Şimdi Ara

altec lansing ADA-880 4+1 digital midir*?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • slmlar altec lansing tam model adı : ada-880 4+1

1)bir ses sistemi digital mi analog mu nasıl anlarız?

bu sistemde s/pdif rca , ve analog (tek kablo ile) bağlanabiliyor mesala cretive 5200 5300 gibi yada jazz 9902 bunlar ise 3 kablo ile bağlanabiliyor.

bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan her tür yorum ve bilgiye açığım teşekkürler cevaplara şimdiden

• Selam
    bendede aynı modelden var ve bu hoparlör seti yaklaşık 4 senelik. :))
    üzerinde yazdığı gibi dolby dijital ses özelliği var.dijital girişinden harbi 4+1 çıkış alabilirsin.ama analog bağlantıda stereo sesi 4 kanala kendisi ayırıyor.tabi bu 4+1 demek değil.sanal bir ses veriyor.
    demek ki s/pdif kullandığımız zaman dvd ve oyunlarda surround ses alabiliyoruz.ses kalitesini zaten kullandıysan biliyosundur. [djsm]

ayrıca bişi daha ekliyeyim.onboard ses kartının dijital çıkışını kullanıyorum.sound max.kendi testinde 4 kanaldan farklı ses alamadım.ama dvd de sorun yok...banada yardım eden olursa ii olur walla...
  • slmlar bende ankartın onboard ses chipini kullanıyorum ac97 anakartın s/pdif ve optic aparatı olduğu için rca kablo bağlantısı ile 4+1 ses alıyorum aynı zaman da oyunlardda 4+1 alıyorum

test problemi bendede var 5.1 olarak seciorum sistemi ve tsetlerde öndeki setten sol/sağ ses gelirken arka ve subdan ses gelmio ancak uygulamada problem yok.

asıl şunun için actım bu topiği ac-3 , dolby pro logic ve stero destekli yazıyor kitabında . ac-3 ü çözüp çözmediğini nasıl anlarız yani 4+1 her kolondan ses geliosa çözmüş mü demektir divx film zilerken hepsinden ses alabiliorum.

birde 3 kablo ile değilde tek kablo ile surround analog bağlantı ile de ses alabiliyorum filmlerde .

rca için ise tvkartı gibi line in isteyen uygulamalar için analog bağlantığı line ine rca yı direk aparatla bağlayınca sistem kesme yapıyor oof off uzun hikaye yani.

şu digştal analog ac-3 dolby digital dvd ses surround dolby pro logic bu kavramları birisi yazsın ya ne olduğunu[arindr]

• valla bildiğim kadarıyla dolby digital 5 kolondan farklı sesler verilerek oluşturulur bas sesler için de subwoofer kullanılır 4.1 sistemde olsa olsa dolby surround olur
  • Dolby bir teknoloji kuruluşudur. Ses teknolojilerini üretip standartlarını koyar. İlk başlarda ses gürültülerini hışırtılarını ayrıştırıp temizleme amaçlı olarak müzik setleri üzerinde gördüğümüz Dolby B veya Dolby C gibi özelliklerle karşılaştığımız bu firma daha çok film endüstrisi için ses teknolojileri üretiyor.

Önce mono vardı. Taş devrinin ardından Stereo geldi. Yetmedi, sesin bizi çevrelemesi gerekiyordu. Arkaya iki veya salonun büyüklüğüne göre ikinin katları olarak Surround (çevreleyen) hoparlörler koydular ve sesi ayrıştırarak belli frekanstan seslerin arka kolonlardan dönmesini sağladılar. Tabii aslında çok basit bir tarifle anlattığım bu olaya Dolby Surround Sound dediler.

Bu da yetmedi; sesi daha iyi ayrıştırarak ön konuşmaları arka seslerden ayırdılar bir orta kolon koydular. Oldu size DOLBY PRO LOGIC. Günümüzde ev ve sinema tipi sistemlerde iki ön kolon, bir orta kolon ve arkayı sarmalayan Surround kolonları kullanılmaktadır. Bunların amfileri bir nevi ayrıştırıcı görevi görerek, tek kanaldan gelen sesi frekanslarına ayırarak bunu dağıttılar. Şu ana kadar gelen ses bildiğimiz analog kablo üzerinden gelen sesti. Bu da, azmış kudurmuş teknolojiye yetmedi tabii...

Sesi çeşitli yönlere kaydedici cihazlar koyarak 5 kanaldan, ayrı ayrı kaydettiler. Bunu bildiğimiz 0 ve 1’ler ile kodlayarak sayısal olarak işlediler. Ve filmlere yerleştirdiler. Yani bu sistemin amfileri bildiğimiz iki telli kablo üzerinden ses olarak değil, sayısal olarak alıyor ve "hımmm bu ses arka kamyondan geliyor" diyerek arka iki kolondan kamyon geçiriyor. Üstüne üstlük bir de insanın tüm organlarını gıdıklayan şu doygun bas sesi ayrıştırıp LFE - Low Frequency Effects denen ‘Subwoofer’a veriyor. Yani her kolonu tek tek yönetiyor. Ve işte size ünlü Dolby Digital;. Sıfır ses kaybı; çünkü sesler CD’deki gibi sayısal olarak kaydedilmiş. Tamamen sesler kendi kaynaklarında kaydedildiğinden yönleri tam ayrıştırılmış ve gerçekçi.

2 ön ve 2 arka kolon, 1 orta kolon; ediyor 5. Bir de Bas sesleri veren Subwoofer; ediyor 5+1 "Dolby Digital". Tabii sinemada arka kolonları yayıyorsunuz. 250 koltuklu bir sinema ile bizim salon aynı olmuyor tabii. Yetti mi? Olur mu? Şimdi de niyeti bozup, iki ön kolonun yukarılarında iki noktaya, iki ayrı kolon daha koyarak 7+1’e soyundular. Yakında sinemalar küre bir kolonun içinde olacak, biz de içine oturacağız herhalde. (http://www.bugun.netteyim.net/hoparlor.htm)

Dolby Digital AC-3 ses çıkışı nedir ?
    AC-3, Dolby firması tarafından geliştirilen, eski analog Dolby surround sesin yerini alan çok daha geliştirilmiş bir surround ses sistemidir. Surround kanalı sadece mono sistemde çalışır ve bu da örneğin havada uçan bir jetin sesinin odada ki hoparlör arasındaki geçiş efektini olanaksız kılar. Ayrıca arka hoparlörlerin bant genişlikleri sınırlı olduğu için yeni bir sistemin ortaya çıkması için oldukça uzun bir süre geçmiştir.

4 kanallı analog Dolby surround tersine AC-3 sistemi ses spektrumunu tam olarak kaplamak için 3 adet tam kapasiteli ön kanal ve 2 adet yine tam kapasiteli arka kanal içerir. Bir kanal sadece bas sesler için subwoofer kanal olarak seçilir. Bu 6 kanaldan gelen veri sıkıştırılarak bir veri seline dönüştürülür ve okunduktan sonra tekrar açılarak bu 6 kanala gönderilir. Böylece ses içerisindeki her türlü ince efekt fark edilebilir(http://senturkelektronik.sitemynet.com/teknik1.htm)

sanırım olmuştur.

• kavramlar yerine oturdu teşekkürler.

sıra bizim altecin kerametlerine geldi. standart onboard ses chipleri yada zoltrix, winfast, creative live 5+1 gibi ses kartları ile altec lansing ac-3 ü çözüomu çözmüomu?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.