Şimdi Ara

bir programlama dilini başka bir dile çevirme yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
6.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba arkadaşlar ben programlama işine yeni girdim temel bazı şeyleri biliyorum degişkenler fonksiyonlar nokta yapısı if else filan javascriptte ben ios cihazlar için uygulama ve oyun geliştirmek için atıldım imac aldım xcode indirdim ama programlama bölümünde takıldım objective-c hem çok zor hemde kaynak yok türkçe tabiki şimdi benim soruma geleyim izninizle unity kullanmayı denedim ingilizcem olmadıgından classları çözemedim ve bir şeyde yazamadım classları hep ingilizce anlatmışlar tr kaynakta kısıtlı ama unity debir şey gördüm biz javascript c# yada boo da yazıyoruz o da port ediyor mesela ben c# da yazıyorum çıktı alırken bana objective-c olarak veriyor android içinde java olarak çıkaracaktır android ya ordan düşünerekten dedimki acaba böyle çeviri programları varmı yada kolay bir yöntemi mesela androidden sonra java dersleri filan çok arttı kaynak bol ben java ögrensem ardından yazdıkdan sonra kodları hop programla objective-c ye çevirsem yada benzeri bir şey yani ben javascript de kaynak sıkıntısı çektim hemde classlarda takıldım orayı geçemedim kaynagı bol olan ve kolay olan bir dilden çeviri yapan bir program yada bir yöntem arıyorum arkadaşlar mesela visual basic de kolay onun gibi ben araştırdım tr çıkmadı ama ingilizce bir şeyler vardı ingilizcem olmadıgından anlamadım bana bulabilen olursa çok sevinirim amaböyle bir program yada yöntem yoksada olmadıgını yazarsanız sevinirim iyi forumlar cevaplar içinde şimdiden teşekkürler
    not: tek ios için yazacagım için objective-c ye çevirmesi gerekli yada şu unityde classları kullanmadan yapabilecek birşekilde c# a filan da dönebilir android e yaz uygulamanı demesseniz sevinirim tek ios cihazlara yazacagım

• IOS'da app yazmak için C de kullanabilirsin zaten Objective C, C'nin bir süper kümesidir. Bahsettiğin olay ise cross compiling. Yani bir dili başka bir dile derleme işlemi. Bunu yapmak mümkün yalnız sorun buradan kaynaklanmıyor. Önemli olan Objective C'de iphone için app yazarken grafik kütüphanelerini (Quartz, core animation vs..) ve IOS framework'u kullanabilmek. Visual Basic de yazıp istediğin kadar Objective C ye derle IOS taki grafik kütüphanelerini kullanamadıktan sonra pek bir işe yaramaz.

Diyeceksin ki yapanlar nasıl yapıyor?
    Şu şekilde, örneğin FLASH CS 5 direk sana çıktı olarak app yapabiliyor ama kullandıkları kütüphanelerin çoğu native kütüphane değil. Performans olarak Objective C ile hazırlanmış native kütüphaneleri kullanan app'lere kıyasla daha kötü. Bahsettiğin iş XCode da objective c öğrenmekten daha zor eğer hazır bir program ile export yapmayacaksan. (FLASH ve Unity gibi.)

Benim tavsiyem HTML 5 ve javascript biliyorsan, bunları kullanarak app yapman. Jquery Mobile veya Sencha Touch kütüphanelerini kullanıp Phonegap ile app'e gömmen. Örneğin biz kritik applerde (Banka gibi.) Native Kod yazıp kritik olmayan işlerde ise bu şekilde HTML 5 + javascript ile iş geliştiriyorduk.

• anladım hocam cevap için öncelikle teşekkür ederim şimdi objective-c deki tek sorunum kolaylık yada zorluk degil aslında tüm dillerde sorunum o degil kaynak sıkıntısı var programlamayı çokderinlemesine bilmesemde unity de ögrendigim kadarıyla degişken tanımlıyoruz fonksiyon yazıyoruz fonksiyonun içindede kütüphaneden classlar kullanıyoruz işte bu classların kaynakları yok unity nin kendi sitesinde anlatmış classların neişe yaradıklarını ama ingilizce onun dışında diger dillerde öyle benim istedigim classlarınıda türkçe olarak bulabilecegim bir dil ögrenip javanın olması gerekli yada visual basic infilan vardı objective-c ye çevirmek oyun çok perfonmaslı çalışmasada olur yani 2d belki 3d de olur ama asıl hedefim 2d ile başlayıpsonra 3d ye geçmek ama 3d yazabilsem 3d ile başlarım :D karışık oldu biraz normal çalıştırsın oyunu yeterli mesela iphone yadaipad ın tüm gücünü kullanmayacak 512 mbram var örnegin ipadde onun 128 ini anca kullancagından perfonmansda sıkıntı olacagını zannetmiyorum flash kitabı almıştım flash ile yazabilmek için ondadaclassları anlatmamış internettekilerde ingilizceydi bildiginiz elinizde olan böyle dilden dile çevirebilecegim birprogram filan varsa hocam verirseniz çok sevinirim dedigim gibi classlarını tr olarak bulabilecegim bir dilden çeviriyapsa yetiyor mesela unity deki classlarda googleye unity runtime classes yazınca çıkıyorlar java ile yazılmışlar ama içlerini göremiyorum tabi
    edit:yeni ögrendimde java da yazılan bir şey başka sistemlerdede çalışıyormuş platfrom bagımsız şekilde windowsdada linuxdede mac de çalışıyormu hocam birde jmv javanın sanal makinesi ile 2 kez derleyerek çalışacagı işletimsistemine göre ayarlanıyormuşbunun gibi bir şey yokmu hocam mac için yapabilecegim program filan olabilir çünkü ben javascript i c# a derleyenini görmüştümde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nexo -- 31 Ağustos 2012; 0:29:54 >

• bende ios ile bir yila yakindir ugrasiyorum once unity ile basladim ama hangi oyun motorunu kullanirsan kullan en son nokta objective c de bitiyor forumda daha tecrubeli insanlarla konstum illa objective c tabanin olacak ogreneceksin ben walkerboys un untiy egitimlerini izleyerek ilerledim gercekten cok kaliteli anlatiyor izle derim google da arat walkerboys unity diye..

ama ben su an unity falan hepsinden vazgectim objective c ye basladim gercekten xcode ve objective c cok daha kaliteli kullanimca belli oluyor benimde oyle ahim sahim ingilizcem yok turkce kaynak aldim tevfik kizilören in objective c kitabini aldim okuyorum once c den basliyor su an c deyim c bittikten sonra objective c ye gececek kitap su an iyi gibi bence tavsiyem iyice arastir sonra basla karar ver mesela ben Van da yasiyorum basta unityle basladim ustune deprem de oldu 1 yil gibi buyuk bir kaybim oldu simdi objective c yle basa dondum sende once karar ver ondan sonra basla kararini yari yolda degisme!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udede -- 2 Eylül 2012; 1:43:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ciZgitagem in stanford univ. hazirladigi derslerin alt yazili egitimini sunmus ona da bak istersen cok kalitelidir!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam, öncelikle Java ile karşılaştırma konusuna gelirsek malesef böyle bir şey yok, teorik olarak olamaz da. Java interpreted bir dildir ve derleme işleme JVM (Java Virtual Machine) için yapılır. Kısacası java ile yazılmış bir programı çalıştırabilmen için makinende JVM kurulu olması gerekir. İphone'da ise derleme direk IOS'a göre yapılır.

Öncelikle ingilizce sorunundan bahsetmişsin ki bence önündeki en büyük engel bu. İster IOS içerisinde yazılım geliştirme olsun ister web yazılım geliştirme olsun ingilizce çat pat anlayamıyorsan işini en az 5 kat daha zorlaştırıyorsun. Çok değil sadece 3-4 aylık bir kursla aslında bu dertten google'da arama yapıp çıkan cevapları anlayabilecek kadar öğrenebilirsin. Kaybettiğin zaman ingilizceyi biraz olsun öğrenmek ile kazanacağın zamandan çok daha değersiz.Üstelik öğrendiğin dili her an her yerde kullanabileceksin.
    Objective C ve iphone konusunda Türkçe kaynak olsa bile karşılaştığın bir sorunda devamlı google'a başvurmak zorundasın ve ingilizce olmadan bu çok zor. Sana bu Iphone konusunda bu yüzden ne tavsiye edebileceğimi bilmiyorum. Bana kalırsa bu işlere kendi iyiliğin için bir süre ara ver, bir süre ingilizce kursuna git. Emin ol bundan sonra çok daha hızlı ilerleyeceksin. 3-4 ay çok uzun bir süre değil. Kariyerin veya hobin için mutlaka ama mutlaka bunu yapmak zorundasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.