Şimdi Ara

Bilgisayarım Aşırı Isınıp Kapanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Dostlar


    Birkaç ün önce temizlemek için bilgisayarımı açtım. Bilgisayardaki tozu, soğutucuyu ve fanını temizledim termal macunu yenileyip bilgisayarı geri topladım.


    Normalde bilgisayarım açma tuşuna ilk bastıktan sonra Windows açılana kadar son hızda çalışır, sonrasında durur ve işlemci yüküne göre hızlanırdı.


    Temizlikten sonra bilgisayarı ilk açtığımda bilgisayarın fanı açılış sonrasında susmadı. Fan hariç her şey normal seyretti açılış esnasında. Masaüstündeyken ve boştayken normalde sesini duyurmazdı ama artık kayda değer bir hızda çalışıyor.


    Sorun sadece bu olsa iyi, yaklaşık 10 dakika açık kaldıktan sonra kendini kapattı ve açılışta işlemci ısısı yükseldi diye uyarı verdi (90 derece). Tamam dedim olabilir termal macunu yanlış sürmüşümdür dedim, açtım baktım yanlış sürmemişim çipin her yerine eşit ve yeterince dağılmış. Anakartı ve işlemciyi kontrol ettim fiziksel bir hasar görünmüyordu.eski macunu temizleyip aynı şekilde yenisini sürdüm ve bilgisayarı geri topladım. Bunu üç defa yaptım üçünde de yüksek ısıdan dolayı 10 dakika içinde kendini kapattı.


    Bilgisayar çalışırken fandan gelen ısıyı kontrol ettim fan çok hızlı çalışmasına rağmen üflediği hava gayet serindi.

    Görev yöneticisini açtım bilgisayar arka planda bir şeyle uğraşmıyor tamamen boşta.

    CoreTemp uygulamasıyla işlemcinin ısısını kontrol ettim, boştayken 50 dereceyi geçmiyor ve kapanırken de 50 derecenin altındayken kapanıyor.


    Şu anda bilgisayar 10 dakikadan fazla kullanılamaz halde ve sizden yardım istediğim konu da şu dostlar;


    Bir bilgisayar aşırı ısınmadığı halde kendini kapatıp, açılırken de “Ben az önce aşırı ısındığım için kapandım” der?


    HP G62 Notebook PC

    Intel Core i5 CPU M460

    Bios Version F.48

    Win10








  • Soğutucuyu sökerken anakartın üstündeki bağlantılardan yanlışlıkla söktüğünüz veya temassızlığa sebebiyet veren bir soket vs olabilir mi acaba hocam?

  • Hayır hiç zannetmiyorum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • *GÜNCELLEME*

    İşlemci ısınmadığı halde bilgisayarın kapanması hiç mantıklı gelmedi. Eğer bir arıza olsaydı işlemci hiç çalışmazdı diye duymuştum ve belki de sorun ekran kartındadır diye düşündüm.


    GPUz uygulamasıyla onboard ve harici ekran kartının değerlerine baktım. İşlemciye aynı soketten çalışan Intel ekran kartının değerleri gayet normaldi, işlemci gibi o da serin çalışıyordu ama harici AMD ekran kartına baktığımda saçma sapan değerler çıktı.


    Sürekli çekirdek sıcaklığı 32000 derece işlem yükü %100 görünüyordu. ekran kartının bozulmuş olabileceğinden şüphelendim ve bilgisayarı yeniden başlatıp aygıt yöneticisinden devre dışı bıraktım, eğer bozulduysa onboard ekran kartıyla kullanmaya devam ederim diye.


    İşe yaramadı bilgisayar gene kapanıyordu umudu kesmiştim artık en son dün son bir kez bir daha bakayım dedim tekrar açtım soğutucuyu çıkardığımda bir şey fark ettim soğutucun ekran kartına temas eden kısmında termal ped kullanılması gerektiğini belirten bir şekil vardı ama ben her denememde termal macun kullanmıştım bu sefer de termal ped kullanayım dedim termel pedi yerine yerleştirdikten sonra bilgisayarı geri topladım.


    Sonuç ise şu anda bu yazıyı bilgisayarımdan yazıyorum :D

    sorun benim dikkatsizliğimden kaynaklanmış demekki veya termal ped ile macunun bir fark yaratacağını düşünmemiştim. şu an bilgisayarım kapanmıyor ama hala oldukça sesli çalışıyor bunun sebebi ise zannediyorum ki termal pedin daha önce kullanılmış olması ve havanın sıcaklığı olabilir. Yukarıda bahsettiğim saçma sapan değerler hala değişmedi sanırım uygulama ekran kartını doğru okuyamıyor.


    Umarım bu konu benimkine benzer bir sorun yaşayan insanlara yardımcı olur. Termal ped ile macunun farkının önemini öğrenmiş olduk demek ki ikisinin de kullanım alanları farklıymış.


    İşlemi ve ekran kartı bilgilerini doğru görüntüleyebileceğim ve stress testi yapabileceğim uygulama önerilerinizi bekliyorum.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.