kısaca derdimi açıklayayım doğru yeremi yazdım onu da bilmirum ama kusuruma bakmayın
Bir websitesi yapmak istiyorum.. üye girişi ve cms barındıran bir site.. tasarımını ve kodlamasını da kendim yapmak istiyorum biraz araştırdım ama hala hiçbirşey bilmiyo gibiyim.. anlatabildim mi bilmiyorum ama basit ve amatörce bir site değil de sade, şık ve bir o kadar da düzgün bir şey olsun istiyorum.. aklımda bir fikir var ve onu hayata geçirmek istiyorum.
anladığım kadarıyla php, javascript, veritabanı, css ve tabii ki html bilmek gerekiyormuş.. tasarım için ise fireworks gibi tasarım araçları...
etkileşimli bir web sitesini baştan aşağı yapmam için nasıl bir yol izlemeliyim? kitap, video, kurs?? neleri nasıl öğrenmeliyim? en az ne kadar bilgi gerekir? ortalama bir çalışmayla ne kadar sürede öğrenebilirim?
internetten birkaç video izledim ama neredeyse hiçbiri benim bahssettiğim şekilde değil. biri ya sadece tasarımı almış ve birçok şeyi bildiğimi varsayarak önemli detayları atlamış. başka birinde ise sadece kod kısmınaa değinmiş o da çok yüzeysel..
yani nereye gitsem, kursa mı yazılsam, başka birşey mi yapsam anlamadım?? biri yapmam gerekenler konusunda açıklayıcı bir şekilde bir yorum yapabilir mi acaba??
quote:
Orijinalden alıntı: imparatorhan
kısaca derdimi açıklayayım doğru yeremi yazdım onu da bilmirum ama kusuruma bakmayın
Bir websitesi yapmak istiyorum.. üye girişi ve cms barındıran bir site.. tasarımını ve kodlamasını da kendim yapmak istiyorum biraz araştırdım ama hala hiçbirşey bilmiyo gibiyim.. anlatabildim mi bilmiyorum ama basit ve amatörce bir site değil de sade, şık ve bir o kadar da düzgün bir şey olsun istiyorum.. aklımda bir fikir var ve onu hayata geçirmek istiyorum.
anladığım kadarıyla php, javascript, veritabanı, css ve tabii ki html bilmek gerekiyormuş.. tasarım için ise fireworks gibi tasarım araçları...
etkileşimli bir web sitesini baştan aşağı yapmam için nasıl bir yol izlemeliyim? kitap, video, kurs?? neleri nasıl öğrenmeliyim? en az ne kadar bilgi gerekir? ortalama bir çalışmayla ne kadar sürede öğrenebilirim?
internetten birkaç video izledim ama neredeyse hiçbiri benim bahssettiğim şekilde değil. biri ya sadece tasarımı almış ve birçok şeyi bildiğimi varsayarak önemli detayları atlamış. başka birinde ise sadece kod kısmınaa değinmiş o da çok yüzeysel..
yani nereye gitsem, kursa mı yazılsam, başka birşey mi yapsam anlamadım?? biri yapmam gerekenler konusunda açıklayıcı bir şekilde bir yorum yapabilir mi acaba??
Dostum sana şöyle cevap vereyim. Bu sektörde "genellikle" tasarımcılar ve yazılımcılar ayrı olur. İkisini birden öğrenebilirsin ancak genellikle şirketler tasarımcıyı ayrı, yazılımcıyı ayrı tutarlar.
Şimdi sorularına gelelim;
Tasarım için Photoshop/Fireworks gibi araçları kullanman gerekiyor. Daha sonra bunları HTML'ye dönüştürüp sayfanın tasarımını oluşturacaksın. Bunun için HTML ve CSS öğrenmen gerekiyor. Sayfanın tasarımı hazırlandıktan sonra efektlendirme, client tasafında çalışacak kodlar, ajax vb. için Javascript (jQuery de öğren buna ek olarak) kullanman gerekiyor.
Eğer bunları yaptıysan front end (tasarım) işini bitirdin, sırada back end (yazılım) var.
PHP'yi kesinlikle öğrenmen gerekiyor. Veritabanına sorgu yazmak için SQL dilini bilmen gerekiyor. İşin içine güvenlik girecek. SQL Injection/XSS/XSRF gibi açıkları nasıl önleyeceğini bilmen gerekiyor. Sadece bukadarla kalmıyor. Siteyi optimize etmek için SQL sorgularının düzeltilmesi, PHP optimizasyonu, caching gibi konuları bilmen gerekiyor. Javascript ve jQuery'i her ne kadar tasarım kısmında yazmış olsam da yazılımcınında öğrenmesi gerekiyor.
Benim tavsiyem önce basit düzeyde HTML öğren. Tablo oluşturma, div, br gibi terimlerin ne olduğunu biliyor ve kullanabiliyorsan PHP öğren. İleride tasarım kısmını yaparsın. (Themeforest sitesinde mis gibi HTML5 tasarımları 10-15 dolara satıyorlar.)
Yukarıda yazdığın tüm yollar geçerli. Sana kalmış...