Şimdi Ara

arkadaşlar honda civic vtec motor 16subap mı yoksa 8 subap mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar
    2001 model ve sonrası çıkan son kasadan bir önceki kasa olan honda civic almayı planlıyoruz ama çok yakın bir arkadaşım onların tek eksantrik yani 8 subap sohc motor olduğunu söyledi
    bu konuda kesin bilgisi olan var mı?yoksa bu modeller dohc motor mu?



  • 16 subap ve DOHC`dir.
  • 16 sübap fakat SOHC, civicte vti ya da type r haricinde DOHC kullanmıyor
  • Arkadaşım şehir tipi vtec diye denilen bir sistemi vardır ekonomi ve performans için yapılan bir motordur , 4000 devire kadar 12 subab 4000 devirden sonra 16 subab çalışır 2001 sonrası vtec civicler buda aracı alt devirdede canlı kılar üst devirdede ve ekonomi sağlar mantık basit..

  • Doğrusunu "kaansa" söylemiş: 16 süpap SOHC, PGM-FI

    Ancak merak ettiğim bir şey var. SOHC olsa n'olur, DOHC olsa n'olur?

    Kam konfigürasyonu (SOHC veya DOHC) süpap sayısı kadar belirleyici değildir motor performansı konusunda.

    Esas olan süpap sayısıdır. ki o bile motorun hangi uygulamada kullanılacağına bağlı olarak önem kazanır. Jeneratöre bağlı bir dizel motora DOHC konfigürasyonlu kafa takmak luzumsuzluktan başka bir şey değildir örneğin.

    Honda 16 süpap seçti çünkü özellikle 16 süpapla volumetrik verim artırılarak orta-üst rpm bandında belirgin bir performans artışı sağlanıyor.

    Honda inline (sıralı ve tek kafalı) motorda çift kam yerine tek kam seçerek performans artışı hedefledi çünkü tek kam dahili sürtünmeyi azaltarak silindir kafası hareketli parçalarından kaynaklanan güç kayıplarını azaltmayı hedefledi ve bunu da 1500 cc motordan 104 beygir alarak başardı.

    Esasında, 16 süpaba tek kam uygulaması, çift kam uygulamasından daha zordur çünkü tek kam üzerinde lob sayısının iki katına çıkarmayı gerektirir. DOHC konfigürasyonda her bir kam sadece 8 süpabı yönetirken, Honda'da tek bir kam 16 süpabı yönetmektedir ve bu teknolojik olarak daha fazla sofistikasyon gerektirir, ki bu da Honda'da fazlasıyla olan bir şey...

    Peki Honda neden bundan vazgeçti daha sonra?

    Görüldü ki, tek kamla 16 süpabı açıp kapamak için mecburen küçültülen loblar daha çabuk aşınıyor. Bu da kam ömrünü kısmen kısaltıyordu.

    İkinci ve esas önemli nedense değişken kam zamanlaması uygulamasının 2 kam gerektiriyor olmasıdır. Ana neden budur.

    Dolayısıyla Honda, VTEC teknolojisi ve kam ömrü ile pik rpm'de ekstra performans (%2-3) arasında bir tercih yapmak zorunda kaldı ve DOHC konfigürasyonuna geri döndü. Çünkü VTEC ile zaten pik rpm'de istediği
    performans artışını sağlıyordu. Ayrıca düşük devrilerdeki belirgin güç artışı da cabası.

    Peki kam ne kadar çabuk aşınıyor?

    Bilemiyorum, servis manuellerine bakmak gerek ama tahminimce, atıyorum, DOHC kamları 10.000 saat dayanıyorsa, 16 süpap SOHC kamı da 7-8 bin saat dayanıyordur. Bu da normal kullanımda önemli bir fark sayılmaz.

    Öte yandan bu konuda Honda'ya güvenmek gerek çünkü Honda DOHC konusunda önderlik etmiş bir firmadır. 60'lı yıllardan beri motosikletlerinde DOHC kullanan ve yılda 20 milyondan fazla motor üreten dünyanın en büyük motor üreticisi olan bu firmaya güvenmek gerek.

    Bu meseleyi kafaya takma. 16 Süpap SOHC, 16 süpap DOHC'dan performans konusunda daha iyidir.

    Sorun performans sorunu değil, VTEC uygulaması ile servis ömrü sorunudur.

    Diğerleri 16 süpap ve DOHC ile uğraşırken HOnda 16 süpap ve SOHC ile daha iyi performans almıştı. Yani diğerleri giderken Honda dönüyordu...

    Ama Honda Değişken zamanlı kam uyulamasına geçmeye karar verince 16 süpap SOHC kafadan vazgeçmek zorunda kaldı.

    Servis ömrü için dert etme, yılda 20.000-30.000 km yapacak biri için de servis ömrü bir sorun olmasa gerek.


    quote:

    Orjinalden alıntı: boncuk82

    arkadaşlar
    2001 model ve sonrası çıkan son kasadan bir önceki kasa olan honda civic almayı planlıyoruz ama çok yakın bir arkadaşım onların tek eksantrik yani 8 subap sohc motor olduğunu söyledi
    bu konuda kesin bilgisi olan var mı?yoksa bu modeller dohc motor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tralles -- 29 Eylül 2007; 11:43:26 >




  • tralles@
    çok güzel bilgiler veriyorsun
    ama bi sorun var
    aracımız kia sportage, 16valve sohc tipi 2.0lt dizel motoru var, 112beygir, 250nm tork
    yurt dışında titan versiyonu çıktı, 16 valve dohc tipi 2.0lt 140beygir, 320nm tork

    senin yazdıklarınla bu değerler kafamı karıştırdı, buna bi açıklık getirebilirmisin?? çünkü öğrendiğim kadarıyla turbolarıda aynı, bu kadar fark yaratacak şey ne olabilirki sohc daha performanslıysa
  • Subap çalışmaz diye bişi olabilir mi

    Subaplar sürekli çalışır çünkü silindirlere sürekli yakıt gelir
    Değişen ekzansitig açısıdır, Perfomans artııkça motora daha çok oksijen girmesi sağlanır, böylece daha çok yakıt yakılır daha çok performans elde edilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    dizel megane mı, lpg'li polo mu?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Çok güzel bi soru,bunu ben de merak ettim şimdi.
    quote:

    Orjinalden alıntı: dikmenibo

    tralles@
    çok güzel bilgiler veriyorsun
    ama bi sorun var
    aracımız kia sportage, 16valve sohc tipi 2.0lt dizel motoru var, 112beygir, 250nm tork
    yurt dışında titan versiyonu çıktı, 16 valve dohc tipi 2.0lt 140beygir, 320nm tork

    senin yazdıklarınla bu değerler kafamı karıştırdı, buna bi açıklık getirebilirmisin?? çünkü öğrendiğim kadarıyla turbolarıda aynı, bu kadar fark yaratacak şey ne olabilirki sohc daha performanslıysa
  • Dostum ortada kafa karıştırack bir şey yok aslında. Elimde her 2 motoru karşılaştırbailecek kadar yeterli miktarda veri yok. Ben de olanıyla kıyasladım. Gördüğüm kadarıyla 2 motorda blok konfigürasyonu aynı:
    Hacim: 1991 ccm
    çapxderinlik 83 x 92 mm
    Cr oranı: 17,7:1
    max. hp rpm: 4000
    max tork rpm: 1800-2500

    Ancak Titanda değişken geometrili turnoşarj ünitesi kullanılmış. Eski Sportage motorunda ise standart bir türbo ünitesi var.

    Dahili süpap açıları ile süpap çapları konusunda elimde veri yok ama anladığım kadarıyla onlar da değişmemeiş, aynı. Yani 2 motor arasındaki tek fark türbo ünitesi.

    "Bir türbo bu kadar fark yapar mı?" diyorsun. Evet, hem de çok daha fazlasını yapar!..

    Öyleyse neden üreticiler mümkün olan en güçlü türboyu kullanmıyorlar diye sorabilirsin Bu ayrı bir konu ve anlatması hayli uzun sürer.

    Ama türbo ünitesinin ne kadar fark yaratabileceğini anlaman için sana 2 örnek vereyim:

    1. 1985-1992 arası 1500 ccm türbolu F1 motorların güçlerine bak.
    2. Le Mans 24 saatte yarışan Audi ve Peugeot dizel motorlu yarış araçlarının güç çıktılarına bak. Türbonun ne kadar fark yarattığını kolayca anlarsın.

    Gelelim şu SOHC ve DOHC meselesine...

    Bir kam milinin görevi aşağıdakileri yapmaktır:
    1. Lift (süpap açma derecesi)
    2. Duration (süpap açık kalma derecesi)
    3. Overlap (bindirme yani tüm süpapşarın aynı anda kaç derece açık kaldığı
    4. ramp (süpap kapanma derecesi)

    Bir kam mili bu işleri üzerindeki asimetrik kam lobları aracılığı ile yapar.

    DOHC mekanizmasında kam lobları ile süpap sapları arasında sadece yüzükler vardır ve loblar doğrudan yüzüklerin üzerine basarken. SOHC mekanizmasında kam mili süpapları arada bulunan rocker-arm (horoz) denilen tetikleme mekanizmaları aracılığı ile yapar.

    Esasında her 2 konfigürasyon da yukarıda özetlenen aynı 4 işi yapar.
    SOHC mekanizmasında kam mili silindir kafasının ortasında yer alır. Kendi dahili açıları boyunca dizili süpap sapları ise bu milin sağında ve solunda yarı yatık olarak yer alır. Kam lobları doğrudan süpap saplarının üzerinde olmadığı için bu rocker-arm denilen horozları kullanmak gerekir. İşte bu horozlar doğrudan süpap sapına basan DOHC kamlara göre daha sık servis gerektirir. Yani silindir kafası servis zamanı 16 süpap SOHC tasarımında daha kısa olmak zorundadır. DOHC mekanizması ise görece daha az parçadan oluşan daha basit bir yapıya sahiptir.

    Öyleyse niye 16 süpap DOHC yerine Honda ve Kia gibi bazı firmalar 16 süpap SOHC kullanmış veya hala kullanıyor?

    Çünkü SOHC mekznizmasında bir kam dişlisi daha azxır ve triger kayışı daha kısadır. Bu da silindir kafasından kaynaklanan dahili sürtünme kayıplarını azaltan bir unsurdur.

    Firmalar bazen performans ile servis ömrü ve bakım sıklığı arasında tercih yaparlar. Bu teknik bir problem olmayıp pazarlama problemidir.
    Biraz daha performanslı ama biraz daha sık ve daha ucuz bir silindir kafası mı?

    Yoksa...

    Biraz daha az performanslı ama biraz daha uzun bakım zamanlı silindir kafası mı?

    Kimi firmalar SOHC sayesinde elde edilne eksta bir kaç beygirin bu riski almaya değmeyeceğini düşünür. Yani atılan taşın ürkütülen kurbağya değmeyeceğini düşünür. Honda gibi performanslı motorlarıile ün yapmış firmalar da otomobillerini 1000-2000 km daha erken servise çağırmayı göze alıp, o ekstra bir kaç beygire göz diker.

    Mesela budur.

    Ama şunu da karıştırmamak gerek. Yukarıda anlatılanlar sadeceatmosferik emişli 16 süpaplı (yani silindir başına 4 süpaplı) silindir kafaları için geçerlidir. 8 süpap SOHC ile 16 süpap DOHC arasında bir tercih söz konusu olduğunda ise, artan süpap alanı ve küçülen süpaplar sayesinde daha yüksek devirlere çıkabilme avantajı ile özellikle yüksek devirlerde gelen güç avantajı yüzünden performans motorlarında daima 16 süpaplı kafalar tercih edilmelidir.

    Ama 16 süpaplı kafalarda tek kam mı yoksa çift kam mı meselesi görece önemsiz bir meseledir, tartışmaya, hele sorun etmeye hiç değmez.

    Firmaların pazarlama taktiklerinin tuzağına düşmeyelim. Kendimize otomobil alırken bu kadar teknik detay arasında boğulmaya gerek yok.

    Bu da benim kanaatim...







    quote:

    Orjinalden alıntı: dikmenibo

    tralles@
    çok güzel bilgiler veriyorsun
    ama bi sorun var
    aracımız kia sportage, 16valve sohc tipi 2.0lt dizel motoru var, 112beygir, 250nm tork
    yurt dışında titan versiyonu çıktı, 16 valve dohc tipi 2.0lt 140beygir, 320nm tork

    senin yazdıklarınla bu değerler kafamı karıştırdı, buna bi açıklık getirebilirmisin?? çünkü öğrendiğim kadarıyla turbolarıda aynı, bu kadar fark yaratacak şey ne olabilirki sohc daha performanslıysa




  • tralles verdiğin bilgiler çok güzel ama kafam bir şeye takıldı; benim bildiğim DOHC SOHC tan daha kompleks bir yapıya sahiptir yanılıyor muyum

    benim bildiğim anatajlar ve dezavantajlar şu şekilde diyebiliriz yanlış bildiğim de olabilir;

    - SOHC ta da az parça kullanıldığı için DOHC daha kompleks bir yapıya sahiptir, bu da ağırlık ve maliyet olarak yansır, SOHC un maliyeti daha düşüktür
    - Düşük devirlerde SOHC un tork verimi daha iyidir DOHC a göre
    - Yüksek devirlerde ise DOHC daha iyi tork üretir ve güç üretme potansiyeli daha fazladır

    farklar bu kadar bildiğim kadarıyla, honda bu nedenlerden ötürü civic gibi kompakt sınıf araçlarda SOHC kullanıyor ki başka kullananda yok galiba, DOHC yapınca neler yapabileceğini biliyorsunuz zaten (Type R, VTI gibi...). Eskiden DOHC'u Civic Sİ(92-93 çıkışlı) de kullanmıştı 1.6 130 Hp lik, o zamanlar 2.0 motorlar bile o kadar anca güç üretiyordu, yani kısaca honda yaparsa motor konusunda en iyisini yapar, motor konusunda kuşku duyulacak en son markadır.




  • Hayır dostum, aşağıda saydığın farklar SOHC ve DOHC arasındaki farklar değil, 8 süpap ve 16 süpaplı motor kafaları arasındaki farklardır. Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturalım: silindir başına 2 süpaplı motorlarda zaten doğal olarak SOHC kullanılır çünkü 2nci kam mili böyle bir kafada sadece maliyeti artırır. O yüzden 8 süpap ve SOHC tanımları özdeşleşmiştir. 16 süpaba geçince, saydığım nedenlerden ötürü başlangıçta bir süre firmalar SOHC ve DOHC arasında gidip geldiler. Başlangıçta 4 silindirli bir SOHC kam mili üzerinde sadece 8 lob vardı, 16 süpaba geçince , kam milinin uzunluğu artmadığı halde üzerindeki lob sayısı 2 katına çıktı ve 16 oldu. Dolayısıyla loblar daha ince tasarlanmak zorunda kalındı. Ayrıca şim açıklığı da incelen lob yüzeyi yüzünde daraltıldı. Bu da lobun aynı ekseninin sürekli horozun aynı noktasına basması yüzünden aşınma daha fazla olmaya başladı. Hem bunun için, hem de daha kompleks olan ve hassasiyet barındırdığı için daha sık süpap ayarı gerektiren rocker-arm mekanizmasından kurtulmak için bir yerine 2 kam kullanan DOHC kafaya geçtiler. DOHC kafa uzun servis ömrü ve uzun süpap ayarı getirdiğinden dahili sürtünmeyi bir miktar artırmasını önemsemediler.
    Zaten değişken zamanlı kam uygulamasına geçinde DOHC kullanmak zorunlu hale geldi çünkü aynı kam üzerine TAM 32 lob yerleştirmek zorunda kalacaklardı. İşte bu nedenle SOHC 8 süpapla, DOHC ise 16 süpapla özdeşleşmiş olup, insanlar 16 süpabın avantajlarını sanki DOHC avantajıymış gibi algılamaktadırlar. Bu sadece bir yanılsama. Sürekli "DOHC" ve "16 valve" ibaresini birarada gördüğümüzden.

    Oysa anlattığın şeyler 16 süpabın 8 süpaba üstünlükleridir. kam konfigürasyonu ile ilgili değildirler.

    Hangisi daha kompleks? Rocker-arm'lı kafalar direk süpapba basan DOHC mekanizmalarından daha karışıktırlar ve o yüzden daha sık ayar, kalibrasyon gerektirirler. SOHC motor ile DOHC motorun süpap ayar periyodlarını karşılaştırırsan dediğimi anlayacaksın. Bir de şu değerler bak. SOHC, DOHC ve OHV arasında koparılan fırtınanın ne kadar gereksiz olduğunu anlayacaksın.
    OHV
    GM 6.0 liter V8 "LS2" 400 hp/400 ft-lb 18/28 mpg
    GM 7.0 liter V8 "LS7" 505 hp/470 ft-lb 16/26 mpg
    GM 3500 V6 "LZ4" 224 hp/220 ft-lb 22/32 mpg
    DCX 5.7 liter V8 "Hemi" 340 hp/390 ft-lb 17/25 mpg
    Ford 3.0 V6 "Vulcan" 154 hp/180 ft-lb 18/27 mpg

    SOHC
    Honda 3.0 V6 244 hp/211 ft-lb 21/30 mpg

    DOHC
    Toyota 3.0 V6 190 hp/205 ft-lb 20/29 mpg
    Toyota 3.5 V6 267 hp/244 ft-lb 21/31 mpg
    GM 3.6 V6 "HF" 255 hp/252 ft-lb 20/28 mpg

    Honda ve Toyota'nın 3 litrelik V6'larına bak. Biri SOHC 24V diğeri DOHC 24V. Hangisi daha güçlü?

    Görüldüğü üzere, performansın, kam konfigürasyonu ile doğrudan ilgisi yoktur. Ama daha yüksek devirli motor tasarlanacaksa genellikle DOHC kafa tercih edilir çünkü DOHC ile yüksek devirlerde ortaya çıkan süpap yüzmesi (valve float) denilen istenmeyen etki en aza indirilebilmektedir. Bunun sebebi de basılan süpap yayının geri dönerken ağır bir horozu da kaldırmak zorunda kalmamasıdır. DOHC'un dezavantajı ise 1 yerine 2 kam kullanıldığından daha pahalı olması ve motorun hacmini fazlaca büyütmesidir.






    quote:

    Orjinalden alıntı: kaansa

    tralles verdiğin bilgiler çok güzel ama kafam bir şeye takıldı; benim bildiğim DOHC SOHC tan daha kompleks bir yapıya sahiptir yanılıyor muyum

    benim bildiğim anatajlar ve dezavantajlar şu şekilde diyebiliriz yanlış bildiğim de olabilir;

    - SOHC ta da az parça kullanıldığı için DOHC daha kompleks bir yapıya sahiptir, bu da ağırlık ve maliyet olarak yansır, SOHC un maliyeti daha düşüktür
    - Düşük devirlerde SOHC un tork verimi daha iyidir DOHC a göre
    - Yüksek devirlerde ise DOHC daha iyi tork üretir ve güç üretme potansiyeli daha fazladır

    farklar bu kadar bildiğim kadarıyla, honda bu nedenlerden ötürü civic gibi kompakt sınıf araçlarda SOHC kullanıyor ki başka kullananda yok galiba, DOHC yapınca neler yapabileceğini biliyorsunuz zaten (Type R, VTI gibi...). Eskiden DOHC'u Civic Sİ(92-93 çıkışlı) de kullanmıştı 1.6 130 Hp lik, o zamanlar 2.0 motorlar bile o kadar anca güç üretiyordu, yani kısaca honda yaparsa motor konusunda en iyisini yapar, motor konusunda kuşku duyulacak en son markadır.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.