Şimdi Ara

Aşk Üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
402
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Hepimiz neredeyse her gün en az bir kere "aşk" kelimesini duyuyoruz. Duymaklada kalmıyor, aşk bir noktadan sonra fiilen hepimizin hayatında yer ediniyor. İnsanlık tarihinde neler olmamıştır ki aşk için? Aşk için ölmek, aşk için öldürmek hatta aşk için çıkan savaşlar. Peki nedir bu aşk? İnsanların aşkı yüzeysel olarak ele alıp güzellemeler dizdiğini görebilirsiniz ancak aşkın ne olduğunu anlamak için bu konu hakkında olabildiğince açık ve somut olarak düşünülmelidir. Bu yazının temel gayeside budur.

    Aşk hakkında konuşan insanlardan gördüğüm kadarıyla genellikle aşkı cinsellik ile bağdaştırmazlar ve hatta aşk ile cinsellik birbirinden ayrı kulvarlardaymış görülür. Bu bana oldukça temelsiz ve saçma gelmekte. İçinde cinsel bir içeriğin bulunmadığı bir aşk olsa olsa platonik aşktır -ki bundanda pek emin değilim. Şöyle bir düşünelim, heteroseksuel bir erkek yani kadınlardan hoşlanan bir erkek ancak ve ancak bir kadına aşık olabilir. Çünkü heteroseksuel bir erkek bir kadınla seks yapmak istemektedir. Aynı şey heteroseksuel kadınlar içinde geçerlidir, heteroseksuel bir kadın ancak bir erkeğe aşık olabilir çünkü ancak bir erkekle seks yapmak isteyemektedir. Peki, konunun seksle ne alakası var? Kişi ancak seks yapmak istediği bir kişinin çekici özelliklerini görebilir ve ancak o zaman ona aşık olabilir kanısına sahibim. Sözgelimi, heteroseksuel bir erkek neden bir erkeğe aşık olamaz? Cevap basit: çünkü onla seks yapmak istemez dolayısıyla onda ilgi çekici bir özellik göremez. Sonuç olarak aşk, bırak cinsellikle alakalı olmamayı, aşkın temeli cinselliktir ve kime aşık olabileceğimizi belirleyende cinselliktir.

    Aşk ne için var? Aşkın cinsellikle farklı kulvarlarda olmadığını hatta içli dışlı olduğunu açıkladıktan sonrasında böyle bir soruya cevap verme gereksinimi görmekteyim. Bu soruya cevap verebilmek için aşkın temeli olan cinsellik hakkında konuşmak gerekli. Sözgelimi, cinsellik ne için var? Bu soru gayet basit, tabii ki de üremek ve türün devamlılığını sağlamak için var. Cinselliğin zevkli olmasının sebebide budur, bireyler türün birer parçasıdırlar ve onların bedenleri türü devam ettirmeyi sağlayan bir yapıya sahiptir dolayısıyla üstlerine düşen görev olan üreme görevi zevk içermeli ki bireyler cinsellik yaşayıp üremeye teşvik olabilsinler. O halde ilk soruya geri dönerek düşünelim. Madem ki cinsellik türümüzü devam ettirmek için var -sonuçta eşeyli üreyen canlılarız- o halde aşkında türü devam ettirme konusunda bir işlevi olmalı. Aşkın işlevi bence bir "çekim" mekanizması olmasıdır. Biz insanlar olarak irade sahibi varlıklarız ve istediğimiz davranışı yapıp istemediğimiz davranışı yapmayız. O halde iki insanı bir araya getirip cinselliğe teşvik edecek bir mekanizmaya ihtiyaç vardır ki oda aşktır. Aşık olan bireyler birbirlerinin çekim gücüne kapıldıkları için bu bireylerin cinsellik yaşama ihtimalleri artar işte aşkın işlevi de budur. Aşk, bireyleri bir araya gelip cinsellik yaşama ihtimalini arttırmak için vardır.

    Aşk hakkında sorulabilecek sorulardan biriside aşkın gerçek olup olmadığıdır. Burada "gerçek" derken ne kastediliğine açıklık getirmek istiyorum. "Aşk gerçekmidir?" dendiğinde "aşkın kendisi ve yaşattığı duygular gerçekmidir, gerçekte varmıdır?" denmiş olur. O halde düşünmeye başlayalım. Aşk bir noktadan sonra ortadan kalkmaktadır -peki neden? Aşkın kendisinin bireyleri birbirine çeken bir güç olduğunu söylemiştim. Bireyler birbirlerine nasıl aşık oluyor ki bu çekim gücü kaybedilip aşk ortadan kalkabiliyor? Bana göre bu çekim gücünü asıl yaratan şey imajdır. Biz bir insanın kendisine değil, bizim zihnimizde bulunan imajına aşık oluruz ve bu imajın gerçekte ki muadili olduğunu düşündüğümüz kişiye yani imajın nesnesine çekim hissederiz. Yani, bizim zihnimizde ki bir imaj tarafından büyüleniriz. Madem ki insan kişinin kendisinde değil ancak zihninde onu temsil eden imaja aşık oluyor, o halde bu imaj yavaş yavaş ortadan kalktığı sürece aşkta ortadan kalkıyordur sonuçta imaj bozuldukça "büyü" de bozuluyordur. O halde insanı başka bir insana çeken şeyin, dolayısıyla aşık olmasına sebebiyet veren şeyin kendi zihninde ki imajı olduğunu ortaya koyduğumuza göre ilk sorunun yani aşkın gerçek olup olmadığına da bir cevap vermiş olduk: hayır, aşk ve onun yaşattığı duygular gerçek değildir, zaman içinde sönüp giden bir yanılsamanın ürünüdür. Dolayısıyla aşk gerçek değildir.

    Aşk fedakarlıkmıdır? Tabii ki de aşk fedakarlıktır! Başka türlüsü olabilir mi? Ne demiş atalarımız? "Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez". Kişi kafasında ki imajın gerçeklikte temsil ettiği kişiyle ne kadar vakit geçirir ve onu ne kadar mutlu ederse onu o kadar çok ele geçirir/elde eder. Peki bu ne demek oluyor? Aşık kişi kendisini hoşnut eden duyguların çıkış noktası olan imajın nesnesini ele geçirir ve bu hoş duyguların devamlılığını garanti altına alır demek oluyor. Aşkın bencilce bir varoluşa sahip olmadığını düşünenler tamamıyla yüzeysel bakan kişilerdir ancak hepimizin bildiği gibi hakikat yüzeysel değildir, hakikat ayrıntıdadır. Aşkın ne olduğu, onu ortaya çıkartan şeyin ne olduğu ve ne için aşık olunduğu gibi şeylere cevap verilince, onun aslında basbayağıda bencilce bir edim olduğu ortaya çıkıyor. Sonuç olarak, aşk fedakarlık ister ancak bu fedakarlık kişiyi ele geçirme yolunda stratejik bir öneme sahip olduğu için gereklidir.

    Sonuç olarak aşk, biz irade sahibi olan insanları bir araya getirip ürememizi sağlayan bir mekanizmadır dolayısıyla aşk en baştan beri cinsellik temellidir. Ayrıca aşk bir yanılsamadır çünkü aşık olunan kişinin kendisine değil onun zihinde canlanan imajına aşık olunur. Öteki taraftan, aşk her ne kadar öyle gözükmese de bencilce bir edimdir çünkü kişi, ancak kendisinde hoş duygular yaratan kişiye aşık olabilir. Dolayısıyla aşık kişi kendisini hoş duygulara sürüklediği için o kişiye aşıktır.
    _____________________________
    http://esteticus.blogspot.com.tr/?m=1

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Dünyanın en hoş kelimelerindendir aşk
  • İyi hoşda çok uzun yazmışın
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.