Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (128. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.349
Cevap
324
Favori
405.946
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 126127128129130
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Böyle bir konuyu forumdonanımda görmek beni çok mutlu etti. Her zaman sorularıma meraklarıma cevap sağladığım bir platform.

Öncelikle 02.09.2016 dan beri Anadolu Hayat üzerinde gönüllü bes yatırımcısıyım. Bunun büyük çoğunluğu bilinçsiz, fon yatırımından bir haber geçti. Geçtiğimiz sene içindeki yaptığım müdahale ile son durum aşağıdaki gibidir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları,  Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları, Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

Ana yatırım özelinde bakacak olursak gerçekten boşa zaman geçtiği gözükebilir ama geç olsun güç olmasın diyelim.

Bu pandemi sürecinde işe ara verildiği için yatırım özelinde merak ettiğim bir çok şeyi deneme ve araştırma şansı buldum. Bunlar borsa kısa vade, orta vade, uzun vade ve temettü yatırımları oldu. Bu sırada BES hesabımı tekrar hatırladım ve fonlardaki geçmişe ait getiri oranlarına baktım ve excelde basit bir 10 sene sonra neye sahip olabilirim çalışması yaptım.

Hisse senedi fonu 17 sene önce kurulmuş bir fon. Kurulduğu günden bugüne olan getirisi %1024. Sene başına ortalama yüzde 60 gibi bir oran gözüküyor. Biz gelişmekte olan bir ülke olarak bu büyümenin devam edeceğini varsayabiliriz. Ama gelin bunu ortalama %30 varsayarak bir hesap yapalım.

-Aşağıdaki tabloda yukarıda paylaştığım hesabın içindeki katkı payı ve getiri kısmı mevcut birikim olarak dikkate alınmıştır ve BES hesabına ana para yatırımı olarak kullanılmıştır. Aylık ödeme katkı payı 500 TL ve önümüzdeki 10 sene boyunca her sene %9 artacagı varsayılmıştır.

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları

Çıkan sonuç 10 sene sonunda toplam yapılan ödeme 108.157 TL . Elde edilen getiri 818.693 TL

Bu yaptığım hesap karşısında gerçekten kendimi çok etkilediğimi ve yatırım konusunda daha da şevklendiğimi söylemeliyim. Ama gözümden birşey kaçtı mı kaçmadı mı sizden de fikir bekliyorum. Mesela yönetim giderlerini 10 senenin sonunda yüzde kaç düşünüp bu toplam getiriden düşmeliyim ?

Bu konuyu bir kenara koyarsak aklıma bir yandan da farklı stratejiler geliyor.

Ben 28 yaşındayım. Allah ömür verirse bu hesabımı emekliliğimde likite çevireceğim veya aylığa bağlayacağım.

Daha kısa vadeli 10 senelik bir birikim planı için anneme BES hesabı açma fikri girdi aklıma. Bu konuyla ilgili planım ve merak ettiğim sorular şu şekilde ?

- 10 senelik bir plan. Gücüm olursa son senelerde katkı payı ödemelerini devlet katkısı alabilme adına tavandan yatırmak olacak.

- Aklımın bir köşesinde ana bes hesabımı bozup, birikimi annem üzerine açacağım hesaba aktarmak var. Böylece daha kısa vadeli ulaşmak istediğim birikime daha hızlı ve fazla ulaşamabilirim. Emeklilik sürecim çok ilerde olacağı için kendime tekrardan yeni bir bes hesabı açmayı planlıyorum. Bu konuyla ilgili yorumunuz ve tavsiyeleriniz nasıl olurdu ?

- Annem 59 yaşında ona yine de BES hesabı açıp 10 sene sonunda devlet katkı paylarının %100 ü dahil olmak üzere yatırılan parayı çekebilir miyim ?

- BES ile ilgili abilerim kardeşlerim olarak bana tavsiyeleriniz neler olur ?

- Anadolu hayattan memnun doldugumu düşünmüyorum. Hangi kuruluşu önerirsiniz ?

- Fon geçmiş getirilerine mevcut hisse sneetlerine bakabildiğimiz gibi rahat rahat bakabileceğimiz güzel bir site bulamadım. Bu konuda da tavsiyelerinizi isteyeceğim.

Yukarıdaki excel üzerine aktarılmış senaryo iyimser bir senaryo ama olmayacak bir senaryo değil. Finans ve ekonomi anlamında kendimi geliştirip gerekli fon değişiklikleriyle bunu elimden geldiğimce yakalamaya çalışacağım. Basit bir excel dosyası fakat 10 senelik bir plan için bakmak isteyen olursa exceli paylaşabilirim.

Bu forumun müdavimi olacağımı düşünüyorum.

İyi günler dilerim.

• chrizs07 C kullanıcısına yanıt
    BES'e bu kadar ilgili insanları görmek çok memnuniyet verici:)
    Madde madde yorum yapayım.
    - Önce kötü haber: Enflasyon %9 iken, her yıl BES'te %30 getiri maalesef yok. 16,5 yılda %1024 getiri; yılda %15,8 getiriye denk gelir. Siz bileşik faiz hesabı yapmadığınız için %60 bulmuşsunuz. %15,8 de az değildir. Aynı dönem yıllık enflasyon yaklaşık %9,5.
    - Bence simülasyon yaparken hiç enflasyonu hesaba katmayın. Enflasyonu "0" alın. Reel getiriyi kullanın. Böylece emekli olduğunuzda sahip olmayı umduğunuz birikim bugün ne anlam ifade ediyor görebilirsiniz. ENflasyonu hesaba katarsanız, 30 yıl sonraki x ₺ yanıltıcı olabilir.
    - Ben 16 yıldır sistemdeyim. Ortalama yıllık reel getirim %3. Yani her yıl enflasyonun %3 üzerinde getiri elde etmişim. Getirimin(-) olduğu yıllar var, çok yüksek getiri elde ettiğim yıllar var. Siz de kendinize buna göre ortalama bir oran seçin. Dosyayı parametrik yaparsanız getiri değiştikçe birikimin nasıl etkilendiğini görürsünüz.
    - Yaşınız 28 olduğu için "Maaşım enflasyondan fazla artar" gibi bir öngörünüz varsa katkı payınıza ilk 5-10 yıl boyunca yıllık %2-%5 artış koyabilirsiniz.
    - Kesintiyi simülasyona şöyle koyabilirsiniz: Şimdiye kadar 3,5 yıl geçmiş. 18 ay boyunca ayda 20 ₺ kesinti koyabilirsiniz.
    - Annenizle ilgili planlarınız bence çok mantıklı. Hatta 2016'da kendinizden önce direkt ona başlatabilirdiniz. Şimdi de kendinizinkini sonlandırıp annenize başlatırsanız, muhtemelen Anadolu Hayat Emeklilik sizden 350-400₺ gibi bir kesinti alır. Ama 10 sene sonra annenizden %100 devlet katkısı kazanma avantajını düşününce önemli olmayabilir.
    - Emeklilik fonları getirilerini şu sitelerde karşılaştırabilirsiniz:
    www.spk.gov.tr
    Sermaye Piyasası Kurulu - Yatırım Fonları Fon ve Tarih Bazında Bilgiler
    https://www.spk.gov.tr/SiteApps/PortfoyDegerleri/YatirimFonlari/E
    www.tefas.gov.tr
    Takasbank TEFAS | Fon Karşılaştırma
    https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx

- Anadolu Hayat aslında eli yüzü düzgün şirkettir. Elektriğiniz tutmadı demek. Hangi bankanın kredi kartını kullanıyorsanız, o bankadan BES almanızı öneririm. Katkı paylarını kredi kartına bağlayın, kafanız rahat olsun.

• Pazar pazar çok güzel erken bir dönüş oldu muhabbet olması açısından öncelikle teşekkürler :) BES konusunu insanlar derinlemesine bilmediği için gereksiz getiri açısından hantal bir sistem gibi düşünüyor. Çevremizi bilinçlendirmemiz gerek bu konuda.

Ben de maddeler üzerinden devam ediyorum.

- Burdaki getiri oran kısmının neden 16,5 olduğunu anlayamadım. Bileşik hesaplamalara yabancı oldugumdan olabilir. Tablodaki gidişat şu şekildeydi. Fonun fiyatının bir sene içinde %30 yükseleceğini varsaydım. Bunu 12 aya dağıttım (%2,5 a denk geliyor) ve her ay mevcut birikime ve ödenen katkı payına uygulayıp bir sonraki aya aktardım. Yani aslında aynı şeyi konuşuyoruz diye düşünüyorum. Tablo hesabında bir yanlışlık yok diye düşünüyorum.

-Evet excelde enflasyonu 0 alıp veya 9 alıp denemeler yapıyorum kendimce. Her ikisinde de 10 yıllık dönem için getiri tatmin ediyor.

- Getiri hesabınızı nasıl yapıyorsunuz. Ben şimdi ön bir plan şeklinde hesap yapmıştım. Kurumların besmatikleri geçrekçi hesap yapmıyor diye düşünüyorum . Ama önce paylaştığım tablodaki hesabın ne derece doğru olduguna da bir tekrar beraber baksak iyi olur kafam karıştı o noktada :)

- Kesinti için 120 ayda total 1000-2000 TL gibi tutarlar söyleyebiliriz o hade. Ciddi bir tutar değil sanırım. Bir de 6. seneden sonra kesintilerin BES hesabına yatırılacagı konusunda birşey okumuştum ama emin değilim.

- Katkı paylarım içn dediğiniz gibi kredi kartı kullanıyorum. Aliianz kullanan bir arkadaş woldpuan birikimi de oluyor. Anadolu hayatda göremedim bunu.

-Annem üzeirnden açacağım hesap planını bu hafta aktif hale getireceğim sadecem evcut besimi bozup bozmamaya karar vereceğim. 59 60 yaşında BES e başlamasının herhangi bir negatif etkisi olmadığı çıakrımını yapıyorum ayrıca bu cevaplarınızdan.

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

• Mesajım bulunsun.
  • chrizs07 C kullanıcısına yanıt
    -Siz muhtemelen 1024'ü 17'ye bölüp yıllık %60 getiri buldunuz. Ama bu yöntem çok doğru değil. Hele uzun sürede çok sapma olur.
    100₺'ye her yıl %60 getiri ilave ederseniz 17 yıl sonra ulaşacağınız rakam inanılmaz büyük olur. 17 yılda %1024 getiri için yıllık getirinin %15,3 olması lazım. Ben 17 yıl yerine 16,5 yıl dedim (Sistem Ekim 2003'de başladığı için).
    - Şirketlerin kullandığı muhtemel birikim tablosu Hazine Müsteşarlığı'nın izin verdiği(zorunlu tuttuğu) oranlardır. iyimser senaryo reel %4, kötümser senaryo reel %2 brüt getiri kullanır. Hatta üzerine her şirket bir önceki yıl ortalama fon kesintisini düşer. Yani net reel getiri yıllık %0,5 ve %2,5 olur. Bence gayet mantıklı rakamlar. Sizin yıllık %30 çok daha yüksek.
    - Yönetim kesintisi sadece ilk 5 yıl yapılıyor.
    - Bence fon kesintisini simülasyona hç eklemeyein. Net getiri tahmin edin yeter. Burada konuştuğumuz getiriler hep net oranlar. Çünkü her gün fon fiyatı hesaplanırken fon kesintisi yapılıyor zaten. Yani bir fonumuz %15 getirdiyse o zaten net getiri.
    - Allianz worldpuan veriyor. Ama Anadolu da maxi puan veriyordur. Garanti bonus, Avivasa axess vs.
    İçinize sinmiyorsa şirketinizi değiştirin tabii. Ama kredi kartını kullandığınız firmadan alın. Son kullanma tarihi dolduğunda, ödeme sistemleridne bir sıkıntı olduğunda vs problem olmasın.

• quote:

Orijinalden alıntı: antireis

Aralık portföy büyüklüğü 56900 TL getiri: 1130 TL
    Ocak portföy büyüklüğü 61860 TL getiri:1576 TL
    Şubat portföy büyüklüğü 67640 TL getiri : 786 TL eksi
    Mart portföy büyüklüğü 75060 TL getiri: 345 TL eksi
    Nisan portföy büyüklüğü 74715 TL getiri : 3019 TL

Gördüğünüz gibi Nisan da ciddi bir artış var...
    Teşekkür ederim
    Benim için uğraştınız

+1
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    - Hocam evet 1024 ü 60 böldüm ve yıllık ortalama yüzde 60 getiri hesapladım. Burdan yola çıkarak öyle yada böyle snelik ortalama %30 getiri hedefi tutturabilirsem diye yola çıktım. Ama bunun neden doğru olmadıgını anlamadım.

Siz bu %30 u senelik total yatırımım üstüne direk eklediğimi mi düşündünüz acaba ? Yıllık %30 için her ay ortalama %2,5 getiri gerekiyor. Bunu her ay yatırdıgım fona ve bekleyen birikime uygulayarak bir sonraki aya aktarıyorum. 1 sene özelinde aylık 500 ve senelik total 6000 TL yatırımın sene sonunda fon getirisi ile beraber güncel hali 7070 TL yapıyor. Bu da total ödenen tutara bakınca %17,8 gibi bir oran oluyor. Sizin bahsettiğiniz oran bu mu acaba ?

-Bir bes hesabı örneği var 4 senede 150.000 TL yatırım yapılmış fon getirisi de 4 sene sonunda 150.000 TL olmuş. Böyle bir durumda reel getiri yıllık oranlarının manıklı oldugundan bahsedebilir miyiz ?

-Bu bilgi güzel oldu. Ben tefas üzerinden fonun ne kadar degerlendigini gördüğümde giderler sonrası getirioranını görmüş oluyorum o zaman.

• Merhaba arkadaşlar, deneyimlerinize ihtiyacım var. Bir şeyi merak ediyorum. 12 marttan önce fon dağılımım şu sekildeydi

%25 gelişmiş ülkeler
    %25 altın fonu
    %30 briç fon
    %10 birinci kamu dış borçlanma
    %10 ikinci kamu dış borçlanma

Sonra daha fazla zarar etmemek icin

%20 para piyasasi
    %20 özel sektör borclanma
    %40 altın fonu
    %10 birinci kamu dış borçlanma
    %10 ikinci kamu dış borçlanma

Şimdi tekrar 12 Marttan önceki fonlara dönmek istiyorum. Bir kaç sorum var bununla ilgili;

1) Altın şimdiki oranında kalacak (%40 altin kalacak, gelişmiş ülke %20, briç %20 olacak) ama merak ettiğim şimdi ben fon değişikliği yapınca altin fonu satilip yeniden fon mu alınıyor? Zarar etmiş olmuyor muyum? Cunku ben o fonu aldigimda altin simdiden daha ucuz. Ben o fonum bozulmadan devam etsin istiyorum.

2) Mesela bir de %40 altındayım diyelim oranı %25 e düşürünce; 25 değerindeki fonum kalıp 15 değerindeki fonum mu satılıyor? Yoksa hepsi toptan satilip sil baştan mi alınıyor tüm fonlar?

3) Fon dağılım değişikliği yaparken "ödeyeceğim katkı paylarına" ve "bes birikimime" uygulansının ikisini birden seçiyorum. Doğru mu yapıyorum?

4)Gelişmiş ülkeler ve briç fonuna geçmek şu an uygun mu? Yoksa biraz daha bekleyeyim mi? Ya da önerdiğiniz başka fonlar var mı?

Çok soru sordum kusura bakmayin, kafam şu aralar epey karıştı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 26 yıllık borsa geçmişim var son 15 aydır besteyim hala mantığını çözemedim, fonlarımin içeriğinde bulunan altın döviz hisse senedi çıkıyor ama fon bugün eksi yazmış görünüyor ben artık takibi bırakıyorum, zira mantığı çözmek çok zor ödemeye devam edicem ama fonları takibi bırakıyorum ben bu kadar kel alaka bir sistem görmedim...

• Çok önemsemediğim bir birikim aracı ancak şöyle bir şey var. Bugüne dek 4.200 civarı yatırmışım, şu anda toplam meblağ 6.500 civarı. Yani %52 civarı bir getiri söz konusu. Fon dağılımım aşağıdaki şekilde:

Altın Fonu - %50
    Birinci Kamu Dış Borçlanma Araçları Fonu - %30
    Gelişmiş Ülkeler Değişken Fon - %20

Ticaretle uğraşan biri olarak ülke gerçeklerini göz önünde bulundurduğumda en mantıklı dağılım bu gelmişti. Ancak hala emin olamadığım bir konu var.

Şimdi ben altın fonuna yatırım yaparken, altın alıyormuş gibi, kamu dış borçlanma ile dolar alıyormuş gibi, gelişmiş ülkeler değişken fon ile de yabancı hisse alıyormuş gibi düşünüyorum. Doğru mu düşünüyorum?

Eğer bu sistemde paramızı "gerçekten" altın ve döviz şeklinde biriktirebiliyorsak tavandan ödemeye başlayacağım çünkü uzun vadede çok ciddi bir kazanç söz konusu oluyor. BES şirketleri de bilerek kafa karıştıracak şekilde yapmış, böyle iş olmaz daha net olması lazım.

• Geçen seneden bugüne ve yılbaşından bugüne ALR ve altın fonu getirileri

Altın fonuna ciddi ciddi geçsemmi diye düşünüyorum

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları
  • mojno M kullanıcısına yanıt
    Altın fonu için altın aldığınızı düşünebilirsiniz. Ama %100 altın olmuyor diye biliyorum. Çok küçük oranda başka yatırım araçları olabiliyor. Ama altın fonu içinde yüksek oranda "kamu kira sertifikası" görürseniz şaşırmayın. O da altın demektir. Hazine altınlar yastık altına gitmesin diye altınları alıp %1 kâr payı veriyor. Şirketler de ona yatırım yapıyor. Aslında altındır. Stres yapmayın.

Dış borçlanma araçları biraz karışıktır. Genelde içeriği Türkiye Cmhuriyeti'nin ihraç ettiği dövize endeksli tahvillerdir. Dövize endeksli olması "döviz kuru artınca artar" gibi görünür, ama öyle değildir. Çünkü kur çok hızlı yükseliyorsa o ülkede bir terslik var demektir ve ülkenin riski artar. Borcunu ödeyemeyebilir diye CDS dediğimiz ülkenin risk primi artar. Mesela Türkiye'nin CDS'i yıl başında 250 iken bugün 600'lerde. Bu yüzden kur yükselirken CDS de yükseldiği için, dış borçlanma araçları yükselmedi. CDS 500-600 arasnda sabit kalınca yükseldi. Şu anda "CDS çok yüksek, daha da yükselmez. Türkiye Cumhuriyeti elbet borçlarını ödeyecek" diyen bir grup dış borçlanma araçları alıyor. Karşılaştırma yapmanız için; ABD'nin, Almanya'nın CDS'leri 20-25.

Gelişmiş Ülkeler Değişken Fon: Herhalde Anadolu'nun müşterisisiniz. Burada da yabancı hissenin payı mevzuat gereği %50'yi geçemez (Şu anda %40). Ama istisnai fonlar da var. Yanlış hatırlamıyorsam Anadolu'nun BRIC fonunda bu üst sınır yok. Çünkü bu çok eski bir fon ve Anadolu "Biz bunu insanlara yabancı hisse diye sattık. Kazanılmış hak geri alınmaz" diyerek istisnai bir hak kazandı. Avivasa'nın da böyle bir fonu vardı galiba.

Açıklayayım derken daha çok karışıklık yaratmam inşallah.

Ben artık bıraktim pandorasa :) çıkamadım içinden, işleyiş gerçekten çok karışık , fonlar zaten karmakarışık :) , zaten robofon takip ediyor mudahele etme şansım da yok , ancak gelecek sene robofon süresi dolunca hesabın birini altın fonu birini hisse senedi fonu yapıp bırakacağım kafa yormak istemiyorum, ben bu işi çözemedim maalesef

• cosef kullanıcısına yanıt
    Altın beni çok mutlu etti. Hâlâ da çıkmadım. "Altın 1.700$. Artık düşer." diyen çok insan var. Ama 2008 krizinden sonra altının dünyada tavan yaptığı tarih; paralar basılıp, endeksler (Dow Jones, Nasdaq) eski haline geldikten sonrası. Yani tam 3 yıl sonra. Yine aynısı mı olur? Bilemem. Benim size altın hakkında yorum yapmam şuursuzluk mudur? Olabilir:)
  • antireis A kullanıcısına yanıt
    Katılımcıları dış borçlanma araçları yanıltıyor genelde. Çünkü herkesin algısı "döviz fonu" olduğu yönünde. Aslında işin içinde ülke riski de var. Ama uzun süreli bakarsanız dış borçlanma araçları doların altında kalmaz, çoğu zaman da üzerindedir. Devlet katkısı da cabası.

Siz her gün baktığınız için dolarla birebir paralellik göremiyorsunuz.

Not: Uzun vadeli bakarken fonun geçmişini iyi bilmek lazım. Çünkü birçok fon, dönem içinde isim ve yatırım enstrümanlarını değiştirebiliyor. Bir fon 2003'te kurulmuş gibi görünse bile aslında 2017'den önce beaşka isme ve yatırım stratejisine sahip olabilir. Ve uzun süreli performansa baktığınzıda eski fonun da performansı işin içinde olur. Mantıksız, yanıltıcı sonuçlar çıkabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pandarosa

Katılımcıları dış borçlanma araçları yanıltıyor genelde. Çünkü herkesin algısı "döviz fonu" olduğu yönünde. Aslında işin içinde ülke riski de var. Ama uzun süreli bakarsanız dış borçlanma araçları doların altında kalmaz, çoğu zaman da üzerindedir. Devlet katkısı da cabası.

Siz her gün baktığınız için dolarla birebir paralellik göremiyorsunuz.

Not: Uzun vadeli bakarken fonun geçmişini iyi bilmek lazım. Çünkü birçok fon, dönem içinde isim ve yatırım enstrümanlarını değiştirebiliyor. Bir fon 2003'te kurulmuş gibi görünse bile aslında 2017'den önce beaşka isme ve yatırım stratejisine sahip olabilir. Ve uzun süreli performansa baktığınzıda eski fonun da performansı işin içinde olur. Mantıksız, yanıltıcı sonuçlar çıkabilir.
    5 gündür bakmıyorum üstad, artık ayda bir bakarım ne olmuş diye, ama sistem ile ilgili ciddi tereddütlerim var, yanlış anlaşılmasın yatırım şekli olarak demiyorum ama şirketlerin fonlar üzerinde bir oyun çevirdiğini düşünüyorum, güvenim kalmadı açıkçası ama tabiki yatırıma devam edeceğim sırf disiplinli bir birikim aracı olduğu için..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antireis -- 13 Mayıs 2020; 0:43:11 >

• Herkese iyi forumlar hocam. Şuan da benim Anadolu Hayat ve ziraat olmak üzere 2 adet besim var. Ancak işleyiş açısında aralarında farklılıklar gözlemliyorum. Örneğin Anadolu Hayatta ödeme yaptığımı zaman yaklaşık 1 ay bekleyen ödemelerde bekliyor. Yani anladığım kadarıyla 1 ay boyunca fon alımı yapmıyor. Ziraatta bu süre 2 gün gibi gözlemledim. Ancak yanlış da olabilir. Birde Anadolu Hayat ta devlet katkısı 3 ay sonra falan hesaba geçiyor.

Bu açılardan ödemeyi en kısa zamanda fona yönlendirme, devlet katkısını kısa sürede hesaba geçmesi gibi kriterler göz önüne alındığında en iyi firma hangisi sizce hangisi? Yoksa geri planda hepsi standart mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • antireis A kullanıcısına yanıt
    Şirketler yanlış öngörüyle yanlış fonu önerebilir. Abartarak art niyetli olduklarını varsayalım, bilerek yanlış fonu önerdiklerini de düşünelim. Ama bir fonun değer kazanması gerekirken kaybetmesini sağlayamazlar. Zaten bu onlara bir avantaj da sağlamaz. Tam tersi onlar da para kaybederler. Çünkü hem emeklilik şirketleri, hem portföy yönetim şirketleri fon büyüklüğü üzerinden her gün para kazanıyorlar.
    Muhtemelen katılımcıları yanıltan, fonun adıyla içeriğindeki uyumsuzluklardır. Dış borçlanma araçlarını döviz fonu diye satıyorlar. Değişken fonların bazılarını, döviz, bazılarını borçlanma araçları, hisse vs diye satıyorlar. Ama dönem içinde portföy yönetim şirketleri, fonların içerisindeki yatırım enstrümanlarını ekonomik konjonktüre göre değiştirebiliyorlar. Aslında fonun adı ve genel yapısı aynı kalıyor. Çünkü zaten fonun yapısı buna müsaittir. Ama sizin döviz diye aldığınız değişken fona borsa düştü diye tamamen iyi niyetle %20 de hisse ekleyebiliyorlar. Ama borsa daha da düşerse katılımcı için anlaşılmaz bir durum oluşabiliyor. Fonların içeriğine günlük olarak internet sitelerinde yer veriyorlar.

Mesela dün gece bahsi geçen Anadolu'nun gelişmiş ülkeler fonu... İçinde %40 yabancı hisse var, %35 eurobond var, %15'e yakın Türk hissesenedi var. Katılımcıların %90'ı bunu bilmiyordur.

www.anadoluhayat.com.tr
    Bireysel Emeklilik (BES) Fonları | Anadolu Hayat Emeklilik
    https://www.anadoluhayat.com.tr/bireysel-emeklilik/emeklilik-yatirim-fonlari

• sir_mustafa S kullanıcısına yanıt
    Anadolu'yu kredi kartıyla, Ziraat'i hesaptan ödüyor olabilir misiniz? Eğer böyleyse provizyon süresinden dolayı çok normal. İkisini de her ayın 27'sinde ödediğinizi varsayalım.
    Anadolu için kredi kartından 27 Mayıs'ta kartınızdan provizyon alınır, ama para Anadolu Hayat Emeklilik'in hesabına (muhtemelen) 2 Temmuz'da geçer. Devlet katkısı da Ağustos sonunda ödenir.
    Ama hesaptan ödediğinizi çin Ziraat'in hesabına 27 Mayıs'ta geçer. Devlet katkısı da Haziran sonunda ödenir.

Eğer durum buysa, Anadolu'yu da hesaptan öderseniz fark kalmaz. Ama ben her zaman kredi kartıyla ödemeyi tercih ederim. Hesapta para olmama durumuna karşı risk olmaz. Birkaç ay o hesapta para olmadığı için çekemeyip, sonra başka bir şey için para yatırdığınızda, hemen eksik kalan tutarları çekmeleri gibi sıkıntılar olmaz vs. Hangi bankadan aldıysanız o bankanın kredi kartı bence en iyi çözümdür. Anadolu için İş Bankası, Ziraat için Ziraat Bankası vb. Sadece ödeme gününü ayın ilk günlerine çekin ki, Mayıs'ta çekilen tutarın devlet katkısı Ağustos'ta değil, Temmuz'da ödensin.

Sizin gibi konuya bu kadar hakim birinin bu başlıkta olması büyük şans, teşekkür ederim..

• 
Sayfa: önceki 126127128129130
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.