Şimdi Ara

AMD’nin Süper APU’su Greenland HPC Pazarını Vuracak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
525
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 2016 yılında Bulldozer mimarisini bırakıp yeni nesil X86 mimarisi Zen’e geçecek AMD, Greenland ile sınırları zorlayacak gibi görünüyor.

    Geçtiğimiz ay duyurulan Greenland APU’sunda 8 adete kadar Zen çekirdeği ve Arctic ısland kod adlı GCN 2.0 mimarili bir grafik biriminin yer alacağı açıklanmıştı. Öte yandan yeni gelen bilgiler HPC pazarına oldukça güçlü bir oyuncu geleceği yönünde. Chiphell kaynaklı iddialara göre AMD Greenland’ın üç farklı modeli geliştiriliyor. Bunlardan ilki 4 adet Zen çekirdeğine ve 1024 akış işlemcisine sahip GCN 2.0 mimarili bir APU. 4 GB HBM belleğe sahip APU daha çok giriş seviye profesyoneller ve ana akım kullanıcılarına hitap ederken serinin bir üst modelinde ise 6 adet Zen çekirdeği, 2048 akış işlemcili ve 16 GB HBM2 bellek yer alacak. Greenland’in amiral gemisi modelinde ise 8 adet Zen çekirdeği yer alırken, 4096 akış işlemcili GPU ve 32 GB HBM2 bellek yer alacak. 6 ve 8 çekirdekli modeller HPC sistemler için geliştirilirken LGA soket tipine sahip olacaklar. Greenland ailesinin tamamı HSA 2 desteğine sahip.

    AMD’nin üretim ortağının kim olacağı hala resmileşmese de oklar 14nm FinFet tekniğini ve GloFo-Samsung ikilisini işaret ediyor. 14 nm FinFet tekniği sayesinde 28 nm’ye göre %70 daha düşük zar alanı kazanımı sağlanırken güç tüketimi ise %60-65 arası düşüyor. Aynı saat hızlarında ise performans artışı %45-50 mertebesine ulaşabiliyor. Glofo-Samsung şu an mobil platformlar için 14nm üretimine geçmiş durumdalar ve yaz sonunda X86 ve GPU gibi daha büyük zar alanına sahip çiplerin üretimi aşamasına geçiyorlar. Bu bakımdan 14 nm üretim takvimi AMD’nin takvimi ile örtüşür durumda.

    İşlemci ve GPU’nun paralel çalışması prensibine dayalı HSA son yıllarda üreticiler tarafından oldukça büyük ilgiyle karşılanıyor. Qualcomm, Samsung ve daha bir çok dev firma kendi ürünlerinde HSA temelli yapılanmalara gidiyor. HPC alanında da CPGPU ve GPGPU oluşumlar büyük ilgi çekiyor. Eğer iddialarda bahsedilen türde bir APU beklenen başarımı sağlarsa AMD K-7 mimarisinden sonraki en büyük sıçramasını yapabilir.

    AMD bu kez şeytanın bacağını kırabilecek mi çok merak ediyorum. Eğer bu kez de olmazsa firmanın ana akım PC pazarından çıkması kaçınılmaz görünüyor. Kaynak:donanimcibaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Vurursa eyvallah da, vuramazsa sıkıntı büyük.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.