Şimdi Ara

Aikido ne kadar etkili? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
81
Cevap
1
Favori
27.349
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • slm hakan

    Kesinlikle sana katılıyorum bu konuda. Cevdet hoca kim biz onu tartışmak kim?Haberi olsa kesinlikle bize kızardı.Bu arada gökçe ben en son seminerde görüşmüştük sanırım.Eski iş yerine uğradım ayrılmışsın.Görüşmek üzere...
  • Öğrendiğim bir şey varsa o da savunma sanatı vb. diye anılan şeylerin yalan olduğudur. Son derece pratik oldukları için müsabakası olan tarzları tercih etmek her zaman daha verimli olacaktır. Biliyorum damdan düşer gibi oldu biraz ama bu böyle. Canlı örnekleri görerek konuşuyorum herşey bir kafaya bakar. Etkili olmak için gereken şey 15-20 sene bir sporu veya sanatı yapmak mıdır? Tamamen değil. İşin en büyük kısmı hızlı düşünmek, sonra hızlı davranmak, sonra da %10 beyin %90 içgüdüyle dövüşmek.

    Bence sakın hiçkimse özellikle bıçak, tornavida, silaha falan karşı koymaya çalışmasın eğitimine güvenip. Aman deyim çünkü karşıdaki kişi kolunu 50 cm geri çekip sonra bıçağı düz bir çizgide ileri doğru saplamaya çalışmaz. Enseyi tuttuğu gibi 10 cmlik mesafeden deşer karnı. Onun için topuk stratejisini tavsiye ederim o durumda.

    İster dikkate alın ister almayın ben gördüğümü yazdım.




  • @Gaming Expert,
    Bizde, her saldırı türüne karşı müthiş esnek ve çevik davranarak önce saldırıyı savuşturmayı, sonra da çok hızlı bir şekilde etkili bir teknik uygulayarak rakibi bertaraf etmeyi öğretirler. Vücudun içinde bulunduğu koşullara gerekli uyumu sağlaması, kişinin ruhsal olarak hazır olmasını gerektirir. Zaten düşünsel ve bedensel olarak hazır değilsen mutlaka zarar göreceksindir. Kesinlikle saldırana, sana rahatlıkla bıçak saplayacak veya kafa atacak kadar yaklaşmasına izin vermemelisin.
  • boşuna çeneni yorma vehbi kardeş arkadaş biraz sabit fikirli
  • Yoo bence gayet güzel yazmış cevabını. O kadar ki daha cevap verme ihtiyacı hissetmedim. Sen ya eğlence arıyorsun kendine ya da halk kahramanlığına soyundun wtconcon. Fazla muhattap olup da canımı sıkmanı istemiyorum senin gibi insanlara laf yetiştirmekten daha önemli işlerim var.
  • bende aikido ya gidiyorum kartal da ama bizim hocamız 5. dan 6. dana girmek üzeredir =)) ve bence en iyi hocalardan olduğuna inanıyorum Adı MUSTAFA AYGÜN dojonuza geleceğime emin olabilirsiniz bende daha yeni aikido ya başladım 24 saattir yani ^^ 5 . kyu ya giricem inş. az kaldı başarılar ve gerçekten aikidonun savunmada çok etkisi var bıçaklı kavgalarda hele büyük mü büyk bi faydası olduğunu görüceksin artık insanlara adamlık kalmadı silahla bıçaklık insanlık yapıyolar en güzel spor aikido ^^ he bi sorum olucak kaç para ödüyorsun aylık acaba
  • 50 YTL. Haftanın her günü eğitim var.
  • toplam günde kaç saat bende blki oraya transfer olabilirim bi babam abim ile konuşayımda
  • Her gün saat 19:00-20:30 (bazen 21:00'e kadar da sürüyor) çalışma yapılıyor.
  • slm hocanızın m.AYGÜN olduğunu yazmışsın ama bildiğim kadarı ile kartaldaki dersleri kendisi direk olarak vermiyo.sanırım 1.dan yada 2.olabilir bir bayan veriyor değil mi???
  • konuyu biraz hortlatmak gibi olacak ama, vehbi ve hakama01, dojonuzda derslerde kaç kişi oluyor genelde? kaç hakamalı düzenli olarak derslere katılıyor? salonunuzun büyüklüğü yeterli mi? çünkü 50 ytl aikido için çok çok iyi bir ücret. üstelik her gün ders var diyosunuz. bu durumda mevcudunuz çok fazladır gibime geliyor? millet buralarda aylık 120-150 ytl para veriyor aikido çalışabilmek için..

    cevdet hoca hakkında da fazla bir şey bulamadım. o kadar yıl aikido çalıştığına göre eminim iyi bir hocadır ancak merakımı gidermek açısından, hocanız tam olarak kime bağlı? kumagai'nin 6. dan öğrencisi yok çünkü türkiyede. 5. dan üzerinde bir tek nebi vuralı biliyorum ki o da fransada.

    fırsat bulduğumda dojonuzu ziyaret edip antrenmanınızı izlemek istiyorum ancak biraz uzak mesafedeyim.
    selamlar..
  • Derslerin en yoğun olduğu günlerde 20-24 öğrenci oluyor. Ama bu sayı çok değişken. Bazı günler 7-8 kişi ile çalışmak durumunda kalıyoruz. O kadar çok öğrencinin olduğu günlerde yer açısından biraz sıkıntı oluyor. Zaten daha geniş yeni bir yer arayışımız da var. Hergün ders olduğu için arkadaşlar düzenli gelmeyebiliyor.

    Hakamalı öğrenci sayısı aslında 8-10 kişi kadar. Fakat bu arkadaşlar da gerçekten çok uzaklarda oturdukları için seyrek ve düzensiz geliyorlar. Ama hafta içinde mutlaka 1-2 tanesine rastlamanız mümkün.
    Sizi dojomuzda görmek dileğiyle...
  • teşekkürler inşallah bir fırsatım olur da izlemeye gelirim derslerinizi. tabi diğer soruma da yanıt alabilirsem iyi olur cevdet hoca hakkındaki.

    bu arada konu başlığıyla ilgili, yani aikidonun etkinliği konusunda da birkaç şey söylemek gerekirse, bence burda refleksler, dikkat ve hareketleri özümsemek (düşünmeden, doğal olarak yapmak) önemli. yoksa her savaş sanatı etkilidir, yeter ki doğru yapılsın ve yapan kişinin refleksleri ve becerisi iyi olsun.

    aikidonun dezavantajı, hareketlerin özümsenebilmesi için oldukça uzun bir süre gerekmesidir. şahsi tecrübeme göre bu süre en az 2 yıldır. oysa ki bazı sporlarda kendini koruyabilmek ve öğrendiklerini sokakta uygulayabilmek için birkaç ay bile yeterli olabiliyor. bu süreyi dikkate almazsak aikido çok etkilidir. bir çok hareketin sonu kırma ile sonuçlanıyor. karşıdakinin cüssesinin de bir önemi olmuyor.

    sokakta kullanımı konusunda çalıştığım arkadaşlardan duyduklarım ise, örneğin henüz 1. dan olan bir tanıdığıma (minyon tiplidir) oldukça iri kıyım bir komşusu bir kavgada üzerine yürümüş ve bizim arkadaş doğal bir tepkiyle shihonageye girmiş ve öncesinde de ciğere atemi indirmiş ve adam zaten ondan sonra etkisiz hale gelmiş ve kalkamamış. kavgada shihonage oldukça etkilidir ve büyük ihtimalle kolun kırılmasıyla sonuçlanır. yine bir tanıdığımın arkadaşına trafikte bir taksici saldırmış o da yine shihonage yapmış ve adamın kolu kırılıp kemiği derisinden dışarı çıkmış. biz derslerde bu hareketi oldukça dikkatli yapmamıza rağmen zaman zaman bazı arkadaşlarımızın kolunun hafif sakatlanması durumu olmuştur. aikidonun etkinliğine verebileceğim hayattan örnekler bunlar.

    olumsuz örnek olarak da örneğin geçtiğimiz senelerde bir subay taksimdeydi galiba bir tinerci tarafından bıçaklanarak öldürdü. onu bizim hoca tanıyormuş ve o da aikido ve bazı sporlar yapmış biriymiş. ancak hatırladığım kadarıyla birkaç kişi saldırmış ve o birileriyle uğraşırken arkadan gelen biri bıçağı saplayıvermiş. özellikle sokakta arkayı sağlama almak gerekiyor.

    aikido göründüğü kadar yumuşak (estetik olduğundan) ve kurallı bir spor değil. her ne kadar çalışmalarımızda birbirimize karşı çok kontrollü, saygılı ve yavaş olsak da bir yandan da sokağa yönelik pratik teknikler görüyoruz. iyi bir aikidocuya aradaki mesafe ne olursa olsun karna yumruk atamazsınız çünkü çok basit bir vücut hareketi ile bundan kurtulur ellerini bile kullanmasına gerek olmaz. kesici aletlerle yapılan saldırılara karşı da çok etkilidir. mesela aikidoda tekme yoktur ama sokak uygulamaları için örneğin dize bir darbe vurup dizi sakatlamanın yolu da gösterilir ileri safhalarda. yine göze parmak sokmak, burnu kırmak, hayalara vurmak gibi pratik sokak uygulamalarını da görebilirsiniz. aslında aikidoda kural yoktur demek yanlış olmaz.

    sokaktaki uygulamada esas şudur bence, rakibi bir daha saldırı yapamayacak hale sokmak. adamı tekme tokat dövüp arkanı dönüp gittiğinde adam kalkıp cebindeki bıçağı çıkarıp arkadan saplayabilir örneğin. bu nedenle rakibe arkanı dönmeden önce onu yerinden kalkamayacak veya elinde bir kesici alet tutamayacak şekilde kırık bir halde bırakmak gerek bence. ki kırma hareketleri aikidoda bolca vardır :)

    biraz uzun oldu kusura bakmayın, selamlar..




  • @dredy

    söylediklerine tamamiyle katılıyorum. bende aikido nun sokakta işe yaradığı birçok örneğe şahit oldum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bitirenadam

    @dredy

    söylediklerine tamamiyle katılıyorum. bende aikido nun sokakta işe yaradığı birçok örneğe şahit oldum.


    Biliyorum, felsefemize ters ama bizimle paylaşırsanız sevinirim
    Çünkü ne hocamızdan, nede hocamızın istanbuldan gelen arkadaşlarından, böyle bir yecrübesi olan bir kişi ile karşılaşmadım.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: hakama01



    Merhaba ,

    Bende bir aikidoka olarak budo yolunda yürüyen biri olarak bir iki şey eklemek istiyorum.Aikido hakkında herkesin biraz önyargılı olduğunu düşünüyorum.Bunun nedenin ise aikidoyu hazımsamanın etkili olmanın kalifiye olmanın diğer branşlara göre daha fazla zaman alması.Diğer dallardaki döğüş sistemlerini hiç bilmeyen biri bile kısa sürede algılayabilir.Yumruk atabilir tekme atabilir.Yani zaten doğamızda olan şeyler tekme atmak boğuşmak yumruk atmak bunları herkes iyi kötü yapabilir.Wingtsun yapan arkadaşları izlediğiniz zaman videolarada bakabilrsiniz usta ile 1 yıllık adam arasında tekniklerin yapılması esnasındaki görüntülerde hiç bir fark yok. Yani o yapılanları bende 2-3 ders sonra yapabilirim.dan dun ara vermeden yumruk atıyosun hepsi bu.Yanlış anlamayın etkilimi bence etkili.zaten sokakta döğüşen kavga eden insanları %100 bilinçsiz olarak wingtsun yapıyor.

    Aikido ise bir savaş sanatı onun ile yaşamak ince ayrıntıları detayları çözmek gerek.Aikido da siyah kuşak aldığınız zaman artık aikido öğrenmeye hazırsınız demektir.Herşey yeni başlar.Çünkü öğrenilecek detay ayrıntı çoktur.

    Kısaca aikido bilmeyenler bir iki yıl yapanlar ve beceremeyenlerin safsatasıdır bunlar.Aikidonun etkinliğini merak edenler bir iki ders mindere çıksınlar.En azından yaşayarak fikir sahibi olsunlar.Ondan sonra fikirlerini beyan etsinler derim.Tüm iyi niyetimle bu imkanı kendilerine vermeye hazırım.bizim dojomuzda fikir sahibi olmak adına 1-2 gün ücretsiz olarak derslere katılabilirler.Etkinliği hakkında fikir sahibi olabilirler.Yani yaşamadan teknik yapıldığı zaman yaprak gibi bir sağa bir sola sallanmadan eklem yerlerindeki ve kırılma aşamasına gelmiş kemiklerdeki o muazzam acıyı hissetmeden bence fikir beyan etmemelidirler diye düşünmekteyim.

    Tüm branşlarda çalışan emek harcayan ter akıtan sporcu arkaşlarıma başarılar dilerim....


    böyle konuşarak wing tsun hakkında hiçbişey bilmediğini göstermiş oldun..ben wing tsuna başlayalı 1 hafta oldu ama kendime güvenmeye başladım.daha ilk başta öğrendiğim bir teknik bile sokakta atılan rasgele bir yumruüu engelleyip ona karşı saldırı yapabilmeyi öğretti.bence sende biraz wing tsunu araştırıp öyle konuşmalısın..!!




  • Sen, sen ol kendine çok güvenme
  • quote:

    Orjinalden alıntı: wt.aiki.bora


    quote:

    Orjinalden alıntı: hakama01



    Merhaba ,

    Bende bir aikidoka olarak budo yolunda yürüyen biri olarak bir iki şey eklemek istiyorum.Aikido hakkında herkesin biraz önyargılı olduğunu düşünüyorum.Bunun nedenin ise aikidoyu hazımsamanın etkili olmanın kalifiye olmanın diğer branşlara göre daha fazla zaman alması.Diğer dallardaki döğüş sistemlerini hiç bilmeyen biri bile kısa sürede algılayabilir.Yumruk atabilir tekme atabilir.Yani zaten doğamızda olan şeyler tekme atmak boğuşmak yumruk atmak bunları herkes iyi kötü yapabilir.Wingtsun yapan arkadaşları izlediğiniz zaman videolarada bakabilrsiniz usta ile 1 yıllık adam arasında tekniklerin yapılması esnasındaki görüntülerde hiç bir fark yok. Yani o yapılanları bende 2-3 ders sonra yapabilirim.dan dun ara vermeden yumruk atıyosun hepsi bu.Yanlış anlamayın etkilimi bence etkili.zaten sokakta döğüşen kavga eden insanları %100 bilinçsiz olarak wingtsun yapıyor.

    Aikido ise bir savaş sanatı onun ile yaşamak ince ayrıntıları detayları çözmek gerek.Aikido da siyah kuşak aldığınız zaman artık aikido öğrenmeye hazırsınız demektir.Herşey yeni başlar.Çünkü öğrenilecek detay ayrıntı çoktur.

    Kısaca aikido bilmeyenler bir iki yıl yapanlar ve beceremeyenlerin safsatasıdır bunlar.Aikidonun etkinliğini merak edenler bir iki ders mindere çıksınlar.En azından yaşayarak fikir sahibi olsunlar.Ondan sonra fikirlerini beyan etsinler derim.Tüm iyi niyetimle bu imkanı kendilerine vermeye hazırım.bizim dojomuzda fikir sahibi olmak adına 1-2 gün ücretsiz olarak derslere katılabilirler.Etkinliği hakkında fikir sahibi olabilirler.Yani yaşamadan teknik yapıldığı zaman yaprak gibi bir sağa bir sola sallanmadan eklem yerlerindeki ve kırılma aşamasına gelmiş kemiklerdeki o muazzam acıyı hissetmeden bence fikir beyan etmemelidirler diye düşünmekteyim.

    Tüm branşlarda çalışan emek harcayan ter akıtan sporcu arkaşlarıma başarılar dilerim....



    böyle konuşarak wing tsun hakkında hiçbişey bilmediğini göstermiş oldun..ben wing tsuna başlayalı 1 hafta oldu ama kendime güvenmeye başladım.daha ilk başta öğrendiğim bir teknik bile sokakta atılan rasgele bir yumruüu engelleyip ona karşı saldırı yapabilmeyi öğretti.bence sende biraz wing tsunu araştırıp öyle konuşmalısın..!!




    Benim bu konuda diyebileceğim, kendini kanıtlamış bir stili bukadarda sıradan bir olaymış gibi bakmak biraz yanlış, evet sokakta bir çok insan farkınd olmadan wintsung yapıyorlar ama olay tam tersi wingtsung insan doğasına aykırı birçok gereksiz hareketi çıkarıp etkili olanlar ile yoluna devam etmiş. Şu var sokaktaki saldırgan veya rakip yaptığı çoğu şeyi bilinçsiz ve korkunun vermiş olduğu panik ve iç güdü ile yapıyor, wing chung çalışan biri bunları bilnçli, ne zaman nerede ne yapacağını bilerek yapıyor ve + larıda var tabiki.

    He şuda var arkadaş şu an yaptığı sporu sevdiği için biraz abartmış :) 1-2 günde bişey olmaz, emin olabilirsin.
    Gerçekten wingchung yapıyorum demen için en az 1-2 yıl düzenli istekli ve severek çalışmalısın.

    Wing chung bir zamanlar çalıştım ama şu an çalışmıyorum.

    Bana göre Sonuç:
    Tüm spor ve savaş teknikleri yerinde,zamanında, uygulama biçimine, uygulayana o anki şartlara göre değişikliklik gösterdiği için, şu spor işe yarar, şu spor işe yaramaz demek saçma olur.

    Taekwando yapan biri eğer denk getirirde ensenize sağlam bir tekme atarsa vay halinize, sağlam bir boksör denk getirirde sağlam bir kroşe atarsa vay halinize, sağlam bir mma'cı sizi yere yatırısa ve yapacağınızı bilmiyorsanız vay halinize, bir güreşçi kündeye getirmişsse sizi vay halinize, wingchung çalışan sağlam birinden sizncir yumruk yemeye başladı iseniz vay halinize, işini iyi yapan bir aikidocu eğer size kitleme ve kırma teknikleri uygularsa vay halinize..... Bu örnekler çoğalır gider.

    Şöyle düşünün birçok spor klubü var, bunların en büyükleri fener,gs,bjk vs.. ama anadolu takımına yeri geliyor çok farklı skorlar ile yenilebiliyorlar.. Tamamen şartlar önemli.

    Son bir örnek vermk isterim oda şu, çok iyi Taekwando,Capoera bilin ama savai anındaki yeriniz 2 m2 lik bir alan ise yapacağınız çok fazla birşey yok, bir boksör,mma vs..nin karşısında.

    Sakın tartışma çıkmasın demek isteiğim tek şey, herşey yere, mekana,zaman ve uygulayana göre değişir.


    Tüm sporcu dostlara, sakatsız,hastalıksız antremanlar dilerim.




  • Bakalım, hayırlısıyla bu akşam bir dersine gideceğim.
  • Geçen cumartesi bu ay 4. dana geçecek olacan bir hocayla 2 gün üst üste deneme çalışması yaptık. Belimi sakatladım.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.