Şimdi Ara

ARM : Intel yeni bir işletme modeli olmadan bizimle mücadele edemez

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
1
Favori
754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj




  • ARM : Intel yeni bir işletme modeli olmadan bizimle mücadele edemez





    Masaüstü işlemci sektöründe Intel liderliği kimseye kaptırmazken, mobil pazarda ise benzer bir hakimiyet İngiliz ARM firmasında bulunuyor. Ancak masaüstünde ARM, Intel'e rakip olmayı planlarken, Intel de mobil pazarda ARM ile rekabet etmeyi planlıyor. Her iki firma da zaman zaman birbirlerini eleştirmekten geri durmuyor.




    Bir süre önce Intel, masaüstü platformunda ARM'ın hiç şansı olmadığını belirtmişti. Bu kez ARM Ar-Ge yöneticisi Krisztian Flautner, Intel'in işletme modelini eleştirdi.




    Flautner, mobil pazarda Intel'in karşısına çıkacak pek çok lisans ortağı olduğunu belirterek, Intel'in buna hiç de alışık olmadığını savundu. Hemen hemen her mobil cihazda bir ARM tabanlı işlemci olduğu için aslında mobil pazarda oyunun galibi şimdiden belli sayılabilir. 




    Intel'in ana teknolojiye ağırlık vererek, kapalı bir işletme modeli dayatmaya çalışıyor. ARM dünyasında ise her ortağın uzmanlık konusu, diğerlerinin gelişmesine yardım ediyor. Bu işi ortaklık içerisinde yapmak, yekpare bir yapı içerisinde yapmaktan daha iyi.




    Ortaklara özel lisanslama konusuna da değinen Flautner, zaten bu işin uzmanı olduklarını ve ortaklarının hassasiyetlerine göre lisanslama yaptıklarını dile getirdi.




    ARM'ın özellikle sunucu pazarına yaptığı hamleler biliniyor ve son olarak AMD ile uzun vadeli bir ortaklık anlaşması imzalandı. Flautner, sunucu pazarında farklı gereksinimler ve kullanım şekilleri olduğuna dikkat çekerek, şu anda Facebook gibi hafıza önbellekleme sistemlerindeki iş yüklerini inceleme altına aldıklarını ifade etti.




    Sunucu cihazları devasa enerji ve soğutma gücü gerektiren sistemler olduğu için ARM'ın bu alandaki yatırımları da önem kazanıyor. Ancak firma veri merkezlerinin tasarımını değiştirmek niyetinde değil. Mobil segmentte olduğu gibi yongada sistem - SOC tasarımları ile bu alanda ilerlemek istiyor. Ancak bunları konuşmak için şimdilik erken.




    AMD ile ortaklıklarına da değinen Flautner, sunucu pazarında güçlü ve erişilebilirliği yüksek pazarlara sahip bir firma olan AMD ile önemli işler yapacaklarına inandığını vurguladı.




    Flautner ayrıca Raspberry Pi projesinin başarısını çok anlamlı buluyor. Bu sayede daha çok genç geliştiricinin ARM işlemcilere olan ilgisinin artacağını düşünüyor.  

     








  • dogru demis. icinde pek cok buyuk firmayi barindiran ekosistem haline gelmis acik sisteme karsi, ne kadar buyuk olursa olsun tek firmaya ait kapali sistemin sansi olamaz. hangi sektorde bu iki is modeli karsilastiysa kazanan hep ekosistem olan acik platform olmutur. bunun en guzel ornegi oalrak 90lardi mac windows rekabetini verebiliriz.

  • Müthiş yorum

  • Haber de kullanılan görsel google'ın data center'ına ait.

    Orjinal görsele şu linkten ulaşılabilir;

    http://www.google.com/about/datacenters/gallery/#/all/2

    Kısaca ARM ile alakası yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CihanKaygusuz -- 5 Aralık 2012; 14:08:16 >
  • ARM şımarmış.

  • Çok doğru, şunu da belirtmek gerek, zaten herkes intelin yeni bir işletme şekline geçeceğini tahmin edebiliyor, tabletlerden sonra piyasa bu şekle girdi, sadece intel değil tüm firmalar buna göre ayarlamalar yapacak.
    Açıklamayı yapanlardan piyasanın bu yeni durumuna biz sebep olduk demelerini beklerdim, asıl başarıları buydu, belki de önceki açıklamalarında bunu demişlerdir de tekrar etmemiştir.

  • Mâlumun ilânı..

  • arm masaüstünde intele rakip olursa iyidir.Rekabet başarıyı getirir.

  • son yıllarda masaüstü cihazlardan mobil cihazlara doğru cok büyük bir yönelme var.mobil işlemci segmentinde arm daha fazla yol katetmiş intele gore yani arm nin sımarması normal bnce :D

  • Intel'in hakimiyeti yuzunden masaustu teknolojileri hic gelismiyor ya da cok yavas gelisiyor diyelim, mobil'de ise tam tersi , cok hizli gelisme var, baksaniza 1.5 yil sure icinde tek cekirdekten 4 cekirdege gecildi, buna ragmet birileri hala Intel'i durmadan ovuyor

  • arm mobil sektörde müthiş bir hızla ilerliyor intelin kısa süreçte yakalaması çok zor. ama masaüstü sürümünde intel karşısında üst segmette rakibi olmadığından işi ağırdan alıyor. amd intelin orta seviye işlemcileriyle yarışabiliyor ama üst segmette intel rakipsiz. intelin bu yavaş politikasını arm çok kolay yakalayabilir masaüstü sistemlerde.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: CihanKaygusuz

    Haber de kullanılan görsel google'ın data center'ına ait.

    Orjinal görsele şu linkten ulaşılabilir;

    http://www.google.com/about/datacenters/gallery/#/all/2

    Kısaca ARM ile alakası yok.

    Gorsel'in zaten haber için önemi yok, bosuna kasiyorsunuz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ver gazı yanmasın, Intel darılmasın, hep Intel mi laf sokacak, biraz da ARM sallasın dimi??

    quote:

    Orijinalden alıntı: cagataykoroglu

    ARM şımarmış.


    Seninle sürekli aynı çizgide olduğumu sanmıyorum ama en isabetli kısa öz yorum olmuş seninki :// Bide niye - verirler onu anlamam.

    Diğer arkadaşlar bi zahmet açıverin, haber ne demek istemiş, siz ne anladınız diye. Bi zahmet anlatın da anlayıverelim Intel'e lazım olan farklı işletme modeli ile kastedilen nedir diye?

    quote:

    Intel'in ana teknolojiye ağırlık vererek, kapalı bir işletme modeli dayatmaya çalışıyor. ARM dünyasında ise her ortağın uzmanlık konusu, diğerlerinin gelişmesine yardım ediyor. Bu işi ortaklık içerisinde yapmak, yekpare bir yapı içerisinde yapmaktan daha iyi.


    Yazıda bahsedilen bu kısmın gerçekle alakası olmadığını biliyorsunuz dimi? Her bi geliştiricinin, başkasının patentinin arkasından dolaşması gerektiğini, lisans sorunu yaşamamak için türlü taklalar atması gerektiğini faln? Kimsenin kendi geliştirdiği bişeyi kimseyle paylaşmadığını, parası ödenirse lisans ücreti verilirse anca kullanılmasına izin verildiğini biliyorsunuz dimi? Qualcomm, Apple gibi firmaların işlemcilerinin yapılarının bile açıklanmadığını, firmayla irtibat haline geçip bilgi istediğinzde bile vermediklerini biliyorsunuz dimi?

    Intel'in ise dışarıya bişey satmamasından acayip rahatsız olduklarını ve esas olayın bununla alakalı olduğunu biliyor musunuz(yani lisans teknoloji vs gibi)? Dahası Intel'in gelişmiş üretim tesislerini kimseye açmadığı içn herkezin nasıl dellendiğini nasıl hasetle baktığını biliyor musunuz? Sağdan soldan gaz verilmeye çalışışdığını ama Intel'in hiçbirine kulak asmadığını biliyor musunuz? Intel'in sadece kendi işine yarayacak olan Netronom gibi ufak birkaç firmaya kendi fabrikalarında üretim yapmasına izin verdiğini ve ARM üretimi yapılmadığı için milletin nasıl dellendiği hakkında fikriniz var mı?

    Sağda solda yine gaz verip / gaza gelip Apple'ın yeni çiplerinin Intel'in üretmesinin ne kadar anlamlı olacağından faln gaz verildiğini biliyor musunuz? Hatta buna zemin hazırlamak için Intel'in Apple için çip üretmesini, karşılığında da bazı Ipad modellerinde Intel işlemci kullanılması için anlaşma olabilir faln gibi dedikodular olduğunu, Intel'in Apple'a asla 22nm çip yetiştirebilecek kapasitesi olmadığını(ayda 75bin WSPM ihtiyacı var Apple'ın)? Oysa Apple'ın Arge giderlerinden tool vs. için 10 milyar $ mertebesinde harcama yaptığını ve Intel'in fab. için çok daha azını harcadığını vs. vs. ??

    Cortex A15'in deve yükü güç çektiğini, dev-board üstünde sadece çekirdeğin 2W çektiğini, boşta 1.7ghz hızında 2 çekirdek A15 'in 4W civarında güç çektiğini, big.little olayı olmadan A15 cep tellerde düzgün olarak kullanılamayacağını, big.little olayında aslında 2 farklı modun olduğunu ve bunlardan 2.sinin zor ve henüz uygulamasının olmasığını, 1.sinin kolay ve deney aşamasında olduğunu ve uzun süre ortalıkta görülmeyeceğini vs. vs.??

    Hala yanlış noktalardan bakıp ARM'ı gereksiz yere büyütmeyin bi zahmet. AMD'nin aksine, Intel'in elinde farklı alanlarda genişleyebilmek için yeterli kaynak, insangücü, teknolojik altyapı, varolan üstünlük vs. var. Big.little'ı doğru düzgün kullanabilen cihazlar piyasada yaygınlaşmadan yeni nesil Atom gelecek 2014'den önce, A15'den daha az güç tüketip şimdikinden 2 kata yakın performans gösterebilecek, az buz bişey mi bu?

    Geçmişe bakmadan şikayet edenler için (haberdeki Flautner gibi), Intel taa 2009'da Atom'un geliştiricilerin ihtiyaçlarına özel bi şekilde TSMC'de üretilebilmesi için 3. kişilere gruplara izin verdi. Birebir Atom'u istedikleri gibi modifiye anlamına gelmyiyor ama şimdiye kadar kafalarda yet etmiş olan Intel'in Intel dışında üretime izin vermediği, 3. kişi gruplarla bişey paylaşmadığı gibi kafalardaki imajdan biraz farklı durum. Çok fazla iş yapmadı bu, tıpkı AMD'nin 3rd Party IP olayı gibi, ama sonuçta varolan bişey.

    Ben Intel bu haliyle asar keser pazarı ele geçirir demiyorum, belki gerçekten daha farklı bi iş modeli ile daha iyi sonuçlar elde ederler ama ne burdaki haberde nede yazının orjinalindeki gibi alakasız alakasız şeylerle değil. Elemanın kısaca bahsettiği ARM lisans satıyor, feedbackler ile de ilerleme gelişme yapabiliyoruz. Intel ise dışarıya kapalı lisans ve fabrika üretim sistemi var, bunu eleştriyorum diyor. Intel mimarisini kimseye açmayacak, bu mevzubahis değil, ama ne Apple ne Qualcomm ne de Samsung açıyor. Bu taraftan bakınca direk eleştrilecek bi kısım değil burası. Kendi elinde teknolojiyi yeterince geliştirebilecek altyapısı da var, dahası ARM bazlı şeylerin giremediği CERN gibi yerlerde geniş saha testlerine maruz kalıyor, devasa feedbackler geliyor. Veirmlilik, enerji yüketimi, hesap yeteneği vs. vs. gibi konular zaten Intel'in tek başına yetebileceği kendi yağında kavrulabileceği alanlar.

    Yeni bi iş modeli derken, Intel x86/Atom'u millete açsın, fabrikalarını açsın diyor kısaca adam, bunlar olmayacak. Intel teknolojik verimililik anlamında da herkeze kafa tutabilecek seviyede güçlü.

    Tak diye burda örnek verilecek işmodeli aklıma gelmiyor ama Intel'in kötü bi yolda olduğunu sanmıyorum ben. Medfield içeren telefonlar mesela yazılımsal sorunları vardı, fiyatları çok yüksetki. Yüksek model ARM temelli telefonlarla kıyaslanan performans ve sorunsuz yazılım ilk öncelikli hedef ki zaten bunun için uğraşıyorlardır. Xolo900 / K800 gibi telefonlar mesela ICS 4 'e geçince çok sorun yaşadılar. %100 uyumlu ve yazılım olarak tamamen desteklenen bişey, ki zaten olması gereken bu, iyi bi ilk adım olabilir mesela bunun gibi.

    Clover Trail tabletler ise gayet eğlenceli gibi duruyorlar. Beklentinizi PC seviyesinde tutmazsanız Win8 + x86 Clover Trail tabletle ARM tabletlere göre gayet uygun performansa sahip. Bu alanda bitek AMD var rakibi. Hondo / Tamesh'in çıkması ise zaman alacak ne yazıkki.

    Farklı işmodeli, Windows Phone için de Intel işlemcilerin kullanılması olur mesela onun gibi. Bunun dışında Intel'in geride kalan bi yanı yok ve lütfen bazı şeyleri aşırı derece abartmayın.

    edit: hızlıca edit / kısaltma ://



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 5 Aralık 2012; 17:41:31 >




  • Rubisco, 99 liraya arm işlemcili Android tablet alabiliyoruz, buna muadil intel tavsiyen nedir?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hasanhh

    Rubisco, 99 liraya arm işlemcili Android tablet alabiliyoruz, buna muadil intel tavsiyen nedir?

    99 liraya Atom islemci bile alinmaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • intelin dayatma ve tekel politikası olan bir firma olduğunu herkes biliyor. masaüstü ve dizüstünde amdyi eziyor allahdan arm çıkdıda mobil pazarda bu intel tekeline kalmadık

  • Ultrabook larda olduğu gibi belirli kıstaslar getirerek ürün üretme şartı koyarsan, bir kısım üretici, bir kısım müşteri senden uzaklaşır..
    Özgülüğü farklılığı herkes ister.. Kapalı bir kutu içinde bir gün geçirmek istermisiniz? İntelin yaptığı buna benziyor...

  • @Hasanhh

    99'a aldığın tabletin içindeki işlemcinin Intel tarafından karşılığı olmadığını olmadığını bilmiyor musun? bal gibi biliyorsundur (Hedeflenen pazarlar için kimsenin artık üretmediği Arm9 / 11 ile Intel'in nesini karşılaştıracaksın? )

    Tersinden ben sorayım, ARM uyumlu ilk ürünü olan Medfield ile perf anlamında karşlaştırılabilir ARM cihazlar kaç paradan başlıyor?

    Intel 'in 60-80$ istediği Atom için tel / tablet kaça patlayacak, ben bilmiyor muyum bunu? Konu zaten bu değil. Asus, HP, Dell, Lenovo , Acer, Samsung vs. hepsi Clover Trail + Win8 li tablet çıkartacak. Bide olaya bu açıdan bak , bu firmalar kendi ARM cihazlrının yanında ve hiç de düşük olmayan fiyatlardan satışa sunacaklar bunları, hepsinin de eli kulağında.

    "Ucuza ulaşılablir cihazlar var , bu ARM ve ARM'ın uygun fiyata IP / lisans satması sayesinde mümkün" den temel alıyorsun. Doğru, herkezin elinde benzer lisans olunca farklılaşmaya ve ucuzlatmaya, satış yapabilmek içn bir adım öne çıkabiilmek için yeni bişeyler bulmaya çalıştılar. Bu rekabet de bize yaradı diye düşünüyorsun, bu da doğru. Ama bu kimseye mimari / üretim imkanı satmayan Intel'in yeterli para kazanamayacağı anlamına gelmiyor. Win8 x86 tabletlerin iyi satacaklarını görecez, büyük markaların hepsi Intel tablet peşindeler şu an (Cepde Intel kullanılmamasının tam aksi bi durum var burda).

    Konu dediğim gibi burda Intel'in bu işlerden para kazanamayacağının, ilerleyemeyeceğinin iddia edilmesi. Tel denemesinin aksine tablet için çokca büyük marka bu işe girişti ve baya satacak. Yoksa yukarda yazdım, ulaşılabilir lisans ile neler olduğunu, hem rekabet ile hemde ARM ekosistemi sayesinde bu hale gelindiğini biliyorum elbette. Bu ARM'ı yere göğe sığdıramaz bi hale getirmemizi kralın kralı ilan etmemizi gerektirmez. Tam tersi Intel'in alternatifi olmadığı için de bi Tegranın 3-4 katı fiyat isteyebiliyor, tekel böyle bişey. Intel'e de kral vs. diyen yok zaten.

    Haberde doğal olarak yer verilmeyen, benimde uzatmamak için devam etmeyeceğim şey de, ARM ekosistemi için rekabetin getirdiği saçmalıklar ve bir adım öne geçebilmek için birazcık farklılaşabilmek için yapılan türlü türlü şeylerin son kullanıcılara nasıl olumsuz yansıdğı. Hatta bu forumda %99 kimse bilmez, her türlü geliştirici kendisine özel bi kernel peşinde koştuğundan nasıl bi karmaşa olduğunu eminim kimse bilmiyordur. Merak ediyorsanız linux kernel şeylerini okuyun, nasıl aynı mimari için dünya kadar farklı şeyin peşinden koşulmanın geliştiricileri çileden çıkardığını, nasıl kimsenin kimseyle uyumlu olmamamk için kimse neyin nerde olduğu bilmesin diye neleri değiştirdiğini nasıl bi karmaşa içinde olunulduğunu vs. vs. Nasıl Linux dağıtımları var masaüsütü için, aralarında tam bi uyum yok, hatta aynı dağıtımın farklı versiyonları arasında bile uyumsuzluk var, ARM alanı bundan kat kat daha beter.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 5 Aralık 2012; 19:24:13 >




  • arm den başka işlemci yok mu mobilde.. bu qualcom exynos tegra nedir??
  • Rubisco,
    1- Kralcılık yaptığımı nerden çıkardın? 2 cümlem vardı bu başlıkta.
    2-sormuşsun; 99'a aldığın tabletin içindeki işlemcinin Intel tarafından karşılığı olmadığını olmadığını bilmiyor musun? (Hayır bilmiyorum, telif yada her neyden bahsediyorsan bilmiyorum, bilmemi gerektiren sebebi de bilmiyorum)
    3-sormuşsun;ARM uyumlu ilk ürünü olan Medfield ile perf anlamında karşlaştırılabilir ARM cihazlar kaç paradan başlıyor? (Bunu da bilmiyorum, niye sorduğunu da bilmiyorum, ne demek istediğini de bilmiyorum)

    99 liraya alabildiğim arm işlemcili tablete muadil intel göstermemişsin ama çok şey yazmışsın, niye bana cevap görüntüsü verdin?

    Tablet piyasası bu sektördeki kalelerden sadece birisi, ARM ise kendisini bana bu kaleden tanıttı, misal başkasına da telefondan falan tanıtmıştır, sonuç ise benim olduğum yerdeki maç 1-0 arm önde, masaüstünde de misal AMD öndedir vs'dir, bu haberde bunlardan birisinin duyurusudur. Hemen bayrak kaldırmışsın. Üslubun bence fazla taassup içeriyor. İnsanların yaşadıkları güzel deneyimleri olduğu gibi yorumsuz aktarması böyle mi cevap bulur?
    Benim bakışım sonuçları gözardı etmeden, sonuca gelene kadarki süreçteki ayrıntılarda boğulmadan bütüne bakmak. intel çok iş mi başardı? Sonuçta bir sorun var, demekki arada ciddi hataları olmuş, yöneticisi oturur düşünür nerde hata ettik diye çözerler, beni bağlamaz yani, ARM var, kullanır geçerim, sana da tavsiye ederim.





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.