Şimdi Ara

Anlatım bozukluğu için ne yapmak gerek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Beyler sayısalım türkçe +30-35 dolayları , paragraf nadir kaçıyor da su anlatım bozukluğu taktiği nedir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • up
  • aynı sorun bende de var
  • Anlatım bozukluğu cümlelerinde aslında üç işlem yapılıyor. Birincisi, cümlede fazla olan kelimeyi veya eki çıkarmak. İkincisi, eksik olan kelimeyi cümleye eklemek. Üçüncüsü de anlam bakımında yanlış kullanılan kelimeyi doğrusuyla değiştirmek. Bir de sözcüğün yerini değiştirmek var ama bu çok sorulan bir soru tipi değil.

    Biz ne yapıyoruz hata olarak. Cümleden kafamıza göre kelime veya ek çıkarıyoruz ve kurala göre değil de kendi mantığımıza göre cümleyi anlamaya çalışıyoruz. Yukarıda saydığım diğer iki kuralı da kafamıza göre cümlelerde uyguluyoruz. Cümleyi senin doğru anlaman cümlenin doğru olduğu anlamına gelmez. Anlatım bozukluğunun kuralları vardır ve bu kuralların bilinmesi lazım.

    Örnek verecek olursak: ''Ülkenin kuzeyinde elde edilen ürünlerin yarısından fazlasını elma oluşturuyor.'' cümlesinde ''yarısıdan fazlası'' yerine ''çoğunu'' getirmeye çalışıyoruz. Bu da olabilir, diyoruz. Olabilir de çoğu ile yarıdan fazlası aynı şey zaten. Değiştirme gereksiz yani. ''Elde edilen'' yerine ''üretilen'' kelimesini de getirebiliyoruz. İkisi yine aynı şey. Eğer cümleye mantıklı bir müdahalede bulunamıyorsan cümleyi bırak, diğer cümlelere geç.

    Birinci kural kelimelerin ve eklerin hangi anlamlarda kullanılabileceğini iyi bilmek.

    Cümleden kelime çıkarmaya gelecek olursak: ''Hukukçu olmadığımdan, işin bu yönünü ben sizinle tartışamam.'' cümlesinde ''ben'' kelimesi gereksiz gelebilir. Cümleden çıkarırsak anlam da bozulmaz ama kurallarda zamirleri çıkarmak yok. Yani ''Gittim.'' yerine ''Ben gittim.'' yazarsanız yanlış yapmış olmazsınız ya da ''ben'' getirerek bir yanlışı düzeltmiş olmazsınız.

    ''Dürüst biri olduğundan dün de bugün de kuşkuya düşmüyorum.'' cümlesinde kaç durum var iyi bakalım. ''Dün ve bugün.'' iki ayrı zaman. Böyle iki ayrı ifadesi olan cümlelere dikkat edin. Çünkü iki ifade de aynı sözcüğe bağlandığı zaman hata oluyor cümlede. İki ayrı zaman tek zamana yani ''kuşkuya düşmüyorum'' şimdiki zamanına bağlanmış. Oysa ''Dün de kuşkuya düşmedim, bugün de kuşkuya düşmüyorum.'' şeklinde olacaktır. ''Kuşkuya düşmüyorum.'' eksik ve bu kelime grubu yüklem. O zaman yüklem eksikliği var.

    ''Kimisiyse kitabının adından ötürü fotoğraf albümü sanan genç okurlarına sinirleniyor.'' cümlesine bakalım. Neyi fotoğraf albümü sanıyor? Kitabını. Hepimiz bunu anladık ama anlamamız cümlenin doğru olduğunu göstermez. Çünkü cümlede ''kitabını'' kelimesi yok yani eksik. Kitabının kelimesi ''kitabını'' kelimesinin yerini doldurmaz. ''Kitabını'' kelimesi eksik. O zaman nesne eksikliği var.

    Bu konu aslıda tüm dil ve anlatım konusuna hakim olmayı gerektiriyor ve bol örnek görmeyi.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Paragraf için taktik var mı
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.