Şimdi Ara

B747-400 BÖYLE DÜŞTÜ! (VİDEO)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
1.229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Afganistan'da Uluslararası Güvenlik Destek Gücü'ne (ISAF) ait bir kargo uçağı düşmüştü. Olay anına ilişikin görüntüler internette yayınlandı. İşte o anlar...

mobil:www.youtube.com/watch?v=uQ9iLyZPr08

• OAKB 291150Z 10017G27KT 9999 VCTS SCT090CB BKN120 16/06 Q1013 NOSIG RMK BLU BLU
    OAKB 291050Z 11020G30KT 9999 SCT090 OVC120 16/05 Q1012 NOSIG RMK BLU BLU

Rüzgar Gusting olarak varmis, fakat birsey söylemek gercekten imkansiz. Tahmin olabilecekse yanlis CG yüklemesi yanlis olabilir yada ucak yüklenirken icindeki kuvvetli kargolardan biri arkaya kaymis olabilir güvenli baglanmadigindan dolayi cünkü videoda ucak sola cekiyor ve nose up yapiyor ilk önce, ekip düzeltiyor bu sefer tam saga cekiyor ve hüsran.

Bakalim rapordan ne cikacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Onucsifiryedi

OAKB 291150Z 10017G27KT 9999 VCTS SCT090CB BKN120 16/06 Q1013 NOSIG RMK BLU BLU
    OAKB 291050Z 11020G30KT 9999 SCT090 OVC120 16/05 Q1012 NOSIG RMK BLU BLU

Rüzgar Gusting olarak varmis, fakat birsey söylemek gercekten imkansiz. Tahmin olabilecekse yanlis CG yüklemesi yanlis olabilir yada ucak yüklenirken icindeki kuvvetli kargolardan biri arkaya kaymis olabilir güvenli baglanmadigindan dolayi cünkü videoda ucak sola cekiyor ve nose up yapiyor ilk önce, ekip düzeltiyor bu sefer tam saga cekiyor ve hüsran.

Bakalim rapordan ne cikacak.

Sanki oyuncak gibi gidiyor uçak..

• Video'yu çeken adam da ya çok soğukkanlı ya da korkusuz asker, "o uçak üzerimize mi geliyor" tarzı bir korku bile yok, sakince geri vitese alıyor aracı sanki yayaya yol verir gibi...
    Eğer havalanı çalışanı ise tebrik ettim. Oluşan kaza ise felaket...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AreaOfEffect -- 1 Mayıs 2013; 13:49:07 >
  • Uçak havada fena stall yapmış ama o sırada uçağın burnunu okadar çok kaldırmasa daha hafif bir kaza olabılırdı en azıncan ucak burun ustu cakılmazdı
  • quote:

Orijinalden alıntı: B3la

Uçak havada fena stall yapmış ama o sırada uçağın burnunu okadar çok kaldırmasa daha hafif bir kaza olabılırdı en azıncan ucak burun ustu cakılmazdı

Ben pilotun çok bir hatası sonuçta uçak daha yeni kalkmış rüzgar etkisindendir üstelik yakıt tankları ful olduğundan yavaş olsa bile patlayacaktı!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: JacKSparrow12

quote:

Uçak havada fena stall yapmış ama o sırada uçağın burnunu okadar çok kaldırmasa daha hafif bir kaza olabılırdı en azıncan ucak burun ustu cakılmazdı

Ben pilotun çok bir hatası sonuçta uçak daha yeni kalkmış rüzgar etkisindendir üstelik yakıt tankları ful olduğundan yavaş olsa bile patlayacaktı!

Kardeş uçak yeni kalkmış felan diyorsunda uçakta boşyeremı fmc var sndb var pilotun o ruzgarı hesaplayarak kalkış açısını ayarlamalıydı. Ha tank dolu olaboılır ama pilot orda korkup levye yi kendine tam çekmese uçağı indirmeye çalışsa ( ki indirebilir hızlı degıl yenı kalkmıs bir anda flapları fullese uçağın hızı 80 knt a kadarduser ve uçağı sag salım ındırebılır)bukadar zarar olamz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: JacKSparrow12

quote:

Kardeş uçak yeni kalkmış felan diyorsunda uçakta boşyeremı fmc var sndb var pilotun o ruzgarı hesaplayarak kalkış açısını ayarlamalıydı. Ha tank dolu olaboılır ama pilot orda korkup levye yi kendine tam çekmese uçağı indirmeye çalışsa ( ki indirebilir hızlı degıl yenı kalkmıs bir anda flapları fullese uçağın hızı 80 knt a kadarduser ve uçağı sag salım ındırebılır)bukadar zarar olamz

İnse bile , tam tutturamazki ineceği yeri gene ucagın biyeri kopar kaza yapardı ama biraz daha hafif atlatırlardı.

• Bu dediklerinizden hic birini yazilmamis sayiyorum.

Ucakta herhangi yapilan ufak (LOAD SHEET) hatasi olabilir yada CG (CENTER GRAVITY). Fakat, ayni zamanda ucagin icindeki kargolarin tutunmasinin saglamsizligindanda olabilir.

50 KG siniz, kosuyorsunuz ve üzerinizde 50 KG lik bir yük daha var yaklasik 100 KG. 50 KG ile kostugunuz gibi 100 KG ile kosabilirmisiniz ?

Bunun 12 knot rüzgarla KESINLIKLE alakasi olan birsey degildir. Egerki kargo arkaya dogru tutunmadan yuvasindan kayip giderse ucakta otomatik olarak CG (CENTER GRAVITY) degisecektir. Bu yüzden ucaktan beklenen tepkilerde degisecektir. Icinde yaklasik 5 tane militere ait arac varmis, her birinin 2 ton oldugunu düsünürsek bir tanesinin bile nasil degistirecegini anliyabilirsiniz.

Isterseniz 747 kaptani olun, 10,000 saat ucusunuz olsun o ucagin icinde olmadiktan sonra TAHMINDEN baska birsey yapamazsiniz.

• quote:

Bu dediklerinizden hic birini yazilmamis sayiyorum.

Ucakta herhangi yapilan ufak (LOAD SHEET) hatasi olabilir yada CG (CENTER GRAVITY). Fakat, ayni zamanda ucagin icindeki kargolarin tutunmasinin saglamsizligindanda olabilir.

50 KG siniz, kosuyorsunuz ve üzerinizde 50 KG lik bir yük daha var yaklasik 100 KG. 50 KG ile kostugunuz gibi 100 KG ile kosabilirmisiniz ?

Bunun 12 knot rüzgarla KESINLIKLE alakasi olan birsey degildir. Egerki kargo arkaya dogru tutunmadan yuvasindan kayip giderse ucakta otomatik olarak CG (CENTER GRAVITY) degisecektir. Bu yüzden ucaktan beklenen tepkilerde degisecektir. Icinde yaklasik 5 tane militere ait arac varmis, her birinin 2 ton oldugunu düsünürsek bir tanesinin bile nasil degistirecegini anliyabilirsiniz.

Isterseniz 747 kaptani olun, 10,000 saat ucusunuz olsun o ucagin icinde olmadiktan sonra TAHMINDEN baska birsey yapamazsiniz.

+1

• Dehşet stall olmuş. Teknik arıza oldugu deniliyor.
  • O değilde şu adamdaki cesaretin %1i bizde yok
  • quote:

Bu dediklerinizden hic birini yazilmamis sayiyorum.

Kardeşim o uçağın içinde olmadıktan sonra tahmin yapamazsınız demişsin ama kendin tahmin yapmıssın :D kargolar felan.
    Kara kutu boş yeremi var ve şuanda gundemı takıp edersen teknik arızalar olduğu ileri sürülüyor

• quote:

Orijinalden alıntı: bladeburak

Dehşet stall olmuş. Teknik arıza oldugu deniliyor.

quote:

According to a listener on frequency the crew reported the aircraft stalled due to a possible load shift.

Teknik bir arizadan videoda olacagini bek sanmiyorum ekip zaten positive ratede rapor etmis kargodan dolayi oldugunu

@B3la: Insan ister istemez tutamiyor kendisini egerki havaciligin icindeysen.
  • kaç lt deposu var acaba
  • quote:

Orijinalden alıntı: RaveNoL

kaç lt deposu var acaba

164064 Kg yaklasik 164064 Litre olmasi lazimdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ncap

görünen kabaca yeterli sabitlenememiş yük arkaya kaymış ve uçağın ağırlık merkezi yer değiştirmiş.. stall olduğunu zaten herkez söylüyor burun o kadar dikilirse tutunamaz zaten.. kaptan yine uçağını düzeltmiş ama bu yükseklikte stall engellenemez diye düşünüyorum..

Stall olduğunu herkez söylüyorsa stall nedir bunu biliyormusnu ? ama googleden araştırıp buraya yazmayın
  • quote:

quote:

quote:

görünen kabaca yeterli sabitlenememiş yük arkaya kaymış ve uçağın ağırlık merkezi yer değiştirmiş.. stall olduğunu zaten herkez söylüyor burun o kadar dikilirse tutunamaz zaten.. kaptan yine uçağını düzeltmiş ama bu yükseklikte stall engellenemez diye düşünüyorum..

Stall olduğunu herkez söylüyorsa stall nedir bunu biliyormusnu ? ama googleden araştırıp buraya yazmayın

uçağın havada tutunacak hızın altına düşmesidir kısaca.. Yatay haliyle burun yukarıdayken stall hızları farklıdır.. Daha yüksek hız gerekir belirli bir açıyla uçarken.. Her yükseklikte yüke uçaın konumuna göre bir tutunma hızı vardır..Zaten stall halinde burun biraz aşağı verilip uçak kurtarılmaya çalışılır genelde ama burada kaç metre deki koca dev hamle yapacak da kurtacak.. Zaten olay normal nedenlerden pitot arızası vs de değil gibi duruyor, ağırlık merkezi değişmiş büyük ihtimalle yani.. Koca adam salağız burda stall, overspeed bilmeden cevap yazacağız bir de değil mi..

Tebrikler dersinize iyi çalışmıssınız. FSX felanmı kullanıyosunuz yoksa araştırmayla edinmiş nilgilermi bunlar :D

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

uçağın havada tutunacak hızın altına düşmesidir kısaca.. Yatay haliyle burun yukarıdayken stall hızları farklıdır.. Daha yüksek hız gerekir belirli bir açıyla uçarken.. Her yükseklikte yüke uçaın konumuna göre bir tutunma hızı vardır..Zaten stall halinde burun biraz aşağı verilip uçak kurtarılmaya çalışılır genelde ama burada kaç metre deki koca dev hamle yapacak da kurtacak.. Zaten olay normal nedenlerden pitot arızası vs de değil gibi duruyor, ağırlık merkezi değişmiş büyük ihtimalle yani.. Koca adam salağız burda stall, overspeed bilmeden cevap yazacağız bir de değil mi..

Tebrikler dersinize iyi çalışmıssınız. FSX felanmı kullanıyosunuz yoksa araştırmayla edinmiş nilgilermi bunlar :D

Araştırma merak diyelim de sen nesin acaba, öyle girdin ki herhalde thk pilot adayı filansın.. yanılıyor muyum? Bir de bildiğin yanlış gördüğün birşey var ise söyle çekinme.. Eğer forumun ergen tayfasındansan hiç vaktimi alma benim.

Güldüm gerçekten. Yaşım 18 yaşımı doldurduğumda pilotkuğa ilk adımı mı atıcam. Şuan aklımda thk ve tarkim var. Allah hangisni nasip ederse artık :) +flight simulatör x te 950 saat uçuş saatim var :)

• B3la, sana PM'den de bahsettim. Flight Simulator ile gerçek havacılık bambaşka, fs'den baz aldığın bilgileri gerçek havacılık kurallarına uygulamaya çalışma tam tersini yap. İkincisi ne kadar bilirsen o kadar mütevazı olursun. Tavsiyem insanlarla konuşurken biraz daha üslubuna dikkat etmen. Üslup hatası demiyorum, sadece dikkat et diyorum. Herkes bir tahmin yapıyor burda kimsenin kimseyi kırmaya, kızdırmaya hakkı yok :)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.