Şimdi Ara

AMD Eksa sınıfı gpu mimarisinin çerçevesi hazırlandı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
255
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar! AMD haberimiz çok müjdeli şekilde geliyor. [Kaynak - pdf]

    AMD, 2000'li yıllardan beri çıkarmış olduğu çiplerde elle tasarımdan otomatizasyona doğru ağır ama emin adımlarla bir süreç geçiriyordu. O nedenle oluşturulan mimarilerin şablon olarak hedeflere uyması çok önem arzediyor gelecek planlarını da ölçekleyebilmeleri açısından. Bulldozer'de bunun zora girdiğini görmüştük, açıklamalarda bulunan mühendislerinin %20 daha iyisini elle yaparım dediğine tanıklık etmiştik. Son zamanlardaki gelişmelerde Apple da planların içine dahil edilmiş durumda, Google, Microsoft, Sony de ve ABD hükümeti de AMD ile iştirak ortaklığına giden 'şirketlerden'.

    Çok zamandır bahsettiğimiz şekilde AMD süperbilgisayarlar için Enerji Bakanlığından aldığı yıllık 320 milyon doları yatırımı süper yatırımlara çevirmiş durumda, rakibi Nvidia'nın aksine... AMD Infiniband, 512 GB/s işlemci yuvaları arasında iletişim sağlıyor. Son gelişme CPU+GPU sistemlerinin 200 watt güç seviyeinde 10 Teraflop performansına ulaşabildiğini gösteriyor. 20 Megawatt gibi ortalama bir termik santral gücüyle 1 Eksaflop yani 1,000,000,000,000,000,000 işlem gücünde bilişim seviyesine ulaşabilme hedefine AMD, oluşturduğu işlemci yuvalarından 100,000 tane bir araya getirerek ulaşabilecekmiş gibi gözüküyor son tahlilde.

    Bilindiği üzere AMD'nin bu projedeki asıl beklentisi ve hedefi, bir an evvel silikon geçit teknolojisinde rakiplerinden öne geçmek ve tüm yapıları tek zar altında toplayarak devreyolu haberleşme zamanlamasını kısaltmak. Çok bilindiği gibi Nvidia Volta mimarisi 2016 senesinde HMC bellekleri ile gün yüzüne çıkma planlarını rafa kaldırdı, zirâ AMD başkanı hanımefendi Lisa Su "HBM belleklerin imâl aşamasında giderilebilir yapıda olması sebebiyle üretim sorunlarına karşı daha dirençli olduğunun" demeçlerini çoktan vermekteydi aynı zaman diliminde. Nihayetinde de AMD'nin SK Hynix'e lisansladığı HBM üretiminin meyve verişine tanıklık ettik.

    Şimdi ise, rakibinin bıraktığı yerden AMD bir kez daha ipi göğüslüyor ve HMC üretiminde Eksa ölçekli zar üstü bellek modelinde mikromühendisliğini ortaya koyuyor. AMD zar üstü belleklerle, çip veri gecikmelerinin büyük ölçüde önüne geçiyor ve tam zamanlı çalışmak için gereken bantgenişliğinde büyük tasarruflara erişiliyor. Bu sayede daha yüksek saat hızlarında çalışan çiplerin veri alışverişi hem güç bağlamında hem performans bağlamında kayıpsız olarak gerçekleştirilebiliyor.

    Benzer haberlerden AMD'nin en son mimarilerindeki Polaris 11 gpularını ve RavenRidge çekirdeklerini yeni 50 watt TDP'li Zen APU'su üzerinde bir araya gelecek olması da bize bir kez daha gösteriyor ki, bu teknolojiler yolunu bulurken yine AMD yol haritasında ahenkli bir yere oturacaklar ve en çok da ekonomik masaüstü bilgisayar kullanıcıları bunlardan kendilerine pay çıkaracak.

    Projenin resimlerini de paylaşmışlar, en az suya batırılmış bir nükleer santral çekirdeğinin yaydığı ışık kadar ilgi çekici resimler ortaya çıkıyor. İlginize sunuyorum.
    AMD Eksa sınıfı gpu mimarisinin çerçevesi hazırlandı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 21 Şubat 2017; 4:26:39 >







  • 50 watt tdp çok iyi değer pasif soğutucu bile hakkından gelir valla sessiz sistemler için ideal olur.

    Acaba 4 core 8 thread mi olacak yoksa sığmadığı için vs 4 core 4 izlek mi olacak,bide içindeki gömülü hbm kaç gb olacak 2 gb olsa pek çok oyun için yeterli olur heralde zaten hbm+ddr4 olcağı için sistemden de 2 gb versek 4g ram ideal olur toplamda apu için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.