Şimdi Ara

Bir Süper-Dünya'nın atmosferi ilk kez incelendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
403
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir Süper-Dünya'nın atmosferi ilk kez incelendi


    University College London astronomları bir Süper-Dünya'nın atmosferini analiz etmeyi ilk kez başardılar. Keşif için Hubble Uzay Teleskopu'ndan elde edilen bilgileri kullanan bilim insanları, Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan 55 Cancri e'yi incelediler.



    55 Cancri e ismiyle anılan gezegen, Dünya'dan 8 kat daha fazla kütleye sahip. Yıldızının etrafında çok yakın bir uzaklıktan dönen 55 Cancri e'nin 1 yılı sadece 18 saat sürüyor. Yüzey sıcaklığı yaklaşık 2000 derecelerde olan gezegenin yaşama pek de uygun olmadığı söylenebilir, ancak bu durum bir atmosfere sahip olmasına engel değil.




    The Astrophysical Journal'da yayımlanacak olan araştırmanın sonuçlarına göre, 55 Cancri e'nin atmosferinde yüksek oranda hidrojen ve helyum gazları tespit edildi. Atmosferin, bundan 8 milyar yıl önce henüz gezegen ve yıldızı oluşmamışken bulunan nebuladan bazı kalıntılar olduğu düşünülüyor. İçerisinde bulunduğu ekstrem koşullara rağmen 55 Cancri e, bir şekilde atmosferini koruyabilmeyi başarmış.

     

    [bkzdh=82657] 

    Kavurucu sıcaklıklara sahip olan gezegen, çoğunlukla karbon elementinden oluştuğu düşünüldüğü için "Elmas Gezegen" ismiyle de anılır olmuş. 55 Cancri e'nin atmosferinde hidrojen ve helyuma ek olarak zehirli bir gaz olan hidrosiyanik asitin de tespit edilmesi, aynı zamanda gezegenin büyük oranda saf elmas içerdiği söylentilerini de kuvvetlendirdi. Zira hidrosiyanik asitin bulunması atmosferdeki olası bir karbon gazına işaret ediyor. Araştırmanın lideri Jonathan Tennyson bu konu hakkında,"Yeni jenerasyon kızılötesi teleskoplarla beraber hidrosiyanik asit ve diğer moleküllerin varlığı ispatlanırsa bu, gezegenin karbon zengini olduğu yönündeki teorileri de destekleyecek." ifadelerini kullandı.



    Süper-Dünya; kütleleri Dünya'dan fazla, ancak bir gaz devinden küçük olan güneşdışı gezegenler için kullanılan bir terimdir. Astronomlar daha önce birçok süper-Dünya keşfetmiş olsalar da, henüz herhangi birisinin atmosferini analiz etmeyi başaramamışlardı. Bu alanda bir ilki gerçeleştiren İngiliz astronomlar; aynı tekniği kullanarak 55 Cancri e dışında iki gezegeni daha incelediler, ancak herhangi bir atmosfer bilgisine ulaşamadılar.  

     

    55 Cancri e'nin temsili videosu için alttaki YouTube penceresine göz atabilirsiniz.










  • Dusunsenize, bir gun bir bakacaklar 50 isik yili uzaklikta bir sistem, sistemde bir gezegen, bulutlar kara ve su, uzerinde gezen, canlilar ve araclar.
    Ne gun olurdu be... bu 55 cancri ninde yuzeyi 2000 derece imis daha cok yolu var dunya demek icin :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rorschach_ -- 17 Şubat 2016; 0:43:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 18 bin alem varmış...gerisini düşünün işte...

  • Uzay, astronomi ile ilgilendikçe ve ne kadar büyük geniş bir kainat yaratıldığını görünce Allah'ın kudretini daha iyi anlıyor insan.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: abdispowerr

    18 bin alem varmış...gerisini düşünün işte...


    18 bin alem varmış gerisini düşünmeye gerek yokki kesin bilgiye sahipsin yani niye düşünesin sen ve daha milyonlarca insan çoktan aşmış bu konuları

  • Süper dünya denince aklıma dünya benzeri yaşam koşulları sunan bir gezegen geliyor akla, bunun yüzey sıcaklığı 2000 derece imiş oysa.
  • kuran da yazıyor bunlar hep. uyduya teleskopa para yatırana kadar cami yapsalar daha hayırlı.
  • Bir kişi de dememiş ki bu 40 ışık yılı uzaklıktaki gezegene gittiler de mi böyle kesin konuşuyorlar, nereden biliyorlar atmosferinde hidrojen ve helyum gazlarının olduğunu. Ben açıklayayım : Spektrometre (tayfölçer) denilen bir cihazla o gezegenden bize ulaşan ışık inceleniyor. Bu ışık dalga boylarına ayrılıyor. Her elementin farklı bir dalga boyu olduğu için de o gezegende hangi elementlerin olduğu anlaşılabiliyor. Bu genelde çok uzak gezegenlerde su araştırmak için kullanılıyor. Çünkü su yaşamın çok önemli bir faktörü. Eskiden oksijene bakılıyordu yaşam için. Ama artık suya bakılıyor.

  • kelkeriş K kullanıcısına yanıt
    Peki tamam gönderiyor da neden Hz. İsa'dan 600 yıl sonra gönderiyor?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selamün aleyküm arkadaşlar, siteye yeni kaydoldum ilk mesajım
    http://blog.milliyet.com.tr/unlu-evrimci-ali-demirsoy--bir-sitokrom-c-dizilimini-olusturma-olasiligi-sifir-denecek-kadar-azdir-/Blog/?BlogNo=317693

    Haberde yazdığına göre(özet olarak) sadece sitokrom c molekülünün tesadüfen oluşma ihtimali 20 üzeri 574 bu kainattaki atom sayısından fazla... Kainatta her şeyin var olma ve olmama durumu eşitse neden bir topraktan insanın gözüne , kalbine, ağzına koku alma duygusuna vs uygun birbirinden farklı milyonlar bitki ; kendisini bozmaya, parçalamaya , yok etmeye sebep olacak tesadüflere! rağmen var olmaya devam ediyor; yüzde 70 ' i su olan insan 70 yıl yaşıyor bir şey olmuyor , insandan kak kat büyük kaya gibi cisimler daha kısa sürede param parça olabiliyor,demek varlıkları için kasıtlı irade ve fiil vardır.Yaratmak için bir irade olmasaydı kainat karmakarışık, dağınıkolurdu ve hiç bir şey meydana gelmezdi.
    Sırf habere yapılan '' kuran da yazıyor bunlar'' alaycı yoruma karşı siteye üye olup cevap yazasım geldi , evet kardeşim kuran da her şey yazılı önemine , ehemmiyetine göre işareten , delaleten , remzen yazıyor ; bütün kainatın idaresi kendisine bir çiçek yaratması kadar zorluk vermeyen zat bunu yapmaya muktedirdir.
    http://www.sorularlarisale.com/makale/10831/yas_ve_kuru_ne_varsa_hepsi_kitabi_mubinde_vardir_ayetini_bediuzzaman_her_sey_kuranda_vardir_fakat_bu_bulunma_durumu_farkli_sekillerde_oldugu_icin_herkes_her_seyi_goremez_diye_tefsir_eder_ancak_birileri_bu_yorumu_elestirmektedirler.html

    Hem cami yapılması toplumsal bir ihtiyaç ve istektir, eleştirecekseniz; hükümetin cami yapmasını değil teleskop yapmamasını eleştirin ki, ben de sosyal hayatımda bu gibi şeyleri eleştiriyorum, memleketim ve insanlık için daha güzel bir dünya istiyorum.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: shadowmexo

    Uzay, astronomi ile ilgilendikçe ve ne kadar büyük geniş bir kainat yaratıldığını görünce Allahın kudretini daha iyi anlıyor insan.


    Hidrojen fizyonundan oluşan yıldızlardaki helyum fizyonuyla super nova ardından oluşan gezegenlerin bir yaratıcıya ihtiyacı olmaz sadece zaman gerekli dostum...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: byrd

    quote:

    Orijinalden alıntı: BatumatuBazıları bu kadar şey nasıl bir tesadüf olabilir ki diyor... Aslında tek tesadüf olan yaşama elverişli bir gezegen olması Dünyanın... Eğer evrenin ne kadar büyük ve kadar çok galaksiler sistemler barındırdığını kavrarsanız bu tesadüfün aslında çokta olası bir tesadüf olduğunu farkına varırsınız... Bana kalırsa bu akıl almaz boyuttaki evrenin mimarı Ortadoğudan eleman seçen, insanların kiminle evleneceğine burnunu sokacak kadar boş işlerin peşinde olamaz... Eğer bu evren bir tanrı tarafından yaratıldıysa, bu tanrı allah değildir... Çünkü bu evren allah tarafından yaratılamayacak kadar büyük bir evrendir..
    Değerli süper zeka arkadaşım.Aşk tesadüfleri sever Elhamdülillah.http://www.ted.com/talks/henry_markram_supercomputing_the_brain_s_secrets#t-3770http://thespiritscience.net/2015/07/18/scientists-discover-the-universe-grows-like-a-brain/yukardakileri incele.Sonra kurduğun son iki cümlenin düğümlenmiş nöronlarındaki paradoksu ortaya çıkardığını anla.Buda seni korusun.Oda.Peace.


    Sen ne diyon mikelanjelo , beyin'nin karmaşık olması "Kuranın kanıtı kuran" olayını değiştirmez.Her bilmediğin soruyu yaratıcıya bağlarsan araştırmanın bilim'in ne anlamı kalabilir ?

    Ayriyeten doğanın 3 milyar yılda izlediği yolu , bizler 50 yılda çözememiz oldukça normal..Fazla boş yapma devam et bilim ve mantık size ters..





  • 50 ışık yolu ilerdeki gezegenin atmosferini gözlemlemek inanılmaz birşey , Galaksimizin % 5 ine bile bakamıyoruz fakat etrafımızda çok fazla yıldız ve gezegen var.

    Oluşup yok oluyorlar bir çoğunda büyük ihtimalle canlı molekül'ler var..Fakat hepsinin evrimi için çok fazla zaman gerekli..En son dünya üzerinde ilk kürenin atmosfer elementlerinden canlı moleküller elde edildi ve kabaca kendi kopyalarını oluşturdular..

    Umarım yakın zamanda kendi başına gerçekleşmiş bir canlı formuna denk gelicez

  • quote:

    Orijinalden alıntı: shadowmexo

    Uzay, astronomi ile ilgilendikçe ve ne kadar büyük geniş bir kainat yaratıldığını görünce Allah'ın kudretini daha iyi anlıyor insan.

    allahın kudretini ateist bilim adamlarının buluşları sayesinde anlıyoruz.
    allaha inanan okumuş fikir insanlarının bugünlerde tek yaptıkları şeyse tahrik edici şarkılar dinlemenin günah olduğunu keşfetmek
    sanırım bu durumda ateist bilim insanlarını da yarattığı için allaha teşekkür etmeliyiz
  • Alakasız bir haberde bile hemen din nefretini kusmaya başlamış ateist ergen tayfa, aferin böyle yaparak çok cool oluyorsunuz!

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Şehmistan


    quote:

    Orijinalden alıntı: KURSAD.

    quote:

    Orijinalden alıntı: Batumatu

    Bazıları bu kadar şey nasıl bir tesadüf olabilir ki diyor... Aslında tek tesadüf olan yaşama elverişli bir gezegen olması Dünya'nın... Eğer evrenin ne kadar büyük ve kadar çok galaksiler sistemler barındırdığını kavrarsanız bu tesadüfün aslında çokta olası bir tesadüf olduğunu farkına varırsınız... Bana kalırsa bu akıl almaz boyuttaki evrenin mimarı Ortadoğudan eleman seçen, insanların kiminle evleneceğine burnunu sokacak kadar boş işlerin peşinde olamaz... Eğer bu evren bir tanrı tarafından yaratıldıysa, bu tanrı allah değildir... Çünkü bu evren allah tarafından yaratılamayacak kadar büyük bir evrendir..

    Sen ''bu tanrı allah değildir... '' Derken, Tanrının tanımının Allah ile bizim dilimizde eş değer ve aynı olmasını biliyorsundur umarım. Araba otomobil demek değildir gibi birşey olmuş.. Önce kullandığımız cümleler ile ne demek istediğimizi iyi kavrayabilelim. Ondan sonra konuşalım. Ortadoğudaki sıkıntılı durumu küçük görüp, evreni ucu bucağa sığdıramayıp İnançlara bol keseden sallama hakkın yoktur. Senin boş konuşman Benim inançlarımı ve inanç özgürlüğümü tehdit ediyorsa susman gereken yer tam burasıdır. Senin düşüncen üstün bir varlığın olduğu yönünde ama Bunun Müslümanlıktaki Allah olmadığını savunuyorsun. Biz bizim dinimizdeki C.C Allahın Senin olduğunu düşündüğün varlığın ta kendisi olduğunu savunuyoruz. Kalkıp ta ''Çünkü bu evren allah tarafından yaratılamayacak kadar büyük bir evrendir..'' diyerek Bizim kutsalımıza dil uzatma.Düşünce ve konuşma özgürlüğün ile bizim inanç özgürlüğümüze hakaret etme, kısıtlama, engelleme, çünkü inandığın ve savunduğun özgürlük bu yaptığına zaten müsade etmemektedir.

    Bilimin gelişmesi ve bu yeni bilgiler bizim kutsalımız ile örtüşmekte. Ve bu yeni bulunan veya bulunacak olan her bir gezegen için yaşam hayali , dediğim gibi hayali olarak hayalden öteye gidemez. Azıcık bilimle hobi olarak ilgilenseniz zaten anlarsınız , şuanki bu araştırmalar zaten merak ve öğrenme amaçlı. Çoğu kişi yeni bir dünya bulucaz gidicez havalarında, Sanki yaşam için gerekli koşullar sağlansa dünya nüfusu oraya göç edecek gibi düşünüyor. yakınlarımızda hali hazırda bir gezegen de yok, Eee ozaman en az bir çağ zamanı kadar bekleyeceğiz ki teknoloji gelişsin uzay seyehati belli bir hızda yapılabilsin ama ışık hızına ulaşmak zaten imkansız olduğundan ( Hadron çarpıştırıcısında bile ışık hızına ulaşılamıyor parçacıklar bile sadece %99'una ulaşabiliyorken ) bu da sadece teoride kalmakta. Ama olur ya ilerde ışık hızına yakın bir hız sunan araç geliştirilir belki zamanda atlama yapacağı için (Dünya fiziğine göredir bu, çünkü uzaydaki zaman fiziği ile dünyadaki bir değildir. ) giden için bir umut olabilir.

    okuyan varsa özet geçsin

    Okumadığınız için böylesiniz.Yobazlardan ne kadar nefret ediyorsam. İnancı olan insanlara saygısı olmayanlara da bir o kadar nefretim var. Saygılı olmak bu kadar zor birşey değil.




  • Ülke ve millet olarak kimseye kızmaya hakkımız yok.Neden ülke olarak bu kadar teknolojik olarak gerideyiz diye sormaya da

    Burda bilimsel bir haberin altıonda bile bu kadar amacından sapmış bir tartışmaya giriyorsak ateisti ile müslümanı ile veya hangi görüşe sahip olursak olalım yüzde 99"umuz araştırmaya ögrenmeye kendimizi geliştirmeye açık degiliz.

    Burası bir teknoloji haber sitesi sidik yarıştırma yeri degil.Varsa konu hakkında bilimsel bir görüşü veya bilgisi olan konuyu saptırmadan yazar ve medenice tartışırız ögreniriz fikir sahibi oluruz.

    Herkese iyi akşamlar dilerim

  • Gezegenin çoğunluğunu karbonun oluşturması ilginçmiş. Olur da birkaç yüzyıl sonra gezegen madenciliği ortaya çıkarsa ilk bakılacak gezegenlerden biri olur heralde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bunların Kuran-Kerimde yazdığı biliniyor zaten açın okuyun....

  • quote:

    Orijinalden alıntı: kadirirdem

    bunların Kuran-Kerimde yazdığı biliniyor zaten açın okuyun....

    tesekkurler sabah sabah tebessum ettim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.