Şimdi Ara

Bireysel Silahlanma Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
388
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sıradan bir bireyin, sivillerin silah sahibi olmasına müsade edip etmemek tartışılan konulardan bir tanesidir. Bana kalırsa her insanın kendini savunma hakkı bulunduğu için sivillerinde silah sahibi olması engellenmemelidir. Bu yazıda sivillerin silah sahibi olmasının engellenmemesi gerektiğini savunacak ve gerekçeler öne süreceğim.

    Aslına bakılırsa silah sahibi olmak için gerekçeler öne sürülmesinin zorunlu olduğu konusunda şüpheliyim. Sonuçta silah sahibi olmamak değil silah sahibi olmak varsayılan konumdur. Daha açık konuşmak gerekirse, bütün canlılar kendilerini koruyacak uygun donanımlara sahiptir. Bizde bir canlı olarak kendi hayat, hürriyet ve mülkiyetimizi koruyacak uygun donanımlara sahip olmamız anormal karşılanmamalı, doğal olan budur zaten. Dolayısıyla bir insanın kendini koruyacak bir silaha sahip olması doğal olduğu için silah sahibi olmayı destekleyici gerekçeler bulup öne sürme gereğini şüpheli karşılıyorum. Bu tartışmada gerekçe bulup öne sürme yükümlülüğü olan asıl kişiler sivillerin silah sahibi olmaması gerektiğini savunan kişilerdir çünkü her insan hayat, hürriyet ve mülkiyet hakkına sahipse bu hakları koruyacak uygun araçlarada sahip olmalıdır.

    Ama yinede insanları ikna etmek konusunda silah sahibi olmanın doğal olduğu gerçeği yetersiz kalabilir. Birisi çıkıp şöyle söyleyebilir: madem ki bir devlet var ve güvenlik hizmeti sunuyor, o halde silahlar sivillerde bulunmamalıdır çünkü sivillerin kendi kendilerini koruması gereksizdir. Bende çıkıp şöyle sorarım: bir kişi kendisini öldürme niyetine sahip bir başkasıyla baş başa kaldığında devlet onu koruyabilirmi? Ne yazık ki devlet insanları heran heryerde koruyamaz, o anda kişi potansiyel katille baş başadır ve kendisini kendisi dışında kimse koruyamaz. Bundan ötürü devletin korumasının yetişmediği bir durumda insanın kendi kendisini koruması gereklidir. Dolayısıyla insanın kendi kendisini korumasını gerektirecek uygun araçlara sahip olması gereklidir.

    Bu anlattıklarıma yönelik başka itiraz öne sürülebilir. Örneğin "sivillerin silah sahibi olması suçu arttırır" denebilir. Bu iddiada söylerken kaçırılan nokta şudur: insanlara zarar vermeyi planlayan toplum zararlıları zaten şu yada bu yolla silahlanmışlardır. Silahlı olmayanlar kimlerdir biliyormusunuz? Toplum zararlılarının potansiyel hedefleri, kurbanları yani masum insanlar. Herhangi bir müstakbel tecavüzcünün silahlı bir kadına tecavüz etme ihtimalimi daha yüksektir yoksa silahsız bir kadınamı zarar verme ihtimali daha yüksektir? Bütün bir toplumun silahsız olmasını sağlamanın bir yolu olmadığına ve bireysel silahlanmanın yasak olduğu bir ülkede silahlar toplum zararlılarının elinde bulunabileceğine göre bireysel silahlanma yasağı masumların kendini koruma hakkını elinden almak demektir ki bu kabul edilemez bir şey. Bireysel silahlanma, toplum zararlılarının masumlara zarar vermesi ihtimalini zayıflatarak suç işlemenin caydırıcılığını arttırır.

    Öteki taraftan sivillerin silah sahibi olması taraftarı kişilerden bazıları sivillerin silah sahibi olmasının kendi hak ve hürriyetlerini zorbalara karşı koruma konusunda etkili bir faktör olduğundan bahsederler. Öyle ki, bir sivilin başka bir sivile haksız yere zarar verme ihtimali bulunduğu gibi devletede fazla güvenilmemelidir zira devletinde sivillere haksız yere zarar verme ihtimali vardır. İşte bu ihtimale karşı sivillerin kendi hak ve hürriyetlerini korumak için hazırlıklı olmaları lazımdır. Kısmen bu düşünceye katılıyor olsamda kısmende günümüz için hatalı buluyorum. Eskiden silahlanmış siviller teknolojik fark pek fazla olmadığı için herhangi bir devletin ordusunun askerleriyle mücadele edebilirlerdi. Ancak günümüzde bu pek mümkün değil zira devletlerin orduları baştan aşşağı gerçekten çok etkili donanımlarla donandıkları gibi organizasyon konusunda da sivillerden üstün olduğu tartışılamaz bir gerçektir. Bundan ötürü günümüzde silahlanmış bir milis gücüyle herhangi bir devletin ordusu birbiriyle boy ölçüşemezmiş gibi gözüküyor.

    Son sözlere gelirsek, sivillerin silah sahibi olmasını savunmak daha akla yatkın gibi gözükmektedir. Her ne kadar sivillerin silah sahibi olması bu silahların hatalı kullanılıp masumlara zarar verebileceği ihtimalini doğursada yinede bu ihtimal bütün bir toplumun kendini savunma hakkından mahrum bırakılması için yeterli bir gerekçe değildir.

    https://libertevonskepticus.wordpress.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liberte von Skepticus -- 11 Ağustos 2017; 12:4:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.