Şimdi Ara

bilgisayar müh. mezunuyum (kafanız karışıksa konusabiliriz) (11. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
8 Misafir (1 Mobil) - 7 Masaüstü1 Mobil
5 sn
768
Cevap
98
Favori
74.054
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
50 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • en baştan şuraya gidersen devamında buraya gidemezsin şeklinde bi genelleme yapmak mümkün değil, o yüzden mesleği seçerken hangi meslekle yurtdışına daha kolay çıkarım diye bakmaktan ziyade; hangi meslekle ömrümü geçirebilirim diye bakmaya çalış.
  • Hacettepe Bilg , Yıldız Teknik Bilg , İTÜ Uzay sıralama bunlara yakın aralıkta gelir diye tahmin ediyorum ama kararsızım OBP düşük olmasa mezuna kalırdım direk ama şuan oda sıkıntı gibi duruyor bunlarla ilgili bildiğin şeyleri anlatabilir misin ?
  • Hocam benimm TYT 90-95 AYT 27-35 arası OBP de 97,76. Ben bilgisayar mühendisliği istiyorum. Sence mezuna bırakıp bir devlet üniversitesini mi denemeliyim İTÜ YTÜ Vs. Yoksa 12k ile alan baunun yüzde ellisini mi yazmalıyım? Ailem mezuna pek sıcak bakmasa da ikna edilemez değil gibiler bir fikrini alabilir miyim?
  • ceinabd C kullanıcısına yanıt
    Hacettepe'nin varlığı kamuda hissediliyor. HAVELSAN, TAI, TÜBİTAK, vb. savunma sanayine bir şekilde dokunan şirket ve kurumlarda cidden çok hacettepeli var. Ankara'da ODTÜ'den sonra hacettepe yazabilirsin. İstanbul'da okuyup ankara'ya gelenleri çok görmedim açıkçası. O yüzden YT ve İTÜ 'yü çok değerlendiremem ama zamanında tercih yaparken İTÜ'nü eğitim kalitesinin cidden iyi olduğunu duymuştum. Gidip görmediğim ve orada okumadığım için bunu onaylayamam ama duyduğum bu yöndeydi.
  • orhun_kandemir kullanıcısına yanıt
    Açıkçası sonraki sene için kendine güveniyor musun bu önemli. Örnek veriyorum, bu sene iyi çalışamadım şimdiki sıralamam 60k ama seneye çalışırsam çok rahat 30k lara çekerim diyebiliyorsa mezuna kalmak mantıklı olabilir. Ama denemelerimde de bu netleri yapıyordum zaten ve iyi de çalışmıştım diyorsan seneye yine yaklaşık aynı seviyelerde yapma ihtimalin var. O durumda ailenin dediği bana göre doğru geliyor.
  • Merhaba bogazici, bilkent %100, odtu, itu'yu siralayabilir misiniz ona gore tercih yapacagim da. not olarak istanbulda yasiyorum ancak ankara da cok buyuk sikinti degil.
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    tytye çalıştım ancakk ayt ye çalışamadım, Sanırım girip hazırlığı atlayıp part time iş belki de ortalaamyı yüksek tutup ekstra burs için kovalayacağım. BAU hakkında ne düşünürsünüz? Nereleri yazmalıyım sizce?
  • bounbilgisayar B kullanıcısına yanıt
    İTÜ'yü her türlü bunların arasında son sıraya koyarım heralde ama kalan üçünü nasıl ilk üç sıralarım açıkçası emin değilim. Çünkü gerçekten hiçbirisi birinin ardına atılacak okullar değil. Bazı arkadaşlar vakıf üniversitelerinden tamamen uzak duruyor, gerek öğrenciler arası maddi durumun uçukluğu sebebiyle, gerekse de öğrenci profili arasındaki farktan. Tam burslu gelenle, tamamen parasıyla gelenin kapasitesi bir olmuyor e haliyle bu da eğitime yansıyor. Bilkent bilgisayar tam burslu 1200 civarlarında iken, burssuzu 35bin civarlarında. E haliyle oraya 500. olarak gitmiş adam da kendisinin bi farkı olsun istiyor, iş başvurularında falan tam burslu okuduklarını belirtiyolar genelde. Yani kendini hep bi açıklama gayretinde olabiliyorlar, ki ben de olsam öyle yapardım. Öte taraftan, 110 kişinin de ilk 2500'den olduğunu düşün mesela. Çok dengeli bir dağılım var ve herkes zehir. Haliyle adamın ben ODTÜ Bilgisayar mezunuyum demesi yetiyor. Bilkent'te mesela 50 kişi burslu alırken 90 kişi tamamen ücretli alıyor. Tekrar söylüyorum ama bu üç üniversitenin hiçbirini diğerinin arkasına atamazsın çünkü ciddi akademik başarılara sahipler. ODTÜ'nün teknik okul olması bana göre bi artı çünkü gerçekten çok fazla teknik eğitim alıyorsun. Ben şimdi ODTÜ mezunu olduğum için biraz odtücülük yapıyo da olabilirim, onu da hesaba kat lütfen :D eğer gelecek planlarında devlet ve kamuda bir şeyler yapmak varsa (bakanlıklar, savunma sanayi vb.) Ankara şüphesiz en iyi tercih olacaktır senin için. Çünkü istanbul mezunları genelde özel şirketlerde çalışmayı tercih ediyor. okulu istanbul'da okusam sonra başka bi yerde çalışsam olmaz mı dersen tabi ki olur ama kimse 4-5 sene kurduğu düzeni bi anda değiştirmek istemez heralde. O yüzden genelde okudukları şehirde işe başlıyor insanlar. Çok uzattım belki ama amacım sana farklı pencereler açabilmekti. Doğrudan şu okul bundan iyi, bu şundan kötü demek yerine kıyas için değer ifade eden parametreleri yazmaya çalıştım. Bunlar ışığında umarım güzel bir tercih yaparsın :)




  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    cok tesekkur ederim size. benim hedefim yurt icinde kalmak degil de yurt disinda calismak ve kariyer yapmak. bu nedenle bogazici > bilkent > odtu > itu seklinde yapmayi planliyorum tercih listemi. cok tesekkurler bilgilendirm icin tekrardan
  • hocam demişsiniz ki odtü mezunları genelde aselsan havelsan gibi savunma sanayine gider bunun nedeni okulun öğrenciyi ona göre mi yetiştirmesi mi yoksa okuldan bağımsız öğrencinin hedefi mi ben istanbulda yaşıyorum ve istanbulda(belki yurtdışı) çalışmayı planlıyorum okuldan sonra ve savunma sanayine girme gibi bir niyetim yok sizce odtüde okumam hata mı olur itü sabancı gibi üniversitelere mi yönelmeliyim( boğaziçini kazanmam imkansız gibi bişey) yoksa odtüden mezun olursam istanbulda bu üniversitelerden mezun olmuş gibi davranılır mıyım zira odtüde okumak istiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhabalar, geç cevap için kusura bakma anca fırsatım oldu. "ODTÜ mezunları genelde savunma sanayine girer" yerine "savunma sanayi genelde ODTÜ mezunlarından oluşur" demiş olma ihtimalim yüksek, ikisi baya farklı şeyler ve aslında senin sorunu da cevaplıyor. Kendi bölümüm 100 kişiden fazla mezun verdi bu dönem ve bunların belki de 20 tanesi savunma sanayinde başlamıştır, geri kalanı daha farklı alanlarda. ODTÜ 'de okuyup sonrasında istediğin gibi bir kariyer çizmen mümkün, istanbula gidip yoğun iş hayatının içine de atılabilirsin; yurtdışına çıkıp akademik kariyer de, teknokentlerdeki arge havasını da soluyabilirsin. yapacakların seninle sınırla, okul sana hiçbir sınır çizmiyor bu konuda rahat olabilirsin.
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Hocam buyuk ihtimalle ankara yada istanbul bilgisayar olacak sizce ingilizce okumanın sirketler arasinda önemli bir farkı varmı

    Baslangıc icin c++ mı yoksa javamı baslamalıyım ise hafif ısınmak icin

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    anladım teşekkürler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar ben bilgisayar muhendisligi istiyorum fakat yazilimciliktan falan anlamiyorum su anda. Sizce bu yaz herhangi bir programlama dili ogrensem yarari olur mu ileride?
    Bir de Bilkent Bilgisayar Muhendisligi hakkinda muhendislikten cok bilgisayar bilimi diyorlar bunun avantajlari dezavantajlari nelerdir bilginiz varsa paylasir misiniz??

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben şunu sormak istiyorum mezun oldunuz nerede çalışıyorsunuz? Yaklaşık 100 kişi mezun oldu bu kişileri genel olarak yüzdelere ayırsanız hangi alanları gittiğini belirtseniz ve iş bulamayan sınıfınızdan var mı? Maaş değerlerini en düşük ve en yüksek ne kadar aralıkta?



    İkinci olarak da çoğu savunma sanayiye giriyor savunma sanayide mühendislik nasıl mesela oraya giren birisi 20 yıl sonra ne durumda olabilir? Tabiki kişiye gire değişir ama çalışkan biriyse faydalı ise 20 yıl sonra yöneticilik gibi bir alanda mı olur, yoksa hala mühendis mi olurlar? Yani şunu merak ediyorum savunma sanayiye girmiş zeki çalışkan birisi 10 yıl sonra nerede olur?



    Bunlar benim merak ettiğim sorular cevaplarsanız sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Hocam şu bölüme gitmeden önce bilgi birikim gerekir mi sorusuna cevabınız o kadar güzel ki, ben de sizinle aynı şekilde düşünüyorum tıp, makine, elektrik vs. Seçen hiç kimseye o tarz sorular sorulmuyor, ama bilgisayar konusunda böyle bir önyargı var benim de pek birikimim yok ama bilgisayar da düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • labittimla kullanıcısına yanıt
    İngilizce okumanın faydası büyük. Çoğu şirket ingilizce okumazsan ayrı sınava girmeni bile istiyor haklı olarak. Şirketlerin talebinden öte, eğitimde çok fark ettiriyor ingilizce olması. c++ ile java mantık olarak birbirine yakın diller, çok bi fark olmaz ama web application benzeri şeyler düşünüyorsan java seçimi mantıklı olur, embedded yada network tarzında low-level bişiler varsa kafanda c++ 'ı seçebilirsin.
  • DaveMurray D kullanıcısına yanıt
    "Merhabalar ben bilgisayar muhendisligi istiyorum fakat yazilimciliktan falan anlamiyorum su anda."
    bu o kadar normal ve olması gereken bir şey ki, insanlar neden bu bir engelmiş gibi düşünüyor anlamıyorum. Makina mühendisliği seçecek kimse termo nedir biliyor mu mesela şu an yada elektrik mühendisliği seçen kimse sinyal nedir biliyor mu? İş bilgisayar mühendisliğine gelince kolayca dokunulan bi alan olduğu için herkes kodlama bilmeli havası oluşuyor. Alakası yok, benim çok fazla arkadaşım var ki başlarken hiçbir şey bilmeyip ardından çift anadal yapıp çift diploma ile mezun olan.

    "Sizce bu yaz herhangi bir programlama dili ogrensem yarari olur mu ileride?"
    elbette yararı olur, bilgisayar mühendisliği seçmesen bile yararı çok olur. hangi mühendisliği seçersen seç programlama görüyorsun zaten.

    "Bir de Bilkent Bilgisayar Muhendisligi hakkinda muhendislikten cok bilgisayar bilimi diyorlar bunun avantajlari dezavantajlari nelerdir bilginiz varsa paylasir misiniz??"
    aslında bilgisayar mühendisliği dünyada computer science olarak adlandırılır. Computer Engineering olarak isimlendirme pek yoktur, bilkentteki durumda tam olarak bu. Mühendislik fakültesine bağlı olmasına karşın ismi Computer Science, o yüzden içeriği de daha çok bilim gibi düşünülebilir ama pek öyle değil. Zaten tüm bu okulların eğitim müfredatları ABET adı verilen bir standarda oturmuş durumda. o yüzden için rahat olsun.




  • Osmnn.osmnn O kullanıcısına yanıt
    "Ben şunu sormak istiyorum mezun oldunuz nerede çalışıyorsunuz?"
    Henüz işe başlamadım ama savunma sanayinde iş yapan bir yerle anlaştım diyebilirim.

    "Yaklaşık 100 kişi mezun oldu bu kişileri genel olarak yüzdelere ayırsanız hangi alanları gittiğini belirtseniz ve iş bulamayan sınıfınızdan var mı?"
    Açıkçası bu kişileri belirli bir yüzdeye ayırması çok zor çünkü herkese aynı anda ulaşacağın bi sistem yok, Linkedin'den takip etmen lazım o da güncelleme yaparlarsa. Yüzdeliklere doğru ayıramam ama yaptıklarını söyleyebilirim; bir kısmı yurtdışına gidiyor yüksek lisans ve iş için, bir kısmı teknokent firmalarında startup larda biraz daha rahat bir çalışma ortamı seçiyor, bir kısmı yine teknokentlerde oturmuş firmalarda çalışıyor. Bir kısmı global markalarda başlıyor, siemens, huawei gibi. Bir kısmı kamuda iş buluyor, bakanlıklar, müsteşarlıklar vb. kurumlarda. Bir kısmı asistan olarak devam ediyor. Bir kısmı da savunma sanayinde işe başlıyor. Bunlar genel olarak çalışma yerleriydi, yaptıkları işlere de bakacak olursak; bir kısmı oyun ve modelleme ile ilgilenir. Bir kısmı embedded system larla uğraşır, bir kısım yeni teknolojiler ve framework lerle uğraşır (genelde web projeleridir bunlar). Bir kısmı sistem mühendisi olarak devam eder, bir kısmı siber güvenlik üzerine çalışır, bir kısmı mobil uygulamalar üzerine çalışır. Bir kısmı big data ve machine learning gibi hot topic leri takip eder ve iş yapar.

    "Maaş değerlerini en düşük ve en yüksek ne kadar aralıkta?"
    Net bir değer vermek elbette çok zor, hele ki mühendislik gibi serbest piyasasının fazlasıyla hakim olduğu bir yerde. Duyduğum rakamları söyleyeyim sadece, daha aşağısını yada daha yukarısını söyleyenler elbette olacaktır fakat 3.5'tan aşağı ve 5.5'ten yukarı çok fazla duymadım. Tabi bunlar başlangıç için, başladıktan 1 yıl sonra bile çok değişebilir. orası için tahmin yapmam mümkün değil.

    "...oraya giren birisi 20 yıl sonra ne durumda olabilir?"
    Bizim meslekte çok fazla iş değiştirme imkanına sahipsin, o yüzden girdiğin bir yerde sürekli çalışacakmışsın gibi düşünme. Memnun değilsen hemen iş değiştirmen mümkün. Savunma sanayi projeleri genelde uzun yıllar süren projelerdir. 20 yıl sonra hala aynı yerde devam ediyorsan bir genel müdürlük, genel müdür yardımcılığı vb. pozisyonlarda olabilirsin. Muhtemelen 10 senenin ardından aktif çalışmayı bırakıp biraz daha yönetim ve idare tarafına geçme şansın var. Birisi için 10 yıl sonra burada olur gibi bir öngörüde bulunmak çok saçma olur ama savunma sanayinde senelerini verdikçe yükselmen ve yönetim tarafına geçmen elbette mümkün.




  • nezcafe kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler peki su dilden basla diyebileceginiz bir dil var midir??

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.