Şimdi Ara

Bilgisayar ve Yazilim Muhendislikleri Hakkinda Bilginiz ve Fikriniz nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
996
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Turkiyede cok sacma bir dusunce var bu devirde herkes bilgisayardan anliyor gibi. Bir kere bu cok sacma bir kani. Orneklerle vereyim. Turkiyede matematikten cok iyi anlayan binlerce kisi var ogretmeninden tut binlerce ogrencisine kadar. Ama bir matematik muhendisiolan bir kisinin bilgisi ve isleviyle kiyaslayamazsin gibi ya da tekniker ve ya internetten okudugu bilgilerle yazilim yapan bilmem kac kisi var gibi. Bu konuda da bir hemsire basit hekimlik bilgileri bilir ya da elektrik teknikeri belirli bir bilgiye sahiptir ama doktor ve muhendis bunlardan cok cok daha fazla ve en onemli bilgilere sahiptir. Ayni konu bilgisayar ve yazilim icin de gecerli. Mesala internetten calisarak program yazma ogrenilir ama bu adam sadece yazar. Ileri duzey birsey yazamaz ya da yazdiginin performans teknik destekaciklarin duzeltilmesi vs konusunda bir muhendisle yarisamaz. Bilmem yaniliyor muyum?
    Ayrica gelecegin meslegi kesinlikle her alanda lazim olan isler yapiliyor. Eleman ihtiyaci da cok fazla. Okuyan ya da bilgisi olanlar yanlislarimi belirtebilir ya da ek bilgide bulunsun lutfen.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bahçeşehir yazılım tanıtım masasındaydım bugün anlatan arkadaşlar güzel anlatıyor, baya farkı varmış bilgisayar müh.'den

öncelikle fizik sevmiyorsan yazılım
  • Şu an piyasada lise mezunu ya da bilgisayar programcısı olup çok yüksek maaşlara çalışan insanlar da var, bilgisayar mühendisliğini bitirip basit bir web sayfası için kod yazamayan insanlar da var.
    Yazılımcılık mühendislik bilgisinden ziyade ilgi,merak ve sabır isteyen bir meslek.Yazılım işinde, bir inşaat mühendisliği ya da elektrik mühendisliğinde olduğu gibi imza sorunu olmadığı için örneğin iyi java bilen eleman aranıyor diyelim bu eleman mühendismiş, programcıymış,fizikçiymiş ya da lise mezunuymuş çok önemli değil.Bugün bilgeadam vs. gibi kurslarda programlama dillerini öğrenip piyasada çalışan ve iyi maaşlar alan meslek dışı çok insan var.
    Bunları yazmamın amacı tercih yapacakları bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinden soğutmak değil.Yazılım işinde çalışmak isteyen arkadaşların üniversite eğitiminden ziyade kendilerini çok iyi geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
    Bu durum aslında tüm diğer mühendislik dalları için de geçerli ama bence bilgisayar mühendisliği için kişisel gayret, sabır , ilgi ve çalışmanın diğerlerine nazaran daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.
    Tercih yapacak tüm arkadaşlara şimdiden bol şans ve başarılar dilliyorum....

• quote:

Orijinalden alıntı: ali75

Şu an piyasada lise mezunu ya da bilgisayar programcısı olup çok yüksek maaşlara çalışan insanlar da var, bilgisayar mühendisliğini bitirip basit bir web sayfası için kod yazamayan insanlar da var.
    Yazılımcılık mühendislik bilgisinden ziyade ilgi,merak ve sabır isteyen bir meslek.Yazılım işinde, bir inşaat mühendisliği ya da elektrik mühendisliğinde olduğu gibi imza sorunu olmadığı için örneğin iyi java bilen eleman aranıyor diyelim bu eleman mühendismiş, programcıymış,fizikçiymiş ya da lise mezunuymuş çok önemli değil.Bugün bilgeadam vs. gibi kurslarda programlama dillerini öğrenip piyasada çalışan ve iyi maaşlar alan meslek dışı çok insan var.
    Bunları yazmamın amacı tercih yapacakları bilgisayar ve yazılım mühendisliklerinden soğutmak değil.Yazılım işinde çalışmak isteyen arkadaşların üniversite eğitiminden ziyade kendilerini çok iyi geliştirmeleri gerektiğini düşünüyorum.
    Bu durum aslında tüm diğer mühendislik dalları için de geçerli ama bence bilgisayar mühendisliği için kişisel gayret, sabır , ilgi ve çalışmanın diğerlerine nazaran daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.
    Tercih yapacak tüm arkadaşlara şimdiden bol şans ve başarılar dilliyorum....

O senin dedigin adamlar ogrendigim kadariyla eleman sikintisindan dolayi yuksek maaslar aliyor iste. Yazilan programlar cok siradan ama para ediyor mu? Mecbur ediyor. Ayrica bu isi yapan tanidigim var adam cok iyi para kazaniyor. Yontem de gerekli olan bir yazilimi (kurum icin falan) henuz kimse yazmadigi icin kendince yazip zaten alternatif yok adamin da isine yariyor mecbur aliyir yazilimi. Bi muhendis bunu yapabilecegi gibizaten olan bir yazilimin cok daha gelismisini yapip diger elemanin yazilimini islevsiz kilabiliyor. Ayrica internettenyazmayi ogrense bile o adamin natematigi zayif oluyor kim ne derse desin. Ciddi bir yazilim yaznaya kalksa caresiz kalir. Tab bunun yaninda herbolumde oldugu gibi bilg. Muh.de de sirfsinifi gecmek icin not adan adam isterse dunyanin en iyi unisinde okusun issiz kalir. Ise girerken adam sorcak hangi yazilim diline hakimsin? Cevap veremezsen zaten almicak istedigin diploma olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: EfeAYDIN

Turkiyede cok sacma bir dusunce var bu devirde herkes bilgisayardan anliyor gibi. Bir kere bu cok sacma bir kani. Orneklerle vereyim. Turkiyede matematikten cok iyi anlayan binlerce kisi var ogretmeninden tut binlerce ogrencisine kadar. Ama bir matematik muhendisiolan bir kisinin bilgisi ve isleviyle kiyaslayamazsin gibi ya da tekniker ve ya internetten okudugu bilgilerle yazilim yapan bilmem kac kisi var gibi. Bu konuda da bir hemsire basit hekimlik bilgileri bilir ya da elektrik teknikeri belirli bir bilgiye sahiptir ama doktor ve muhendis bunlardan cok cok daha fazla ve en onemli bilgilere sahiptir. Ayni konu bilgisayar ve yazilim icin de gecerli. Mesala internetten calisarak program yazma ogrenilir ama bu adam sadece yazar. Ileri duzey birsey yazamaz ya da yazdiginin performans teknik destekaciklarin duzeltilmesi vs konusunda bir muhendisle yarisamaz. Bilmem yaniliyor muyum?
    Ayrica gelecegin meslegi kesinlikle her alanda lazim olan isler yapiliyor. Eleman ihtiyaci da cok fazla. Okuyan ya da bilgisi olanlar yanlislarimi belirtebilir ya da ek bilgide bulunsun lutfen.

Birisi üniversiteye gitmeden bu işi yaparak para kazanıyor. Diğeri işin okulunu bitirip para kazanıyor.
    Birisi okulda öğretilenlerle bi yerlere gelirken diğeri kendi zekası ile bir şeyler öğrenip bi yerlere geliyor ki bu da küçümsenecek bir şey değil. Bu yüzden Yazılım okumamasına rağmen piyasada Yazılım'cı olarak çalışan insanlara hakettiği saygıyı biraz göstermek gerekir. ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: ugurayalp

quote:

Turkiyede cok sacma bir dusunce var bu devirde herkes bilgisayardan anliyor gibi. Bir kere bu cok sacma bir kani. Orneklerle vereyim. Turkiyede matematikten cok iyi anlayan binlerce kisi var ogretmeninden tut binlerce ogrencisine kadar. Ama bir matematik muhendisiolan bir kisinin bilgisi ve isleviyle kiyaslayamazsin gibi ya da tekniker ve ya internetten okudugu bilgilerle yazilim yapan bilmem kac kisi var gibi. Bu konuda da bir hemsire basit hekimlik bilgileri bilir ya da elektrik teknikeri belirli bir bilgiye sahiptir ama doktor ve muhendis bunlardan cok cok daha fazla ve en onemli bilgilere sahiptir. Ayni konu bilgisayar ve yazilim icin de gecerli. Mesala internetten calisarak program yazma ogrenilir ama bu adam sadece yazar. Ileri duzey birsey yazamaz ya da yazdiginin performans teknik destekaciklarin duzeltilmesi vs konusunda bir muhendisle yarisamaz. Bilmem yaniliyor muyum?

Birisi üniversiteye gitmeden bu işi yaparak para kazanıyor. Diğeri işin okulunu bitirip para kazanıyor.
    Birisi okulda öğretilenlerle bi yerlere gelirken diğeri kendi zekası ile bir şeyler öğrenip bi yerlere geliyor ki bu da küçümsenecek bir şey değil. Bu yüzden Yazılım okumamasına rağmen piyasada Yazılım'cı olarak çalışan insanlara hakettiği saygıyı biraz göstermek gerekir. ;)

O öyle olmuyo işte. Türkiye'de bu işler , şimdilik , böyle olsa da ileride o üniversite okumayan, temel bilimlerden nasibini almamış, matematik bilgisi ve yeteneği olmayan birinin hiç bir değeri kalmayacak. Gidip orda burda .Net öğrenip kendine yazılımcı diyen insanların zaten hiç bir zaman değeri olmayacak onu da belirteyim =)

• quote:

Orijinalden alıntı: caut

quote:

quote:

O öyle olmuyo işte. Türkiye'de bu işler , şimdilik , böyle olsa da ileride o üniversite okumayan, temel bilimlerden nasibini almamış, matematik bilgisi ve yeteneği olmayan birinin hiç bir değeri kalmayacak. Gidip orda burda .Net öğrenip kendine yazılımcı diyen insanların zaten hiç bir zaman değeri olmayacak onu da belirteyim =)

Peki gerçekten bu işten para kazanmak isteyen birisi sence BilgeAdam'a gidip sertifika alarak çalışamaz mı? ;)

• Merhaba
    Bende yillarca yazilim ve web tasarimla hobi olarak ugrastim. Sonrasinda home ofis olarak birkac firmayla calistim. Alakasiz bir lise mezunuydum. halada oyleyim. deneyimlerimi paylasmak istedim. o zamana kada hep hayalim bilgisayar muhendisi olmakti. Ancak ulkemizde gordumki bu cok fazla. Sebebine gelince genel olarak ufak firmalarda is imkani var. Oralarin bakis acisida ben en fazla isimi en az paraya nasil kime yaptirip en fazla.kari elde ederim.zihniyetiyle hareket.ediliyor. Iki yil ugrastim bu surecte tiksindim bu isten insanlarla ugrasmaktan. Cunku insanimiz hala teknolojik gelismeler yazilim vs alanindan cok uzak ve ya senden imkansizi istiyorlar yada ne istediklerini kendileride bilmiyorlar. Bu iste tek kazanc yolu iyi bir diploma yurtdisinda master ve kuvvetli bir cevre ile ancak buyuk firmalara girilirse ekmek var onun disinda kimse hayal kurmasin bosuna. Piyasada bir suru diplomasiz bu isi asgari ucrete yapan kisi var ve onlar varkende orta olcekli firma senin diploman var diye sana para vermez. Zihniyet dedigim gibi en az paraya en cok isi kime yaptirirm. Bu zihniyet oldugu surece okul bitirmek ise yaramaz. Ha ben memurum ama ilgim oldugundan ve icimde uhte kaldigindan bu sene sinava girdim ve bilg. muhendisligi yazacagim. Acik ogretimden kamu yonetimi mezunu diyecegime bilgisayar mubendisligi mezunuyum derim en azindan. Ama ulkemizin bu sektorde durumu maalesef boyle. zihniyetler degismedikce bu ülkede bu is ek is olmaktan öteye gecemez. (Yurtdisi yuksek lisans ve katmerli bir dayi amca olmadigi surece )

• Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz ya Türkiyede yazılım sektöründe diplomaya bakan hiçbir özel yazılım firması yok.Siz iş görüşmenize gittiğinizde üniversite sadece CV nizde de kalır kimse sizin diplamanız var diye işe almaz,sizin onlara nekadar kazandırabileceğinize işlerini nasıl kolaylaştıracağınıza bakarlar.Üniversite okumuş yada okumamaışsınız pek fazla ilgilenmezler üniversite kendinizi daha iyi geliştirmek için imkan sağlar okadar.(bknz. Pika Yazilim internet Tek. firmasının kurucusuyum 2 kişi çalıştırdım birçok firmaya ve şahsa freelance proje geliştirdim orada arkadaşın birisi .net biliyorum diye yazılımcı olunmaz filan demiş evet .net platformundan başka bir platforma geçmedim ve çok iyide paralar kazandım daha liseyi bu yıl bitiridim hedefimda yazılım müh. diplaması için filan diyedeğil çünkü yurt dışına gitmem için en iyi fırsatı üniversiteverecektir diye düşündüğümden.)

• Arkadaşlara katılıyorum. Hatta bence BilgeAdam'dan aldığın sertifika senin Yazılım Mühendisliğinden aldığın diplomadan daha geçerli. ;)

• Yazılım mühendisliği oku üstüne Cisco sertifikaları al sırtın yere gelmez
  • bilgisayar sistemleri mühendisliği
  • quote:

eleman arayan sitelere gir bak orada yazılım firmalarından kaç tanesi diploma sahibi istiyor ? Her ilanda şu cümlelere rastlarım . Şu şu dilleri bilen askerliğini tamamlamış vs.. vs... ama üniversite lafı çoğunlukla geçmez . İstersen en kral mühendisliği oku sen o firmanın istediği şekilde dilleri bilip kendini geliştirmediysen o diplomanı alıp çöpe atıcaksın . Türkiyede bilgisayar mühendisliği alanı için her zaman şunu söyleyebilirim . İstersen boğaziçinden mezun olmuş ol adamın aradığı nitelikte değilsen bu meslekten para kazanamazsın . Ve bu mesleği de sevmezsen hayat sana haram olur onu da söyliyim çok sabır isteyen bir iş :)

• quote:

Arkadaşlara katılıyorum. Hatta bence BilgeAdam'dan aldığın sertifika senin Yazılım Mühendisliğinden aldığın diplomadan daha geçerli. ;)

Öyle şey olur mu Bu iki bölümden birinde mezunsan ve cvnde bilge adam yer alıyorsa işe alınma şansın 0. Çünkü bilge adam tipi kurumlar bizim dalga geçtiğimiz şeyler. Ayrıca piyasayı yavaştan tanımaya başlayan bri olarak şunu diyebilirim, bilgisayar veya dengi bir mühendislikten mezun olmayan biri bu sektörde ilerleyemez. Kimse lise mezununu işe alıp adam gibi iş vermez arkadaşlar. Çevrenizde duyduğunuz hikayelere inanmayın. Bari gidin kariyer.net üzerinden araştırma yapın. Yanlış bilgi vermeyin çevrenize.
    Bu arada o çok sevdiğiniz imza yetkisiyle ilgili bilgi vereyim. Bildiğiniz gibi Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluyor, son aşamalara gelindi artık. Bu kurumun yapacağı ilk işlerden biri imza yetkisi ve sektörde çalışan ve mühendis olmayan arkadaşlar olacaktır. Bilginize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thereisno_spoon -- 26 Temmuz 2012; 14:23:39 >

• bu arada doğudaki bölümlerde hocalar slayt açıp gidiyolarmış doğru mu bu
  • üniversite mezunu aranmaz demişsiniz. Haklısınız aramıyorlar çünkü üniversite mezunu kısıtlı. Bilgisayar mezununun bilgisi de tam anlamıyla yazılıma müsait değil. Sonuçta diploma tabiki değersiz hangi mesleği okursan oku. Ben okulu diploma için değil sana birşeyler katsın diye, sadece program yazmayı değil bunun yanında yukarıda bahsettiğim birçok püf noktayı öğretsin, yurt dışı olanaklarını sen kendin aramadan sağlasın diye ve sana yazılımı matematik ve diğer bilimlerle birleştirmeyi öğretsin diye önemli buluyorum. Yukarıdaki diplomalı yazılımcı arkadaşlar çok güzel para da kazanıyo olabilirler ama kaçınız çok ciddi bi program yaptı örneklerle gösterebilir mi? Kaçınız çok ileri düzey matematik kullandı program yazarken ya da ileri düzeyde matematikle yazılmış programlarla yarışabilcek bir dalda program yazdı? Gerçekten örnekleriniz varsa beni ikna edebilirsiniz.

• Yani ciddi ciddi cevap vermeyeyim dedim ama sabır da bir yere kadar.

İlk olarak , bilge adamın verdiği sertifikalarla iyi bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği programını başarıyla bitirmiş elemanını statü olarak geride bırakmak kadar saçma bir düşünce olamaz.

İkincisi, bir "liseli" arkadaş diplomaya bakan hiçbir yazılım firması yok demiş. Hangi şirketlerden bahsedildiğini bilmiyorum,elbet üniversite okumadan da kendini bir yerlere getirebilmiş birileri vardır buna itiraz da etmiyorum zira neticede insan potansiyel sahibi varlık. Ama istisnalarla hayatını çizemezsin. İş görüşmesine gittiğinde ben şu şu dili biliyorum şu platformda şunu yazdım demek ile ben boğaziçi/odtü/bilkent/itü mezunuyum ben sizin çalıştığınız platformu bilmiyorum dendiğinde kimi alacaklardır işe? Kaldı ki platform öğrenmek,dil öğrenmek bu adamlar için 1 haftalık işler. Öte yandan demin de dediğim gibi hangi yazılım firması CV'ye bakmıyomuş onu bilemiyorum da piyasanın önde gelen şirketlerinin ilanlarına bakın şöyle bir ibare göreceksiniz. Graduated from reputable universities like bilkent boğaziçi odtü itü koç.. Uzun lafın kısası diplomasız yazılımcı elbet iş bulur ama hintli yazılımcı olur tabir-i caizse, bilgisayar mühendisinin söylediği şeyleri yapar o kadar.

Üçüncüsü, .Net platformu güzel ülkemde en çok kullanılan ve de hakkında en çok eleman aranan sektör kabul. Bunun nedeni de sektörün başındaki kişilerin uzun vadeli görüşlerinin sığlığı ve becerilerinin bunla sınırlı olması, bu kadar basit. Bugün piyasada iyi derecede Java bilen birinin alacağı maaş 7-8 binden aşağı olmaz, bunu ben demiyorum piyasanın artık dibine inmiş insanlar diyor.

Dördüncüsü, Bu diplomasız yazılımcıların kazandığı "süper" paralar var ya.. O paralar benim girişte aldığım ücretin yarısı falan oluyo, öyle anlatayım.

Umarım yardımcı olmuşumdur ve bu diplomasız,matematik bilmeden kendisine yazılımcı diyen tek platform öğrenerek kendini dennis ritchie sanan ustalara yol gösterebilmişimdir.

• yazılımda ileri düzey mat nedir ya :D azıcık yazılımı araştır :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: caut

Yani ciddi ciddi cevap vermeyeyim dedim ama sabır da bir yere kadar.

İlk olarak , bilge adamın verdiği sertifikalarla iyi bir üniversitenin bilgisayar mühendisliği programını başarıyla bitirmiş elemanını statü olarak geride bırakmak kadar saçma bir düşünce olamaz.

İkincisi, bir "liseli" arkadaş diplomaya bakan hiçbir yazılım firması yok demiş. Hangi şirketlerden bahsedildiğini bilmiyorum,elbet üniversite okumadan da kendini bir yerlere getirebilmiş birileri vardır buna itiraz da etmiyorum zira neticede insan potansiyel sahibi varlık. Ama istisnalarla hayatını çizemezsin. İş görüşmesine gittiğinde ben şu şu dili biliyorum şu platformda şunu yazdım demek ile ben boğaziçi/odtü/bilkent/itü mezunuyum ben sizin çalıştığınız platformu bilmiyorum dendiğinde kimi alacaklardır işe? Kaldı ki platform öğrenmek,dil öğrenmek bu adamlar için 1 haftalık işler. Öte yandan demin de dediğim gibi hangi yazılım firması CV'ye bakmıyomuş onu bilemiyorum da piyasanın önde gelen şirketlerinin ilanlarına bakın şöyle bir ibare göreceksiniz. Graduated from reputable universities like bilkent boğaziçi odtü itü koç.. Uzun lafın kısası diplomasız yazılımcı elbet iş bulur ama hintli yazılımcı olur tabir-i caizse, bilgisayar mühendisinin söylediği şeyleri yapar o kadar.

Üçüncüsü, .Net platformu güzel ülkemde en çok kullanılan ve de hakkında en çok eleman aranan sektör kabul. Bunun nedeni de sektörün başındaki kişilerin uzun vadeli görüşlerinin sığlığı ve becerilerinin bunla sınırlı olması, bu kadar basit. Bugün piyasada iyi derecede Java bilen birinin alacağı maaş 7-8 binden aşağı olmaz, bunu ben demiyorum piyasanın artık dibine inmiş insanlar diyor.

Dördüncüsü, Bu diplomasız yazılımcıların kazandığı "süper" paralar var ya.. O paralar benim girişte aldığım ücretin yarısı falan oluyo, öyle anlatayım.

Umarım yardımcı olmuşumdur ve bu diplomasız,matematik bilmeden kendisine yazılımcı diyen tek platform öğrenerek kendini dennis ritchie sanan ustalara yol gösterebilmişimdir.

Her şey iyi hoş da
    Kaldı ki platform öğrenmek,dil öğrenmek bu adamlar için 1 haftalık işler. Böyle demişsin olmamış

Yani javayı veya .net platformunu 1 haftada öğrenen adam bu dünyadan değildir. Çok iyi tanıdığım bir java uzmanı var ( Mimar aslan ). Kendisi diyor yaklaşık 10 yıldır javanın içindeyim hala bilemediğim birçok nokta vardır diyor. Seninki saçmalıktan öteye gitmez yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: thereisno_spoon

quote:

Arkadaşlara katılıyorum. Hatta bence BilgeAdam'dan aldığın sertifika senin Yazılım Mühendisliğinden aldığın diplomadan daha geçerli. ;)

Öyle şey olur mu Bu iki bölümden birinde mezunsan ve cvnde bilge adam yer alıyorsa işe alınma şansın 0. Çünkü bilge adam tipi kurumlar bizim dalga geçtiğimiz şeyler. Ayrıca piyasayı yavaştan tanımaya başlayan bri olarak şunu diyebilirim, bilgisayar veya dengi bir mühendislikten mezun olmayan biri bu sektörde ilerleyemez. Kimse lise mezununu işe alıp adam gibi iş vermez arkadaşlar. Çevrenizde duyduğunuz hikayelere inanmayın. Bari gidin kariyer.net üzerinden araştırma yapın. Yanlış bilgi vermeyin çevrenize.
    Bu arada o çok sevdiğiniz imza yetkisiyle ilgili bilgi vereyim. Bildiğiniz gibi Bilgisayar Mühendisleri Odası kuruluyor, son aşamalara gelindi artık. Bu kurumun yapacağı ilk işlerden biri imza yetkisi ve sektörde çalışan ve mühendis olmayan arkadaşlar olacaktır. Bilginize.

nasıl yani bilgisayar müh. olmayanlar yazılım projesi geliştirip pazarlayamayacak mı? bence çok ütopik..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tlb10 -- 27 Temmuz 2012; 21:42:28 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.