Şimdi Ara

Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
611
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Eski sistemim:
    Anakart - ASRock FM2A55M-DGS
    İşlemci - AMD APU A8-5600K with Radeon HD Graphics 3.6 Ghz
    Ekran Kartı - AMD Radeon HD7560D (Tümleşik fakat ekran kartı ile ya da işlemciyle bunu çözemedim sistem APU olduğu için)
    Ram - Kingston 4x4 8GB DDR3 Dual RAM
    PSU - 350W

Yeni sistemim:
    Anakart - ASRock FM2A55M-DGS
    İşlemci - AMD APU A8-5600K with Radeon HD Graphics 3.6 Ghz
    Ekran Kartı - Sapphire AMD Radeon HD6870 (Yeniledim)
    Ram - Kingston 4x4 8GB DDR3 Dual RAM
    PSU - 500W (Yeniledim)

Gördüğünüz üzere ekran kartı ile psu mu yeniledim. Fakat yenilemeden sonra bilgisayarım aşırı derece ısınmaya başladı yani çok bağırmaya başladı. Bilgisayarımın tozunu aldım fayda etmedi, işlemci termal macununu yeniledim gene fayda etmedi, kabloları bir güzel toparladım fayda etmedi en sonunda 2 adet kasanın kapağına fan ekledim bu fanlar içerideki sıcağı dışarı atacak şekilde bu da fayda etmedi... İşlemci sistem boştayken 50 - 55 derece arası oynarken yük altında 60 dereceyi vuruyor 60 dan sonrasını zorlamıyorum ama zorlasam artacak gibi... Ekran kartı ise sistem boştayken 40-45 arası oynuyorken yük altında 50-60 ı vuruyor daha fazla zorlamıyorum işlemcide olduğu gibi... Anakart ise 38-45 arası oynuyor gibi. Bu sıcaklıklar normal mi ? Çünkü bilgisayar bağırdığı zaman bir şey olacak diye korkuyorum. İdeal bilgisayar sıcaklıklarını söylerseniz çok memnun olurum (anakart dahil). Okuduğunuz için teşekkür ederim.

İyi forumlar.

• Şimdik hocam neden A8 aldın FX alsaydın ve bir işlemci fanı ohh miss ama genelde iyi sistem birde 3 sene önceki ekran kartı almışsın 7850 alsaydın keşke neyse kaliteli bir işlemci fanı al derim tek bende AMD ciyim benzese çok az ısınmalar var olur boyle İyi forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Theultimateforce -- 26 Haziran 2014; 21:30:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sistemi ağabeyim toplamıştı 1 buçuk seneyi geçti sanırım sistemi toplayalı, ders çalışmam için toplamıştı ben bilişim bölümü okuyorum gayet de işimi gören memnun olduğum bir sistemdi ama yaz tatiline girince ben de ekran kartı ile psu almayı düşündüm çünkü sistemimin bence tek eksiği güç kaynağı ve ekran kartıydı ve para biriktirerek gücümün yettiği kadar yani 6870 aldım :) memnunum sistemden performans konusunda hiç bir sıkıntı yok fakat işte dediğim gibi ısınma konusunda bir problem var :) fan ne kadara mal olur bana ? yani ne özelliklerde bir fan almalıyım biraz daha açabilirmisin ?
    İyi forumlar :)
  • Kardeş power supply kaldırmıyor olabilir şöyle kaliteli bir markadan 450-600W arası bir power supply al ısınma sorunu ortadan kalkar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi okyanus1987 -- 27 Haziran 2014; 1:37:33 >
  • supply kaliteli ya gerek ağırlık gerek de tanıdığım bir bilgisayarcıdan aldığım için bunu rahatça söyleyebilirim.
  • daha demin tera online oynayayım dedim arkadaşlar işlemci 68 ekran kartı 65 :D ya anlamadığım macun sıkmadan öncede böyleydi macun ve toz aldıktan sonra da böyle neden yaaa neden !! önceleri hiç ısınma sıkıntısı yoktu :( yan kasaya 2 tane fan takmıştım arkadaşlar o fanlardan dolayı bir sıkıntı olabilirmi sizce ?
  • dostum öncelikle psu nun marka ve modelini yazarmısın eğer gerçekten dedin gibiyse gerçek 500w ise o sisteme yeter.
    işlemci fanı ve kasa içi hava dolaşımını yapacak fanların varmı oda önemli sen bütçe verirsen işlemci fanı konusunda yardımcı oluruz
    o bahsettiğin sıcaklıklar ekran kartı için çok surun değil ama işlemci için sorun olabilir.
    ayrıca harici ekran kartı aldıysan daili ekran kartını viostan kapatmayı dene normalde anakart bunu kendisi yapar ama sen yinide grafik kartı seçeneğini pcı e olarak ayarla
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • hocam yaptığım araştırmaya göre şu anki kurulu sistemini anakart kaldırmıyor.. anakartın en çok 100 watt işlemci destekliyor ve işlemcin 100 watt fakat AsRock sitesindeki işlemci uyumluluk listesinde yok.. ramların frekansını yazmamışsın tam kodlarını verirsen onada bakarım.. daha önceleri ekran kartı olarak o/b kullandığın için sıkıntı olmamıştır ancak HD 6870 takınca baya bir enerji gereksinimi doğmuştur.. ekran kartının sitesinde tavsiye edilen psu 500 watt olarak yazılmış.. eğer imkanın varsa deneme amaçlı olarak 2 şey yapabilirsin.. ya güçlü bir psu ile test edeceksin.. yada daha az enerji harcayan bir ekran kartıyla sistemi deneyeceksin.. aklma gelenler bunlar.. kolay gelsin..
  • PSU;
    Marka - High Power
    Model - HPE-500-A12SP (500W) kutusunda bunlar yazıyordu.

Anakart konusunda daha önceki sistem için yeterliydi sanırım dediğim gibi abim toplamıştı eski sistemimi ancak ben upgrade yapmak istedim yanlış mı yaptım acaba bütçem kısıtlı hatta yok diyebiliriz. Fan için 20-30TL bir şeyler varmıdır acaba ?

işlemci neden 3.7Ghz arkadaşlar ? çünkü 3.6 Ghz yazıyor kutusunda falan bir sıkıntı mı var acaba ? Ramlerimi nasıl 1600 de çalıştırabilirim bide ? anladığım kadarıyla 1333 de calısıyor 1600 yapsam cok bir performans artışı alırmıyım ?

Teşekkürler okuduğunuz ve yardım ettiğiniz için.
    İyi forumlar.

Resim koymak istedim dilerseniz bakabilirsiniz şimdi ben bios ayarlarını nasıl yapacağım ? ramlerim 1600 yada 1800 hatırlamıyorum o civar Mhz destekliyor ama 1300 de şu an sanırım. işlemcimde 3.6 ama cpu z de 1.3 den 3.7 ye sapıtıyor kafasına göre oynuyor :S
     Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı. Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı.
     Bilgisayarımı upgrade yaptıktan sonra ısınmaya başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AsilTürk -- 27 Haziran 2014; 10:50:15 >

• Bu soyledigin psu cok kaliteli degil egerki imkanin varsa daha kaliteli ve600w bir psuya gecmeni oneririm. Ayrica ekran kartinin en son driverlarini yukle.
  • nasıl kalitesiz ya :S değiştirme imkanım yok bütün kış harçlıklarımı biriktirerek upgrade yaptım pc mi :S yanlışınız olmasın ? tanıdığım bir bilgisayarcıdan aldım çünkü...

anakartımın sitesihttp://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A55M-DGS/?cat=Specifications yanlışlık olmasın ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AsilTürk -- 27 Haziran 2014; 9:24:20 >
  • [simage][/simage]tekrar selam.. alttaki tabloyu incelediğimizde cihazınızın 457 watt ihtiyacı olduğunu görüyoruz.. kullandığınız psu her ne kadar 500 watt yazsada üzerinde yazan amper değerleri x volt = şeklinde hesapladığımızda bana göre düşük kalıyor.. mesela üzerinde yazan +12v 21A ( 12x21=252 watt) yada 12v 18A ( 12x18=216 watt ) bana bu marka için pek gerçekci gelmiyor malesef.. aşağıda paylaşacağım yazıyı okursanız daha iyi anlarsınız sanırım..

'''''Günümüzde Ekran kartları – İşlemciler ve Anakartlar 12V kanalından gelen akımı kullanıyorlar. Diğer kanallar artık pek kullanılmıyor diyebilirim , bizim için önemli olan bu kanal.

12V kanalı , 20-30-35 Gibi amper degerleri veriyor ve buda kısaca ' A ' ile gösteriliyor. Bunun sonucunda ise bize Watt olarak dönüyor. ( Amper değeri X 12 ). Bilgisayar kullanıcıları için gerekli degeri , esas burası belirliyor diyebiliriz sanırım.

( Bizim için önemli olmadıgına inandıgımdan dolayı ve konu uzamasın diye diger kanallara girmiyorum. +3.3V ve +5V gibi )

Psu Üreticileri , Tek 12V kanalı yada 1den fazla 12V kanalı ile donatabiliyorlar Psu larını.
    Çift 12V kanalının olması , Ekran kartı ve işlemci ayrıldıgı için , daha rahat akım verebilmek ve stabilite saglamak. Çok kanaldan ziyade , Bizim için önemli olan , 12V den kaç Amper verebildigi.

Buraya dikkat etmek gerekiyor : Psu üreticileri , kullanılmayan kanallara gereginden çok daha fazla Amper verip , Psu nun toplam verdigi gücü çok yükseltebiliyorlar. Yani normalde 550W lık bir Psu yu , 600-650W gösterebiliyorlar. Ama 550W lık bir güç kaynagının 12V deki aynı akım gücüne sahip.

Önemli : Alacagımız Psu nun 12V kanallarından kombine verebildigi güç , Psu nun toplam gücünün Minimum %70 i kadar olmalı.

Yani ; 500W lık bir Psu , 12V kanalından Minimum 350W (29A-30A) verebilmeli.
    Bu deger Psumuzun hem bize daha verimli olmasını , hemde psu nun içinde kullanılan komponentlerin kalitesinin artmasını , dogal olrak fityatınında yükselmesini saglıyor.

Örnek :

XXX 500W Psu 12V kanalından toplam 23A ( 276W ) verebiliyor. Bu Psu Toplam değerin neredeyse %55 ini saglayabilmiş.
    XXX 500W Psu 12V kanalından toplam 33A ( 396W ) verebiliyor. Bu Psu toplam degerin
    Neredeyse %80 ini saglayabilmiş.

Fiyatlar ve kalite değişsede , bizim ve bileşenlerimzin güvenligi ön planda olmalı.
    Sistemimiz için F/P psu lar almalı , verim seviyesi yüksek 12V kanalları güçlü psular almalıyız. Yoksa 600W diye aldıgımız bir psu , 500W psudan çok daha kalitesiz çıkıp , sistemi oldukça büyük riske sokabilir yada yetersiz gelebilir.

Sistemimiz için Ne gibi bir güç kaynagı uygun ?

İ7 965 @ 3.7 + 3x2Gb ram + 2 HDD + X58 Board lu bir sistemde , HD5970 ve Fermiler İçin Psu degerlendirmesi yapalım.

Bu tür bir sistem için - 12V den kombine 40A – 45A ( 480W – 540W ) stabil güç verebilen , toplamda 600W – 650W lık bir güç kaynagının yeterli olacagını söylemek yeterli sanırım. Elinde böyle bir güç kaynagı olan arkadaş HD5970 alıp kullanabilir ,
    Ama beklenemedik olay , Kartların oc olunca tam birer güç canavarına dönüşmeleri.

Oc den hoşlanan yada büyük bütçe ile baştan sistem toplayan birisiyseniz , Kaliteli bir markanın , 12V den 50A ( 600W ) ve üzeri güç verebilen , Toplamda 750-850W verebilen bir güç kaynagı almak , sisteme bu kadar yatırım yapmış birisi için en mantıklısı olacaktır.

Not : Psu üzerinde yazan 12V çıkışları toplanarak elde edilen Amper degerini her psu dogru vermez.Bu test ile sabittir. Almadan önce testini araştırmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
    Not : CF – SLI durumlarında , kartlar çok daha fazla güç çekecegi için 12V kanalı oldukça güçlü olmalı. 2 yada 4 kanal idealdir.
    Not : Tanınmış marka diye hemen almak yanlıştır.Her markanın verimi düşük ve yüksek serileri vardır.

BURAYA RESİM YÜKLEYEMEDİĞİM İÇİN LİNK VEREBİLİYORUM SADECE...

http://i60.tinypic.com/sea7vm.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiker73 -- 27 Haziran 2014; 15:40:39 >

• selam. psu konusunda pek bilgili olmadığım için soruyorum. yani ısınma sorunu psu dan dolayımı psu değiştirirsek ısınma sorunu çözülürmü yani ? eğer öyle ise 100-150 TL arası benim sistemime önerebileceğiniz bir psu var mıdır ? yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
    iyi forumlar.
  • Psuda sorun yok hocam.Gayet güzel ve kaliteli bir psu.Fakat olmuşken 600 watt olsaydı kimse hayır demezdi.Tabi bütçe meselesi.Benim böyle dediğime bakmayın.Sistemim imzamda yazıyor zaten.Eskiden gtx 660 yerine hd 7870 vardı.Psu 500 watt zaten.Yaklaşık sizinkiyle aynı.Hiç sorun yok bende
    Bana kalırsa kasanız çok kötü.O kasada sadece işlemci takılı olsa kasa fanı ısıyı dışarı anca atar zaten.Birde böyle güçlü bir ekran kartı takmışsınız.Doğal olarak ısınır.Bende de tek 120 mm fanlı kasa var.Neredeyse yan kapağı hep açık.Çünkü ısı içeriden çıkamıyor kapağı kapatınca

Olması gereken sıcaklıklar nedir demişsiniz ama bunun tam olarak bir standardı yok.Benim sistemin bf3 multiden çıktıktan sonraki değerlerini söyleyeyim.

Anakart en sıcak noktası 70 derece
    CPU 60 derece
    Ekran kartı 62 derece
    HDD 46 derece

Mesela anakart 80 ,işlemci 68 ve ekran kartı 80 dereceye kadar çıkabilir.Daha sonrası riskli bölge Tavsiyem fanları son hızına alın.Kasanın yan kapağını açın

• psu da sıkıntı olmadığını düşünüyordum ben de zaten çünkü dediğim gibi güvendiğim birinden aldım. kasayı değiştirmeyi ben zaten düşünüyordum yani daha ferah bir kasa ısınma sorununu çözer diyorsunuz ? sizce fanlarım yeterlimidir ? kasanın yan kapağına taktığım fanlar bir etki gösterir mi yoksa o fanlar gereksiz mi ? ilginiz için teşekkürler. iyi forumlar.
  • daha güçlü bir fan aldım ve bios dan işlemci voltajını düşürdüm sistem boşta 45 oyun oynarken 60 lara çıkıyor arkadaşlar idare ediyorum sizce bir sıkıntı var mı ? olmazsa anakart ve işlemcimi satıp intel sistem toplamayı düşünüyorum arkadaşlar yardımcı olabilirmisiniz bütçem kısıtlı... Tera online ve dota2 oynuyorum bu oyunlarda bir sıkıntı yaşamayım yeter.
    İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AsilTürk -- 28 Haziran 2014; 16:10:33 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.