Şimdi Ara

Almanya'dan beklenen karar! - kısıtlamalar uzatıldı / TEKRAR TAM KAPANMA GÜNDEMDE

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
235
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Almanya’da Başbakan Angela Merkel'in eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantıda mevcut pandemi tedbirlerinin uzatılmasına karar verildi.



    Almanya’da Başbakan Angela Merkel'in eyalet başbakanlarıyla yaptığı toplantıda mevcut pandemi tedbirlerinin 14 Şubat'a kadar uzatılmasına karar verildi.

    Toplantıda okul ve kreşlerin 14 Şubat tarihine kadar tamamen kapalı kalması ya da fiziki devam zorunluluğunun kaldırılması konusunda mutabakat sağlandı. Eğitim politikalarının eyaletlerin tasarrufunda olduğu Almanya'da bazı eyaletlerde Şubat başından itibaren kademeli olarak okulların açılabileceğinin sinyali verildi. Merkel basın toplantısında koronavirüsün mutasyon geçirmiş yeni türlerinin çocuk ve gençler arasında daha hızlı yayıldığını söyledi.

    Otobüs, tren ve tramvaylarda maske takma zorunluluğu da sertleştirildi. Önceden ağız ve burnu bez maske ile kapatmak yeterli olurken, artık ya cerrahi maske ya da KN95/N95 ve FFP2 tipi tıbbi maskeler takmak zorunlu hale geldi.

    İşverenlere çalışanlara mümkün olduğunca evden çalışma imkanı sunma mecburiyeti getirildi. Çalışanlardan da varsa bu imkanı kullanmaları istendi. Açıklamaya göre Federal Çalışma Bakanlığı konuyla ilgili 15 Mart tarihine kadar geçerli olmak üzere bir talimatname üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

    Almanya'da 27 Aralık 2020 tarihinde başlatılan aşı kampanyasında şu ana dek 1 milyon vatandaşın aşı olduğu belirtildi. Yaşlı bakım yurtlarında kalanların şimdiye kadar yaklaşık yüzde 50'sinin aşılandığı belirtilirken federal hükümet ve eyalet hükümetlerinin şubat ayı ortasına kadar tüm yaşlı bakım yurdu sakinlerinin aşılanması hedefini önüne koyduğu belirtildi. 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winwin35 -- 7 Nisan 2021; 9:33:11 >







  • Almanya’da koronavirüs kısıtlamalarının 7 Mart’a kadar uzatılmasına karar verildi. Eyalet hükümetlerinin başbakanları Başbakan Angela Merkel’in katıldığı toplantı sonrası yapılan açıklamada, ekim ayından bu yana ilk kez yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 80'in altına çekilebildiği ancak henüz hedeflenen 50 seviyesinin altına inilemediği belirtildi.

    Virüs mutasyonlarının daha hızlı yayıldığına dikkat çekilen açıklamada mevcut korona kısıtlamalarının 7 Mart tarihine kadar uzatıldığı ifade edildi. Vatandaşlardan mesafe ve maske takma konusundaki kurallara uymaya devam etmeleri istendi. Bu çerçevede alışveriş merkezlerinde ve toplu taşımada tıbbi maske kullanma zorunluluğu devam ediyor.

    DW Türkçe’de yer alan habere göre açıklamada, okul ve kreşlerin açılmasının öncelik olduğu vurgulandı. Eğitim konusunda bağımsız karar alma yetkisi olan eyalet yönetimleri, okul ve kreşlerin hangi tarihte açılacağına kendileri karar verecek. Berlin'e Hükümet Eden Belediye Başbakanı Michael Müller toplantı sonrasında başkentte okulların 22 Şubat tarihinde açılacağını duyurdu.

    Merkel ile eyalet başbakanlarının yaptığı toplantının deklarasyonunda ayrıca İşverenlerden çalışanlara mümkün olduğunca evden çalışma izni tanımaları istendi.

    Açıklamada kuaförlerin hijyen kurallarına uymak kaydıyla 1 Mart’tan itibaren müşterilerine kapılarını açabileceği belirtildi.

    Ayrıca mevcut kısıtlamaların gevşetilebilmesi için yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 35’in altına çekilmesi gerektiği ifade edildi.





  • Almanya, koronavirüsün mutasyona uğramış türlerinin yayılmasının önlenmesi amacıyla Çek Cumhuriyeti ile Avusturya’nın Tirol bölgesindeki sınırlarını kapatma kararı aldı. Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer yaptığı açıklamada, uygulamasının “kesinlikle kabul edilmez” olduğunu söyledi.

    Gece yarısı yürürlüğe giren karar gereğince sınırlardan sadece kamyon şoförleri ile ulaşım ve sağlık alanında çalışan kişiler giriş yapabilecek. Ayrıca bu kişilerin de PCR testi yaptırması ve testlerinin negatif çıkması şartı bulunuyor.

    Avusturya İçişleri Bakanı Nehammer “kesinlikle kabul edilmez”

    Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer, yaptığı açıklamada, Tirol’de etkili olan mutasyona uğramış virüs türü nedeniyle Almanya’nın bu bölgeden geleceklere yönelik seyahat yasağı uygulamasının “kesinlikle kabul edilmez” olduğunu söyledi. Nehammer, Almanya’nın sınır düzenlemesinin aceleyle alınmış bir karar olduğunu ve bu durumun kaosa yol açacağını ileri sürdü. Tirol’ün Avrupa’da önemli bir bağlantı noktası olduğunu kaydeden Nehammer, bu bölgenin güney ve kuzey ülkelerini birbirine bağlayan önemli bir geçiş noktasında yer aldığını, salgının yayılmasını önlemek için alınan kararın yerinde olmadığını savundu.

    Avusturya Dışişleri Bakanı, mevkidaşlarıyla görüşerek kaygılarını dile getirdi

    Dışişleri ve Avrupa Bakanı Alexander Schallenberg de sınır kapatma kararının fayda sağlamak bir yana zarara yol açacağını, bu durumu Alman ve İtalyan mevkidaşlarıyla görüştüğünü söyledi. Schallenberg, ayrıca Almanya ve İtalya’nın Viyana’daki Büyükelçileriyle görüşülerek, ülkesinin kaygılarının aktarıldığını dile getirdi.

    Almanya İçişleri Bakanlığı 11 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Covid-19’un mutasyona uğrayan türlerinin yoğun olarak görüldüğü Çekya ve Avusturya’nın Tirol bölgesinden gelenlere 14 Şubat’tan itibaren sınırları kapatacağını duyurmuştu. Avusturya’da iktidar Tirol’da hızla yayılan mutasyona uğramış Covid-19 türü nedeniyle bu bölgeye seyahat sınırlaması getirmiş, buradan ülkenin farklı bölgelerine gideceklerin negatif test sonucu ibraz etmeleri gerektiği açıklanmıştı.







    kaynak: https://www.turizmgunlugu.com/2021/02/15/almanya-cek-cumhuriyeti-ile-avusturya-sinirlarini-kapatti//





  • Almanya'da 28 Mart'ta bitmesi beklenen koronavirüs kısıtlamalarında süre yeniden uzatıldı.

    Almanya'daki 16 eyaletin başbakanı ile Almanya başbakanı Angela Merkel'in yaptığı 12 saatlik toplantının ardından, kısıtlamaların 18 Nisan'a kadar uzatılmasına karar verildi. Alman otoritelerin, daha hızlı yayılan, daha fazla ölüme neden olan ve genç nüfusun da uzun süre yoğun bakımda kalmasına neden olan koronanın yeni varyantı nedeniyle böyle bir karar aldığı öğrenildi.

    Paskalya dönemi için sıkı kapanma kararı

    Almanya kültür, spor ve eğlence tesislerinin kapalı kalmasını zorunlu kılan kısıtlamaları uzatmakla kalmadı, aynı zamanda Paskalya döneminde (1-5 Nisan), daha sıkı bir kapanmaya gitme kararı aldı. Angela Merkel, ''Şu anda çok ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Nüfusumuzu aşılamak için zamana karşı bir yarış içindeyiz.'' dedi.

    Mutasyonlu virüs baskın hale geldi

    Alman Ulusal Salgın Kontrol Merkezi, ilk kez Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan yeni varyantın şu anda Almanya'da da baskın hale geldiği için vaka sayılarının katlanarak arttığını belirtti.





  • Almanya Başbakanı Angela Merkel, iki gün önce açıklanan ve Paskalya tatili boyunca kamusal yaşamı durduran sıkı önlemleri "hata" olarak nitelendirerek kararı geri alarak yurttaşlardan özür diledi.

    22 Mart'taki toplantıda alınan kapanma kararına gelen yoğun eleştiriler sonrasında eyalet başbakanlarını olağanüstü toplantıya çağıran Merkel, ardından yaptığı açıklamada Paskalya'da beş günlük kapanma fikrinin bir hata olduğunu söyledi.

    Kararın iyi niyetle alındığını ancak hayata geçirilmesi önünde kısa süre içinde açıklığa kavuşturulması mümkün olmayan sorular oluştuğunu belirten Merkel, "Bu bir hataydı. Ve hata varsa bunun söylenmesi ve düzeltilmesi gerekir. Bu hatadan ve oluşan ek belirsizliklerden dolayı tüm vatandaşlardan af diliyorum" diye konuştu.

    "Bu sadece ve tek başına benim hatam" diyen Merkel, Başbakan olarak makamından dolayı her konuda nihai sorumluluğu kendisinin taşıdığına işaret etti.

    Almanya'da Paskalya tatili 2 Nisan Cuma günü başlıyor ve 6 Nisan Salı günü yeniden işbaşı yapılıyor. 

    İş dünyası ve bilim insanları, birçok dükkan ve mağazanın kapatılmasını öngören ve insanların bir araya gelmesini sınırlayan plana karşı çıkmıştı.





  • Almanya’da federal hükümet, yurtdışı tatile gitmenin tümden yasaklanmasının yasal zemini olup olmadığını, seyahatlerin geçici olarak engellenip engellenemeyeceğini inceliyor. 

    Alman vatandaşlarının Mayorka tatili serbest olup da Almanya içi tatilin yasak olduğuna tepki gösterince Federal Almanya Hükümeti yurtiçi tatili serbest bırakacağına yurtdışı tatili yasaklamanın yollarını aramaya başladı.

    sda Haber Ajansı’nın haberine göre Federal Almanya Hükümeti´nin basın sözcülerinden Ulrike Demmer, hükümet yurtdışı tatili korona pandemisinden dolayı tamamen yasaklanması için gereken hukuki yolları araştırmaya başladıklarını söyledi.

    RKI seyahate çıkılmasın diyor

    Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı bu arada yine seyahat kısıtlamaları çağrısında bulundu. RKI Başkanı Lothar Wieler yaptığı açıklamada, "Bu salgını ancak temasları mümkün olduğu kadar azaltarak sınırlayabiliriz. Hareketlilik, hastalığın yayılmasına katkıda bulunur. Her gün daha fazla aşı yaptığımız ve daha az seyahat ettiğimiz her gün, pandeminin süresi kısaldı" dedi.





  • Almanya Sağlık Bakanlığı, hava yoluyla yapılan seyahatlerde test zorunluluğunu genişleten yeni düzenlemenin Pazar günü yürürlüğe gireceğini açıkladı. Düzenlemenin daha önce Cuma gününden itibaren uygulanacağı tahmin ediliyordu. Düzenleme ilk aşamada 12 Mayıs 2021 tarihine kadar geçerli olacak.

    Alman basınına yansıyan bilgilere göre, yeni yönetmelik uyarınca sadece risk bölgesinden gelenlerin değil, Almanya'ya hava yoluyla giriş yapacak olan tüm yolcuların, geldikleri ülkede korona testi yaptırması ve sonucunun negatif olduğunu ispat etmesi gerekecek. Uçuş öncesi test sonucunun negatif olduğunu ibraz edemeyen kişilerin ise Almanya'ya yolculuk yapmasına izin verilmeyek.

    Almanya'da şimdiye kadarki uygulamaya göre, test zorunluluğu sadece son 10 gün içinde enfeksiyon sayılarının yüksek olduğu ya da mutasyonun yayıldığı ülkelerden gelen yolculular için şart koşuluyordu.

    Güncellenen yönetmelikte test zorunluluğunun genişletilmesi, "uçuş öncesi testin enfekte kişilerin seyahat etmesi ve bu sırada uçaktaki diğer kişilere virüs bulaştırması, dolayısıyla Almanya'ya da yeni ek vakalar gelmesi riskini azaltacağı" şeklinde açıklanıyor. Testin yanı sıra uçuşlarda maske, fiziksel mesafe ve hijyen zorunluluğu devam edecek.

    Almanya'da test zorunluluğu, Paskalya döneminde İspanya'nın tatil adası Mallorca'ya gidilip gidilmeyeceği tartışmaları sonrasına genişletildi. Alman hükümeti, vaka sayılarının azalması nedeniyle Mallorca'yı risk bölgesi listesinden çıkarmış ve bunun üzerine havayolu şirketleri yoğun talep nedeniyle Mallorca'ya uçuşlarını genişletmişti. Bu da Almanya'da vaka sayılarını artırabileceği endişesiyle tartışmalara neden olmuştu.





  • Almanya’da günlük vaka sayısının 100 bine ulaşması üzerine Başbakan Angela Merkel mevcut kısıtlamaları daha da artıracak ek önlemler için eyalet başbakanlarını ikna etmeye çalışıyor.

    Merkel, pandemiyle mücadelede eyalet yönetimlerinin alınan önlemleri yaşama geçirmediğini belirterek gerekirse Federal Hükümet olarak yasal düzenlemeyle bunun olmasını sağlayacaklarını söyledi.

    Başbakan Merkel, eyaletlerdeki gevşeme taleplerini kesin bir dille reddetti. 

    Alman yayın kuruluşu ARD'nin açık oturum programına katılan Merkel, eyalet yönetimlerinin gerekli önlemleri almaması halinde Federal Hükümet'in duruma müdahale edebileceğinin de sinyalini verdi. 

    Başbakan Merkel "Büyük bir ciddiyetle mevcut önlemleri yaşama geçirmeliyiz. Bazı eyaletler bunu yapıyor, bazıları henüz bunu yapmıyor" dedi. 

    Merkel eğer yakın bir zamanda tüm eyaletler korona önlemlerini yaşama geçirmezse ülke genelinde bir düzenleme yapılabileceğini ve enfeksiyondan korunma yasasında güncellemeye gidilebileceğini söyledi. Yeni düzenleme konusunda kesin bir karara varmadığını ancak düşünme aşamasında olduğunu söyledi. Merkel "Bu benim göreve başlama yeminimdir, benim sorumluluğumdur" diye konuştu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winwin35 -- 30 Mart 2021; 9:57:2 >




  • lmanya'da koronavirüs vakalarının artması ve 100 bin kişide yeni vaka sayısına işaret eden haftalık insidans değerinin 123'e ulaşması tam kapanma tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

    Almanya'nın en kalabalık eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'nın (KRV) Başbakanı Armin Laschet, iki-üç hafta sürecek bir "köprü kapanma" uygulanmasını önerdi.

    Almanya'nın ikinci kanalı ZDF'te bir programa konuk olan Laschet kısa bir süre içerisinde Almanya'da halkın yüzde 20'sinin, sonrasında da 30'u ve 40'ının aşılanacağının belli olduğunu ifade ederek bilim insanlarının bu süreyi geçirmek için tam kapanma uygulanmasını tavsiye ettiklerini belirtti. Laschet yeni vaka sayısının azalma eğilimi gösterdiğini ancak yoğun bakım ünitelerinde daha fazla sayıda Covid-19 hastasının tedavi edildiğini belirterek "pandeminin tam da bu son aşamasında bir kez daha kamusal yaşamın yavaşlatılması" ve böylelikle insidans değerinin yeniden 100'ün altına indirilmesi gerektiğini söyledi.

    Laschet, pazartesi günü bir aşı merkezini ziyaretinde de 12 Nisan'da yapılması planlanan federal hükümet-eyalet hükümetleri toplantısının öne çekilmesini talep etmiş ve sert bir tam kapanma uygulamasının bu toplantıda kabul edilmesini istemişti.

    Öneriye tepki

    Ancak Laschet'in önerileri diğer eyalet yöneticilerinin tepkisini çekti. Berlin'e hükümet eden Belediye Başkanı Michael Müller, Laschet'in dile getirdiği "köprü tam kapanma" uygulamasının ne sürede uygulanacağının ve hangi önlemleri kapsayacağının belli olmadığına işaret ederek "Sayın Laschet'in kafasında birçok konunun netleşmediğini düşünüyorum ve bu nedenle toplantıyı öne çekmenin bir anlamı olmayacağına inanıyorum" dedi.

    Thüringen Başbakanı Bodo Ramelow da "Biz başbakanlar olarak her zaman bir araya gelebiliriz ancak beraber neyi kararlaştıracağımız ve neyi uygulayacağımız önceden masada olmalı" diye konuştu.

    Almanya'da salgınla mücadeleden sorumlu yetkili kuruluş Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) verdiği bilgilere göre, yedi günlük 100 bin kişide yeni vaka sayısını ifade eden insidans değeri Almanya genelinde 123'e yükseldi. Bu değer üç hafta önce 83,7 seviyesindeydi.

    RKI son 24 saat içinde de 6 bin 885 yeni vakanın kayda geçtiğini duyurdu ancak Paskalya Yortusu'ndan ötürü daha az test yapıldığına dikkat çekti. Almanya'da tıp ve bilim insanları bir süredir enfeksiyon sayısını ve hastaneler üzerindeki baskıyı azaltmak için tam kapanma uygulanmasını talep ediyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winwin35 -- 7 Nisan 2021; 9:32:20 >




  • Almanya'da koronavirüs salgını ile mücadele için kısa süreli "tam kapanma" çağrıları artıyor. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi lideri ve Kuzey Ren Vestfalya eyalet Başkanı Armin Laschet’in yaptığı iki veya üç hafta sürecek tam kapanma önerisine Almanya Başbakanı Angela Merkel’den dolaylı olarak destek geldi.

    Hükümet Sözcüsü: Tam kapanma doğru bir talep

    Başbakan Merkel’in Laschet’in önerisine ilişkin tutumunun sorulması üzerine Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer, son veriler net olmasa da, yoğun bakımdaki Covid-19 hastaları nedeniyle sağlık sisteminin ağır bir yükün altına girdiğini söyledi. Sözcü, bu nedenle, ülke çapında uygulanacak kısa süreli kapanma yönünde her türlü talebin doğru olduğunu ifade ederek, ülke genelinde ortak olarak benimsenecek bir tutumun da önemine dikkat çekti. Ülkede uygulanan korona tedbirlere, eyaletlere göre farklılık gösteriyor. 

    2-3 haftalık tam kapanma

    Aşılamada zaman kazanmak için iki veya üç haftalık tam kapanma öneren Laschet, özellikle Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) gelen eleştirilere karşı önerisini savunarak, eleştiride bulunanları pandemiyle mücadele için kendi önerilerini sunmaya davet etti.

    16 eyaletin kabul etmesi gerekir

    CDU’nun kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) lideri Markus Söder de yeni bir kapanmanın ivediliğine işaret etmişti. Kısa ve etkili bir kapanmanın ancak tüm eyalet yönetimlerinin bu yolu izlemesi halinde sonuç vereceğini savunan Bavyera Eyalet Başbakanı Söder, 16 eyaletin izleyeceği strateji için daha fazla netlik talep etmiş, eyalet liderleri ve hükümet arasında gerçekleştirilecek bir sonraki korona zirvesinin erkene çekilmesi çağrısı yapmıştı. Ancak Söder’in çağrısı iktidar ortağı SPD’den karşılık bulmadı.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi winwin35 -- 8 Nisan 2021; 9:31:47 >




  • Koronavirüs açısından Türkiye'nin Almanya'daki statüsü 'riskli bölge'den 'yüksek insidans bölgesi'ne yükseltildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, son yedi günlük vaka sayısının 100 bin kişide 200'den fazla hale gelmesi nedeniyle bu değişikliğin gerçekleştiğini açıkladı.

    Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) sayfasında yer alan bilgilere göre Türkiye'nin yanı sıra bugün Hırvatistan, Ermenistan ve Ukrayna da enfeksiyon riskinin çok yüksek olduğu bölgeler listesine alındı. Yeni sınıflandırma 11 Nisan Pazar gününden itibaren geçerli olacak. 40'tan fazla ülkenin bulunduğu listede Almanya'nın komşusu olan Hollanda, Polonya ve Çekya gibi Avrupa ülkeleri de bulunuyor.

    Dışişleri'nden Alman vatandaşlarına seyahat uyarısı

    Almanya Dışişleri Bakanlığının internet sayfasında da Türkiye'nin enfeksiyon riski bakımından statüsünün değiştirildiğine dikkat çekildi. Bakanlığın Alman vatandaşlarına yönelik Türkiye'ye "zorunlu olmayan, turistik amaçlı seyahatlerden" kaçınması uyarısı sürüyor. Uyarı metninde Türkiye Sağlık Bakanlığının ve Dünya Sağlık Örgütünün yeni vaka sayılarıyla ilgili açıkladığı tablolara da link verildi.

    Alman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Türkiye'ye hava, kara ve deniz yollarının açık olduğu, İran'dan karayoluyla Türkiye'ye girişlerde, Türkiye'den Yunanistan'a çıkışlarda, Türkiye ile Gürcistan arasındaki giriş ve çıkışlarda kısıtlamaların ise yürürlükte olduğu belirtildi.

    Test yaptırmak zorunlu

    Türkiye'ye seyahat edecek olanların seyahate en fazla 72 saat kala Türkiye Sağlık Bakanlığının hazırladığı elektronik formu doldurmakla yükümlü olduğu belirtildi. Seyahat edenlere HES kodu verileceği ve bu kodun ülke içindeki kontrollerde gösterilmek zorunda olduğu anlatıldı.

    Ayrıca 6 yaşından büyük herkesin Türkiye'ye girişlerde seyahata en fazla 72 saat kala PCR testi yaptırarak sonucun negatif olduğunu göstermek zorunda olduğu belirtildi. Bu uygulamanın uçuş ekipleri, kamyon ya da tır sürücüleri, denizciler ya da transit yolcular için geçerli olmadığı, test sonucunun check-in sırasında ibraz edilmek zorunda olduğu kaydedildi.

    Türkiye'deki karantina uygulamaları

    Son 10 gün içinde Büyük Britanya ya Danimarka'da bulunmuş olanların Türkiye'de 10 günlük karantina uygulamasına tabi oldukları, bu sürenin negatif test sonucu gösterilmesi ile yedi güne düşürülebileceği belirtildi. Son 10 gün içinde Brezilya ya da Güney Afrika'da bulunmuş olanlara ise karantina yükümlülüğünün 14 gün olduğu ve bu sürenin devlet tarafından belirlenen bir yerde geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

    Dönüşlerde PCR testi karantinadan muaf kılmıyor

    Türkiye'den Almanya'ya dönüşlerde de seyahate 48 saat kala PCR testi yaptırılması ve negatif sonuç alınması şartının devam ettiği belirtildi. Türkiye'de PCR testi yaptırmış olmanın gelen kişileri Almanya'daki karantina yükümlülüğünden muaf kılmadığı, gelinen kente göre eyaletlerin karantina yönetmeliklerinin geçerliliğini sürdürdüğü kaydedildi.

    Açıklamada ayrıca Türkiye'de yürürlükte olan sokağa çıkma yasaklarına ve kapalı alanlarda maske takma mecburiyetine dikkat çekildi





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.