Bende ls720 var ve fanlar ses yapıyor, özellikle birisi takılıyor gibi. Düzeltiyorum yine aynı (sıkarak) çok kaliteli fan linki varsa alayım hocam, hem sessiz hemde benimkiler kadar iyi? Noctua öyleydi sanki. Paylaşırsanız sevinirim, genelde Amazon tercih ediyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AMD Ryzen 7000 Zen 4 [ANA KONU] 5nm, DDR5, PCIe 5.0 (339. sayfa)

-
-
Noctua tek bir tanesi 1250 lira gibi bir fiyat. Çok geldi, değer mi hocam? Alternatif aynı performansta ürün var mı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Biraz uzun oldu. Sıkılmadan okursunuz inşallah.
Arctic önerebilirim. Performans ve sessizliği iyi oluyor. F ve P serileri var. Birisinin hava uflemesi daha iyi diğeri işlemci fani gibi basınçta daha iyi. Ona gore secimizi yapabilirsiniz.
Youtube'dan msi bios fan ayarlama yazarsanız nasıl yapılacağını anlatan bir video vardır. Soğutucunun fanları anakarta takılı ise ayarlama yapabilirsiniz. Takılı değil ise anakarta takın. En kötü fan bile olsa elle ayarlayarak sessiz hale gelebilir. Her fan yüzde yüz çalışırken ses yapar. Sadece bazıları üfleme sesi yaninda başka rahatsız edici seslerde yapabiliyor.
Benim tavsiyem önce elle ayarlama yapın. Ben her zaman elle ayarlayarak kullanıyorum. O halde yine tıkırtı gibi sesler yapıyorsa garantisi bitmemisse garantiye verin.
Bilgisayar biraz daha sıcak çalışırsa Curve optimizer ile sıcaklığı düşürebilirsiniz. Nasıl yapacağınıza digital reaktion kardeşimin 7800x3d kullanma rehberi konusundan veya YouTube dan ryzen 7000 curve optimizer ayarlama yazarak bakabilirsiniz.
Ryzen 7000 serisinde zaten işlemciye overclock yapmiyoruz aslında. CO(curve optimizer) ile voltaj frekans eğrisini frekans yönünde kaydırıyoruz. Bu da düşük voltajda daha yuksek frekans elde etmemizi sağlıyor. CO 7800x3d işlemcisinde frekansın daha yukseklere çıkmasını sağlayarak performansıda arttırıyor. 7600x gibi işlemcilerde performans artmıyor ama sıcaklıklar düşüyor. Tabi işlemci fanınız kötüyse sıcaklık limitine daha az takılacagı icin performans bir miktar artabilir. Bu sizin icin geçerli değil. Ls720 en iyi soğutuculardan biri zaten.
CO konusunda aşırıya kaçmaya pek gerek yok. Uğraşmak istemiyorsanız all core -20 iyi değer. Bunu occt gibi programlarla test edin. Sorun varsa; benim pc'de pc, aniden kapanıp yeniden açılıyordu özellikle oyun oynarken. Oyunlar bütün çekirdeklere yuklenmedigi icin curve optimizer ayarını en iyi test eden araçlar bence.
Ram overclock icin benim konuma bakabilirsiniz. Profilim açık oradan actigim konuya ulaşabilirsiniz.
Ram overclock biraz daha çetrefilli ve test sureci uzun. Ama 3d olmayan işlemcilerde asıl kazanım buradan geliyor. Çok ayrıntılı gecikme değerlerini ayarlamaya çalışmadan yüzde 5 veya Ram'inize gore yüzde 10 kazanım elde edebilirsiniz. Zaten gecikme değerlerini iyice sıkmaya calissanizda bir sure sonra kazanım iyice azalıyor.
Konuda da bahsetmisimdir galiba ryzen 7000 de RAM' OC'de en tatlı değer 6200 mt/s cl28 bence. Hem fazla voltaj arttirmadan ayarlanabiliyor hem de performans kazanımı baya iyi.
Bir noktaya daha değineyim. Özellikle RAM OC'de biosu defalarca sıfırlamak gerekebilir. Anakartinizda sıfırlama tuşu yoksa. Anakartın ilgili jack girişine takılacak küçük aparat alabilirsiniz. Yoksa anakart üzerinde ilgili pinleri kısa devre yaptırmanız gerekir. Bu konuya RAM OC konumda aşağılarda yorum olarak değindim.
Son olarak bilmediğiniz bir şeyi kurcalamadığınız ve genelde voltaj arttırmaya calismazsanız sürece bir sorun olması çok düşük ihtimal. RAm OC'de high voltajı acmazsaniz 1.43 v 'tan üstünü vermiyor zaten. RAM OC'de 1.6 volt verenler bile oluyor. O yüzden bence 1.43 gayet güvenilir. Tabiki bu tür konularda sorumluluk size ait. Bunu unutmayın lütfen.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abdülkerim Satuk Buğra -- 17 Haziran 2024; 21:18:5 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
7600x işlemciyi alalı 1 yıl oldu. Gigabiyte B650M D3sh ana kartım da var (anakartı sadece 3 ay kullandım) bu ikiliyi satıp 7700 veya 7700X Update etmek istiyorum. İkisi ne kadar eder? Vatan Bilgisayar'dan almıştım.
Ne kadar eder bilmiyorum ama. Gigabyte anakart yeterli bence. 7600x bende kullanıyorum. Bu işlemciden 7800x3d'ye gitmeyecekseniz hic değiştirmeyin. Bence 7600x performansı baya iyi. Neden değiştirmek istiyorsunuz?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
tamamdır hocam. yarın bunların hepsini deneyeceğim inşallah, yapadığımda ekran görüntüsü atsam buradan destek olur musunuz? ryzen master'da var pc kaldırayım mı? arctic hangi modelini alayım bende dediğim gibi ls720 stok fanları var. sessiz ve rgb olsa güzel olurdu kaliteli olsun tekrar uğraşmayayım noctua aşırı pahalı değer mi bilmiyorum. ayarlar ile inşallah artar fps curve -20 bir ara yapmıştım aslında. konuda nasıl yapacağım adımla yazıyor mu ram overclock için?
-
benim ram 6000 mhz cl 36 sanırım.
-
Rgb olsun diyorsanız pek bilmiyorum. Corsair falan var ama oda pahalı olabilir. Noctua'da Rgb yok diye biliyorum.
Ram konusunda yardımcı olabilirim. Ama çoğunlukla limitleri sizin bulmanız lazim. Büyük olasılık RAM'iniz Samsung chiplidir. Konuda verdiğim linklerde Samsung çipli RAM kullanan insanların yaptığı OC'lar vardır.
RAM OC ile ilgili olarak benim konudan destek isterseniz daha mantıklı olabilir. Benim icin farketmiyor tabi ki ama bu konuyu gereksiz meşgul etmemiş oluruz.
arctic p14 pwm pst leri öneririm fan olarak
ryzen master kullanmamanızı şiddetle öneririm. ya biostan ayarlamalar yapın ya da hic dokunmayın. ryzenmaster ile ayar yapmayın. rame oc de pek önermiyorum. işlemciler ram denetleyicisi ile geldiğinden bence standart ayarlarında calisiyorsa şükretmemiz lazım.
-
-
o zaman sadece curve -20 mi yapayım hocam, başka ayara gerek var mı igpu kapatıyorum birde? bu arada ryzen master kaldırdım. msi center da kaldırdım fakat her pc açışımda tekrar programı kurmaya çalışıyor. bu curve -20 fps artışı sağlıyor mu? ben cinebench r23 testi yapınca 147k falan alıyordum ki 155k skor alan hocalarım vardı. düşük benimki curve -20 düzeltir mi bunu veya ne gerekir?
-
tamamdır çok sağ olun hocam. Allah razı olsun.
-
rgb olanı çok pahalıymış.
amazon
ARCTIC P14 PWM PST A-RGB - PC fanı, 140 mm PWM PST kasa fanı, statik basınç için optimize edilmiştir, yarı pasif: 200-1900 rpm (0 rpm <5%), 5V 3 pin ARGB-LED, tek fan - siyahhttps://www.amazon.com.tr/ARCTIC-P14-PWM-PST-RGB/dp/B09LR6KV3S?th=1 -
Hocamızın konusuna göz atıyorum. Bazı ayarları bios'ta bulamadım maalesef hocam. Videolarda da denk gelmedi, mesela global c state, gear Down mode, power Down mode arıyorum. Ram ayarları da çok zor denemek lazımmış.
Valorant 350 FPS sabit vermiyor bazen o sebeple demiştim ama bu ayarları yapınca artarsa değişmem, çok da iyi olur. 147k puan almıştım cinebench r23, şimdi ayar yaptım konudaki curve - 20 yaptım, tekrar denedim testi. Şimdi 861 puan aldı, bilmiyorum bu eski puanlamada nereye denk geliyor? %1 fps memnun değilim o da çok etkili.
Anakartiniz msi'mi.
Valorant bende oynuyorum. 350 sabit vermiyor dediğiniz, arada bir kalabalık çatışmalarda 300 fps altını görebiliyor bunu mu kastediyorsunuz.
400 ün altını çok az görüyorum ben. Oda oyun başı herkesin bir yeteneğini kullandığı zamanlarda. Yoksa fps hep 500-600 'lerde geziyor.
Arada bir 300 fps altına düşmesini kastediyorsanız. 7900x ve 14900k ile yayın yapan yayıncılar da bile arada bir 300 fps altına düşüyor. Bunu gidermek bence baya zor. Çünkü çok fazla hesaplanacak şey olunca haliyle her işlemci bir miktar az fps veriyor.
Cinebech test yaparken işlemciniz kaç derece oluyor.
RAM OC'de cinebench puanı artmaz.(bazen çok az artabilir ama performans farkını gösteren bir test değil.) Buradan test edemezsiniz. Yabancı forumlarda test icin genelde Shadow of tomb raider deneme sürümü ile test etmemizi oneriyorlar. Veya varsa guardions of galaxy oyununun testini de deneyebilirsiniz.
Testler hakkında fotoğrafda atarsanız daha sağlıklı değerlendirme yapabiliriz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Valorant için 7800x3d'ye geçin, 7700 veya 7700x yerine.
-
Eski konulariniza baktim biraz. Bir yildir ayni sorunu yaşıyorsunuz. Bence bir tane konu açın valorant fps ile ilgili veya eski konunuzdan bu durumu tartisalim. Bize bütün sitem özelliklerinizi yazın.
Eski konunuzu hortlatirsaniz oradan konusabiliriz
3lü paketlerine bakın. baya kampanyalar oluyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X