8U0057
Türkiye'de Batılı bir kurum olan üniversitenin olmadığını TDK üzerinden ispatlamak kabul edersiniz ki biraz abes kaçar.
Bilimsel özerklik konusuna gelince bir kurumun bilimsel açıdan özerk olup olmadığını objektif şekilde ölçen bir aletimiz yok elimizde. Bu nedenle ancak çeşitli yöntemler kullanarak veya gözlemlerle buna karar verebiliriz. Bunun sonucu da bu kurum özerktir veya bu kurum özerk değildirden çok özerklik skalasındadır. Yani kurumsal özerklik örneğin 80 darbesi sonrasındaki süreçte oldukça düşük seviyelerdeyken 80 darbesi öncesi dönemde de çok yüksek olmamakla birlikte daha yüksek bir seviyedeydi. Attığım iki kaynakta, bence TDK'den daha çok otorite sahibi iki kurum, üniversitelerin bilimsel özerkliğine dair bir vurgu bulunmuyor. Bilimsel özerkliğe sahip üniversiteler daha başarılıdır veya daha iyi eğitim verir veya daha iyi öğrenci yetiştirir gibi öznel veya nesnel tespitlerde bulunabiliriz ancak Celal Şengör'ün yapmayı her zaman sevdiği gibi medyatik bir şekilde 'üniversite yoktur' derse son derece öznel ve verirlere dayanmayan medyanın işine gelen bir açıklama yaparız. İlk mesajımda söylediğim gibi Türkiye'de Batılı anlamda bir üniversite yok. Ama Çin'de, Güney Kore'de, Singapur'da da yok.
Bir alttaki başka bir mesajda da bu listeleri hazırlayan kuruluşların ölçütlerini paylaştığını bu nedenle daha güvenilir olduklarını söylemiş. Evet, bir veri olması açısından bir anlam ifade ediyor, bunu kesinlikle yadsımıyorum. Çöpe atalım dikkate almayalım gibi bir iddiam da yok. Ama bu kuruluşlar ne ölçü birimi ne de 'tanım mercii'. Aradaki nüans farkını görmek önemli diye düşünüyorum. Manipülasyona açık kriterler paylaştıkları da açık nitekim, Çankaya Üniversitesi vb. birkaç üniversite sıralama kriterlerini manipüle ederek üst sıralara kendilerini atıyorlar. Bu Katar, Kuveyt, BAE, Pakistan üniversiteleri için de geçerli. Bu kuruluşların listelerini de tıpkı bilimsel özerklik gibi bir skalaya yerleştirmek gerekiyor. Yani, skalada bir üniversite 10 senede 500 sıra düştüyse aşağıya doğru bu bir şeylerin ters gittiğini söyler ama üniversitenin yerini ne 2010'da 100 küsurlarda olduğunu ne de 2021 yılında 600 küsurlarda olduğunu söyler.
Konuyla ilgili internetten iki makale bırakıyorum:
https://elephantinthelab.org/the-accuracy-of-university-rankings-in-a-international-perspective//
https://towardsdatascience.com/college-rankings-are-unreliable-8bc49e4fddd7?gi=8f7b81d339bf
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JusteMilieu -- 11 Mart 2021; 11:50:20 >
-
Arkadaşlar tabi ki haklısınız üniversitelere çok az bütçe ayrılıyor ama az bütçe ile başarılı olan üniversitelerde var sorun sadece bütçe değil
Örneğin Nijerya üniversitelere 6 milyar tl bütçe ayırıyor (sıralama ortada bizimle neredeyse benzer) Türkiyede üniversitelere 45 milyar tl bütçe ayırılıyor
Mesela Rusya en iyi üniversitesi 13 milyon dolar bütçe ayırıyor boğaziçiden daha az bütçesi var
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c keyfi bir sabittir -- 11 Mart 2021; 10:54:47 >
-
Tek bütçe ile halledilse neydi hocam özgür düşüncede lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Elektrikliarabasever -- 11 Mart 2021; 14:45:50 > -
Hocam Hollanda’yı bilmiyorum ama gelişmiş ülke olduğu icin Amerika ile benzer olduğunu varsayarak yazıyorum.
Benim Amerika tecrübeme göre, öyle kole olduğumuz falan yok. Hatta, öyle ayrımcılık yapmak yasal olarak suç. Ben Amerika’da uzun süre(10+ yıl) çalıştım. Hep yetenege baktılar ise alırken. Çuvalla da para verdiler.
O şirketler icin ise alım mülakatı da yaptım, mülakat icin eğitim verirken diyorlar ki “adayın dini, dili, ırkı, medeni durumu, vatandaşlığı gibi şeyleri soramazsin, bunlari ise alırken kriter olarak kullanamazsın.”
turkiyede kadınlara, hamile kalır da izin alır diye ayrımcılık serbest iken, oralarda yasak.
Elin Hollandalısı (ya da Amerikalısı) sadece senin yapacağın katkıya bakıyor. Zaten ellerinde bu katkıyı yapacak çok adam yok. Bu yüzden seni el üstünde de tutuyorlar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
mitralyöz diye halay çekecek bilimsel gelişmişlik seviyesi için fazla bile.
hökümet yanlısı diyen olursa ağzına kürekle vururum.
bizde bilimsel gelişme olmaz. biz ezberci ve yazılı metinler üzerine gelişebilecek kapasitede bir milletiz.
bizden kolay icat ve bilimsel gelişme çıkışı olmaz.
-
Belki bir gerekçe olabilir ama asla ilk 500 e girememe nedeni olamaz bu
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
hocam şuan ki yönetim biçiminde sanıyorlar ki bir bina yaptıklarında orası üniversite oldu veya bir bina yaptıklarında orası bilişim vadisi oldu. üniversiteyi üniversite yapan en önemli unsurlardan birinin öğretmen olduğunu bilmezler. binayı yaparlar sonrasında en az maliyetle devam ettirirler ve lafa gelince de 2xx üniversite açtık okusunlar derler maalesef. +akademisyenlere değer vermezler, eğitimde özgürlükten bahsetmezler, eğitimi ileri taşımaktan bahsetmezler, eğitime güzelce para harcamaktan bahsetmezler. varsa yoksa eniştemin oğlunu şuraya atayım derler. kimsenin gitmek istemeyeceği bir şehre üniversite açıp içini komple kendi adamlarıyla doldururlar. bildikleri tek şey bu. |
öyle zaten devlet her yere bir bina ve dağın başına 2 hoca yollayarak parayı çöpe atıyor. oralarda vakit ve para kaybı için dizayn edilmiş yerler resmen. |
2 temel gereksinimin yok çünkü: para ve kültür.
Ilk 10da filan değilsin çünkü caltechte kişi başına 1 milyon dolar yıllık bütçe düşerken sende 4000 dolar anca düşüyor. Paran yoksa ne kadar uğraşırsan uğraş yapacağın bilim bir yere kadar. Daha düşük bütçelilerden bile geridesin çünkü ülkende akademi kültürü diye bir şey yok. Kültürün olmayınca akademisyenlerin bilim üreten insan değil yüksek maaşlı büyük lise öğretmeni oluyor. Adamın tek amacı slayttan formülü okumak olunca bilim filan yapamıyorsun ne kadar paran olursa olsun. |
Arkadaşlar tabi ki haklısınız üniversitelere çok az bütçe ayrılıyor ama az bütçe ile başarılı olan üniversitelerde var sorun sadece bütçe değil Örneğin Nijerya üniversitelere 6 milyar tl bütçe ayırıyor (sıralama ortada bizimle neredeyse benzer) Türkiyede üniversitelere 45 milyar tl bütçe ayırılıyor Mesela Rusya en iyi üniversitesi 13 milyon dolar bütçe ayırıyor boğaziçiden daha az bütçesi var |
Hocam Hollanda’yı bilmiyorum ama gelişmiş ülke olduğu icin Amerika ile benzer olduğunu varsayarak yazıyorum. Benim Amerika tecrübeme göre, öyle kole olduğumuz falan yok. Hatta, öyle ayrımcılık yapmak yasal olarak suç. Ben Amerika’da uzun süre(10+ yıl) çalıştım. Hep yetenege baktılar ise alırken. Çuvalla da para verdiler. O şirketler icin ise alım mülakatı da yaptım, mülakat icin eğitim verirken diyorlar ki “adayın dini, dili, ırkı, medeni durumu, vatandaşlığı gibi şeyleri soramazsin, bunlari ise alırken kriter olarak kullanamazsın.” turkiyede kadınlara, hamile kalır da izin alır diye ayrımcılık serbest iken, oralarda yasak. Elin Hollandalısı (ya da Amerikalısı) sadece senin yapacağın katkıya bakıyor. Zaten ellerinde bu katkıyı yapacak çok adam yok. Bu yüzden seni el üstünde de tutuyorlar. |
Hmm aynı listelerde 2010 yılında 110'lu 120'li sıralarda olan Bilkent ve Boğaziçi üniversiteleri o zaman 10 sene içinde üniversite olma vasıflarını kaybetmişler ben öyle anladım. Celal Şengör pek çok konuda kendi fikrini genel doğruymuş gibi dikte eden (evet dikte eden) ve genelde tersini asla kabul etmeyen biri. Bir kaynak olarak Celal Şengör'ü kullanmazdım böyle konularda. Şengör'ün tanımında Batı dışında üniversitelere yer yok maalesef. Kendisine Çin Güney Kore falan desen orada da üniversite olmadığını iddia edecektir. Ha ayrıca kendisi 1980 askeri darbesiyle başa gelen cuntanın en büyük destekçilerinden biridir. Bu cuntanın Türk üniversitelerine neler yaptığı ortada. Celal Şengör, cuntanın yaptığı her ama her faaliyet gibi bunu da destekliyor. Hem akademilerin ipinin çekildiği bir yönetimi desteklemek hem de Türkiye'de üniversite yok demek tam bir aristokrat kafası olsa gerek. Evet, Türkiye'de Batılı anlamda bir üniversite olmadığı aşikâr. Bu hiçbir zaman olmadı ve olması da pek mümkün gözükmüyor yakın gelecekte. Ama ilk 500 ilk 100 gibi sıralamaları hazırlayan kurumlar ve Celal Şengör birer ölçü birimi değiller. 10 yıl önce bir üniversite ilk 100'ü zorlarken aynı listede 10 sene sonra 600. oluyorsa bunun açıklaması Türkiye'de üniversite olmaması gibi bir mantıkla bağdaşmaz. 10 sene önce de üniversiteler istenen düzeyde özerk değildi bugün de değil. 1980'den beri üniversite özerkliği denen bir kavram yok zaten. Onun öncesi de tartışmalı. Kısacası kavram çorbası bir mesaj olmuş yazdığın. |
Benzer içerikler
- yönetim bilişim sistemleri mezunları yorumları
- eyüp boncuk hangi üniversite mezunu
- 3d yayınları cevap anahtarı nerede
- vip fizik pdf indir
- 7 ayda yks
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X