Şimdi Ara

Bi el atın beyler. CBSli soru. Endüstriyel Tasarım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
1.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Meraba beyler. Ben mezuna kalmıştım bu sene. Geçen seneki ygs sıralamam 40bin civarıydı. Ygsden sonra hiç zorlamadım bile, dersaneti ektim, denemelere girmedim falan. Lys sıramalarımda 40bin civarında geldi. Tercih yapmayı hiç düşünmedim çünkü kendime "seneye okul olmayacak, efendi gibi oturup ders çalışıcaksın ve istediğin yere giriceksin zaten" dedim.

Bu sene dersane başladığındaki hedef sıram 10bin hedef bölüm odtü mimarlıktı. Ygsye girdim, iyi geçmedi; aynı geçen seneki gibi 40bin sıralama geldi, ailem "bi sene boşunamı hazırlandın", "e oğlum geçen sene gitseydin ya" ve benzeri konuşmalarla hayalkırıklığı olduğumu falan dile getirdiler. Artık üçüncü bir şansım olmadığını bildiğimden ygsden sonra elimden geldiğince çalıştım. Ama benim elimden gelmez pek. Statlara baktım, ilk sınavdan sonra 200 saat dota oynamışım mesela.

Bu kötü sıralamadan sonra hedefimi bi tık altındaki aşamaya gerilettim, 20bin odtü endüstriyel tasarım. Dersaneyi aksatmadım, denemelere girdim. Evde çalışamadım gene ama konuları genel olarak öğrendim. Sınavlara girdim çıktım, malum matematik sınavından çıktıktan sonra yine 40bin sıralamadan tercihler araştırmaya başladım. Hatta 40binden de düşebilirim diye bile düşündüm. Ama sıralamam hiç beklemediğim şekilde mf4 23bin geldi. Ygsden sonra 20 bin gelse banko giderim diyordum odtü eüt için, annemlerede böyle söylüyordum, onlarda "tabi oğlum sen her işi iyi yaparsın" diyolardı.

2 gündür "alternatiflerin çoğaldı, her bölümü düşünmelisin", "bence bi mühendislik oku, ondan sonra üstüne tasarımda master yaparsın", "endüstri ürünleri tasarımı mı, endüstriyel tasarım mı, endüstri ürünleri mühendisliği mi? Adı bile belli olmayan bölüme girip napıcaksın?" gibi konuşmalar yapıyoruz. Ama hepsi istediğim bölümü yeren konuşmalar. Dersanede konuştum hocalarla bu tercihimle ilgili, herkes eüt bölümünün geleceği olduğunu, eğer yeteneğim varsa önünün çok açık olduğunu, odtünün çok büyük ayrıcalık olduğunu falan söylüyor. Hatta ben kendi fikrimi söylemeden seçeneklerimi sunduğumda önerilen hep bu oluyor.

Sorularım:

Endüstri ürünleri tasarımı bölümünün son yıllarda sıralamasının düşmesinin sebebi nedir? Dersane hocası bir zamanlar 5-6 binden alan bir bölüm olduğunu söyledi

23 k sıralamadaki, çizim ve modellemeye ilgisi olan birinin aynı puandaki mühendislikler yerine bu bölümü tercih etmesi mantıklımı?

Bu sıralamadaki mühendislik bölümlerinde master yapma imkanım olurmu, 'tasarım' masterı yapmak ne kadar mantıklı?

Bölümün iş olanakları nasıl?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nickbulpageat -- 4 Temmuz 2013; 13:42:42 >

• up
  • sadece buna bakın madem.

Endüstri ürünleri tasarımı bölümünün son yıllarda sıralamasının düşmesinin sebebi nedir?
  • up
  • up
  • Csb yalan demek biliyorsun deme

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabukk1 -- 5 Temmuz 2013; 21:38:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benimde MF4 puanım aynı sıralarda sayılır. Benim de düşündüğüm Endüstri Ürünleri Tasarımı'ydı. Ben bu bölümden vazgeçtim, hem benim için tutması zordu hem de çevremdekilerin dedikleri yüzünden. Piyasada çok Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu olduğunu söyledir ama bu benim önemsizdi. Yine bir arkadaşım ODTÜ mezunu tanıdığı olduğunu ama işsiz olduğunu söyledi. Yine bu benim için pek önemli değildi. Ekşisözlükteki felan yorumlara baktım, olumsuz yorumlardı çoğu ama biliyorum ki sözlük tarzı yerlerde hep kötü yazarlar bütün meslekler hakkında. Ben neden vazgeçtim dersek, öncelikle hayalim Mimar Sinan mimarlıktı. 25k'da olacağım tutma gibi bir olasılığı yok. EÜT, mimarlık fakültesinde ve benim de çizime yeteneğim olduğu için düşünüyordum. Sonra farkettim ki bu meslekte başarılı olmak için ilginç bir tasarım yapmak lazım ya da ben öyle anladım. Yani mezun kişiler arasından parlamak lazım. Bu da bana çok zor gözüktü. Ayrıca yine bu bölümü seçmeyişimin bir nedeni de MF3 türünde hem daha başarılı hem de ilgi alanım daha fazla olması. Belki yine yazarım ama listenin sonlarına doğru.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi älg -- 5 Temmuz 2013; 22:45:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Iron Maiden 

Benimde MF4 puanım aynı sıralarda sayılır. Benim de düşündüğüm Endüstri Ürünleri Tasarımı'ydı. Ben bu bölümden vazgeçtim, hem benim için tutması zordu hem de çevremdekilerin dedikleri yüzünden. Piyasada çok Endüstri Ürünleri Tasarımı mezunu olduğunu söyledir ama bu benim önemsizdi. Yine bir arkadaşım ODTÜ mezunu tanıdığı olduğunu ama işsiz olduğunu söyledi. Yine bu benim için pek önemli değildi. Ekşisözlükteki felan yorumlara baktım, olumsuz yorumlardı çoğu ama biliyorum ki sözlük tarzı yerlerde hep kötü yazarlar bütün meslekler hakkında. Ben neden vazgeçtim dersek, öncelikle hayalim Mimar Sinan mimarlıktı. 25k'da olacağım tutma gibi bir olasılığı yok. EÜT, mimarlık fakültesinde ve benim de çizime yeteneğim olduğu için düşünüyordum. Sonra farkettim ki bu meslekte başarılı olmak için ilginç bir tasarım yapmak lazım ya da ben öyle anladım. Yani mezun kişiler arasından parlamak lazım. Bu da bana çok zor gözüktü. Ayrıca yine bu bölümü seçmeyişimin bir nedeni de MF3 türünde hem daha başarılı hem de ilgi alanım daha fazla olması. Belki yine yazarım ama listenin sonlarına doğru.

dh'ye kayıt olurken bu nicki kim aldı diye baya sövmüştüm kusura bakma.

• @kabukk1
    yok hacı, sadece kuul sutori

@Iron Maiden

hocam, bana benim yapabileceğim bişeymiş gibi geliyo. hani çocukluğumdan beri bişeye bakıp "bu niye böyle la? şöyle olsaymış daha iyi olmazmıymış?" derim. seninde söylediğin gibi milletin bölüm hakkında ne düşündüğü, bana uygun olup olmadığını değerlendirmeleri beni ilgilendirmiyor. ama beni ilgilendirdiğini düşündüğüm olay bu sıralamalardaki ani düşüş. sebebi sadece tercih yaparken insanların "bu bölüm zaten düşüyormuş, o zaman bunu tercih etmeyeyim" diyerek her sene biraz biraz geri gitmesimi, yoksa iş sıkıntısı ve benzeri bölümden kaynaklanan şeyler mi?
  • sende sonuna 2 tane boşluk koyarak alsaydın
  • quote:

Orijinalden alıntı: nickbulpageat

@kabukk1
    yok hacı, sadece kuul sutori

@Iron Maiden

hocam, bana benim yapabileceğim bişeymiş gibi geliyo. hani çocukluğumdan beri bişeye bakıp "bu niye böyle la? şöyle olsaymış daha iyi olmazmıymış?" derim. seninde söylediğin gibi milletin bölüm hakkında ne düşündüğü, bana uygun olup olmadığını değerlendirmeleri beni ilgilendirmiyor. ama beni ilgilendirdiğini düşündüğüm olay bu sıralamalardaki ani düşüş. sebebi sadece tercih yaparken insanların "bu bölüm zaten düşüyormuş, o zaman bunu tercih etmeyeyim" diyerek her sene biraz biraz geri gitmesimi, yoksa iş sıkıntısı ve benzeri bölümden kaynaklanan şeyler mi?

Ben zaten seçilmez demiyorum, hatta tercihlere de yazmayı düşünüyorum. 25k'da olduğum için tutar mı sorunu var. MF3'te 19k'da olduğum için daha rahatım. Bence eğlenceli bir bölüm. Ben mezunların sitelerini vs. izlemiştim. Mutfak tasarımından tut, lokantalarda verilen menülere kadar her türlü tasarım yapmıştı adam.

• up
  • Ben ODTÜ en.tas.dayım, geçen sene girdim, bu sene hazırlık bitti.

İlk sorunun cevabını ben de çok aradım, bunu hiçbir bölüm için cevaplayamayız bence. Tamamen önceki senelerde bölüme yerleşenler belirliyor çünkü sıralamayı. Bu bölümün kötü olduğunu göstermez. Şöyle bir örnek vereyim, diyelim ki bu sene ilk 30binden kimse yazmadı ODTÜ en.tas.ı, çünkü kimse istemedi diyelim, ve yazan kişiler hep 30-40 bin aralığında olsun diyelim. Ne olur? Bölüm birden kötü bir bölüm mü olur? Hayır. Ha ama 2014 öss.ye giren adam, 2013 sıralamalarına bakıp, 40bin sıralamalı ODTÜ en.tas yazmaz, eğer 20bin sıralaması varsa ve bu bölümü çok istemiyorsa.

Mezunlarla ilgili bir sürü dedikodu var, işsiz dolaşmayan bi tek tıp ya da ilk 5bindeki mühendis mezunları oluyor herhalde.. Bende de şöyle bir haber linki var o zaman:

Bu abi bizim bölümden mezun. Adam İtalya'da staj yapmış Fiat'ta, sonra ver elini Ford.. Tamamen öğrencide biter iş yani..

Neyse çok uzattım, başka sorun varsa sorabilirsin, elimden geleni yaparım

• quote:

Orijinalden alıntı: stormleon2

Ben ODTÜ en.tas.dayım, geçen sene girdim, bu sene hazırlık bitti.

İlk sorunun cevabını ben de çok aradım, bunu hiçbir bölüm için cevaplayamayız bence. Tamamen önceki senelerde bölüme yerleşenler belirliyor çünkü sıralamayı. Bu bölümün kötü olduğunu göstermez. Şöyle bir örnek vereyim, diyelim ki bu sene ilk 30binden kimse yazmadı ODTÜ en.tas.ı, çünkü kimse istemedi diyelim, ve yazan kişiler hep 30-40 bin aralığında olsun diyelim. Ne olur? Bölüm birden kötü bir bölüm mü olur? Hayır. Ha ama 2014 öss.ye giren adam, 2013 sıralamalarına bakıp, 40bin sıralamalı ODTÜ en.tas yazmaz, eğer 20bin sıralaması varsa ve bu bölümü çok istemiyorsa.

Mezunlarla ilgili bir sürü dedikodu var, işsiz dolaşmayan bi tek tıp ya da ilk 5bindeki mühendis mezunları oluyor herhalde.. Bende de şöyle bir haber linki var o zaman:

Bu abi bizim bölümden mezun. Adam İtalya'da staj yapmış Fiat'ta, sonra ver elini Ford.. Tamamen öğrencide biter iş yani..

Neyse çok uzattım, başka sorun varsa sorabilirsin, elimden geleni yaparım

hiç uzatmamışsın. hatta keşke daha çok uzatsaymışsın, şuanda bu tür bilgilere o kadar çok ihtiyacım varki. teşekkürler cevabın için.

• Rica ederim Kolay bir süreç değil bu tercih işi, bilirim, kolay gelsin, her şey gönlünce olsun inşallah

@nickbulpageat
  • up
  • up
  • up
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.