Şimdi Ara

Atık su arıtımı için grafen üzerine sabitlenmiş nano sünger geliştirildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Atık su arıtımı için grafen üzerine sabitlenmiş nano sünger geliştirildi



    Viyana Üniversitesi bilim insanları, organik kirleticileri sudan uzaklaştırmada oldukça verimli olan bir kompozit malzeme tasarladılar. Ekip, bunu grafen üzerine sabitlenmiş nano gözenekli, ultra ince kovalent organik çerçeve(COF) ile başardı.



     Malzeme, yeniden kullanılabilir bir yapıya sahip



    COF'ler, düşük yoğunluklu ve hafif olmalarının yanı sıra oldukça gözenekli bir yapıya sahipler. Gözenekli malzemeler, aynı hacim için gözenekli olmayan bir malzemeden çok daha büyük bir toplam yüzey alanına sahip olması sayesinde adsorpsiyon sırasında yüzeyler üzerinde özellikle çok sayıda molekül biriktirebiliyor.



    Endüstriyel atık sular yüksek oranda kirleticiler içeriyor. Bunlardan biri olan organik boyalar, genellikle suda yüksek oranda çözünüyor, bozunmuyor ve kanserojen etkiye sahip. Araştırmacılar, organik boya moleküllerini seçici olarak tutmasını sağlamak için COF'yi değiştirerek 0,8 ila 1,6 nanometre boyutlarındaki boya moleküllerine odaklanıldı.



    Ekip, nanometre aralığında tam olarak boyutlandırılmış ve şekillendirilmiş gözeneklere ve pozitif yüklü hedef molekülleri çekebilen bir negatif yüzey yüküne sahip küçük süngerler oluşturabildi.



    Atık su arıtımı için grafen üzerine sabitlenmiş nano sünger geliştirildi



    Her ne kadar sünger geliştirilmiş olsa da dış kenardaki gözeneklerin tıkanması nedeniyle malzemenin iç gözenekleri genellikle işlevsiz kalması problemi yaşandı. Araştırmacılar bu sorunu çözmek için de COF'yi bir grafen tabakası üzerinde üretebildi.



    Nihai olarak malzemenin organik boya moleküllerini tutmak için maksimum kapasitesini sağlamak adına ekip, tek atomlu bir grafen tabakası üzerinde iki nanometre kalınlığında bir COF tabakası yerleştirdi.



    Ayrıca Bkz.Yüzeyleri antimikrobiyal yapan bakır nanotel sprey geliştirildi



    Araştırmacılar, geliştirdikleri malzemenin çok fazla grafene gerek duymaması ve kirleticilerden temizlendikten sonra filtre olarak tekrar kullanılabilir olmasının maliyeti düşüreceğini belirtiyor.




    Kaynak:https://newatlas.com/materials/nano-sponge-graphene-water-filter/







  • Bu grafen muhabbeti bana direk plastiği hatırlatıyor. Şimdi her yer kullanmak istiyorlar ama daha zararları belli değil. Plastiğin milleti nasıl mahvettiğini düşününce grafeninde o şekilde büyük bir tahribat yapacağını düşünüyorum.
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    bazi cevrelerde tartisilan bir konu. elektronikden yuksek performans malzemelere grafenin neredeyse sinirsiz sayida kullanimi var, dusuk maliyette yuksek hacim uretmenin yollari kesfedildiginde hemen heryerde kullanilabilecek bir malzeme. ama molekulleri arasindaki yuksek bag gucu yuzunden dogada plastikden bile cok daha zor bozulacak bir malzeme ve canlilar icinde plastikden cok daha fazla zararlari var. yuksek hacimle uretildiginde plastikden cok daha tehlikeli bir kirlilik yaratmasi olasi.

    bence cevre sorunlarinin hepsinin asil kaynagi nasil yasadigimiz ne kullandigimiz degil miktar hacim. dunyanin kaldirabileceginden cok daha fazla insan var ve sayi hizla artmaya devam ediyor. 8milyar yerine 100milyon insan olsa ister plastik kullan, ister v8 motorla fosil yakit yak, doga bunu tolere eder geri donusumunu saglardi. bu kadar cok insanla gunes enerjisi kullanayim desen bu sefer kullanim omru dolan gunes panellerinin yaratacagi kirlilik sorun oluyor.
  • bizimkiler de sünger olsun diye denize atıyor. buyrunuz müsilaj.
  • sniper23 kullanıcısına yanıt
    Korkunuzda kesinlikle haklısınız fakat ben her zaman olumlu bakmayı seven bir kişi olarak söylüyorum; bilinçli kullanım bilinçsiz kullanıma göre zarardan daha çok yarar sağlayacaktır. Dünyanın kirlenmesinin azaltılmasında siyasi bilincin korumacı zihniyetinin artması ve tüketicilerin de aynı şekilde bilinçlenmesi gerekmaktedir. Dünyaya zarar veren, sıradan insanlar dışında, teknoloji ve bilim insanlarıdır, dünyayı kurtaracak da yine teknoloji ve bilim insanları olacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 8 Ağustos 2022; 18:48:22 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.