Şimdi Ara

Bilgisayar açılmıyor acil yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar

    Açılmayan sistemim aşağıdadır

    İşlemci: Intel core 2 duo e6750 @2.66 Ghz (OC ile 3.00 Ghz te çalışıyordu) (üzerinde stok fan var)
    anakart: Gigabyte GA-P35-DS3L
    Ram: 2 x Kingston 1 GB DDR2 1066 mhz
    ekran Kartı: Palit GT8800 Sonic 512 Mb (OC riva tuner ile 720 Mhz işlemci saat hızında ile çalışıyordu)
    Psu: FSP Bluestorm II 500W
    OS: Vista Ultimate 64 bit SP1
    Kasada 2 adet giriş ve çıkış 12x12 fan var

    Sorunumu anlatayım arkadaşlar;

    Öncelikle OC'ları son 1 ay önce yaptım sorunsuz çalıştığını test etmek için sis sandra soft. 'tan benchmark ve bur in testi yaptım.
    Yaklaşık 3 ay önce PSU'nun fanı gürültülü olarak çalışmaya başlamıştı fakat performans açısından bir sorunum yoktu.

    Pazartesi sabahı bilgisayarımı açtım utorrentten dosya indirir şekilde bırakarak işe gittim (saat 07:30). İşten döndüğümde makinayı durmadan kendini resetlerken buldum bu resetleme durumu evdekilerin anlattığı kadarıyla öğlen saatinde başlamış. Öncelikle CMOS ayarlarını sıfırladım ve tekrar çalıştırmayı denedim. CMOS ayarlarını sıfırladıktan sonra bir iki denemeden sonra açıldı fakat windows loading ekranında gine kendini resetledi ve restleme döngüsüne girdi. Bende makinayı 2 saat dinlendirdim. Bu sefer açtığımda windows açıldı yaklaşık 5 dk sonra tekrar kendine reset atmaya başladı. Sabaha kadar makinayı dinlendirdim. Bu sabah yine normal olarak açıldı bu arada ısı değerlerini kontrol ettim ve yine resetlemeye başladı.

    CPU: 45°C yi geçmiyor (biostan okudum)
    Sistem ısısı: 40°C civarlarında (biostan okudum)
    GPU: Kapandığı zaman 54°C idi (GPU-Zden okudum) açıldığı zaman 49°C idi 5 dk da 54°C oldu (Vista Tüm Görsel ayarlar açık ve son ayarda)

    Genelde reset döngüsüne girdiğinde şu olay oluyor.
    1- Güç veriyorum
    2- Kasa fanları dönmeye başlıyor
    3- Ekran kartı fanı son sürat dönmeye başlıyor (bu normal bi durum çünkü açıldıktan birkaç saniye sonra normal hızına dönüyordu)
    4- CPU fanı dönmeye başlamadan makina kendini resetliyor. (bazen 1-2 sn içinde kendini resetliyor bazen 30 sn kadar bekliyor)

    CPU fanının fişini çıkartıp açmayı denedim fakat sonuç gine reset oldu.

    Sorun hangi bileşendedir acaba bana 4 şüpheli var gibi duruyor :
    1- Anakart
    2- PSU
    3- CPU
    4- Ekran kartı

    Sabırla sonuna kadar okuyan ve yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler...







  • Hocam, CPU'daki termal macunu yenilermisiniz? Bendede macun bitmişti böyle yapıyordu meret. Tabii sizin yazdığınız yerlerdede sorun olabilir.
  • ram, ekran kartı varsa diğer pci kartları bir şekilde yerinden oynamış olabilir. hepsinin yerine tam oturduğundan emin olun derim
  • 1. şüpheli cpu gibi duruyor ama hdd ışığı hakkında bilgi verebilirsen daha net cevap verebilirim; mesela pc yi açtıktan sonra pc kendini kapatana kadar hdd ışığı (kırmızı led) sürekli yanma durumunda takılı kalıyor mu yoksa yanıp söner bir şekilde işlem yapıyor mu?
  • Uzatmamak için akşam yaptıklarımı tam olarak yazmamıştım.

    Bilgisayarı elektrikten kestikten sonra ekran kartı, ramler ve fiziksel sürücüleri yerindne çıkartıp gözle ve burunla kontrol ettim. Tekrardan yerlerine düzgün bir şekilde oturmalarını sağladım. Ayrıca kasayı yatık konuma geçirdim. Bunların dışında RAM'leri teker teker takarak denedim. DVD sürücüsü ve kasa fanlarının güç kablolarını çıkartarak çalıştırmayı denedim. Ayrıca CPU fan kablosunu çıkartarak eğer CPU fanından kaynaklanan bir sorun olup olmadığını kontrol ettim.

    Bir de arkadaşlar biosta kaldığım kısa süre boyunca ayarlarla bir kaç oynama yapma şansım oldu. Şöye bir durumla karşılaştım;

    CMOS te P.C. Health sekmesinin içinde bulunan Fan alarmları ile oynadım. Sonuçta system1 ve system2 fanları için alarm verdiğini gördüm. System 1 fanında egzos fanı takılı system 2 fan slotu boşta. 2. fan boş olan Power Supply Fan slotundan besleniyor (bilgisayarı ilk aldığımdan beri yani 3 yıl).




  • HDD ışığının yanıp yanmadığını şu an kontrol edemiyorum ancak eve gittiğimde bakabileceğim.
  • işlemci fanın açıldıktan sonra devreye giriyor dedin bununla bir bağlantısı olabilir diye düşünüyorum tam devreye girdiğinde mi resetleniyor
  • bilgisayarı açtıktan ne kadar sonra reset atıyor. birde bu arada 1-2 saniye veya 30 saniye bekliyo demişşin monitöre hiç görüntü geliyormu o da önemli. görüntü geliyo ve biraz ilerliyorsa bilgisayar, mesela windows logosuna kadar bunun hakkında bir bilgi ver. yok hiç görüntü gelmiyorsa ben psu ve ekran kartından şüphelenirdim.
  • İşlemcinizin kesin olarak termal macununu yenileyin ve klipslerin tam olarak anakart mandallarına kenetlendiğinden emin olunuz. Sorununuz devam ettiği takdirde, ekran kartı, RAM, HDD gibi bileşenler ile vakit kaybı yapmayınız. Sorununuz anakartınızın Kuzey ve Güney köprülerinde ( North, South Bridge ) oluşmuş bir sorundan dolayıda kaynaklanabilir. Kısacası anakartınızı derince bir biçimde temizleyiniz, gerekirse farklı bileşenlerle test ediniz.

    Elinizde veya edinebileceğiniz farklı bir PSU ile sisteminizi test ediniz. PSU, anakart, işlemci montaj sorunları bu tür Reset sorunlarına sebebiyet verir.

    RAM, ekran kartı, HDD vb. bileşenler sisteminizin hiç açılmamasına, görüntü yoksunluğuna veya sistem kilitlenmesine sebebiyet verir. Elbette Reset attırabilir, ancak bu bileşenler sisteme doğrudan Reset attırması mümkün değildir. BSOD ( Mavi ekran ) hatası ile karşılaşıldığı takdirde sistem kendini Reset'leme yoluna gidecektir. İşlemciler, BSOD kodu verebileceği gibi doğrudan anakarta Reset attırabilir.




  • bence bide power suply değiştirip dene. daha önce benimde başıma gelmişti bu olay.
    arkadaşların söylediği tüm yolları denemiştim olmamıştı. sonra power değiştirdiğimde düzeldi.
    powerdan ses geliyor, belli bir süre sonra da kesiliyor demişsin. buda power nın sorunlu olabilceğini aklıma getiriyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferdi_emyo -- 2 Kasım 2010; 16:45:29 >
  • Monitördeki görüntü olayını şöyle özetleyeyim:

    İlk açıldığında monitörde görüntü gelecek şekilde bir kararma (Samsung SyncMaster T20000 kullanıyorum) oluyor ve 30 snlik beklemelerde veri gitmeyince monitörde güç ışığı yanıp sönüyor.

    İşlemcinin devreye girip girmediğini gözümle göremiyorum (Evet HDD ışığını eve gittiğimde kontrol edeceğim) ama makina reset atıpta elektrik kesilince CPU fanında çok ufak bir kıpırdanma oluyor.
  • Eve ulaştım ve makinayı çalıştırmayı denedim normal bir şekilde çalıştı. Hatta bu sefer yaklaşık bir 40 dk açık kalmayı başardı bende fırsat bu fırsat tüm bileşenleri benchmarkladım. En son test olan CPU benchmarkında tekrardan resetlemeye başladı. (özellikle CPU ve GPU'yu sona sakladım)

    Resetledikten sonra HDD ışığı hiç yanmıyor sadece fanlar dönüyor. Bir PSU buldum fakat PCI-E güç çıkışı olmadığı için işime pek yaramadı.

    CPU fanını kaldırıp termal macuna baktım oldukça dağalmış gözküyordu 3 sene sonra dağalıp bozulması normal midir??
  • Yenileyin macunu sorunu büyük ihtimalle çözecektir. Macun çok uyuz bir şey, kesinlikle olmalı yoksa bilgisayar sapıtıyor.
  • macununuzu yenileyin işlemcinin yerine doğru bir şekilde oturduğundan emin olun çalıştırıp test edin yine aynı hatayı verirse psu yu değiştirip deneyin hala aynı hatayı veriyor ise ram leri tek tek takıp test edin yinede olmazsa problem anakartınızda...
  • 5dk de 54 derece yüksek fana baktırmalısın.
  • 4-5 aylık bir konu üstelikte konuyu açan kişi sorunu muhtemelen çözmüştür. Ki cevapta yazmamış, mesaj yazıpta konuya lütfen ''flood'' yapmayın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.