Logolar yıllar boyunca firmaların yerine konuştu ve kimlik oluşturma misyonunu üstlendi. Insan beynine neredeyse kelime fisildayacak raddeye gelen bu tasarım parçacıkları, bazen bir kaç renk bazen ise ön plandaki ürün tasarımları ile özdeşleşti. Aslında logolarin zamanla değişmesi çokta alışılmadık bir durum değil. Büyük yada küçük pek çok firma firmalar, imgesel kimliklerine bürünmek için yıllarca logolarını değiştirdiler.
Peki tasarımı ne etkiliyor? Bu sorunun tek bir yanıtı olmasa da cevap vermeyi deneyebiliriz. Teknolojik yeterlilik en büyük etkenlerden. Yıllar boyunca el ile çizilen logolarin, bilgisayar tasarımları ile yer değiştirmesi beklendik bir durumdu ve gerçekleşti. Dönemin tasarım diline bilgisayar gücünün de eşlik etmeye başlaması yeni akımlarında başlamasına neden oldu. Modaya uymak kaygısının rekabete dayalı bir şekilde hem ürün tasarımlarına, hemde logo değişikliklerine yansıdığı ortada. Fakat bugün “çalışan şeyleri değiştirmek” konusunda “oversimplified” akımının bayrağı devraldığını görüyoruz.
Oversimplified? “Aşırı sadeleştirilmiş” veya “aşırı basitleştirilmiş” vizyonuna sahip bir tasarım akımı.Markaların bu akım ile hareket etmelerinin her zaman somut bir sebebi olmasa dahi, oldukça somut sonuçları var.
Ne yazıkki her zaman kullanıcı alışkanlıklarına hitap eden sonuçlar görmek mümkün değil. Kullanıcılar herhangi bir sebepten dolayı memnun oldukları tasarımların değişmesini pek istemiyor gibi. Aşağıda Google Arama Trendlerinden bir ekran görüntüsü olarak, Discord'un marka değişimi sonrası yapılan arama artışını görebilirsiniz.
İnternet insanların kendini ifade ederken oldukça ilginç yollara başvurdukları bir yer. Mozilla Firefox logo değişikliğine gittiğinde pek çok “meme” internetin dört bir yanına dağılmıştı.
Zaman zaman modaya uymak dürtüsü ve estetik kaygılar ile çıkılan bu yolda kullanıcı deneyimi açısından kötü sonuçlarda doğabiliyor. Bu durum alışkanlıktan ziyade, ürünü kullanma verimine etki ederek tüketici algısını yorabiliyor. Google hizmetleri pek çok kullanıcıya göre buna bir örnek.