Şimdi Ara

Asus X550JK XO012D Inceleme ve Kullanıcı Platformu (1038. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21.002
Cevap
235
Favori
706.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
87 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 10361037103810391040
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Yaklaşık 5 senedir sorunsuz bir şekilde bu laptopu kullanmaktayım. Dün gece herhangib bir sorun yoktu laptopu kapadığımda. Fakat sabah laptop ASUS yazısında donup kaldı ve açılmadı. BIOS'a da giriş yapamadım. 2 kere yaklaşık 10 dk kadar açılır diye bekledim ama açılmadı. Biraz araştırma yapınca bir arkadaşın bir forumda anakart ile alakalı olduğunu söylediğini gördüm. Yaklaşık 1 saat kadar laptopa dokunamdım ve bir kere daha açmayı denediğimde açıldı. Daha önce böyle bir durum yaşayan var mı? Sorun nerededir ve halledilebilir mi?

  • Ekran hertzini oveclock yapıp kullanan var mı aramızda? Windows 10'da giriş ekranı gelmeden önce siyah ekranda kalabiliyor bilgisayar. Hertzi yükseltince oluyor bir tek bu. 60 hertzde sorun yok.

  • Black_Wolf14 B kullanıcısına yanıt

    97Hz de kullanıyorum. Bahsettiğin problemi nadiren yaşıyorum. Kapatıp açınca çoğu zaman düzeliyor ama bazen inat ediyor 1 tane ram çıkartıp takıyorum düzeliyor.

  • Blkbs kullanıcısına yanıt

    Anakart arızası olsa sanıyorum ki bilgisayarın hiç tepki vermezdi. Bios pilini değiştirmeyi deneyebilirsin.

    İhtimalleri değerlendirmek için sökülebilir bütün donanımları söküp deneyebilirsin , ram , cdrom , usb 2.0 yuvası vb.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mylm.56 -- 29 Ocak 2021; 7:59:54 >
  • Bendeki hatanın bellek ile ilgisi yok. Hertz'i artırmazsam sorun olmuyor, artırdığımda sorun oluyor sadece. Intel grafik sürücüsü ile ilgili bendeki sorun. Regedit'te aşağıdaki kısma girip


    Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000


    NoFastLinkTrainingForeDP 2

    DisplayOptimizations 1


    Olarak ayarladığımda sıkıntı kalktı gibi şu an.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Black_Wolf14 -- 29 Ocak 2021; 18:9:51 >
  • Black_Wolf14 B kullanıcısına yanıt

    Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0000


    Bende bu lokasyonun /0000 sekmesinde girdiler yok /0001 de var. Sanırım bi yanlışlık yaptınız veya sistemden sisteme farklılık var.

  • Bende 0000'da da 0001'de de girdiler var sağdaki kısımda ama dediğim iki girdi 0000'da yer alıyor.

  • arkadaslar merhaba bu soru sorulmustu 3 -4 sene once fakat ben tekrar sormak ıstıyorum belkı gunumuz teknolojısınde mevcuttur bızım laptoplara HD EKRAN takma sansımız var mı yapılıyorsa kıme gıtmek lazım malıyet ne olur. hd pc ye gectım pcsımızın bıraz yaslandıgını hıssettım :D

  • canbaz67 C kullanıcısına yanıt

    Maalesef takılamıyor. Taksan bile ne i5 4200H kaldırır ne gtx850m.

    boşuna para harcamış olursun.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • canbaz67 C kullanıcısına yanıt
    En iyisi harici ekran almak hocam.
  • Takılıp takılmadığını bilmiyorum ama kaldırma konusuna katılmıyorum. Zaman zaman televizyona hdmi ile bağlayıp 1080p çözünürlüğe ayarlayıp öyle kullanıyorum, film fln izliyorum, hiç sıkıntı yaşamadım
  • mikropzoft kullanıcısına yanıt

    Film vs izlemede elbette sıkıntı çıkarmaz. YouTube a girip 1080p/60fps video açıp cpu kullanımına bir baksanız kaldırmadığı bariz belli.


    1280/768 Ekranda 1080p/60 fps video izlerken işlemci kendinden geçiyor bunu 1080 ekranda yapmayı düşünemiyorum bile.

  • sssd ve ram takvıyesı var fakat genede problem olur dıyorsunuz anladıgım kadarıyla ıslemcıyle alakalı

  • canbaz67 C kullanıcısına yanıt

    Aynen , tam olarak onu anlatmaya çalışıyorum. Bende de 12Gb ram ve ssd takviyesi var ancak işlemciye ne yaparsan yap işlemci yine aynı.

    4200H her ne kadar zamanının en iyilerinden olsa da H kodlu olsa da, 8 Senelik sonuçta... 1080 çok zorluyor maalesef.


    Biostan işlemcinin kendi ekran kartını tamamen devre dışı bırakıp bütün görüntü işlemlerini gtx850m yapsa sıkıntı olmaz ama bazı laptoplarda donanımsal olarak mecburen görüntü işlemci üzerinden aktarılmak zorunda kalıyor.


    x550jk da donanımsal olarak böyle bir engel var mı bilmiyorum ancak olmasa bile modlu bir bios olmadan böyle bir şey yapmak mümkün değil.


    Bazı yabancı forum sitelerinde x550jk için modlu bioslar buldum ancak yüklemeye cesaret edemedim. Malum bios bu, en ufak bir aksilikte brick olabilir. Brickten kurtarmak için spesifik araç gereçler gerekiyor. Türkiyede bu araçları edinebilseydim sorgulamadan yüklerdim ama malum dolar kuru belli. Basit bir kabloya/konnektöre yüzlerce TL para vermek bu iş için gereksiz.


    En mantıklı yapılabilecek şey X550JK gibi 2021 için F/P oranı mükemmel bir cihaz bulup satın almak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mylm.56 -- 1 Şubat 2021; 23:13:24 >
  • Merhaba arkadaşlar,


    X550jk kullanıcısıyım. Ekran görüntüsünde görüldüğü üzere pil 0 görünüyor. Mause ile üzerine geldiğimde tam dolum için 2 saat 48 dakika gerekli yazıyor. Ama şart dolum animasyonu gerçekleşmiyor. Muhtemelen de şarj gerçekleşmiyor. Yan sanayi bir batarya sipariş geçtim lakin problem yazılımsal mı pil mi öldü onu pek kestiremedim. Zira bir hafta 10 gün önce pildeyken %84 de kalıyordu. Sonra %90 ları görmeye başladım. Şimdi ise %0.



    Bu arada Asus TR orjinal batarya için 480 TL fiyat verdi. 8 yıllık bir bilgisayar için çok geldi. Yada ben zaten sürekli prizde kullandığımdan gereksiz gibi geldi.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ingilizceturkcekelime -- 2 Şubat 2021; 8:15:3 >
  • ingilizceturkcekelime kullanıcısına yanıt
    Bende lenovo laptop var, aynı problemle karşılaşmıştım, fişi çekince direk kapanıyordu, lenovo’nun programını yükleyip pili kalibre et dedim, program başarıyla kalibre etmedi yarıda kestim ama işe yaradı, şimdi 40-50 dk gidiyor, ama pil %30-%40 larda, bir süre daha idare eder, muhtemelen asus’un da böyle bir programı vardır kalibre etmek için
  • Asus x550jk laptopumu satıyorum ilgilenenler PM atabilir
  • @LoverMS Hocam sırf merak ettiğim için soruyorum. YouTube üzerinden iki üç tane 1080p60 video açtım Cpu kullanımı %35-%40 civarında sorunsuz izledim. İşlemci kaldırmıyor derken bu oranın güncel bilgisayarlara göre çok yüksek olduğunu mu söylemek istediniz ?

  • Skayn kullanıcısına yanıt

    Video izlerken %50 bulması çok değilmiş gibi görünebilir ama şöyle düşünün. Video hazır kodlanmış işlenmiş bir şekilde işlemciye ulaşıyor ve işlemcinin tek yapması gereken hazır işlenmiş görüntüyü ekrana vermek. Ve sırf bu işlemi yaparken bile %50 kadar zorlanıyor. 


    1920x1080 bir ekran taktığınızda işlemcinin hem bu görüntüyü anlık olarak oluşturması işlemesi ve ekrana vermesi gerekiyor. Ki bu işlemde en ağır olan şey görüntünün işlenmesidir. Bu da bu durumda işlemcinin ortalama %70-%75 kadar zorlanıyor. bu da demek olacak ki arka planda bir kopyalama işlemi yaparken bile işlemcinin ısınarak throttle olacak. 


    Düşünsene basit bir kopyalama işlemi yaparken bile işlemcin kaldırmadığı için ısınarak hız düşürüyor ve normalde 200mB/s ile aktarım yapabilecekken 30mB/s ile yapıyorsun. Niye? işlemci kaldırmıyor.  


    Böyle bir haldeki sisteme 1080p kaldırıyor denebilir mi sizce ?  Bence denemez.


    ayrıca bu güncel sistemlerde bu kullanım yüzdesi %5 max %6 civarında olmalıdır



    Ancak ve ancak şöyle bir durum var ki 1080p ekranda düşük ayarlarda da olsa oyun oynayabilirsin  Şimdi aramızdan birileri diyecektir içinden " Ulan boşta zorlanan işlemci oyunu nasıl kaldırsın direk kendini kapatır" ama olay böyle değil.  


    Oyun oynarken sizin bütün görüntü yükünüz CPU yani HdGraphics 4600 yerine GPU üzerinden yani GTX850m üzerinden karşılanacak. Bu da demek oluyor ki işlemcinizin tek yapması gereken oyun motorunun istemiş olduğu mekanik fizik(ki bu bazı durumlarda yine GPU tarafından karşılanabiliyor Nvida Physx sayesinde.) gibi işlemleri hesaplaması.


    Yani eğer oynadığınız oyun grafik ağırlıklı basit çok komplike olmayan bir oyunsa CPU yerine GPU ya yük bindiriyorsa (Örneğin :GTA 5 ) ummadığınız kadar iyi bir kalitede 1080p olarak oyunu oynayabilirsiniz.  


    Şimdi yine düşünenler olacaktır "O zaman boşta da GPU görüntüyü oluştursun işlemci zorlanmasın ?" Gayet mantıklı bir fikir ki en başta belirtmiştim.


    Bunu yapmak için BİOS üzerinden işlemcinin dahili yani HdGraphics4600 görüntü biriminin kapatılması gerekiyor. X500Jk nın orjinal biosunda böyle bir ayar "açık" değil. Ama bu böyle bir ayarın olmadığı anlamına gelmiyor. Bios esasında birçok ayar içeriyor ancak yetkisiz müdahalelerde anakarta kalıcı hasar vermemek adına üretici tarafından gizleniyor. Bu ayarları açmak için bilirkişilerin biosu modlayıp tekrardan kurup denemeleri gerekiyor. Bir nevi araçlarda gizli özellik açma gibi bir şey ama daha komplike bir işlem istiyor.


    Ama diyeceksiniz ki "O zaman bios modlayalım ?" maalesef söylendiği kadar basit bir işlem değil. İşlem basit ama sonuçları çok ağır olabilir, biosta yanlış bir işlemde cihazın anakartı brick olabilir ve donanımsal müdahale olmadan bir daha kullanılamaz hale gelebilir.


    Donanımsal müdahale oldukça kolay olsa da çok pahalı bir işlem. Brick olduğunda pc bir daha açılmayacağı için anakart üzerindeki bios çipine dışardan bir bios yazmak için basit aletler gerekiyor ancak Türkiye'de olmadığı için dandik bir alete 15$ Yani 150 tl+ gönderim bedeli+vergi vermek gereksiz oluyor.


    Kısacası. 1080p ekran takmak sandığımızdan çok daha zor,uğraştırıcı ve masraflı bir durum. Değmez. Satın x550jk yı FullHd ekranlı bir laptop alın. Hem zamanınızdan hem emeğinizden tasarruf edin. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mylm.56 -- 20 Şubat 2021; 23:31:21 >
  • Skayn kullanıcısına yanıt
    Hocam ben full hd monitöre bağlı kullanıyorum. İnternet tarayıcısı olarak opera kullanıyorum. Normalde hd çözünürlükte opera ile problem yaşamazdım. fhd ye geçtiğimde bilgisayarın zorlandığını gördüm. Örnek vermek gerekirse opera nın ilk açılışı uzun sürer, youtube videolarını tam ekran yap tuşuna bastıktan sonra 2-3 sn pc tepkisizleşir. Yani web tarama akıcılığını kaybetti. Şöyle bir çözüm ürettim kendimce. Operayı varsayılan olarak gtx 850m i kullanacak şekilde ayarladım. İntermet gezintisi için kabuledilebilir seviyeye geldi. Oyun kısmında ise hd ekranda aldığım fps leri fhd de elbette alamadım. Yıllarca 45-50fps oynadığım oyunu 30-25 fps arasında oynayamadım o yüzden oyun oynama sevdasından vazgeçtim. Masabaşı mesaiye aldım diyelim. Artık yüklenmiyorum, ofis web gezinti çizim programlarım için halen yeterli seviyede. Monitörün avantajı da 24 inç gözüm rahat etti ips ekran aldım renkler çok güzel. Bilgisayara indirdiğim 1080p filmlerde hiç problem yaşamadım. Fakat bilgsayara indirdiğim 4k filmlerde işlemcinin bütün kısıtlamalarını kaldırıyorum yüksek performans modunda ucu ucuna izletiyor filmi. Hatta filmi biraz iler sarmak istediğinizde 5-10 sn kendinden geçiyor. Benim deneyimlerim böyleydi. Bir fikir edinebilmeniz için yazdım.
  • 
Sayfa: önceki 10361037103810391040
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.