Şimdi Ara

Bana hiçbirşeyi ispatlayamazsın! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
45
Cevap
0
Favori
3.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • HİÇBİRŞEY İSPATLAMAYARAK HİÇBİRŞEY İSPATLAYAMAYACAĞIMI İSPATLARDIM
  • İnanmassan İnanma!! Dersin
  • B: "Bu dahil tüm genellemeler (ki senin yaptıgında dahil doğal olarak) yanlıştır."

Hadi çıksın bakalım işin içinden
  • B: İspatladım.
    İspatlayamadığımı söyleyeceksin, ama yemezler.
  • b- neyi ispatliyacağım
    a- bilmem
    ---FİN----
  • B: Varsayımcı olabilirim...
  • ispatlanamayacağını ispatladığın zaman evet hiçbirşeyi ispatlayamam...
  • B:Bu dünyada olan hiçbirşey kesin değildir.Sen birşeyin varlığını kendi hislerinle anlarsın,kimseyede bunu ispatlayamazsın.Kimsede sana bunu ispatlayamaz.
  • B:sana birşey ispatlamadan buradan ayrılacağımı ispatlarım
  • Bu sorunun cevabını uzun zamandır arıyorum. Daha doğrusu tatmin edici cevap verebilecek birisini. Bütün hayatımın temeli bu sorudur.

Gelgelelim aklıma şu takılıyor; herşey hayal olabilir, peki hayal de olsa gerçek de olsa matematik mutlak doğru mudur? yani en basitinden 2 + 3 her zaman 5 midir?

Benzer bir soruyu da konu açamadığımdan burda sormak istiyorum, zaten benzer bir soru

Bana şu an yaşadıklarımın bir hayal olup olmadığını kanıtlayabilir misiniz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Odysseus348

Bu sorunun cevabını uzun zamandır arıyorum. Daha doğrusu tatmin edici cevap verebilecek birisini. Bütün hayatımın temeli bu sorudur.

Gelgelelim aklıma şu takılıyor; herşey hayal olabilir, peki hayal de olsa gerçek de olsa matematik mutlak doğru mudur? yani en basitinden 2 + 3 her zaman 5 midir?

Benzer bir soruyu da konu açamadığımdan burda sormak istiyorum, zaten benzer bir soru

Bana şu an yaşadıklarımın bir hayal olup olmadığını kanıtlayabilir misiniz?

"Her şeyi bilme şeklindeki bu kendini beğenmiş küstahlığın temeli hiçbir zaman hiçbir şeyi anlamamış olmaktan başka bir şey değildir. Bir kerecik de olsa, tek bir şeyi tam olarak anlama deneyimi olan ve bilginin nasıl elde edildiğini gerçekten duyumsamış olan bir kimse, kendisinin hiç anlamadığı, sonsuz sayıda başka hakikatlerin de var olduğunu fark eder."

GALİLEO

Zamanımızın çoğunu bilerek geçiriyoruz, bilginin ne olduğu ve nasıl elde edildiği konusunda ise fikir yürütmekten bile sakınıyoruz...

Gerçeğin tek olduğu gerçeğine, gerçeğin gördüklerin olduğu gerçeğine, gerçeğin akıl yürüttüklerin olduğu gerçeğine... nasıl sahip oldun?

Güvendiğimiz mantıksal değerler, akıl yürütmekten yoksun kıldıklarımızdır. Sahip olduğun bir gerçekliği eline alıp, kendini ondan vazgeçmeye hazır tutup, değiştirme çaban ne sonuç verir?

Başarılı olursun ve deli etiketi kondururlar... Hepsi korkar... Kendilerini avutmak için seni aşağılarlar... Psikolojik bir rahatsızlık geçirdiğini söylerler

İnsanoğlu bedeniyle ve fikirleriyle iletişim içinde kalacak şekilde tasarlanmış. Bu iletişime gerçek adını veriyorlar... Eğer iletişimi kesersen, seni tanıyamadıkları için "yabancı" konumunda olursun. Geleneklerinden dolayı "yabancı" konumda olana tepkileri hoşuna gitmeyebilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

quote:

Orijinalden alıntı: caqlayan

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: caqlayan

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: BU KONU BENİ AŞAR

B : Cebinden bir kalem bir de kağıt çıkartır ve kağıda şunu çizer :
    3 boyutlu bir kürenin üzerine iç açıları 270 derece olan üçgenin trigonometrik ispatı ;
    İlk bakışta hadi canım denilse de matematiğin sadece doğrusal uzaylarla sınırlı kalmadığını gösteren güzel bir örnektir. Bizim uzayımızın ayrıtları (en-boy-yükseklik) hepsi doğrusal bir ölçüdür. Oysa küresel bir uzay düşünüldüğünde doğru diye tanımlanan şekil burada bir çember yayıdır. Dolayısıyla 3 çember yayının birbirini 90 derece ile kesmesi durumunda oluşan şekil bir üçgendir ve üçgen tanımına uyar. (kuzey kutbundan ekvatora inen 0 ve 90 dereceli meridyenleri ve bunların arasında kalan ekvator parçasını düşünelim) Bu durumda üçgenin iç açıları toplamı 270'dir.

not : Bu olay gerçektir. Sadece matematiğin kübik uzaylarla sınırlı olmayacağını temsil eder.

Bana hiçbirşeyi ispatlayamazsın!

bu şekil kastediliyorsa,
    üçgen, bir düzlem üzerindeki doğrusal olmayan 3 noktanın doğrular ile birleştirilmesidir.

üçgen, her türlü düzlemseldir.

kesişen yayların yarattığı cisim düzlemde değil uzaydadır, bir düzleme izdüşümü alınarak yaratılan üçgenin de her zaman iç açıları 180 derecedir.

Burda bahsedilen şey aslında şu. Bir fonksiyon var ve bu fonksiyon düzlemden küre yüzeyine tanımlı. Bir üçgeni bu fonksiyon altında resmettiğimizde 1/8 küre ortaya çıkar. Şekil:
    />

DBP aslında küre yüzeyi üstündeki bir üçgendir. ve DP DB ye diktir. Her köşede aynı şey geçerlidir. 90+90+90=270

e ama ben boşuna yazmışım. bu; düzlemde, doğrusal olmayan 3 noktanın doğrularla birleştirilmesi olmuyor.

üçgen: Köşeler adını alan ve doğrudaş olmayan üç noktanın kıyılar adını alan doğru parçalarıyla birleştirilmesiyle oluşan düzlemsel uzambiçim ya da bu uzambiçimin sınırladığı kapalı bölge.
    BSTS / Matematik Terimleri Sözlüğü 1983

bu şekil zaten kafadan üçgen tanımının dışına çıkıyor

kastedilen şekline ne olduğunu da gayet iyi anladım.

metametik çökertilemez demiyorum, ama bu kadar kolay değil

üçgenin tanımı nettir, sen kürenin üzerine koyduğunda üçgeni düzlemsellik özelliğinden çıkarıyorsun.

ve, şöyle de bir durum var; düzlemsel bir şekil olan üçgeni nasıl oluyor da küp yüzeyine herhangi bir fire olmadan yerleştirebiliyoruz?
    mutlaka deformasyon olur.
    yani pratikte bu mümkün olmuyor.

yani orası yüzey üzerinde bir üçgen değil, ancak izdüşümü olabilir.

bir doğrunun küre üzerindeki gölgesi bir yaydır, doğru değil.

Hocam şimdi burda bikaç kavramı açıklığa kavuşturmamız lazım. Düzlemsellik dedik mesela. Düzlem nedir? birbiriyle izdüşümü sıfır olan doğruların ( koordinat doğrularının ) ( doğru yada çizgi ) katı şeklinde yazılabilen bölgedir. peki bu doğrular nası seçiliyor? birim uzaklıklardan faydalanılarak. yani bunu kürede düşünürsen paralel ve meridyenlerdir. bunların hiçbir zaman birbiriyle izdüşümleri sıfırdan farklı değildir. o zaman koordinat çizgileri olarak alabiliriz. verilen bir noktayı birim paralel ve meridyenlerin katı şeklinde yazabiliriz. ve bu tek türlü tanımlıdır. öyleyse bu bir küresel düzlemdir.
    biraz karışık anlattım sanırım. umarım açıklayabilmişimdir

baştan kabullenmen gereken bir şey var, doğrunun tanımı.
    doğru ile eğri kavramlarını ayırt etmek gerekiyor.

koordinat çizgilerini eğri olarak kabul edemezsin.

eğer, doğru kavramını ortadan kaldırırsan ve koordinat çizgilerini eğri alırsan zaten matematiğin kabullenmeleri değişmiş oluyor.

yani, hem doğru tanımını çiğneyip, hem düzlemi yamultarak, yeni bir üçgen tanımı oluşturup matematiği çökertemeyiz.

yanlış hatırlamıyorsam, düzlem denklemini;
    düzlem üzerindeki bir vektör ile düzleme dik olan vektörün skaler çarpımı şeklinde buluyorduk.

bu sistemi tamamen göçertiyorsun, doğal olarak üçgenin iç açılarını 270 bulduğunuzu sanıyorsunuz

neyden bahsettiğimi gayet iyi biliyorum matematik bölümü 4.sınıfım..
    düzlem tanımın çok doğru. fakat atladığın nokta vektör tanımı. vektör, başlangıç ve bitiş noktası belli olan demek. o noktalar nasıl tanımlı? koordinat sistemi içinde.
    koordinat sistemi nedir peki?
    biraz uzun onun açıklaması. küresel koordinatlar denilen bir olgu var. burdan inceleyebilirsin:
    http://www.aof.anadolu.edu.tr/kitap/IOLTP/2288/unite10.pdf

• matematik bölümü 4. sınıf öğrencisi olman çok daha güzel, işi bilen biriyle konuşmak daha iyidir.

üçgenin düzlemde tanımlı olduğunu da biliyorsun

küre üzerindeki üçgen ile düzlem üzerindeki üçgende farklı olur benim demek istediğim bu.

ilkokuldan beri önümüze sürülen üçgen kavramı düzlem üzerindedir, iç açıları toplamı 180 derecedir.

ayrıca küresel koordinat sistemini de biliyorum, bu bildiğimiz cartesian sistemden çok da bir farkı yok.

Bana hiçbirşeyi ispatlayamazsın!

küre üzerindeki üçgenin köşe noktalarının, düzlem üzerinde belirledikleri üçgen budur.

bir dikdörtgenin küre üzerindeki izdüşümünün şeklini nasıl dikdörtgen olarak varsayıp birşeyleri çürütemezsek, küre üzerindeki üçgen ile de üçgen kurallarını çürütemeyiz.

çünkü, dikdörtgen veya üçgen deyince, düzlem üzerinde kavramlar olarak alıyoruz bunu.

yok almayalım dersek,
    üçgen, düzlem üzerinde iç açıları 180 derece olan geometrik şekildir (bizi ilgilendiren kısmını yazdım sadece).

• Biraz önce wikipedia'da gördükten sonra dank etti. Bizim çalıştığımız düzlem "öklid düzlemi" . Bizim oluşturduğumuz bütün kurallar, formüller, özellikler öklid üçgenine has özelliklerdir. Diğer düzlemlerde farklı olacağı burda da belirtilmiş.

quote:

Bir üçgen, düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir.

Düzlem geometrisinin temel şekillerinden biridir. Bir üçgenin üç köşesi ve bu köşeleri birleştiren, doğru parçalarından oluşan üç kenarı vardır. Bir Üçgenin iç açılarının toplamı 180° dış açılarının toplamı 360°'dir.

[AB] U [AC] U [BC]= ABC\!\,

Burada;

A, B, C noktaları üçgenin köşeleri ve [AB], [AC], [BC], doğru parçaları üçgenin kenarlarıdır. \alpha\,, \beta\, ve \gamma\, üçgenin iç açılarıdır.

Matematiksel tanım [değiştir]

Yukarıda anlatılan biçimiyle (Öklit düzleminde) üçgen, [Riemann geometrisinde daha genel bir nesnenin özel bir durumudur. X bir Riemann uzayı ve A, B, C, bu uzayın birbirine doğrusal olmayan üç noktası olsun. Bu üç noktanın her bir çifti arasında birer kesel (jeodezik) seçilsin. Bu üç keselin birleşimine ABC üçgeni denir. Örneğin, bir Riemann yüzeyi olarak dünya yüzeyinde, kuzey kutbundan 0 meridyeniyle ekvatora, ekvator boyunca 90. doğu meridyenine, bu meridyen boyunca geri kuzey kutbuna çıkan eğri, bir üçgen oluşturur. Bu üçgenin iç açıları toplamı 270°'dir.

Daha genel olarak, bir topolojik uzayda verilen herhangi üç noktayı birleştiren herhangi üç eğrinin birleşimine bir üçgen denir. İki boyutlu bir çokkatlı bu tür üçgenlerin (belli özellikleri sağlayan) birleşimi olarak ifade edildiğinde, bu üçgenler topluluğuna çokkatlının üçgenlenmesi denir.

Aşağıdaki özellikler, Öklit düzlemindeki üçgenlere aittir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9C%C3%A7gen

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caqlayan -- 10 Ocak 2010; 15:31:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: metete

A ve B kişileri arasındaki diyalog şöyle başlar:

A : Sadece varsayımların var senin ! Bana hiçbirşeyi ispatlayamazsın !

B :

B: Peki sana birşey ispatlayamayacağımı ispatlayabilir misin?
    A: Bana şu anda birşey ispatlamadığın sürece bunu ispatlamış sayılırım.
    B: Ben de sadece susarak sana birşey ispatlamış oldum.
  • aslında ben de adam akıllı açıklayamayınca biraz karıştı işler herhalde

bildiğimi anlatma konusunda biraz zayıfım.
  • quote:

aslında ben de adam akıllı açıklayamayınca biraz karıştı işler herhalde

bildiğimi anlatma konusunda biraz zayıfım.

Resmen forumda ügçen açılımı yaptık

Üçgen diyip geçiyoruz ama aslında ne çok detayı varmış dimi
  • gerçekten de öyle, basit hiçbir şey yok herhalde matematikte :)
  • quote:

gerçekten de öyle, basit hiçbir şey yok herhalde matematikte :)

sıfır sayısının en son bulunan sayı düşünürsek evet öyle
  • @metete cevabını yazarsan güzel olur
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.