Şimdi Ara

<Bir ülke sorunu : Öğretmenler neden Doğuya gitmek istemezler ?>

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    doğu birçok memur için oldugu gibi öğretmenler içinde korkulu rüya sayılmakta ?

Birçoğu:
    "Buranın sorunu başkadır, biz burada yapamayız" demektedirler.

Aramızda bu konu hakkında bilgi paylaşabilecek olan varmı ???

umarım seviyeli , açıklayıcı ve çözümcü bir başlık olur . teşekürler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zero01 -- 9 Mayıs 2005, 23:49:22 >

• Yıllarca PKK denen şerefsiz bölücüler çok sayıda öğretmen,doktor,vb. gibi faydalı olacak kişileri katlettiği için..İlk sebep kesinlikle budur.Bundan başka Doğu'da hayat her yönüyle çok zordur(gitmedim ama tahmin edebiliyorum).Kışın soğuk havalarda malum çok sayıda köy yolu kapanıyor,bunun gibi pek çok doğal zorluk yüzünden kimse Doğu'da öğreetmenlik yapmak istemez...Açık konuşmak gerekirse ben de istemezdim
  • asıl sorun o değil....

doğudan kalkıp üniversite okuyanlar neden memleketlerine geri dönmezler?

memleketlerine gidip kendi hemşehrilerine faydalı olsalar daha güzel olmaz mı?

diğer memleketlerden gelenler belki iklimine ayak uydurmakta zorlanabilir fakat o coğrafyada yetişmiş kişiler bence memleketlerine dönerek kendi hemşehrilerine faydalı olmalı...
  • quote:

Orjinalden alıntı: 57.ALAY

Yıllarca PKK denen şerefsiz bölücüler çok sayıda öğretmen,doktor,vb. gibi faydalı olacak kişileri katlettiği için..İlk sebep kesinlikle budur.Bundan başka Doğu'da hayat her yönüyle çok zordur(gitmedim ama tahmin edebiliyorum).Kışın soğuk havalarda malum çok sayıda köy yolu kapanıyor,bunun gibi pek çok doğal zorluk yüzünden kimse Doğu'da öğreetmenlik yapmak istemez...Açık konuşmak gerekirse ben de istemezdim

işte bu önyargı yüzünden gelmiyorlar.Herkes böyle bakıyor ama böyle olduğu felan yok doğunun birçok şehri batıdan daha güzel ve yaşamaya daha elverişli batıdaki gibi fiyatlar yüksek değil ve insanlar karma olmadığından samimiyet ön planda.
  • Önyargı dediğin tarihi bir gerçek.Dikkatli okursan sebep olarak sadece terörü vermedim
  • quote:

arkadaşlar,

Birçoğu:

Evet sorun başkadır,sorun eğitimsizlik ,fakirlik falan değildir.Sorun diyarbakır,Hakkari,Van,şırnak vs. gibi aslen Türk olan illerde çoğunluğu elinde bulunduran kürtlerin yaşadıkları yerde Türklük namına hiç bir şey bulunmamasını istemeleridir.Bu yüzden,10 bin küsür Türk şehit edilmiştir ve Türklük halen şehit vermeye devam etmektedir. Atatürk'ün bilim neferleri olan öğretmenlerimizin,Türk öğretmenlerinin şehit sayısı resmi rakamlara göre 116 dır.Yıllardır Türk öğretmeni tüm iyi niyetini ve Türk'ün sabrını göstererek kendi ırkından olmayan bu yaratıklara ,kendindenmiş gibi davranmış,eğitmiş,öğretmiş,fakat bu iyiliğin karşısında aldığı cevap kurşun olmuştur.Okuyup yetişen kürt ise lisede,üniversitede Türklük ve Türk Devleti aleyhine slogan atmış,pankart asmıştır.Ya da şeriatçı olup yine Türklüğe ve rejime muhalif olmuştur.Bugün Türkiye'nin en fakir ili olan Gümüşhane'de neden terörist çıkmamıştır.Çünkü orası tamamen Türk'tür.

Şehit olan Türk öğretmenlerinin ruhu şad,mekanı Tanrıdağı olsun.
    Türk Irkı Sağolsun

http://www.teror.gen.tr/turkce/rakamlarla/index.html

• benim arkadaşlardan duyduğum.asıl problem yaşam standardını çok düşük olması.yani su yok ulaşım yok.hiçbirşey yok.ayda bir şehre inebiliyorlar.erzurumda urfa da öğretmen askerlik yapan arkadaşlarımmın gözlemidir.bu ve benzeri sorunlar yüzünden tercih edilmiyor.yani arkadaşın dediği gibi kendi memleketine bile gitmiyorki insan istanbuldan kakıp oralara gitsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Atlantis.net Kullanan varmı
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kür Şad

quote:

arkadaşlar,

Birçoğu:

Evet sorun başkadır,sorun eğitimsizlik ,fakirlik falan değildir.Sorun diyarbakır,Hakkari,Van,şırnak vs. gibi aslen Türk olan illerde çoğunluğu elinde bulunduran kürtlerin yaşadıkları yerde Türklük namına hiç bir şey bulunmamasını istemeleridir.Bu yüzden,10 bin küsür Türk şehit edilmiştir ve Türklük halen şehit vermeye devam etmektedir. Atatürk'ün bilim neferleri olan öğretmenlerimizin,Türk öğretmenlerinin şehit sayısı resmi rakamlara göre 116 dır.Yıllardır Türk öğretmeni tüm iyi niyetini ve Türk'ün sabrını göstererek kendi ırkından olmayan bu yaratıklara ,kendindenmiş gibi davranmış,eğitmiş,öğretmiş,fakat bu iyiliğin karşısında aldığı cevap kurşun olmuştur.Okuyup yetişen kürt ise lisede,üniversitede Türklük ve Türk Devleti aleyhine slogan atmış,pankart asmıştır.Ya da şeriatçı olup yine Türklüğe ve rejime muhalif olmuştur.Bugün Türkiye'nin en fakir ili olan Gümüşhane'de neden terörist çıkmamıştır.Çünkü orası tamamen Türk'tür.

Şehit olan Türk öğretmenlerinin ruhu şad,mekanı Tanrıdağı olsun.
    Türk Irkı Sağolsun

http://www.teror.gen.tr/turkce/rakamlarla/index.html

helal olsun durumu iyi açıkladın kardeş. aslında bu problemi yine o yöre halkı çözecek aslında. bu fenalıklar bittiği gün işler normale döner kanaatindeyim. bu arada gerçekten de doğudan buraya gelip burada ilim tahsil edenler neden kendi memleketlerinin mağrur olması için uğraşmıyorlar gerçekten...

• Ulaşımın kiranın giyim-kuşamın pahalı olması, soğuk olması, velilerinin öğrencilerle yeterince ilgilenmemesi, eğitim seviyesinin geri kalması, dolayısıyla bu bölgede okuyan öğretmen ve diğer memur çocuklarının da batıdakilerden geri kalması, farklı bir kültüre hitabetmesi, sosyal imkanların yok denecek kadar kısıtlı olması, uzak olması, öğretmene yeterince değer verilmemesi can güvenliğinin olmaması da dahil yüz tane sebep yazılabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sayarduran

Ulaşımın kiranın giyim-kuşamın pahalı olması, soğuk olması, velilerinin öğrencilerle yeterince ilgilenmemesi, eğitim seviyesinin geri kalması, dolayısıyla bu bölgede okuyan öğretmen ve diğer memur çocuklarının da batıdakilerden geri kalması, farklı bir kültüre hitabetmesi, sosyal imkanların yok denecek kadar kısıtlı olması, uzak olması, öğretmene yeterince değer verilmemesi can güvenliğinin olmaması da dahil yüz tane sebep yazılabilir.

sayarduran eline sağlık... verdiğin örnekler çok iyi.

evet, Kürşadda tamamen haklı..

ama sizce .. bu eksikliklerin birçoğunu düzeltmesi gereken kurum, gene eğitim değilmidir ?
    bu görev öğretmenlere ait değilmidir??

Bu insanlardan kaçarak birşey elde edilemez.

Bir yetişkini değiştirmek oldukça zordur. tamam.

Peki ya aklı ermeyen bir çok cocuk ??
    onların suçu eğitimsizliktir...

Bir Türk olarak yüzyıllar boyu ışık vermedikmi karanlıklara....
    neden erken pes ettik.. neden nefret ettik onlardan...

NEDEN ???

• Nedeni; bölgenin ağalık düzeni (halkın da geleneklere sahip çıkması değişime karşı durması) onlarca yıldır siyaset yapanların bölgeyi oy deposu görmeleri, çarpık eğitim sistemi, nufus planlaması, bölge insanının kültür yapısı gibi sebepleri tartışmak gerekli. Evet, sonuçta bir çok problemi eğitim çözecek. Eğitimi kim çözecek kim çözmeliydi?
    quote:

Orjinalden alıntı: zero01

NEDEN ???

• quote:

ama sizce .. bu eksikliklerin birçoğunu düzeltmesi gereken kurum, gene eğitim değilmidir ?
    bu görev öğretmenlere ait değilmidir??

Bu insanlardan kaçarak birşey elde edilemez.

Bir yetişkini değiştirmek oldukça zordur. tamam.

Peki ya aklı ermeyen bir çok cocuk ??
    onların suçu eğitimsizliktir...

NEDEN ???

senin de eline sağlık....

fedakarlık anlayışımız sıfıra yakın

hep kendimizi düşünüyoruz

doktora iki kat maaş veriyorlar yine de gitmek istemiyor

çünkü kimse sıkıntıya gelmek istemiyor

en büyük sorun eğitimsizlikten kaynaklanıyor

eğitimsiz insanlar daha çabuk gaza gelir ve aklıyla değil de duyguları ile hareket eder...

eğitim şart.....

eğitime destek verenlerin ve bütün öğretmenlerimizi saygı ile anıyoruz.....

• Doğu var birde doğunun kırsalı var.Şehir veya ilçe merkezine tayinleri çıksa yine iyi kırsalda adam ne yapacak Allah aşkına ? Benim abimin de tayini çıktı ve gitmedi istifa etti.

Uzaktan davulun sesi kulağa hoş gelir.İşin içine biraz girince gerçekleri anlıyorsunuz.Abimin tayinin çıktığı yere askeri helikopterle gitmiş diğer öğretmen arkadaşları.Başka söze gerek yok herhalde.HELİKOPTER !...

Bize gelmişlerdi adamın sözünü hala kulağımda .

"Eylül ayında helikopterle attılar bizi , şubat tatilinde tekrar gelip aldılar"
  • Benim eski okulun resimlerini göstereyim.

http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=1221203

Erzurum'da 2 yıl görev yaptım ben de. İstanbul'u istesem o da çıkardı ve hiç doğuya gitmemiş olurdum. Ben hem İstanbul korkusundan hem de Muğla'da okuduk batıyı gördük bir de doğyu görelim sevdasından Erzurum ve Sivas'ı yazmıştım. Güney Doğu'yu yazmadım oradan biraz daha çekindim.

Sonuçta Erzurum'un ufacık bir ilçesisinin bir köyüne atandık. İnsan hiç bir şeye alışamam dememeli. Ben orada kaldığım 2 yıl boyunca çok şeye alıştım. İlk olarak atandığım köyde öğretmenlerin kalacağı lojman yetersizdi ve biz de eski lojmanda kalmaya karar verdik zoraki. Orada 1 yıldır kimse kalmamış olduğundan dolayı zaten 40 yıllık olan bina harabe haline gelmişti. Bu harabeyi diğer öğretmen arkadaşla beraber oturulabilir kılıncaya kadar 2 ay uğraştık. İlk hafta sonu ordaların içini boyadık, hafta sonu gelinceye kadar o harabe halinde kaldık 3-5 gün. Daha sonraki hafta sonları da boş durmadık çünkü eksiği bitmek bilmiyordu. Hem okula hem de akşam gelince onunla ilgileniyorduk. Köyde su olmaması bizi öldürüyordu(Su derken evlerdeki sudan bahsediyorum). Taşıma su ile yapmaya çalışıyorduk her şeyi. Allahtan köylülerden bazıları yardımseverdi. Ama bazıları da çok kurnazdı ve öğretmen hazır gelmiş diyerekten 10 milyonluk iş için bizden 40-50 milyon istiyordu. Neyse işte 2 ay sonra lojmanımız güzel bir hal almıştı. Artık hafta sonları şehire inebiliyor sinemaya filan gidebiliyordum. 3 tane salon vardı zaten şehirde hafta sonu 3 ünde de ne var ne yok gidiyordum can sıkıntısından.

Zaten linkini verdiğim topicte okulda yaptıklarımı yazmıştım ayrıca anlatmaya gerek yok.

Köyüm kürt köyü idi, kürt olmalarını sorun etmedim ve onlara karşı polemiğe girmek gibi çabam olmadı ama yanımda kürtçe konuşmalarına hala anlam verebilmiş değilim. Bir insanın yanındaki kişiler oradaki bir kişinin anlamadığı dilde neden konuşurlar ya da konuşsunlar ki? İnsanın aklına hep başka şeyler getirme haricinde ne sağlar ki bu?

2. yıl artık çömezlik gittiğinden dolayı okulun yanındaki ve okula yakın olan lojmana geçmiştik. Artık köyün içinden okula gelmek için yazın tozlu kışın çamurlu olan yollardan geçme zahmetinden kurtulmuştuk.
    Zaten fotoğraflar da o lojmandan çekildiler. 2. yılımda okuldaki müdür askere gittiğinden dolayı müdürlük zoraki olarak bana kaldı son 3 ay. Zaten ne olduysa bundan oldu sanırım. Diğer öğretmenler tayin isterlerken ben de nasıl olacağını görmek için kendi kendimin yerine başvurmuştum. Onlar ilçeye teslim edilirken kendiminkini de verdim du bakalım bi verelim ne olacak, nasıl olsa 2 yıllık öğretmenim tayinimin çıkması imkansız diyerekten.

Ama olan oldu ve tayin isteyen hiç kimsenin çıkmadı istemeyen tek benim çıktı.. O gece çok korkmuştum. Hep merak ettiğim bir türlü gitmeye fırsatım olan ama her daim korktuğum o şehire gidecektim. Ama sağolsun öğretmen arkadaşımın burada tanıdığı varmış ve bana İstanbul'da yardımcı olacağından bahsetti. Biraz moral yerine geldi. Hatta "ulan zaten müdürlükten bıktım, ne öyle sabahtan akşama kadar okulda dur, ben ders anlatmayı özledim" mantığı daha da ağır basmaya başlamıştı.

Sonrasında geldim korktuğum ama korkmakta hatalı davrandığımı anladığım o koca şehire. Çok sevdim nedense. Korktuğum kadar yokmuş. Hatta çok da güzelmiş.

Ama hiç de oralarda görev yaptığım için pişman değilim. İnsan her yeri görmeli eksik kalmamalı. İmkanlar çok kısıtlı da olsa o şartları her öğretmenin görmesi ve bulunduğu yerin kıymetini anlamalı. Burası cennet misali geldi bana. Ama batıda görev yaptıktan sonra da oraya giden bir öğretmenin halini düşünmek istemiyorum.

Güneydoğu'da Mardin Midyat ve Mardin Nusaybin'de görev yapan arkadaşlarım da vardı. Onlar da hallerinden memnun anlattıklarına göre. Yalnız insanın özelliği gereği bulunduğu yer ne kadar kötü olsa da oradan ayrılmak istemiyor. Ben falan köyden hiç ayrılmak istememiştim alıştığım için.

Ama öyle yerlerde her daim ağlayan sızlayan insanlar da çekilmez heralde. Vardı bi kaç tane bizde. Her dakka yok tayin isteyecem yok burada nasıl yaşıyoruz gibi kendilerini mutsuz etmeye yönelik serzenişlerde bulunurlardı. Ulan yaşayacaksın işte neyini ağlıyorsun. Ben zaten bilgisayarımı köye getirttiğim andan itibaren sıkılmayı bırakmıştım.

Çok mu uzun yazdım ne? Tekrar okuyup kontrol etmeyeceğim anlatım bozukluğu veya saçma cümleler varsa affola.

• mevlüt bey

Her TÜRK öğretmeni gibi sizde ATATÜRK'ün verdiği görev dahilinde hareket etmişsiniz.Yazımı yukarıda mutlaka okumuşsunuzdur.Sizin gibi görev yapan 116 TÜRK öğretmeni şehit oldu.Çektiğiniz sıkıntılar bana yabancı değil,çünkü benim babam da öğretmen.TÜRK öğretmeninin her türlü iyiliğine ve yardımına rağmen, bunlardan aldığı cevap kötü olmuştur.

quote:

Köyüm kürt köyü idi, kürt olmalarını sorun etmedim ve onlara karşı polemiğe girmek gibi çabam olmadı ama yanımda kürtçe konuşmalarına hala anlam verebilmiş değilim. Bir insanın yanındaki kişiler oradaki bir kişinin anlamadığı dilde neden konuşurlar ya da konuşsunlar ki? İnsanın aklına hep başka şeyler getirme haricinde ne sağlar ki bu?

Bunlar böyle işte öğretmenim.TÜRK Milleti her yönüyle bıktı bunlardan zaten.

Çok kutlu bir göreve sahipler TÜRK öğretmenleri, bir o kadar da zor,TANRI yardımcınız olsun.

Saygılar...

Kusura bakma mesajını editledim biraz daha sakin lütfen. Toplu konuşmayalım. mewluth

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kür Şad -- 10 Mayıs 2005, 23:08:57 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Kür Şad

mevlüt bey

Her TÜRK öğretmeni gibi sizde ATATÜRK'ün verdiği görev dahilinde hareket etmişsiniz.Yazımı yukarıda mutlaka okumuşsunuzdur.Sizin gibi görev yapan 116 TÜRK öğretmeni şehit oldu.Çektiğiniz sıkıntılar bana yabancı değil,çünkü benim babam da öğretmen.TÜRK öğretmeninin her türlü iyiliğine ve yardımına rağmen, bunlardan aldığı cevap kötü olmuştur.

quote:

Bunlar böyle işte öğretmenim.TÜRK Milleti her yönüyle bıktı bunlardan zaten.

Çok kutlu bir göreve sahipler TÜRK öğretmenleri, bir o kadar da zor,TANRI yardımcınız olsun.

Saygılar...

Zaten bu şehit olanlar yüzünden bi kere adı çıkmış dokuza inmez sekize. Ama artık o kadar da vahim değil durumlar. Yani terör olarak diyorum. Yoksa imkanlar yine kısıtlı ama can güvenliği sağlanmıştı. Sağolsun askerimiz hep destek oluyordu ihtiyaç duyulunca.

• peki arkadaşlar..

sizce devletin oraya "Doğu" veya işte "olağanüstü bölge" ..vs demesi bile ayrımcılıgı resmileştirmezmi ????

bana göre bu kelimeler bile memurların ve öğretmenlerin gözünü korkutmaya yeterli...

peki çözüm önerileriniz nelerdir ???
  • quote:

Orjinalden alıntı: zero01

peki arkadaşlar..

sizce devletin oraya "Doğu" veya işte "olağanüstü bölge" ..vs demesi bile ayrımcılıgı resmileştirmezmi ????

bana göre bu kelimeler bile memurların ve öğretmenlerin gözünü korkutmaya yeterli...

peki çözüm önerileriniz nelerdir ???

Devlet öyle deseydi oradaki öğretmenlere daha çok maaş verirdi. Hala bu yasayı bile çıkaramadılar. 2 yıldır köydekiler daha fazla maaş alacak diyorlar ortada bişey yok.

Ayrıca devletin gözünde İstanbul da o olağanüstü bölgeler arasında. 2. bölge şehiri ve zorunlu hizmet bölgelerinden biri.
  • Bence insanlar rahata alışmış.Bundan dolayı olsa gerek doğu daki zor yaşam şartlarına ayak uyduramayacaklarını ileri sürerek bi nevi kolaya kaçıyolar.Ben böle düşünüyorum...
  • Öyleyse Deep Impact'in lafına geliyoruz. Hadi biz rahata alıştık ondan istemiyoruz, doğuda doğup büyüyen insanlar niye oralara gidip de hemşerilerini eğitmek istemez onu anlamıyorum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.