Şimdi Ara

ARICILIK GENEL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
3.622
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar hem mevcut forum üyeleri ve hem de forum dışından arıcılık ile ilgili bilgi paylaşımı açısından böyle bir konu açmaya karar verdim.Umarım amatörce arcılığa adım atacak ve mevcut arıcı arkadaşlarımızın deneyimlerini paylaşacağı güzel bir konu olur..

    şimdi foruma arıcılıkla ilgili daha önceki bazı başlıklara yazdığım yazıları kopyalayıp başlayalım..artık yeni paylaşımlarımızı buradan yapıcam..

    bu arada yakın zaman arıcılıkla ilgili gerçekten profesyonnel,arıcılığım hem okulunu hem de çocukluğundan beri işin içinde olan değerli bir arıcı arkadaşımızla forumdaki konuya katkıda bulunmaya çalışıcaz..

    herkese iyi forumlar...



  • quote:

    Orijinalden alıntı: isyanimvar

    İktisat hocası anlattı da baya mantıklı geldi. İpekböcekciliği işinde fazla zahmet yokmuş. Arıcılık da zahmetli diye biliyorum. Bu işin içinde olanlar beni birazcık aydınlatabilirmi acaba?

    diğer konuya başladığım yazı yukarıdaki soruya cevaben yazılmıştır...

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    hocam ek iş olarak arı işi ile uğraşıyorum..evet baya zahmetli ve sezona göre bir o kadar da karlı bir iş aslında..eğer imkanınız ve yeriniz müsaitse amatör olarak işe bir kovan ile başlayabilirsiniz..sonuçta en iyi arıcılar bile ya baba mesleği ya da sonradan meraklarından ilgilenip öğreniyorlar..

    iktisat hocanız doğru tespitte bulunmuş gerçekten..

    konuya öncelikle arı ırklarıyla başlamak lazım..

    1- italyan arısı
    2-karniyol arıları
    3-anadolu arısı
    4-kafkas arısı vs.vs

    mesela ben ankaralıyım ama karadenizde yaşıyorum iş icabı..

    ankara da olsam daha çok italyan arısını tercih ederdim çok çalışkan ve sıcağa oldukça dayanklı ve hızlı üreyen bir türdür..

    ama karedenizde yaşadığım için,malumunuz yazın genelde yağışlı ve rüzgarlı olabiliyor ve ormandaki bitki çiçek yapıları çok farklı burada saf kafkas arısı tercih etmek durumundayız..hortum diye tabir ettiğimiz uzantıları diğer arılara nazaran daha uzundur..yağmura ve soğuğa daha dayanıklıdır..

    şimdi uzun uzun anlatıp tabiri caizse baymak istemem kimseyi. ..ama arı işi inanın tahmin edemiyeceğiniz kadar detaylı bir konu,kesinlikle zor değil..

    arıcılığı öğrenme hobi olarak bu tip bir faaliyette bulunma niyeti olan arkadaşlara şunu tavsiye ederim;

    imkanı olan tanıdığı bir arıcıdan bir kovan arı alsın..fiyat olarak da değişkendir..yani bir arıyı sadece içindeki arıları kovan sizden olmak şartıyla 250 tl ye de alabilirsiniz..850 tl ye de alabilirsiniz..bu nasıl oluyor peki;

    şunu da belirtmekte fayda var..arı kesinlikle ve kesinlikle mart-nisan ve en geç mayısın ilk haftasına kadar alınır..(arıcı zorda kalıp bal sağım zamanına bir hafta kala satmazsa,kolay kolay kimse de satmaz)

    evet bu nasıl oluyor demiştik..

    bu fiyat kriterlerini belirleyen başlıca faktörleri sıralarsak.

    1-kovandaki toplam arılı çerçeve sayısı
    2-yine aynı kovandaki toplam yumurtalı çerçeve sayısı,
    3-ana(kraliçe) arının durumu(yaşlı- genç) vs.vs.

    arıyı bahsettiğim zamanda alıp çok detaya girmek istemiyorum bal sağım zamanı olan (karadeniz için) 25 temmuz ve sonrasına kadar beklerken dikkat edilecek noktalardan biriside varrova denilen asalakla mücadelede başarılı olunursa ki bunun da ilacı var ve gayet başarılı ve toplam çerçeve sayısı fazla olan ve yine bol yumurtalı olan bir kovan almışsanız bal sağım sezonun da ortalama 20 kg +- 5 has kestane balı (karadeniz bazı bölgeleri için) alabilirsiniz..

    sezon sonun da arıyı ikiye bölerek iki ader kovanınız olabilir hatta üçe de bölebilirsiniz..burada önemli olan kışa girerken güçlü arı kolonisiyle girmektir..
    ne kadar kar,soğuk olursa olsun arılar asla soğuktan ölmezler..(-50 ve üstünden bahsetmiyorum)

    kışa hazırlık yaparken varrova mücadelesi iyi yapılmalı,kovanlarda varrova kontrolü yapılmalı,arıya kendisi tüketmesi için çok fazla kendi yapatığı baldan bırakılmamalı..2-3 çıta bırakılması kafi..fazla olursa arıya iyilik yapayım derken kötülük yapmış oluruz..zaten 3 çıta bal 8 kg filan gelir.2 2,5 çıta da yeter..

    neden çok fazla bal koymamalıyız kışa girerken..çünkü arıların ortalama ömrü 40-42 gündür.neslin devamı için ana arının belli aralıklarla kovandaki şişirilmiş diye tabir edilen boş peteklere yumurta atması gerekir zaten atmazsa kovandaki tüm arılan 40 gün sonra ölecektir ve kovan arıcılık tabiriyle sönecektir..

    ana arının yumurta atabilmesi için de kovana çok fazla bal koymamak gerekir..yoksa ana arı yumurta atacak yer bulamayıp sönerler..

    arılar kovana saldırı olduğunda;mesela büyük bir eşek arısı girdi istila apmak için hemen ne yaparlar onun etrafını sarıp top haline getirip yanılmıyorsam 50 derce üstü bir sıcaklıkta bir müddet bekledikten sonra sıcaktan istilacı arıyı çatlatıp etkisiz hale getirirler işte bu mantıkladır ki arılar kışın ne kadar soğuk geçerse geçsin kovan içerisinde bir tıpkı bir üzüm salkımı gibi bir yapı oluşturarak en ortada kalanları müthiş bir şekilde ısıtırlar ve bir döngü halinde dışarıda kalanlar da sırayla en orta kısıma gelip ısınarak sürekli yer değiştirerek birbirlerini ısıtıp üşümeden durabilirler..

    kovanın dışında iki metre kar olsun havada aşırı esintili ayaz olsun içeride keyiflerine diyecek yok..


    kışa çıkan arıların arı kekleri verilir,ana arı kontrolleri yapılır vs.vs..yine aynı şeyler her sene aynı hep aynı..yani işi bir kere kaptın mı gerisi gelir bırak gitsin kendi kendine..

    bal pahali neden pahalı işin içine giremeyen bilemez..

    ama şöyle de bir durum var.

    arı işi ile uğraşınc insan doğaya bir başka bakıyor mesela;

    bi kere günlük hava tahminlerini hatta haftalık tahminleri ister istemez takip ediyorsunuz.

    arıların olduğu bölgede zaman zaman çevreyi dolaşırken çiçekleri,ağaçları bitki örtüsünü bir başka seviyorsunuz..ormana bakarken pikniğe giden birisinin gözüyle değilde bir arıcı edasıyla bakıyorsunuz..doğayı daha da çok sevdiriyor aslında..hele o akşam yağmurları sonrası sabah çıkan o güneşli havada ormana doğru adeta savaşa gider gibi vızıldaya vızıldaya giden o arı trafiğini kovan önünden seyretmenin hazı bambaşka..

    şiddetle tavsiye olunur..bu işi herkesin yapabileceğine inanıyorum..insan yeter ki istesin..

    aslında kısa anlatacaktım ama en kısa böyle oldu

    inanın sabaha kadar yazsam yazarım ama beni forumdan atarlar..bir ara fotolarda eklerim..




  • yazmayı unuttum bişey daha var..hani arı işine başlarken güçlü bir kovan ile başlamıştık ya;diyelim ki bal sezonuna yaklaşırken haziran ortalarına kadar arılar topladıkları balları kendi ihtiyaları için kullanırlar siz aldığınız kovanın üstüne kat diye tabir edilen bir başka kovan ve alttaki kovandan yumurtalı çıtalarla birlikte boş çerçeveleride koyunca üstteki kovanın tamamını bal ile doldururlar..sezon biter sz balınızı sağarsınız diyelimki 25 kg bal aldınız..örneğin bu sene kestane balı 80 tl piyasası şu an da..sağımdan hemen sonra arıyı kendisiyle beraber ikiye böldünüz ve onlarda tekrar çoğalmaya başladı..kışa girerken iki kovan güçlü arıyla girdiniz..her bir kovana 2 çıta bal koyarsak toplamda 4 çıta eder..o da 10 kg.aslında bu bile çok ama arının durumuna göre değişebiliyor..

    geriye 15 kg balınız kaldı..15x80=1200 tl..

    seneye nisan ayına 2 kovanla çıktınız ve dediniz ki;artık ben bu arı işiyle uğraşmak istemiyorum ne yaparsınız satarsınız ortalama arının ne kadar güçlü olduğuna bağlıdır aslında önceki mesaj da da belirttiğim gibi diyelimki 500 er tl ye sattınız..ne tti 1000 tl..1200 de baldan 2200 tl..başta tek kovan alırken ne vermiştiniz diyelimki 600 tl..1800 tl kar..tabi arada kek tir ilaçtır 80 tl de öyle gitsin..

    bu sadece bir kovan arı alırsanız geçerli olan durum..

    haa şu da var siz gittiniz 10 kovan aldınız hepsine kat atılamayabilir ama 4 tanesine bile atsanız yine kardasınız..




  • bir kaç fotoğraf ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL
     ARICILIK GENEL




  • Favorilere ekledim
    Takip
    Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı bilgi +rep.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olacak ama;

    Firmamız tarafından profesyonelce imal edilen bal kovanı çıtaları satışlarımız devam etmektedir,
    Ürünlerimiz 1.sınıf köknar ağacından imal edilmiştir. Üst çita kanalı ve yan çıtaların delikleri mevcuttur.
    Ölçü sınırlamamız yoktur, sabit ölçüler haricinde isteğinize göre özel üretim yapılabilmektedir.
    Türkiye'nin her yerine kargo yapılabilmektedir.
    Bizimle iletişime geçiniz, İbrahim KARAKAŞ 0 533 400 99 47 detaylar ve daha fazlası;
    http://syzneva.com/urun/kovan-citasi-180.html
  • Arıcı yokmu sitede hiç

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 06hakki

    Arıcı yokmu sitede hiç

    Pek yok maalesef, konuya ilgi biraz zayıf

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • https://www.aricilik.web.tr isimli yeni bir site açılmış, arıcılık haberleri, destekler, hibeler ve arıcılık ile ilgili herşeyi yayınlıyor. bir göz atın isterseniz. ben faydalı olduğunu düşündüğümden sık kullanılanlara ekledim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.