Şimdi Ara

Bir Çinlinin Doğu Türkistan İtirafı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
1
Favori
160
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Uygur nüfusu güneyden kuzeye azalmaya devam ederken Han Çinlileri ise çoğalmaya devam ediyor. Ben Doğu Türkistan’ın merkezinde yaşayan bir Han Çinlisiyim. Memleketim geçiş bölgesi olan Yanqi Hui ki burada Uygur ve Han Çinlilerin bağı var. Nüfusun %45’i Uygur, %40 ise Han Çinlisi. Geri kalanlar ise Kazak, Hui ve Moğol. Uygurlar Türklerle akrabadır ve hem dilleri hem de dinleriyle Çin’den ziyade Orta Asya’daki milletlere daha yakınlar.

İkinci olarak ise buradaki hükümet oldukça merkezi bir kuvvet. Unutmayın Çin hala komünist bir ülkedir. Doğu Türkistan’daki zengin petrol ve doğal gazdan ötürü buradaki halk, katı hükümet tarafından sindiriliyor. Bu arada doğal gaz zenginliğine rağmen buradaki doğal ücretleri Shangai’dan daha pahalıdır. Elbette tüm bunlar Uygurların daha çok nefret etmesine neden oluyor.

Üçüncü olarak ise ekonomik açıdan Uygurlar ile Han Çinlileri arasından devasa bir fark var. Ulusal merkezi hükümet Çinli olduğundan, Çince bilmeyen Uygurlar daha iyi iş bulamıyorlar. Kuzey ve merkezdeki Uygurların çoğu Çince konuşabiliyor. Hatta bazıları Güney’deki Çinlilerden daha iyi Çince konuşuyor. (Şu an Güney’de yaşıyorum.). Ayrıca Uygurların eşit iş fırsatlarına sahip olmadığını yansıtan yanlış anlamalar var ve bu tam olarak doğru değil.

Dördüncü olarak ise ırkçılık var. Mesela, 2008 yılı yazında liseden mezun olduğumda güvenlik kontrolleri oldukça sıkılaşmıştı, özellikle de Doğu Türkistan’da çünkü Pekin Olimpik Oyunları yaklaşıyordu. O günlerde 50 km yol teperek otobüsle Korla’ya gittim. Otobüsteki tek Çinli bendim. Geri kalan herkes Uygur’du. Trafik polisi otobüsü durdurarak herkesin inceleme için aşağıya inmesini söyledi. Polislerden biri birkaç saniye bana baktı ve sonra otobüste kalmamı söyledi. Otobüsten inmeyen ve incelemeye maruz kalmayan tek kişi bendim. Bu arada yüzlerine bakarak Uygur ve Han Çinlilerini kolayca ayırt edebilirsiniz. Açıkçası polisler Çinliydi. Ve bir an birinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğümüz hissettim. Elbette iyi bir şey değildi bu ve pek memnun kaldığımı söyleyemem.

Ailemin bir sürü Uygur arkadaşları var ki çoğu baya iyi insanlar. Eğer Uygurlar bizden bağımsızlıklarını isterlerse bunu anlayışla karşılarım. Hatta ben bile Doğu Türkistan’ın bağımsız olmasını diliyorum çünkü Doğu Türkistan özerk bölgeden ziyade Çin’in kolonisi gibi. Elbette ulusal komünizm de başka bir neden.

Özet olarak Çin oldukça karşılık ve doğal olarak Doğu Türkistan’da karışık. Bu arada Han Çinlilerin çoğu 1949 yılından sonra Doğu Türkistan’a taşındı. Bu taşınmanın nedeni ise bölgeyi daha iyi kontrol etmek içindi. Benim ailem 1960’ların sonlarında taşındı çünkü dedem işkenceye daha fazla dayanamadı. Dedem ticaret yapmaktan işkence görmüştü ve intihara teşebbüs etti. Quora’da ilk kez bir soruya cevap veriyorum. Eğer yanlışım varsa lütfen belirtin.

Kaynak:http://www.quora.com/Whats-the-history-of-Xinjiang-separatism-in-China-Why-would-militants-in-Xinjiang-want-to-separate-from-China

• Kaynağı görmeden bi an sen yazdın sandım

Tam ulan adam çinli benden iyi türkçe yazıyor diyicektim

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.