Gözümden kaçmış. Farklı bir şirkette staj yapıyorum şu an 🥲 < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
BILKENT | Endüstri Mühendisliği (IE) | Q&A (5. sayfa)

-
-
Diğer konuda bir sorun olduğu için buraya da eklemek istedim.
Havuz derslerinden bahsetmeyeceğim bu yazıda.
IE102 - A Process Outlook for Industrial Engineering
Bölümün en kolay dersiyle başlıyoruz. Endüstri mühendisliği problemleri nelerdir, terminolojisi nedir, ana problemleri ve onlara yaklaşım biçimleri nasıldırı anlatır. Ders problemler üzerinden ilerler ve bunlara yazılım gerekmeden "yeterince iyi" çözümleri öğretir. Bölümü kavrayabilmek açısından önemli bir ders.
IE-102-Syllabus-Fall-2019-1.pdf (bilkent.edu.tr)
IE272 - Manufacturing Processes and Operations Analysis
Üretime odaklanmış bir ders. Fabrika yerleşim planlamaları, üretim methodları üzerinden ilerler. İlk stajın da ön koşuludur. Aynı zamanda basit düzeyde Solidworks öğrenirsiniz.
IE202 - Introduction to Modeling and Optimization
Bölümün ana dersi diyebiliriz. Çoğu okulda Yöneylem Araştırması'na (OR) giriş şeklinde geçer. Doğrusal programlama öğreniriz. Önce gerçek hayatta karşılaşacağımız problemleri doğrusallaştırmayı öğreniriz. Daha sonra bunları nasıl çözeceğimizi öğreniriz. Son olarak bu problemleri CPLEX/Xpress optimizasyon programlarında nasıl kodlayacağımızı ve çözeceğimizi görürüz.
IE303 - Modeling and Methods in Optimization
202'nin devamın olan bu derste tam sayı kısıtları olan problemleri nasıl çözeceğimizi görüyoruz. Bu derste yaptığımız bir proje'de seçim kazanabilmek için verilen haritanın sınırlarını çizmiştik bahsettiğim optimizasyon uygulamalarıyla.
IE303 Modeling and Methods in Optimization by M. C. Pinar (bilkent.edu.tr)
IE342 - Engineering Economic Analysis
Ana programın tek finans dersi. Faiz, paranın zamana bağlı değeri gibi konseptler üzerinden ilerler. Gerçek hayatın çok içinde bir ders. Yatırım analizlerine ufaktan giriş yapılır.
IE325 - Stochastic Models
Rastsal yani olasılıksal modelleri öğrendiğimiz bir ders. Hisse tahminlerinde, yatırım risk tahminlerinde sıklıkla kullanılan bir methodolojidir. Markov Zinciri, sıra teorileri gibi konularla uğraşıyoruz bu derste. Matematik sevene muhtemelen en keyifli gelecek derstir.
IE375 - Production Planning
Üretim planlama dersidir kısaca. Ürünlerin sipariş hacmi, tahmin yöntemleri, determistik ve olasılıksal stoklama, operasyonel çizelgeleme gibi hem üretimde hem de üretim dışı sektörlerde çok işe yarayacak konularla uğraşıyoruz.
IE376 - Production Information Systems
375'in devamı olan bu derste üretim planlamanın daha da derinliklerine iniyoruz. Bu dersin case'leri çok keyiflidir. 20 yıllık talep verisi verip önümüzde yıl için talep tahmini ve harcamaları en aza indiren bir üretim planı yapmanız beklenir. Excel, Python, Cplex vs. bir sürü tool kullanmanız gerekir. İkinci case'i ise Harvard MBA'de çözülen bir case'dir. Bölüm her dönem kesenin cebini açıp bu oyunu satın alır. Bir cep telefonuna yönetim kurulunun da ön görülerini dikkate alarak 4 senelik bir üretim planı çıkarılır.
IE324 - Simulation
Rastgele sayı üretme ile başlar ders. Sanıldığının aksine bilgisayarlar rastgele sayı üretemez fakat belli metodlarla yeterince birbirinden bağımsız olan sayılar üretebiliriz. Daha sonra Arena üzeinden sistem simüle etmeyi öğreniyoruz. Basit bir sağlık ocağı modeli, müşteri hizmetleri gibi problemlerde başlamıştık biz. Projesinde de süpermarket simüle edip onun çalışan sayılarını ve stok yönetimini optimize etmiştik. Birçok farklı sistemi modellemek mümkün. Gerçek hayattan örnek verdiğime bakmayın bu noktada.
CS281 - Computers and Data Organization
CS115 (Python) dışında aldığımız tek CS dersidir. Fazla söze gerek yok, database dersidir. SQL öğreniyoruz bu derste. Bunların yanında seçmeli olarak R (IE451 - Data science dersi) ve EXCEL VBA (IE469 - Excel coding diyebiliriz buna) de alabilirsiniz. Ben son senemde bu iki dersi alıp yazılım tarafında da kendimi biraz da geliştirmeyi umuyorum.
CS281 COMPUTERS AND DATA ORGANIZATION (bilkent.edu.tr)
--------------------------------------------------
Bölümden aldığımız seçmeli derslerden de bahsetmek istiyorum kısaca.
IE432 - Quantitative Risk Management
202 ve 325'in birleştiği derstir. Rastsal bir problemi nasıl optimize edeceğinizi öğrenirsiniz. Bir örnekle özetleyeyim. Baz istasyonlarınızı yerleştirmek istiyorsunuz fakat elinizde belli sayıda var ve hangi anda kaç kişinin konuşacağını bilmiyorsunuz. Belli kapasiteyi aştığında hatlarda kopukluk yaşanacağı için bunun size belli bir finansal zararı olacak. İnsanların konuşup konuşmayacağı olasılıksal bir olay. Bir kişinin 5te 1 oranda telefonla konuşma ihtimali varsa 5 kişinin 1'i telefonla konuşacak diye bir kestirme yapmak sizin zaranınıza olacaktır. Aynı şekilde bu derste yatırım portfolyosunda risk yönetimine dair de bir konu var.
IE448 - Financial Issues in Engineering Projects (CEO dersi :D)
Aldığım favori dersimdi. IE342'nin devamı niteliğindeki derstir. Dr. Semih Ergür (Eski City Group VP'si ve Akfen holding CEO'su) tarafından verilir. Kısaca CEO dersi olarak anılır. Son derece keyifli ve sektörün içindendir. Derin bir investment banking, consultancy propogandasına maruz kalmanız mümkünüdür. EY, Ünlü&Co gibi şirketlerden konuşmacılar da katılabilir şanslıysanız. Forward, Option gibi finansal araçların mantığı hesaplamaları öğretilir. Balance Sheet, Cash Flow gibi konuları da görürsünüz. Projesi son derece keyiflidir. Yaklaşık 20 grup 10 şirketin ihalesine katılır. Belli bankalar ve onların size verdiği krediler vardır. Buna göre 3 şirkete teklif verir ve en yüksek NPV (şu anki net değer) elde edilmeye çalışılır.
IE468 - Pricing and Revenue Optimization
Fiyatlandırma ve gelir optimizasyonu dersidir. Havayolu yönetimi de öğrenilir. Bunun projelerinden biri yine Harvard MBA'de çözülmektedir. Aldığım en keyifli ikinci ders de buydu şu ana kadar.
Derslerle ilgili ayrıntı bilgi (ingilizce)
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/324
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/202/CS_MS
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/325/ME_MS
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/468
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/448
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/272
https://stars.bilkent.edu.tr/syllabus/view/IE/432
https://catalog.bilkent.edu.tr/course/c13376.html
-
Hop.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
quote:
Orijinalden alıntı: Wubba Lubba Dub Dub3134 ile kapatmış. 16 kişinin günahı olmaz :)
Alıntıları Göster22 kişi ile kaçırırsam, günahı olur
-
Merhabalar endüstri mühendisliği ve bilkent hakkında birkaç sorum olacaktı,
1- Staj konusunda İstanbulda değil de Ankara okumanın ne kadar bir dezavantajı var, staj bulmada bir zorluk yaşadınız mı ?
2- Bilkent için daha çok akademisyen yetiştirmeye yönelik bir eğitim veriliyor deniliyor bu durum özel sektörde çalışmak isteyen biri için bir dezavantaj yaratır mı ?
3- Odtü ve bilkentin biraz arasında kaldım sizce bu iki üniveristenin endüstri mühendisliği için çok bir fark var mıdır ?
4- Veri mühendisliği gibi içerisinde yazılımda bulunduran alanlara yönelme şansım ne kadar var, çevrenizde bu tarz alanlara yönelebilenler oldu mu ?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Yaz stajı noktasında hayır. Bir sürü şirket remote/hybrid çalışmaya geçiyor. Ayrıca yazın 1-1.5 aylığına istanbulda yaşayabilirsiniz. Kariyeriniz için yapılabilecek bir harcama. Online sayesinde uzaktan uzun dönem fena olmayan bir maaşla çalışmaya da başlayacağım istanbulda yakın zamanda. Belki bu sistem devam eder. Bizim işimize çok yaradı açıkçası. Diğer türlü sene içinde part iş bulmak savunma sanayi dışında bir hayli zor.
Akademisyen olmak için gerekli yetenekleri iyi öğretiyor. Nedir bunlar? İngilizce, iyi araştırma yapma ve yazıda kendini iyi ifade edebilme (son madde bende çok işe yaramamışa benziyor gerçi :D). Özel sektör bilkenti geç tanımaya başladı ama bilinip saygı duyuluyor. Aldığım tepkiler şaşırtıyor genelde. Ben özelde çalışmayı düşünüyorum. Dezavantajlı olduğumu hiç düşünmedim.
Odtü endüstrinin ders programı biraz eski geliyor bana. Bilkentin 10-12 sene önce (duyduğum kadarıyla) takip ettiği programa benziyor. Onun dışında pek bir yorum yapamayacağım odtü endüstriye çok hakim olmadığım için. Mutlu olup güzel ortalama yapabildiğin okul olması yeter bunlar arasında. Beni odtünün ruhu da çok çekmiyor.
IE de veriyle çok içli dışlı bir bölüm. Uğraşan da arkadaşlarım ve mezunlar var. Forecasting olsun simulation olsun pricing optimization olsun veri bilimine zaten yakın alanlar. En çok istatistik gören bölüm bilkentte ie. Veri biliminin en büyük bileşenlerin de biri de bu. Ayrıca Python, SQL, R öğrenme şansın da var. Bunların üstüne cs’ten ilgini çeken dersler de alabilirsin. IE’de sanılandan daha çok kodlama var. Linear programming gibi kendine has mantığı olan tarafları da var. Yazılım, matematik, ve yöneylem araştırması gibi 3 kolun birleştiği yer olarak bakmak lazım ie’ye.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
sınava hazırlanan herkese kolaylıklar diliyorum. 4 ay sonra mezun olacağım bilkent ie’den. Merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
hocam kaç sıralama yapmıştınız zamanında
Naptın
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
3k.
Bugün proje fuarı var. Ne yapıyor bu endüstri mühendisleri diyenler inceleyebilir.
Geçmiş olsun, merak ettiklerinizi sorabilirsiniz
Hocam Bilkent ile bağlı kalmamakla birlikte diğer üniversiteler için Endüstri Mühendisliği ilgi alanı olan birisi için yazılabilir mi? İş,olanaklar vs.
Diğer üniversiteler diyince skala çok geniş oluyor. Bilkent koç boğaziçi skalasındaki okullarda hem akademik olarak hem de sektörel olarak onu çok açık. Çalışana maaşlar kötü değil. Uzaktan çalışmak kolay.
Ben tekrar sınava girsem muhtemelen başka bir bölüm yazmazdım yine.
Hocam ben de birkaç soru sormak isterim. Şu anki durumunuz nedir? Çalışma hayatınızda mısınız? Yoksa master düşünüyor musunuz? Teşekkürler.
Akademik kariyer düşünmüyorum. Mba planım var ileride. Yönetim danışmanlığı yapacağım. Tatil sonu çalışmaya başlıyorum ama teklifi mezun olmadan 5 ay önce aldım.
Hocam merhaba tıp 2.sınıf öğrencisiyim bırakıp mühendisliğe geçiş yapmayı düşünüyorum.Mühendislikler arasında makinayı ve ee yi özel ilgim olmadıgı için eledim bilgisayar mühendisliğinin günde 7-8(duruma göre daha da artabilir) pc başında olma zorundalığı beni biraz uzaklaştırdı.Kodlamaya karşı da nötr sayılırım ne çok bayılıyorum ne de nefret ediyorum.Geriye de endüstri mühendisliği kaldı benim için bu noktada kafamda şöyle soru işaretleri var kişilik olarak içe dönük bir yapım var ek olarak çekingen biri olarak nitelendirebilirim kendimi.Bu özelliklerim ie için red flag teşkil ediyor sanırım hocam bu konu için ne dersiniz.Son olarak da bölüm değiştirirsem üni olarak odtü oluyor hazırlıgı geçemem bu yüzden mezuniyet yaşım 26'yı bulacak bu durum iş hayatında bana dezavantaj yaratır mı ? Şimdiden teşekkür ederim
-
Hazırlıktan başlayayım. Fazla dürüst olacağım. İngilizce bilmemek yarım insan olmak artık. Kültürel olarak çok önemli. Kişisel gelişimin çok önemli bir parçası bence. Hazırlık okumak o sebeple iyi olacaktır. yaşa takılma ben de 24 yaşında mezun oldum. Bir şey kaybettiğimi düşünmüyorum.
ikinci kısma gelirsek, üniversite boyunca tüm derslerime bilgisayardan çalıştım. Tüm ödevlerim neredeyse bilgisayardandı. Projelerin tamamı bilgisayardan. En kötü rapor için bilgisayar başında oturuyorsun. Endüstri mühendisi olarak da çalışırken tüm hayatını neredeyse bilgisayar başında geçireceksin. Kodlama endüstri mühendisinin en önemli silahıdır. Uygulama yazmana gerek yok ama script yazabilmen gerekiyor. Ben bitirme projemi ML üstüne yaptım (Python). Akademik bir çalışmaya katıldım. Matlab’dan kod yazdım. SQL projesi yaptım. Excel VBA öğrendim vs. Endüstride linear programming dediğimiz bir olay var ve bölümün önemli bir kısmında kullanılıyor. O da kodlama doğrudan. Bilgisayar kadar kod yazmıyor olabiliriz ama gün sonunda biz de bir hayli kod yazıyoruz. Endüstriyi işletme gibi düşünmemek lazım. Yaptığımız işlere örnek olması için bilkent ie bitirme fuarlarını izlemeni öneririm.
Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüyoutube
00:00:00 Hazırlık 00:04:45 Açılış Konuşmaları 00:16:50 Türk Patent Projesi 00:22:53 Invent Analytics Projesi 00:29:10 Arçelik Buzdolabı Projesi 00:34:20 Norm Fasteners Projesi 00:40:10 Jüri Tanıtımı 00:45:40 Eti Projesi 00:51:55 Arçelik Kurutma Makinesi Projesi 00:58:00 Demir Export Projesi 1:04:00 UNDP Projesi 1:10:05 Ara 2:05:16 Ödül Törenihttps://www.youtube.com/watch?v=86uWriDRODw&feature=youtu.be
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
İçe dönük olmak hayatın her yerinde dezavantaj yaratabilir. Profesyonel hayatta biraz dişini sıkman gerekebilir kendine fırsatlar yaratmak için. Kişisel ilişkiler her zaman çok önemli. Başarılı olmak için tamamen dışa dönük olmana gerek yok.
hocam itü endüstri mezunu birisinin linkedin profilini inceledim şuan yazılımcı olarak çalışıyor mezunlarda genel durum nedir nasıl bir kariyer sürüyorlar sizin çevrenizdeki kişiler ve siz.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X